Welke factor zonnebrand heb ik nodig?

Welke factor zonnebrand heb ik nodig? Wanneer je de zon in gaat is het belangrijk je goed in te smeren met zonnebrand, want voor je het weet verbrand je. Door de juiste crème te gebruiken ben je veilig in de zon, maar kun je toch goed bruin worden. Het is dan wel belangrijk om de factor te kiezen die het beste past bij jouw wensen en jouw huid. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Daarom een antwoord op de vraag welke factor zonnebrand je het beste kunt gebruiken.

Factor zonnebrand


Waarom je je moet beschermen tegen zonnestralen

De zon die we allemaal zo lekker vinden wanneer hij in overvloed schijnt kent drie typen straling:
  • Zichtbaar licht: dit zorgt dat wij de kleuren om ons heen kunnen waarnemen
  • Ultraviolet: dit is straling die niet met het oog waarneembaar is
  • Infrarood: dit is het type straling dat warmte afgeeft

De ultraviolette straling, ook wel UV-straling genoemd is weer onder te verdelen in drie type, namelijk UV-A, UV-B en UV-C. In de dampkring wordt het grootste gedeelte van deze straling al tegengehouden. UV-C kan de aarde niet bereiken en UV-B kan dit alleen wanneer de lucht helder is. Te veel blootstelling aan UV-B kan zorgen voor verbranding en uiteindelijk ook voor huidkanker. UV-A bereikt ons nog makkelijker maar is dan ook minder schadelijk voor de huid, toch kan ook deze straling schade aanrichten, zij het wat langzamer.

Ultraviolette straling is niet alleen maar negatief, het zorgt namelijk ook voor de onmisbare vitamine D aanmaak. Krijg je hier onvoldoende van dat heeft dit een negatief effect op botgroei, vooral bij kinderen. Wanneer je echter een normale blootstelling aan zon hebt zul je hier geen tekort aan hebben. Naast de aanmaak van vitamine D zorgen zonnestralen ook voor een ontstekingsremmende werking op de huid. UV-lichttherapie kan zelfs de klachten van eczeem en psoriasis verminderen.

Het gevaar van UV-licht

Maar laten we ons concentreren op de gevaren van UV-licht. Een te grote blootstelling hieraan kan leiden tot kleine mutaties in de DNA-structuur van de huid en huidcellen kunnen erdoor afsterven. Wordt de schade niet voldoende gerepareerd door een natuurlijke reactie van het lichaam dan kunnen cellen zich ongecontroleerd gaan delen en heb je te maken met huidkanker. Deze huidkanker bestaat in verschillende vormen. De bekendsten hiervan zijn:
  • Melanoom
  • Actinische keratosen
  • Basaalcelcarcinoom,
  • Plaveiselcelcarcinoom

Wat onschuldiger zijn bovendien de rimpels die een overdaad aan blootstelling aan zonlicht kunnen veroorzaken. Ook kan zorgen voor pigmentafwijkingen waarbij je vlekjes op de huis kunt gaan waarnemen. Een voorbeeld hiervan is melasma, oftewel zwangerschapsmasker.

Maar je wil toch bruin worden?

Je hoeft natuurlijk niet ieder beetje zon te blokkeren voor het je huid bereikt. Je huid heeft een eigen mechanisme om zich te beschermen tegen UV-straling. Dit gebeurt door de aanmaak van pigment of melanine in de cellen van de opperhuid. Uiterlijk kun je dit waarnemen doordat je bruin wordt. Hoe sneller je bruin wordt, des te beter is je lichaam dus in staat pigment aan te maken. Mensen met een hele lichte huid die slecht bruint hebben daardoor een grotere kans op huidkanker en moeten zich extra goed insmeren met zonnebrandcrème. Voor kinderen is het nog belangrijker om hier goed op te letten want zonneschade die je oploopt voor je 16e levensjaar vergroot het risico op huidkanker op latere leeftijd.

Zonnebrandcrème of zonnemelk is een must

Wanneer je buiten gaat wandelen doe je er goed aan beschermende kleding te dragen zoals een hoed of zonneklep en zonnebril. Zonnebrandcrème of zonnemelk is echter onmisbaar, zeker wanneer je zonder beschutting aan het strand gaat liggen. Maar let op, elke zonnebrandcrème heeft een eigen graad van bescherming. We noemen dit de Sun Protection Factor (SPF) en dit staat altijd op de verpakking vermeldt.

De SPF of beschermingsfactor, of gewoon ‘de factor’ is een indicator van de mate van bescherming die de zonnebrand geeft. Om in te schatten welke factor jij nodig hebt moet je je 'huidtype' weten.
  • Huidtype 1 betreft een zeer licht huid, verbrandt snel, bruint nooit --> factor 30
  • Huidtype 2 betreft een lichte huid, verbrandt vrij snel, bruint langzaam --> factor 15-20
  • Huidtype 3 is een vrij lichte huid, verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin --> factor 10-15
  • Huidtype 4 is doorgaans iets getint, verbrandt zelden tot nooit, bruint snel --> factor 5-10
Kinderen onder de 16 dienen altijd factor 30 te gebruiken!

Vervolgens kun je ook nog een onderscheid maken tussen licht en dik insmeren. Hiermee oefen je invloed uit op de mate van bescherming die je geniet. Zorg ervoor dat je je niet te dun insmeert en dat je het proces iedere paar uur nogmaals doet. Ook wanneer je een zonnebrandcrème gebruikt die 'waterproof' is moet je je iedere paar uur opnieuw insmeren. Dat het beter bestand is tegen water heeft nog niet te betekenen dat het niet 'slijt'. Smeer je ook niet pas in als je de zon al voelt branden, het duurt namelijk ongeveer een half uur voor hij is ingewerkt!

Kinderen in de zon

Veel ouders vragen zich af hoe lang de kinderen in de zon mogen en om de hoeveel tijd je ze moet insmeren. De UVSunSense Polsband kan hierbij helpen. Het is een polsbandje dat je bij je kinderen kunt omdoen en dat langzaam van kleur verandert. Als je deze uit de verpakking haalt is hij wit en dit verschiet langzaam naar donkerpaars. Dit geeft je een signaal dat je weer opnieuw moet insmeren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De donkere huid en zonnebrandOmdat een donkere huid juist voorkomt in landen waar de zon erg sterk is en vaak schijnt, denkt men al snel dat dit huid…
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…
Zonnebrand (verbranden)Zonnebrand (verbranden)Als je verbrandt krijg je een rode pijnlijke reactie op de huid. Dit ontstaat wanneer de huid teveel UV-straling (ultrav…

10 manieren om zelf op te bloeienSoms zien mensen het leven niet meer zitten. Dit kan komen door heel veel verschillende redenen. Vaak nemen mensen zichz…
Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Het hart is een heel erg belangrijk orgaan dat wij hebben. Wij moeten daarom heel erg zuinig zijn met ons hart, want wij…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 08-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.