10 manieren om zelf op te bloeien

Soms zien mensen het leven niet meer zitten. Dit kan komen door heel veel verschillende redenen. Vaak nemen mensen zichzelf te serieus, en dan kan het leven best lastig zijn. Hieronder beschrijf ik 10 manieren om je een beetje op te fleuren. Je kunt het hele lijstje gebruiken, maar je kunt er ook een aantal dingen uitpikken die jou persoonlijk aanspreken.

Accepteer dat je fouten kunt maken, en dat je die daadwerkelijk welleens maakt

Mensen accepteren fouten maken niet omdat ze zichzelf serieus nemen of bang zijn voor de reactie van anderen als ze een blunder maken. Mensen kunnen dan heel streng voor zichzelf zijn. Maar iedereen doet wel eens iets fout. Je moet ook niet je fouten negeren, want dan heb je geen gelegenheid om ervan te leren.

Iets nieuws proberen

Soms ben je dingen wel eens zat. Je bent toe aan vernieuwing. Of het gaat om je sport, je hobby of je vakantieland. Misschien ben je wel bang dat mensen het raar of dom zullen vinden. Maar als je accepteert dat mensen het misschien wel raar of dom vinden dan kun je veel gemakkelijker nieuwe dingen ontdekken. Soms zijn het maar simpele dingen, een taalcursus of een nieuw gerecht. En denk altijd, in het zul je fouten maken, een taalcursus gaat nooit zonder in het begin grammaticacontrole te maken.

Geen schaamte

Als je jezelf te serieus neemt kan dit zorgen voor stress en emoties. Als altijd alles goed moet gaan, heb je vaak last van schaamte. Schaamte is vaak gekoppeld aan zwakheden, vergissingen en fouten. Als je een keer struikelt dan voel je geen lichte verlegenheid maar heftige emoties. Om beter met je schaamte om te leren gaan kun je verschillende dingen. Trek eens hele rare kleren en maak er natuurgeluiden bij of doe iets anders geks. Ga gewoon door hoe de mensen ook reageren. En bedenk dat de wereld niet vergaat als jij iets raar's doet.

Lachen om jezelf

Lachen is het beste medicijn, toch? Sommige mensen lachen als een boer met kiespijn na een vergissing. Maar juiste slechte ervaringen of fouten kun je wat minder erg maken door erom te lachen. Je moet proberen jezelf als waardevol en volwaardig mens zien. En mensen maken fouten. Als je jezelf uitlacht dan krijg je meer plezier in je leven.

Je minder snel beledigd voelen

Als je vind dat uitgerekend iedereen jou moet respecteren en iedereen alles aan jou moet waarderen dan voel je je waarschijnlijk snel beledigd. In het echte leven, werkt het net even anders dan in het droomleven. Mensen kunnen weleens grof en respectloos zijn. Je moet je natuurlijk niet als slachtoffer gedragen en je grenzen stellen als je niet netjes behandeld wordt. Je moet onderscheid leren maken wat wel en niet kan. Als iemand jou per ongeluk aanstoot voel je dan niet diep beledigd. Val je om? Dan kun je wel beledigd voelen.

Kritiek goed gebruiken

Kritiek is goed indien het opbouwend is. Niet alle kritiek die je krijgt is opbouwend. Toch kun je van negatieve kritiek ook wat leren. Je moet alleen wat langer de tijd nemen om de kritiek tot je door te laten dringen. Je leert dan wat jij fout doet en ziet ook in wat de ander in zijn manier van kritiek geven fout doen. Als jijzelf ziet als een perfect exemplaar dat volmaakt is, dan kun je van kritiek erg van streek raken. Probeer gewoon te luisteren naar kritiek en besef dat jij niet de enige bent die altijd gelijk heeft. En tot slot als je de kritische informatie tot je neemt dan kun je jezelf alleen maar verder ontwikkelen.

Gezelschap opzoeken

Als je jezelf te serieus neemt, voel je je in gezelschap ongemakkelijk. Je wilt geen slechte indruk achterlaten. Dus je zegt weinig of gaat stotteren. Je kunt niet ontspannen en ziet het als tijdverdrijf. Jij wilt dat gesprekken goed verlopen, maar denk eraan dat ook de ander daar een goede bijdrage aan moet leveren. Er zijn tips die je kunt uitproberen:
  • Richt je aandacht niet op jezelf maar op anderen.
  • Zeg spontane dingen
  • Ga geen andere dingen doen zoals met je mobieltje spelen om het gesprek te ontwijken
  • Praat goed en duidelijk
  • Ga niet overdreven doen, of geef geen show weg
  • Geniet ervan

Je creativiteit de ruimte geven

Als je creatief handelt zullen sommige ideeën niet als briljant worden gezien. Dat moet je accepteren. Maar als je jezelf te veel zorgen maakt of mensen jouw ideeën wel leuk zullen vinden, dan is de creativiteit ver te zoeken. Creativiteit voedt zichzelf: ma 1 idee komen er meestal veel meer. Als telkens je ideeën onderdrukt houd je niets over.

Avontuurlijk handelen

Probeer routines te verbreken en nieuwe dingen uit te proberen. Ga eens lopen in plaats van met de fiets. Ga er eens op uit op onbekend terrein. Het idee dat het leven zeker is is slechts een illusie, dus kun je best wat avontuurlijks doen. Want anders houd jezelf vast aan zekerheden, en geef je jezelf niet de ruimte te leven.

Geniet!

Als je echt wilt opbloeien, dan moet je het nu doen. Als je er nooit tijd voor vrijmaakt dan zul je nooit tijd vrijmaken om op te bloeien. Mensen met een verantwoordelijke en zorgeloze houding zijn prettige mensen. Dus vergeet je zorgen en pluk de dag!
© 2012 - 2024 Droomwolkje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwikkel jezelf!Je kan jezelf ontwikkelen! Er zijn een aantal manieren om jezelf te ontwikkelen, ook zijn er vaardigheden die van belang…
Je relatie leuk houden: geven en ontvangenJe relatie leuk houden: geven en ontvangenJe relatie leuk houden, is geven en ontvangen. Maar meer dan dat. Mensen die een gelukkige en leuke relatie hebben, hebb…
Nieuw gedrag aanlerenNieuw gedrag aanlerenWat is beter? Oud gedrag afleren of nieuw gedrag aanleren? Welke redenen zijn er om nieuw gedrag aan te leren? Kan je he…
Je ontwikkelen als schrijverJe ontwikkelen als schrijverVoor veel mensen is schrijven een hobby, maar wel een hobby met een droom. Wie droomt er nou niet van een eigen boek, ee…

PIP implantatenPIP implantatenVeel mensen vinden dat er iets aan het uiterlijk van het lichaam moet veranderen. Voor deze veranderingen gaan de meeste…
Daylong Actinica en het voorkomen van huidkankerDaylong Actinica en het voorkomen van huidkankerMensen die veel zonnen hebben vaak vrees voor huidkanker, iets dat veroorzaakt kan worden door een overmatige blootstell…
Bronnen en referenties
  • Rob Willson en Rhena Branch-Cognitieve gedragstherapie voor dummies
Droomwolkje (15 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.