PIP implantaten

PIP implantaten Veel mensen vinden dat er iets aan het uiterlijk van het lichaam moet veranderen. Voor deze veranderingen gaan de meeste mensen naar een specialist. De specialist stelt vast of het gaat om een esthetische, cosmetische of reconstructieve behandeling. Vooral vrouwen maken gebruik van de mogelijkheid om op een medisch verantwoorde wijze plastische chirurgie aan te vragen. Het gaat dan in de regel om een operatie aan het lichaam met als doel het uiterlijk te optimaliseren. Vaak zijn het mensen die een sterke onvrede over het uiterlijk hebben. Het gaat vaak om een onvrede over de vorm van het lichaam. De meest voorkomende operaties zijn de borstvergroting of borstverkleining, liposuctie, neuscorrectie, maar ook ooglidcorrectie of een oorcorrectie.

Lichaam correctie

De meest voorkomende operaties aan het lichaam hebben tot doel om het uiterlijk te optimaliseren. Vaak gaat het bij plastische chirurgie om mensen die een sterke onvrede over het uiterlijk hebben. Het gaat vaak om een onvrede over de vorm van het lichaam. De meest voorkomende operaties bij de plastische chirurgie zijn de borstvergroting of borstverkleining, liposuctie, neuscorrectie, maar ook ooglidcorrectie of een oorcorrectie.

Wat is plastische chirurgie eigenlijk?

Bij plastische chirurgie gaat het om medische ingrepen aan het uiterlijk van een lichaam. De medische ingreep kan medisch zijn maar ook op verzoek van een persoon. Vaak gaat het bij verzoeken van individuele personen om de onvrede over het uiterlijk. De verzoekers hebben vaak een zeer duidelijke mening en wens en verwachting van het resultaat van de medische ingreep.
De plastische chirurgie kan worden onderverdeeld in:
 • Esthetische of cosmetische chirurgie
 • Reconstructieve chirurgie

De medische ingreep

De meeste mensen die een cosmetische operatie ondergaan doen dit om een correctie aan te laten brengen aan het uiterlijk. De meest voorkomende toepassingen bij de cosmetische operatie zijn het modelleren van het weefsel of het gebruik van kunstmatige materialen. Bij toepassing van kunstmatige materialen kan gedacht worden aan gebruik van siliconen. Het doel van de medische ingreep voor veel mensen is de in hun ogen de onvolmaaktheden aan het eigen lichaam te corrigeren en te maskeren.

Medische mogelijkheden van lichamelijke aanpassingen

In de medische wetenschap is het bijna onmogelijk om iets niet te corrigeren. De meest voorkomende medische correcties zijn:
 • Abdominoplastie (buikwandcorrectie)
 • Armlift
 • Billift
 • Bilvergroting
 • Blepharoplastie (ooglidcorrectie)
 • Borstchirurgie (zifting - reconstructie - vergroting - verkleining)
 • Buikwandcorrectie
 • Dijbeenlift
 • Face/hals lift
 • Gezichtsbehandeling
 • Laserontharen
 • Lipofilling (opvullen met eigen vet)
 • Liposuctie (liposculpture)
 • Liposculpture (liposuctie)
 • Littekencorrectie
 • Neuscorrectie
 • Ooglidcorrectie
 • Otoplastie (oorcorrectie)
 • Rhinoplastie (neuscorrectie)
 • Rimpelbehandeling
 • schaamlipcorrectie
 • Schaamlipverkleining
 • Tepelcorrectie
 • Vaginaverjonging
 • Verwijderen van huidtumoren
 • Wenkbrauwlift

Borstvergroting

Wetenschappelijk is nog niet aan te geven wanneer een vrouw kiest voor een borstvergroting. De keuze voor een borstvergroting is een persoonlijke keuze. Uit onderzoek is wel gebleken dat veel vrouwen de wens hebben voor een aanpassing aan de borsten. Alleen al in Nederland worden er meer dan 6.000 borstvergrotingen uitgevoerd. Hierbij is geen duidelijke leeftijdsgrens aan te geven voor een borstvergroting. Voor de achttiende levensjaar wordt echter in de regel geen borstvergroting uitgevoerd. Ook al blijft de groei achter en zijn de borsten klein of onderontwikkeld. Een andere reden voor een borstcorrectie kan zijn de afname van de borstvolume na de zwangerschap. Ook komen vrouwen er soms te laat achter dat een vermageringsdieet ook invloed kan hebben op de grote van de borsten en als de borsten daardoor slapper en kleiner zijn geworden, is een borstcorrectie hierdoor vaak het gevolg.

Poly Implant Protheses (PIP)

De Poly Implant Protheses (PIP) zijn in Nederland ook op de markt gebracht onder de merknaam M-Implants. PIP implantaten werden in Frankrijk gemaakt. In Nederland zijn in verschillende ziekenhuizen borstimplantaten van PIP geplaatst.

Overzicht van geregistreerde behandelingen

In Nederland kan gekozen worden voor een behandeling in een ziekenhuis of in een privékliniek. In onderstaande overzichten worden het aantal geregistreerde behandelingen per ziekenhuis of kliniek weergegeven.
ZiekenhuizenAantal patiënten met PIP/M - Implantaten
Atrium Medisch Centrum Parkstad350
Sint Lucas Andreas Ziekenhuis140
Catharina - Ziekenhuis54
VU medisch centrum 89
Totaal633

Ziekenhuizen Aantal patiënten met PIP/M-implants protheses
Atrium Medisch Centrum Parkstad 350
Sint Lucas Andreas Ziekenhuis 140
Catharina-ziekenhuis 54
VU medisch centrum 89
Medisch Centrum Haaglanden 78
VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg 20
Maxima Medisch Centrum 7
Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis 2
Vlietland Ziekenhuis 2
MUMC, voorheen Academisch Ziekenhuis Maastricht 3
Totaal745

Privéklinieken Aantal patiëntes met PIP/M-implants protheses
Silhouet Kliniek in Breda en Weert* 240
Stichting Park Medisch Centrum, Rotterdam87
Cosmea Cosmetisch Chirurgisch Centrum, Hengelo (ov)* 80
Haaglanden Kliniek* 34
Medisch Centrum Biltstraat, Utrecht 17
Zestienhoven Kliniek 15
DeLairesse, Amsterdam 8
Aesthetica Europa, Zeist 7
Sportstad kliniek, Heerenveen* 4
Aestheticare, kliniek voor plastische chirurgie , Utrecht 3
Medisch Centrum Scheveningen, Den Haag* 2
Stichting Kliniek Holystaete, Heerenveen 2
Kliniek Nieuwstraat, Rotterdam 2
Totaal 501

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting: de behandelingBij een borstvergroting wordt de vorm van de (vrouwelijke) borsten aangepast, gewoonlijk met behulp van siliconen-implan…
Wat is een borstvergroting?Een borstvergroting is tegenwoordig niet meer omstreden. Het is normaal geworden om je borsten te laten vergroten. Toch…
Borstvergroting: wat kun je verwachten van de behandelingVroeger was het ondenkbaar wanneer men met een bepaald deel van het lichaam niet tevreden was. Tegenwoordig zijn onderwe…
Borstvergroting met lipofillingVandaag de dag worden grote borsten als vrouwelijk gezien, maar jammer genoeg is niet iedereen gezegend met een volle bo…

Een verstandskies getrokken: de nabehandelingEen verstandskies getrokken: de nabehandelingEen verstandskies laten trekken is een operatie die best zwaar kan zijn. De onderste verstandskiezen worden vaak door ee…
10 manieren om zelf op te bloeienSoms zien mensen het leven niet meer zitten. Dit kan komen door heel veel verschillende redenen. Vaak nemen mensen zichz…
Bronnen en referenties
 • www.rtl.nl
 • www.igz.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.