Een verstandskies getrokken: de nabehandeling

Een verstandskies getrokken: de nabehandeling Een verstandskies laten trekken is een operatie die best zwaar kan zijn. De onderste verstandskiezen worden vaak door een kaakchirurg verwijderd, de bovenste worden soms door de tandarts verwijderd. Vooral de onderste kiezen leveren vaak problemen op. Als ze eenmaal getrokken zijn dan is het belangrijk de overgebleven wondjes goed te verzorgen en schoon te maken. Gebeurt dit niet, dan bestaat het risico op een ontsteking. Door de plaats van de wond goed te behandelen kan ook de zwelling worden verminderd, treden er minder nabloedingen op en is het sneller mogelijk om normaal te eten.
Een doorkomende verstandskies / Bron: Skweeds modified by R-E-AL, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een doorkomende verstandskies / Bron: Skweeds modified by R-E-AL, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Veelvoorkomende problemen

Na het verwijderen van een verstandskies zijn er een aantal problemen die veel voorkomen:
  • Pijn
  • Zwelling
  • Beperkte mondopening en slikken
  • Ziek voelen, verhoogde lichaamstemperatuur
  • Oorpijn, pijn aan de kaak

Wanneer de kies verkeerd groeide, kunnen er ook andere problemen optreden. Denk hierbij aan blauwe ogen, maar ook aan een blijvende verdoving als een zenuw geraakt is. Overleg vooraf met je tandarts of kaakchirurg over de risico's en gevolgen van de operatie.

De zwelling

Door de operatie ontstaat er als het ware een grote bloeduitstorting rondom de kaak. Is de operatie soepel verlopen, dan zal de zwelling waarschijnlijk meevallen. Waren er complicaties, kwam de kies niet makkelijk of moest er veel gesneden worden, dan zal de zwelling groter zijn. Dit kan worden voorkomen door de plek meteen na de operatie te koelen. Gebruik hiervoor een ijspack of een zak ijsklontjes gewikkeld in een handdoek. Houd deze een kwartier tegen de plek aan en een kwartier er van af. Herhaal dit driemaal.

Nabloeden

Na de behandeling kan de wond de eerste twee dagen nog gaan bloeden. Dit is geen reden tot paniek. Als het bloedt, bijt dan een half uur op een gaasje of een katoenen handdoek. Vanwege de verhoogde kans op nabloeden is het beter de eerste dag niet te spoelen.

Schoonhouden

Om de wond goed te laten genezen en ontsteking te voorkomen, is het belangrijk de wond goed schoon te houden. Houd hierbij het volgende in acht:
  • De eerste 24 uur: de eerste dag is het belangrijk het wondgebied te ontzien. Zorg hierbij dat je niet spoelt en voorzichtig bent met het tandenpoetsen in de omgeving.
  • Na de eerste dag: als de eerste dag voorbij is, moet het wondgebied goed schoongemaakt worden. Dit kan door te spoelen met lauw zout water. Meng hiervoor een theelepel keukenzout met een glas lauw water. Spoel gedurende een week na iedere maaltijd drie minuten.
  • Na twee dagen: Soms krijg je een monoject-spuitje mee. Deze spuitjes hebben een gebogen uiteinde, welke je in het wondgat steekt. Vul deze met lauw zout water (zie hierboven) en spuit het vocht in het wondje. Dit moet na iedere maaltijd, voor een week lang of totdat je niet meer in de wond komt en de wond dus is genezen.

Voeding

Voor de operatie word je verdoofd. Terwijl deze verdoving nog werkt, kun je doorgaans niet goed eten en drinken. Je lip is dik en voelt of hij slaapt, net als je tong. Als de verdoving is uitgewerkt kun je echter weer gewoon eten en drinken, maar vermijd te warm voedsel. Kauwen kan vermoeiend zijn en het kan moeilijk zijn om je mond ver open te maken. Zorg dus dat je voldoende zacht en vloeibaar voedsel in huis hebt. Denk hierbij aan wit brood, zacht beleg, soep en yoghurt.

Pijnstillers

Na het verwijderen van een verstandskies doet het pijn. De pijn kan in de mond gelokaliseerd zijn, maar kan ook te voelen zijn als hoofdpijn of algehele malaise. Doorgaans zijn pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn voldoende om de pijn te stillen. Gebruik geen aspirine, omdat dit het bloed verdunt. De kans op nabloeden wordt groter. Kies in plaats daarvan voor ibuprofen of paracetamol. Is dit niet voldoende, neem dan contact op met de kaakchirurg of tandarts voor een recept voor sterkere pijnstillers.

Het verwijderen van verstandskiezen is een hele operatie / Bron: JO3 OSCAR SOSA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het verwijderen van verstandskiezen is een hele operatie / Bron: JO3 OSCAR SOSA, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hechtingen

Er wordt lang niet altijd gehecht na het verwijderen van de verstandskies. Wordt er wel gehecht, dan lossen de hechtingen doorgaans vanzelf op na 1 tot 3 weken. Als er nog iets met de hechtingen moet gebeuren, dan zal de kaakchirurg dit altijd zeggen.

Wanneer de tandarts of kaakchirurg bellen?

Als de zwelling na drie tot vier dagen toeneemt en met koorts gepaard gaat, kan er sprake zijn van een ontsteking. Neem in dit geval contact op met degene die de kies heeft verwijderd. Ook wanneer de pijnstillers niet voldoende zijn, dan is het verstandig contact op te nemen met degene die de kies heeft verwijderd.

Kamillethee

Kamillethee staat bekend als ontstekingsremmer en kan helpen. Maak de kamillethee zoals je iedere thee bereidt en laat hem afkoelen. Houd de kamillethee zo lang mogelijk tegen de wond aan. Kamillethee drinken is overigens ook heel gezond!

En verder

Na de behandeling is het verstandig om de eerste vijf dagen niet te roken en bij warm weer niet in de zon te gaan. Ook het vermijden van alcohol is aan te raden, aangezien dit de wondgenezing belemmert. De klachten kunnen makkelijk een week tot tien dagen aanhouden. Dit is vervelend, maar wel normaal. Neem je tijd om te herstellen en houd de wond goed schoon. Het spoelen is vervelend en smaakt smerig, maar veel minder erg dan een ontsteking.

Lees verder

© 2012 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstandig je verstandskies laten trekken“Heb jij je verstandskiezen al laten trekken?” Een vraag die studenten en soms scholieren elkaar vaak stellen. Logisch,…
Verstandskiezen: trekken of laten zittenVerstandskiezen: trekken of laten zittenDe naam verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal is het een derde…
Verstandskies, pijn en verwijderenVerstandskies, pijn en verwijderenDe verstandskies of wijsheidstand komt op latere leeftijd door: gemiddeld met 18 jaar. Soms komt deze zelfs nog later do…
Verstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekken is soms nodig. Verstandskiezen kunnen getrokken worden, maar ook eruit gesneden worden. Een vers…

Hoe voorkom je flauwvallen?Hoe voorkom je flauwvallen?Flauwvallen (in medische termen heet het syncope) komt vrij veel voor, het meest bij tienermeisjes. Drieëndertig procent…
Risico's borstimplantaten en PIP-implantatenRisico's borstimplantaten en PIP-implantatenHet laten plaatsen van borstimplantaten is niet altijd geheel zonder risico's. In de loop der jaren is gebleken dat er a…
Bronnen en referenties
Reacties

Charles, 11-10-2014
¨Dit kan door te spoelen met lauw zout water. Meng hiervoor een theelepel keukenzout met een glas lauw water. Spoel een week lang na iedere maaltijd.¨

Een week lang? Lijkt me een foutje. Reactie infoteur, 23-11-2014
Bedankt voor het melden, dit was inderdaad op twee manieren op te vatten.
Bedoeld werd: "gedurende een week na elke maaltijd spoelen", ik heb het in de tekst aangepast.

Jonneke, 14-05-2014
Ik heb een vraag, mijn zoon heeft twee dagen geleden een verstandskies laten trekken, rechts onderin de mond, dit is bij de tandarts zelf gedaan, nu na twee dagen heeft hij nog steeds erg last, maar zegt ook dat het zo brandt op die plek, mijn vraag is, is dit normaal, en wat kan hij doen om de pijn te verlichten verder want de paracetamol helpt niet echt. Reactie infoteur, 23-11-2014
De pijn hoort er inderdaad bij. Meestal wordt het niet omschreven als branden, maar pijn is moeilijk te vergelijken.
De pijn kan eventueel verdooft worden met ijs, maar verder moet hij er toch echt doorheen. Veel is er niet aan te doen.

Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 23-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.