Hoe bereid je jezelf voor op het trekken van verstandskiezen

Hoe bereid je jezelf voor op het trekken van verstandskiezen Een verstandskies laten trekken is vervelend en voor veel mensen ook best eng. Het verwijderen zelf voelt onprettig en na afloop voel je je vaak ook niet goed. De angst kan minder worden door jezelf goed voor te bereiden. Zorg dat je de procedure van het verwijderen van de kies kent en zorg dat je voldoende voorraden in huis hebt. Nadat de kies verwijderd is, heb je vrijwel zeker pijnstillers nodig. Verder is het goed om zacht en vloeibaar voedsel in huis te hebben, voor als kauwen moeilijk gaat. Middelen om het wondje schoon te maken ga je ook nodig hebben, dit kan zout zijn om met water te mengen, of waterstofperoxide. Een zak ijs kan helpen de zwelling tegen te gaan. Tot slot heb je – indien mogelijk – iemand nodig om je op te komen halen.

Ken de procedure

Een verstandskies laten trekken is minder eng als je van tevoren weet wat er gaat gebeuren. Daarom is het goed om je goed te laten informeren hoe de behandeling gaat. Informatie over de behandeling zelf is hier te vinden. Neem ook de tijd om het met de tandarts of kaakchirurg door te spreken. Probeer een idee te krijgen hoe lang het duurt en wat er gebeurd.

Laat iemand je ophalen

Bron: JO3 OSCAR SOSA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: JO3 OSCAR SOSA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Wanneer je volledig verdoofd bent geweest moet je zeker iemand hebben om je op te halen, maar ook bij een gedeeltelijke verdoving is het verstandig. Je kunt in elk geval in het begin niet zelf rijden, fietsen is ook af te raden. Wanneer het ziekenhuis of de tandarts op loopafstand is, kun je eventueel zelf naar huis lopen. Openbaar vervoer is ook mogelijk, maar zorg dat de route eenvoudig is. Ook als je het je niet realiseert ben je na afloop een beetje duizelig en niet helemaal helder. Je wilt zo min mogelijk overstappen en andere momenten waarop het mis kan gaan. Als het even mogelijk is, blijft opgehaald worden verreweg de beste optie.

Zorg voor voldoende pijnstillers

Om de pijn na het trekken van een verstandskies te verminderen, zijn pijnstillers nodig. Paracetamol en ibuprofen zijn geschikt, aspirine niet, vanwege de bloed verdunnende eigenschappen. Na de behandeling heb je tot 10 dagen (meestal 7 of minder) pijnstillers nodig, zorg dus voor een grote verpakking!

Welk voedsel?

Na het trekken van een verstandskies eten sommige mensen een week ander voedsel dan normaal, andere zitten na een dag weer aan het bruine brood. Het is verstandig om voor de zekerheid te zorgen dat je wat zacht voedsel in huis hebt. Denk hierbij aan wit brood, soep en yoghurt. Ook smeerbaar broodbeleg is zeker een aanrader.

Middel om het schoon te houden

Het verschilt per tandarts of kaakchirurg welk middel je moet gebruiken om de plek schoon te houden. Vaak is dit een zoutoplossing (één theelepel keukenzout in een glas lauw water), en soms waterstofperoxide. Zorg in elk geval dat je een pakje keukenzout in huis hebt. Voor ongeveer een euro koop je bij de drogist een flesje met 3% waterstofperoxideoplossing, wat ook handig is om te hebben. Verdun dit voor gebruik altijd met evenveel water als peroxide!

IJs

De zwelling kan verminderd of zelfs vermeden worden door op tijd te koelen. Hiervoor is het het handigst om ijs in de diepvries te hebben liggen. Bij gebrek hieraan wil een pak diepvriesspinazie, erwtjes of wat er maar ingevroren ligt ook helpen, maar ijs is een stuk makkelijker. Verder heb je voor je eigen icepack een handdoek nodig en boterhammenzakjes, of iets anders waterdichts om het ijs in te stoppen. Heb je een ‘echt’ icepack liggen, dan kan dat natuurlijk ook.

Lees verder

© 2012 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekken is soms nodig. Verstandskiezen kunnen getrokken worden, maar ook eruit gesneden worden. Een vers…
Verstandskies, pijn en verwijderenVerstandskies, pijn en verwijderenDe verstandskies of wijsheidstand komt op latere leeftijd door: gemiddeld met 18 jaar. Soms komt deze zelfs nog later do…
Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Als er ruimtetekort is in je mond, als je verstandskiezen scheef groeien of als ze ontstekingsgevoelig zijn zal je tanda…
Verstandig je verstandskies laten trekken“Heb jij je verstandskiezen al laten trekken?” Een vraag die studenten en soms scholieren elkaar vaak stellen. Logisch,…

Hoe voorkom je flauwvallen?Hoe voorkom je flauwvallen?Flauwvallen (in medische termen heet het syncope) komt vrij veel voor, het meest bij tienermeisjes. Drieëndertig procent…
Risico's borstimplantaten en PIP-implantatenRisico's borstimplantaten en PIP-implantatenHet laten plaatsen van borstimplantaten is niet altijd geheel zonder risico's. In de loop der jaren is gebleken dat er a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skweeds, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 1: JO3 OSCAR SOSA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.