Je relatie leuk houden: geven en ontvangen
Je relatie leuk houden, is geven en ontvangen. Maar meer dan dat. Mensen die een gelukkige en leuke relatie hebben, hebben oprecht aandacht voor elkaar. Ze geven elkaar vertrouwen en gunnen elkaar ruimte en vrijheid.
Geven en ontvangen
Om een relatie leuk te houden, moet je geven maar ook kunnen ontvangen. Er valt heel veel te geven in de liefde. Je kan vrijheid geven, vertrouwen, bemoediging, liefde en jezelf. Sommigen vinden het lastig om te geven, als het eigenbelang er geen belang bij heeft. Anderen vinden het juist moeilijk om te ontvangen. Degenen die het moeilijk vinden om te ontvangen, staan altijd klaar en hebben een groot zelfopofferingsgevoel. Wanneer het hun tijd is om te ontvangen, kunnen ze het niet. Terwijl het voor hun partner juist fijn is en een compliment wanneer hun geliefde graag ontvangt wat hen gegund is. In een gelijkwaardige relatie zijn geven en ontvangen in evenwicht, niet omdat het moet, maar omdat dit automatisch uit liefde gebeurt. Wanneer geven en ontvangen niet in evenwicht is, kan de relatie danig uit evenwicht raken.
Soms ontkom je er niet aan om te geven uit verplichting. Wanneer je partner verwachtingen van je hebt en je hem/haar niet wilt teleurstellen. Zoals bijvoorbeeld wanneer je partner het erg op prijs stelt als je meegaat naar een bedrijfsuitje en jij bedrijfsuitjes niet ziet zitten. Dan kan je geven als verplichting. Misschien met de verwachting, om er ooit weer iets voor terug te krijgen zoals bij voorwaardelijke liefde het geval is. Maar op zo'n manier geven spreekt niet echt tot het hart. Oprecht geven kan je als je vrijgelaten wordt in wat je kiest en je zelf je partner ook vrijlaat. Dit houdt een relatie leuk.
Eisen
Eisen zijn dodelijk voor een leuke relatie. Soms kunnen partners nogal eisend zijn. Dit kan zich ook uiten in claimgedrag en bezittingsdrang, al dan niet voortvloeiend uit verlatingsangst. Een eisende partner vraagt zich af: 'wat zit er voor mij in?' Hoe, of en in welke mate iemand eist is afhankelijk van de
hechtingsstijl van iemand. (de manier waarop je gehecht bent als jong kind). Het is bijna onmogelijk om je relatie leuk te houden, als er eisen in het spel zijn. Bovendien levert het je níets op wanneer je partner je geeft uit verplichting, omdat je eist. De betrokkenheid, aandacht, warmte en liefde waar ieder mens behoefte aan heeft, worden hiermee niet bevredigd. Een eisende partner zet zijn wederhelft klem en ontneemt hem/haar de vrijheid om vanuit liefde te geven. Dodelijk voor een relatie.
Vrijheid houdt je relatie leuk
'Bemint gij iemand, laat hem dan gaan. Als hij terugkeert, was hij altijd al de uwe. Zoniet, dan was hij het nooit.' (Kahlil Gibran 1863-1931). Vrijheid is zuurstof voor een relatie. Wanneer je samen bent moet je genoeg bewegingsvrijheid hebben en kunnen ademen. Gelukkige stellen zeggen dat ook: dat ze een goede relatie hebben omdat ze elkaar vrijlaten. In een leuke, goede en gelukkige relatie moet je jezelf kunnen zijn, je levenslust voeden, je ontwikkelen. Een relatie laat je dan opbloeien, niet verpieteren. Het is tevens belangrijk het je partner te gunnen zich te ontwikkelen. Als je hem/haar dat misgunt zit er iets echt niet goed. Je partner willen veranderen, beknellen en beknotten houdt een relatie níet leuk, maar is dodelijk.