Relatie-angst, je kan er wat aan doen

Relatie-angst, je kan er wat aan doen Een relatie aangaan, gaat niet altijd over rozen. Een relatie houden ook niet. Vertrouwen en vrijheid zijn belangrijk in een succesvolle relatie. Helaas zijn er nog heel wat relatie-angsten zoals: wantrouwen, jaloezie, claimgedrag, verlatingsangst en bindingsangst. De mate waarin je gehecht bent als jong kind bepaalt de mate waarin je relatie-angst hebt.

Verlatingsangst

Niet voor iedereen is het even makkelijk om in een relatie te zitten, of een relatie te durven aangaan. Het is heel vervelend als je op relatiegebied geplaagd wordt door wantrouwen, jaloezie, claimgedrag, verlatingsangst, bindingsangst of minderwaardigheidsgevoelens. Voor de partner maakt dit de relatie eveneens gecompliceerd. Het bekende spreekwoord: 'de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest' is bij relatie-angsten van toepassing. Vanuit angst om de ander kwijt te raken, kun je jaloerse gevoelens ontwikkelen naar de partner toe. Wanneer je partner praat met iemand van de andere sekse bijvoorbeeld. Of je gaat je partner overdreven claimen, juist uit angst om hem/haar kwijt te raken, of door verlatingsangst. Helaas vergroot je dan juist de kans om verlaten te worden. Want zulk gedrag is bijna niet te harden voor je partner, zeker na verloop van tijd niet. Nu worden mensen qua partnerkeuze vaak aangetrokken door een persoon die de eigenschappen bezit die jij zelf zou willen bezitten. Dus misschien werd je juist verliefd op je partner omdat hij/zij vrij en sociaal was.

Trouw en vertrouwen

Vanuit vrijheid neem je het besluit om trouw te zijn. Maar wanneer trouw wordt afgedwongen heeft het niet zo veel betekenis. Dan verwacht je dat je partner trouw is uit plichtsbesef, terwijl het veel meer waarde zou hebben wanneer de partner trouw is vanuit zijn/haar liefde, uit vrije keuze. Vertrouwen geven in een relatie is een kostbaar ingrediënt. Niet alleen geef je hiermee je partner een belangrijk kado, maar ook jezelf. Je maakt jezelf dan vrij van stress, obsessie en zorgen en je geeft jezelf hiermee vrede en rust. Je partner vertrouwen geven kan ook een wilsbesluit zijn. Je creëert hiermee weer ruimte voor liefde. Want claimgedrag, wantrouwen, en bezittingsdrang zijn dodelijk voor een relatie en voor de liefde. Voordat je vertrouwen hebt, geef je vertrouwen. Je bent van je partner gaan houden omdat je het goede in hem/haar zag, niet omdat je hem/haar zag als potentiële vreemdganger. Vertrouwen niet durven geven zegt op zich niet zo veel over je partner, maar over je eigen gevoelens van onzekerheid. Door deze onzekerheid trek je de integriteit van je partner in twijfel en dit kan echt kwetsend zijn. De mate waarin je vertrouwen kan geven heeft alles te maken met je hechtingsstijl. Je hebt de veilige hechtingsstijl (vertrouwen geven is geen probleem), de ambivalente angstige hechtingsstijl (vertrouwen geven is heel moeilijk) en de ontwijkende hechtingsstijl (vertrouwen geven lijkt bij voorbaat uitgesloten).

De manier waarop we het gedrag van onze partner verklaren heeft zoals boven vermeld te maken met je hechting (veilig, ambivalent angstig, ontwijkende hechting). Door vertrouwen te geven en de relatie en gedrag van je partner positief te benaderen zijn ruzies en confrontaties te vermijden. Als je partner later dan verwacht thuiskomt van een borrel met collega's kun je van het negatieve uitgaan: 'hij/zij heeft het vast té leuk gehad met een collega', maar je kan ook denken: 'leuk voor hem/haar, dat het zo gezellig was.' Dit maakt een wereld van verschil. Door de positieve benadering, blijven verwijtende vragen en uitspraken uit. Gelukkige relaties zijn de relaties waarin men elkaar positief benadert, vrijheid gunt en vertrouwd. Je manier van denken is vaak gevormd door je ervaringen en opvoeding (hechting) maar door te investeren kan hier verandering ingebracht worden.

Als relatie-angst weer de kop op steekt

Supervervelend als je ondanks je goede intenties en je investeringen in de goede richting, toch weer de angst om verlaten te worden op voelt komen. Helemaal als je allemaal rampscenario's voor je ziet terwijl er reëel gezien echt geen reden voor is. Je kunt je hartritme weer onder controle krijgen en de vrede weer in jezelf terug brengen door te denken aan de goede, herinneringen tussen jou en je partner en te bedenken waarom hij/zij ook alweer voor je gekozen had. Dit is een techniek die bewezen effectief is gebleken.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VerlatingsangstVerlatingsangstRuim 30 tot 40% van de mensen heeft last van verlatingsangst. Bij mensen die een gelukkige en evenwichtige relatie hebbe…
Jaloezie in een relatieJaloezie in een relatieJaloezie is een normale menselijke emotie. Maar we hebben altijd geleerd dat jaloezie vooral een negatieve emotie is. De…
Bindingsangst - een psychische stoornisJij wilt een “echte relatie”, een gezamenlijk huishouden en toekomst plannen, maar zodra je partner het hoort begint hij…
Het gedrag van mannen en vrouwenHet gedrag van mannen en vrouwenEr ontstaan vaak misverstanden in de omgang tussen mannen en vrouwen. Niet voor niets is er al veel over dit onderwerp g…

Je relatie leuk houden: geven en ontvangenJe relatie leuk houden: geven en ontvangenJe relatie leuk houden, is geven en ontvangen. Maar meer dan dat. Mensen die een gelukkige en leuke relatie hebben, hebb…
Je relatie leuk houdenJe relatie leuk houdenVoor degenen die een vaste relatie hebben is soms de hamvraag: hoe houd ik mijn relatie leuk? Sommige stellen raken niet…
Bronnen en referenties
  • Bas Kast, boek: de liefde en waar hartstocht vandaan komt
  • John Gottman, boek: The seven principals of making marriage work
Reactie

Alleen Op de Wereld, 24-04-2014
Mijn man kan of wil mij niet aanraken, hij heeft het moeilijk om een knuffel te geven.
Hij komt over als een toffe gezellige man maar thuis als mijn partner is hij een koude emotieloze man, een compliment, knuffel of een lief woord kan hij niet geven.
Ik heb het hier heel moeilijk mee en verlaag mij tot het hebben van sex met hem om zo toch een beetje aandacht te krijgen.
Ik weet niet hoe ik hiermee verder kan, ik sleep mij door het leven. Reactie infoteur, 14-05-2014
Beste Alleen op de Wereld,
Dit zou heel goed met het verleden van uw man te maken kunnen hebben, hoe is hij opgevoed, wat heeft hij meegemaakt? Daarom zou ik u adviseren, om in relatietherapie te gaan, wanneer uw man daar voor openstaat. Voor hem is dit toch ook niet de ideale situatie en zal het geen bevrediging geven.

Ik wens u veel sterkte en succes,
met vriendelijke groet
infoteur Sandra

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 01-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.