Vrijheid in een relatie
Iedereen heeft in een meer of mindere mate behoefte aan vrijheid. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid in drukpers. Waarom zou je dan geen vrijheid verdienen in je relatie? Hoe creëer je deze vrijheid in je relatie?
Vrijheid krijgen
Wanneer je dag en nacht bij je partner bent zonder af en toe tijd te nemen voor jezelf kan dit verstikkend werken, je kunt het gevoel krijgen dat je partner je constant controleert terwijl dit niet eens zo hoeft te zijn. Wanneer je niet vrij bent om te gaan en staan waar je wilt zonder dat je partner ervan af moet weten kan dit ook grote gevolgen hebben op je humeur, je familie en natuurlijk je relatie. De ene dag zeg je dat je iets wilt gaan doen, wanneer je dit niet mag of kan doen zonder je wederhelft kan het zijn dat je de volgende keer gaat liegen over wat je wel gaat doen. Het wordt pas echt erg wanneer je vriend of vriendin je smsjes, emails en bankafschriften gaat bekijken om te kijken waar je mee bezig bent. Herkenbaar? In het laatste geval is behalve jouw vrijheid, blijkbaar ook zijn vertrouwen in jou weg.
Wat kun je doen om meer vrijheid te krijgen van je partner?
De beste en enigste oplossing is om met je partner te praten over hoe je jezelf voelt. Wees eerlijk en vertel hem dat je meer vrijheid nodig hebt om jezelf eens een keer in de watten te leggen, je eigen vriendinnen zien of iets leuks te gaan doen met je moeder. De eerste stap is om je partner te laten inzien dat je zelf ruimte en vrijheid nodig hebt. Hierna kun je met hem of haar praten over wat je eraan kunt gaan doen, je tijden voor jezelf in gaan plannen. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn dat je iedere woensdag avond iets gaan doen zonder hem en dan kan hij ook iets gaan doen voor zichzelf. Op deze avond of dag kun je afspreken dat jullie elkaar niet zullen bellen, smsen of emailen. Zo heb je de volgende dag gespreksstof om hem te vertellen hoe je avond was. Wanneer je een keer een weekend weg gaat zonder je vriend en hij moeilijk omgaat met jouw vrijheid kun je hem hierop voorbereiden door het ver van te voren te vertellen en ook nog een aantal keer op terugkomen wanneer de datum nadert.
Vrijheid geven
Vrijheid geven is minstens zo belangrijk als vrijheid krijgen. Zoals met alles in een relatie is het geven en nemen. Het kan zijn dat je het helemaal niet fijn vind wanneer je vriend er niet bij is wanneer jij je vriendinnen ziet of wanneer je naar je ouders gaat. Misschien vind je het ook niet fijn wanneer je vriend naar zijn vrienden gaat of vertrouw je hem hier niet in. Ook wanneer je vriend niet aangeeft dat hij meer vrijheid nodig heeft is het belangrijk om hem toch vrijheid te geven.
Hoe geef je je partner meer vrijheid?
Alweer is er maar een oplossing. En alweer is de oplossing om met elkaar te praten. Wanneer je van jezelf denkt dat je bezitterig of jaloers bent is het tijd om dit met hem te gaan bespreken. Je wilt immers niet dat hij tegen je gaat liegen omdat hij je geen pijn wilt doen. Probeer er bewust van te worden hoeveel tijd je zonder je partner doorbrengt en hoe je reageert wanneer je hem geen vrijheid gunt.
Waarom is vrijheid in je relatie zo belangrijk?
Wanneer je altijd met elkaar samen bent en geen van beiden ooit iets alleen doet kan het zijn dat je niks meer met elkaar te bespreken hebt omdat je toch allebei hetzelfde meemaakt. Doordat je veel bij elkaar bent kun je ook afhankelijk van elkaar worden, je krijgt dan het idee dat niets meer leuk is zonder hem en dat je niet meer zonder elkaar kunt. Vrijheid in je relatie is ook belangrijk om je sociale contacten goed bij te kunnen houden, je hebt immers tijd nodig om met je vrienden te zijn om ze als vrienden te kunnen houden.