Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?

Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd? Gaan mensen vreemd omdat er iets mis is met de vaste relatie of omdat er iets mis is met de vaste partner? Zijn er redenen waarom iemand vreemd gaat dat niets te maken heeft met de vaste relatie of met de vaste partner? Heeft vreemdgaan een functie binnen het huwelijk? Waarom gaan mannen vreemd? Waarom gaan vrouwen vreemd? Waarom gaat iemand vreemd als hij een goed huwelijk heeft? Een overzicht waarom iemand vreemd kan gaan:

Redenen van een buitenechtelijke relatie

Enkele redenen om ontrouw te plegen kunnen zijn:
 • Is begonnen aan de affaire uit een gemis, komt thuis aandacht tekort,
 • De derde, de minnaar of de minnares, bezit eigenschappen die men niet aantreft bij de vaste partner, bij zichzelf of binnen de relatie met de vaste partner,
 • Vlucht uit de vaste relatie.

Gaan mensen vreemd omdat er iets mis is met de vaste relatie of met de vaste partner?

Is vreemdgaan een reactie op een slecht huwelijk of een ongelukkige relatie? Of is vreemdgaan een puur egoistische kwestie als we het volgende rijtje van vreemdgaan eens aandachtig bekijken:
 • Zet de vaste partner onder druk om te veranderen,
 • Het testen, uittesten en proberen hoe vermen kan gaan bij een nieuwe partner,
 • Uit wraak: zet de ontrouwe partner het betaald,
 • Brengt opwinding en avontuur binnen de relatie.

Redenen van vreemdgaan kan ook buiten de partner relatie liggen

Vaak wordt er gedacht dat als een partner vreemdgaat er iets mis moet zijn met de vaste relatie of met de vaste partner. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn mensen die ontrouw zijn omdat het geheel aan zichzelf ligt en niets te maken heeft met de vaste relatie of met de vaste partner. Voorbeelden kunnen zijn:
 • Men test zijn eigen durf en lef uit,
 • Men wil de onafhankelijkheid en vrijheid vergroten,
 • Men heeft er plezier in om vreemd te gaan,
 • Misbruikt de derde.

Functie van het vreemdgaan binnen het huwelijk of relatie

Vreemdgaan kan echter ook een specifieke functie in de relatie of in het huwelijk hebben, zoals:
 • Bezitterig huwelijk of relatie: vreemdgaan kan een poging zijn om zich los te breken,
 • Afhankelijke relatie of huwelijk: vreemdgaan kan een zekere vrijheid en onafhankelijkheid met zich meebrengen,
 • Goed huwelijk of relatie: Vreemdgaan kan het plezier zijn om eens lekker slecht te zijn,
 • Les lezen binnen het huwelijk: vreemdgaan bewijst dat men wel degelijk tot iets in staat is,
 • Huwelijk of relatie zonder tederheid: vreemdgaan kan een bron van comfort en genegenheid zijn,
 • Remmende partner: vreemdgaan kan gezien worden als wraak op de “remmende” factor binnen het huwelijk. “Wie ben jij om mij grenzen op te leggen?”
 • Saai huwelijk: vreemdgaan kan de sleur doorbreken,
 • Straffende relatie of huwelijk: vreemdgaan kan troost bieden,
 • Vreemdgaan is ook een manier om de derde, de minnaar of de minnares, te betrekken in de relationele strijd tussen de twee vaste partners,
 • Vreemdgaan kan een levensfase inhouden (mid-life).

Waarom gaan mannen vreemd?

Redenen waarom mannen vreemdgaan kunnen zijn:
 • Wanneer een huisvader vaker het gevoel krijgt dat zijn echtgenote zijn moeder begint te worden en zijn gevoel voor autonomie, vrijheid en onafhankelijkheid daardoor wordt aangetast, kan hij vreemdgaan met een derde om op die manier het gevoel van autonomie te herwinnen.
 • Vreemdgaan kan door de man gezien worden als een poging tot het bevestigen en versterken van zijn mannelijke identiteit. Deze man die vreemdgaat is (vaak) onzeker over zijn eigen mannelijkheid.
 • Een man kan vreemdgaan omdat hij denkt daar “recht” op te hebben,
 • Een man kan vreemdgaan omdat hij slecht in verbinding staat met zijn gevoelens. Seks kan dan een manier zijn om iets van zijn gevoelens te beleven. Gevoelens worden geseksualiseerd.
 • Een onbegrepen en onbeminde man zal vreemdgaan beleven om elders begrip en liefde en soms ook herkenning te zoeken. Meestal voelt deze man zich na een paar maanden ook onbemind bij zijn minnares en gaat op zoek naar het volgende “slachtoffer.”

Waarom gaan vrouwen vreemd?

Redenen waarom vrouwen vreemdgaan kunnen zijn:
 • Vrouwen kunnen vreemdgaan met getrouwde mannen om een oplossing te zoeken voor innerlijke problemen en conflicten. Vaak komen deze vrouwen verscheurd uit de affaire en bestaat het innerlijk conflict nog steeds.
 • Een jonge vrouw kan vreemdgaan met een (veel) oudere man zodat ze zich ineens volwassen kan voelen.
 • Het kindvrouwtje gaat vreemd om iedereen te behagen. Ze vlindert van man tot man, getrouwd of niet getrouwd. (Vrouwen die vroeger in hun jeugd (seksueel) misbruikt zijn hebben ook vaak het gevoel te moeten “behagen.” )
 • Een op het oog “sterke” vrouw – die veel werkt en een verstandig huwelijk heeft – gaat vreemd omdat ze weet dat haar “zwakkere” man haar nooit zal verlaten. Bij haar minnaar zoekt ze een gelijkwaardige seksuele partner.
 • Vrouwen gaan vreemd omdat ze het vreemdgaan kunnen “veroorloven,” ze zijn financieel onafhankelijk van hun partner.

Vreemdgaan is een keuze

Wat de redenen ook zijn om je partner ontrouw te zijn door vreemd te gaan, vreemdgaan is een keuze!

Lees verder

© 2010 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…
Vreemdgaan: de wraak affaireVreemdgaan: de wraak affaireVerrassend vaak komt het nemen van wraak voor binnen het huwelijk of vaste relatie. Vooral als een van de partners het s…

Onderzoek vreemdgaanOnderzoek vreemdgaanExacte cijfers over vreemdgaan zijn moeilijk te verkrijgen, een reden is omdat er een taboe heerst over het onderwerp vr…
Ontdekken vreemdgaan: emotionele uitbarstingOntdekken vreemdgaan: emotionele uitbarstingEen ernstige crisis ontstaat na de ontdekking van vreemdgaan, niet zelden pleegt de trouwe partner zelfmoord of dreigt m…
Bronnen en referenties
 • Mira Kirschenbaum - Scheiden of blijven - Archipel - 1998
 • Alfons Vansteenwegen - Helpen bij partnerrelatieproblemen - Bohn Stafleu van Loghum - Houten 2005
 • Carolien Roodvoets - De Duivelsdriehoek - Aramith - Haarlem

Reageer op het artikel "Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mimi, 22-09-2016 17:52 #7
Een man gaat vreemd omdat hij maar 1 hersencel heeft, en die zit in zijn boxer! Een vrouw gaat vreemd als ze thuis geen aandacht meer krijgt. Ik durf te beweren dat 80% van de mannen vroeg of laat vreemd gaat… dat zit in hun karakter in hun instinct en in hun zwakheid. Maakt geen reet uit of hij een lekker wijf thuis heeft die alles voor hem doet. Ik heb 3 jaar geleden besloten om niet meer aan een relatie te beginnen en sindsdien ben ik nog nooit zo happy geweest. Dames onthoud één ding goed: Je hebt geen kerel nodig, op geen enkel gebied!

Mve, 16-03-2016 14:03 #6
Ik denk dat je het niet te ver moet gaan zoeken. Gewoon logisch. Ik denk dat mensen onbewust weten dat alleenstaand zijn veel problemen meebrengt, vb financieel, familie, naar de buitenwereld toe enz… En ons instinct heeft ons met de jaren geleerd om eerst aan jezelf te denken en dat vreemdgaan eerder een poging is tot overstappen zonder dat je te veel veranderingen voelt in je huidige situatie, want velen hebben daar onbewust vaak schrik voor. Angst dat ze alles waar ze voor gevochten en opgebouwd hebben zullen verliezen. Marco.

Patrick, 06-04-2015 16:29 #5
Hoi, een goeie vriendin van mij(ik ken haar nu slechts 3 maanden) gaat echt vreemd hoe ik nooit iemand vreemd heb zien gaan. ze is 17 (ik 25) en ze vond mij helemaal geweldig, ik was alles voor haar en ze wilde met mij verder (ze zat in een relatie met een jongen van 18 maar die was niet goed voor haar) na 3 weken flirten en zoenen zei ik tegen haar dat ze die jongen moest laten gaan voordat wij iets verder konden opbouwen. uiteindelijk deed ze dat maar daarna werd alles anders. haar gevoel was veranderd en ze wist niet meer wat ze wilde. dezelfde week had ze seks met een jongen van 27 die een relatie had met haar beste vriendin. dat is uiteindelijk uitgekomen. paar weken later had ze seks met een man van 33 waar ze zogenaamd gevoelens voor had. maar ook nu twijfelt ze daar weer over. nu zijn wij afgelopen weekeind per toeval erachter gekomen dat die jongen van 18 helemaal nog niet wist dat het uit was. hij stelde zich voor als de vriend van haar. Dit is een beetje de hoofdlijn, verder liegt ze veel en houd ze veel jongens aan het lijntje! maar ik heb het idee dat ze zeer ongelukkig is. Hoe kan ik dit doorbreken want ze doet veel mensen pijn met dit gedrag?

Rogier, 26-11-2011 15:38 #4
Ik ben al zo'n 2 jaar uit een relatie van 9 jaar waarbij ik een dochter heb en zit met een tal van onbeantwoorde vragen niet te vergeten het eindeloze gemist van m'n schatige meisje en lees ik graag meer omdat het in zekere mate verduidelijking biedt ik kan ik bepaalde zaken beter bekijken.

kunnen jullie mij mischien vertellen waarom ik terug denkt en dus niet meer hetzelfde ben

Rogier, 26-11-2011 15:29 #3
Ik ben al zo'n 2 jaar uit een relatie van 9 jaar waarbij ik een dochter heb en zit met een tal van onbeantwoorde vragen niet te vergeten het eindeloze gemist van m'n schatige meisje en lees ik graag meer omdat het in zekere mate verduidelijking biedt ik kan ik bepaalde zaken beter bekijken.

Annika, 03-06-2011 14:37 #2
Ik ben een getrouwde vrouw waarvan haar man een buitenechtelijke relatie heeft gehdad met een collega. Mijn man is taxichauffeur en weinig thuis. Vaak vond ik het dan ook vervelend dat hij ook op zijn vrije dagen toch weer moest werken. Zelf ben ik minder valide en kon dus thuis niet werken zoals de doorsnee huisvrouw. Op een dag vroeg ik mijn man of er een ander was en hij zei dat ik paranoia was. Na 3 maanden lokte hij een ruzie uit en vertrok voor een weekend. Na het weekend kwam hij terug en zei dat hij bij een vrouwelijke collega op de bank had geslapen en dat hij gevoelens voor die vrouw had. Ik heb gehuild en geschreeuw en nadat hij een paar dagen stiekem met haar sms de heb ik hem weggestuurd. Toch miste ik hem vreselijk en hij is dan ook weer teruggekomen en heeft gebroken met haar. Tegen mij zei hij dat het alleen sexuele lust was(ik vertaal het maar netjes), waarop ik zei: maar waarom dan ben ik dan zo lelijk? Hij zei dat ik donders goed wist dat ik niet lelijk was omdat ik model was geweest maar ze daagde m uit en dat trok hem aan. Inmiddels is dt al 5 jaar geleden en ondanks dat ik het vergeven heb blijft er dat knagende gevoel dat dit weer kan gebeuren.
Is dit normaal?

Eekhoorntje, 01-04-2011 20:30 #1
Hallo, ik zit met een aantal vragen en misschien kunnen jullie mij meer duidelijk en inzicht geven want soms snap ik het niet meer, het is een raar verhaal.

Ik ben al een paar jaar een alleenstaande moeder, heb 4jaar terug iemand ontmoet waar ik stapel op ben geworden, we zijn een keer koffie wezen drinken, ontmoeten elkaar oppervlakkig verschillende keren per jaar.Tot 1.1/2jaar terug hebben we alleen maar gezoend, verder niets, kwam er nl achter dat hij getrouwd was.
Tot dat hij vorig jaar tot de ontdekking is gekomen, dat ik 1keer in de week ergens in een park tussen de middag mijn pauze verbreng.Van het één kwam het ander en ik wil absoluut niets met een getrouwd iemand, maar we stonden weer tezoenen en meneer is in de loop der tijd al twee keer klaar gekomen, jawel in het park.IK heb gevraagd of het thuis nog wel goed is, maar hij was hierdoor beledigd en zou niet meer in het park komen.Dit was een paar mnd terug, maar inmiddels is hij al wel drie keer in mijn buurt daar geweest, de ene keer week op week de andere keer om de paar wkn, alleen hij lacht nu zegt hoi en loopt door.Hij heeft wel tekennen gegeven dat het thuis niet meer goed zit, heeft geen kids.Ik weet alleen dat hij mij gek maakt, .en het doet mij veel verdriet.

.Vinden jullie ook dat hij vreemdgegaan is en wat bezield en voeld die man toch, ik heb het idee dat er daar thuis toch iets mis is, vooral omdat dit al zolang gaande is, .Miscchien ben ik dom, maar ondanks die opgewondenheid kan ik niet zeggen dat het echt de sex is, want hij neemt tussendoor geen moeite.Ook kunnen we ook wel gezellig samen op een bank zitten praten.

Bvd, Eekhoorntje. Reactie infoteur, 28-04-2011
Beste Eekhoorntje,

Of dit vreemdgaan was? Dat is afhankelijk van de definitie van vreemdgaan dat hij heeft en zijn vrouw. Ik vermoed dat zijn vrouw het hier niet mee eens is, maar misschien hebben ze een bijzondere open relatie? Het zou niet mijn definitie van vreemdgaan zijn, maw: persoonlijk zou ik dit als vreemdgaan ervaren, maar ik weet niet wat die twee hebben afgesproken.
Wat me wel heel erg opvalt is de "rare" reactie van hem: Als jij in het park vraagt of het allemaal wel goed gaat met hem thuis, dat hij dan beledigend reageert en zelfs dreigt om nooit meer naar het park te komen? Heeft hij te maken met veel stress in zijn leven?

Ik vind het erg moeilijk om er iets zinnigs over te zeggen beste Eekhoorntje: mocht het ooit tot een "relatie" (affaire) komen tussen jullie, besef dat getrouwde mannen vrijwel nooit hun vrouwen verlaten, ondanks dat ze nare dingen over hun vrouwen vertellen. Sterker nog: er bestaat een grote kans dat jij en zijn vrouw sterke overeenkomsten vertonen en dat jullie wel eens beste vriendinnen hadden kunnen zijn.

Als je er behoefte aan voelt voor meer inzicht, hier twee artikelen die misschien interessant voor je kunnen zijn?
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/32716-vreemdgaan-het-leven-van-de-minnares.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/40266-vreemdgaan-versus-de-trouwe-partner.html

Beste Eekhoorntje, ik wil je heel graag heel veel sterkte toewensen voor de toekomst!

Met vriendelijke groet, Roberta

Infoteur: Roberta
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 7
Schrijf mee!