Ontdekken vreemdgaan: emotionele uitbarsting
Een ernstige crisis ontstaat na de ontdekking van vreemdgaan, niet zelden pleegt de trouwe partner zelfmoord of dreigt met weggaan. Intense emoties overspoelen de trouwe partner na de ontdekking van het vreemdgaan, impulsieve beslissingen waar later spijt van komt, zijn zo gemaakt. Ook de ontrouwe partner heeft last van intensieve gevoelens, maar beseft zelden hoe zijn relatie er echt voor staat met de derde.
Vreemdgaan ontdekt: hevige emotionele uitbarsting
Er ontstaat een ernstige crisis binnen het huwelijk tussen de twee partners, als vreemdgaan door de ontrouwe partner is ontdekt. Ook kan de spanning dusdanig hoog zijn opgelopen door enerzijds het vermoeden en de argwaan van de trouwe partner en anderzijds de ontkenning, dat de ontrouwe partner uiteindelijk zijn overspel en ontrouw bekent. De emotionele uitbarsting die volgt op de ontdekking van het vreemdgaan is zeer hevig!
Emoties van de trouwe partner na ontdekking van ontrouw
De vaste trouwe partner is tot het diepst van zijn wezen gekrenkt, op zijn ziel getrapt en flink vernederd door de ontrouwe partner. De emotionele uitbarsting die volgt na de ontdekking van het vreemdgaan van de ander is zeer heftig! De vaste trouwe partner wordt overspoeld door zeer sterke gevoelens als:
- Hij voelt zich beschaamd in het vertrouwen,
- Hij voelt zich bedreigd,
- Hij voelt zich verworpen,
- Hij voelt zich verloren,
- Hij voelt een zeer sterke angst om in de steek gelaten te worden.
Emoties die boven komen drijven variëren in:
- Intense woede,
- Diepe walging,
- Giftige kwaadheid,
- Langdurige huilbuien,
- Buitengewoon felle reacties naar de ontrouwe partner toe.
Intensiteit van de crisis
De heftige emoties die bij de trouwe partner vrij komen na de ontdekking van het vreemdgaan door de ander, mogen niet worden onderschat! De intensiteit van de crisis in het huwelijk is afhankelijk op wie de trouwe partner zijn woede richt:
- Op de ontrouwe partner,
- Op de derde, de minnaar of de minnares,
- Of op zichzelf door het plegen van (bijvoorbeeld) zelfmoord.
Uiteenlopende reacties na ontdekking van het vreemdgaan
De ontstane intensiteit van de crisis binnen het huwelijk tussen de twee partners hoeft niet evenredig te zijn met de wijze waarop de trouwe partner de ontdekking van het vreemdgaan door de ander verwerkt, voorbeelden zijn oa:
- Na een zeer felle reactie met hoge emoties wordt de volgende dag de feiten van het vreemdgaan sereen onder ogen gezien door de trouwe partner,
- Anderen reageren ijzigkalm maar plegen twee dagen later zelfmoord,
- Anderen gooien jarenlange frustratie en opgekropte gevoelens als ene enorme vloedgolf er uit. De ontdekking van het vreemdgaan was de druppel die de emmer deed overlopen en de trouwe partner ontsteekt in een jarenlange razernij.
- Anderen die zich jarenlang hebben weggecijferd zijn zo diep gekwetst en vernederd door het vreemdgaan dat ze de ontrouwe partner niet meer sparen.
Impulsieve beslissingen
Impulsieve beslissingen en emotionele reacties ontstaan door de zeer heftige intensiteit van gevoelens die de vaste partner overspoelen na de ontdekking van het vreemdgaan. Hierdoor kan de vaste trouwe partner impulsief beslissen om:
- Zelf weg te gaan,
- De ontrouwe partner buiten de deur te zetten,
- De relatie te verbreken,
- Te gaan scheiden van de ontrouwe partner.
De trouwe partner neemt deze beslissing in een staat van zware schok zonder dat er een moment van bezinning heeft plaatsgenomen. Ga eerst door de emotionele crisis heen, verwerk de ergste emoties en neem tijd voor jezelf! Kom tot bezinning totdat je de zaken helder ziet en de feiten rustig op een rijtje kan zetten. Beslis pas dan om weg te gaan, te blijven of om de ontrouwe partner buiten de deur te zetten.
Stel belangrijke beslissingen uit tijdens emotionele crisis
Van te snel genomen beslissingen, genomen onder invloed van de zeer intense gevoelens en emoties tijdens de crisis, kan de vaste partner spijt van krijgen. Spijt van de te snel genomen beslissing. Spijt van de impulsieve beslissing. Neem als partner binnen de relatie de ruimte om een beslissing te laten rijpen, bijvoorbeeld zo´n 3 maanden.
Voor anderen is de ontdekking van het vreemdgaan door de ander juist een zegen: eindelijk hebben ze een goede reden om de ontrouwe partner zonder pardon te verlaten.
Onderzoek de elementen om spijt te voorkomen
Welke beslissing moet je nemen als vreemdgaan binnen de relatie is ontdekt? Overdenk de volgende vragen eens rustig:
- Waar ga je wonen als je weggaat?
- Ga je ook weg als je minnaar of minnares niet weggaat?
- Heb je de kinderen van de derde al ontmoet?
- Zie je je eigen kinderen nog als je weggaat?
- Geeft je (bijna ex) partner de kans om de kinderen nog te zien als je vertrekt?
Opvallend is dat weinig mensen die zijn vreemdgegaan, kunnen inschatten hoe hun nieuwe relatie met de derde eruit komt te zien als ze daadwerkelijk hun vaste partner verlaten. Nadat ze hun vaste partner hebben verlaten vragen ze zich vertwijfeld af of ze überhaupt wel een echte relatie hebben met de derde. De onwetendheid hoe de relatie met de derde er nu echt voor staat is groot. Zet alles eens rustig op een rijtje voordat je daadwerkelijk je vaste partner en kinderen verlaat.