Vreemdgaan: de wraak affaire

Vreemdgaan: de wraak affaire Verrassend vaak komt het nemen van wraak voor binnen het huwelijk of vaste relatie. Vooral als een van de partners het schijnbaar beter heeft (affaire) dan de ander. De nasleep na het ontdekken van vreemdgaan is groot binnen de relatie, vooral als de trouwe partner gaat denken: "als hij/zij met een ander het bed in duikt, mag ik dat ook." Wat zegt een wraak affaire over het liefdesleven van de vreemdganger? Kan de vreemdganger leren van deze wraak affaire? Wraak als motief in een affaire:

Relatietherapie

Een ongelukkig stel met relatieproblemen door ontrouw, heeft veel weg van een stel kinderen die ruzieën om een stuk taart: "Hij is vreemdgegaan, maar als IK zou vreemdgaan breekt er oorlog uit!" Waarop de andere vaste partner reageert: "Maar jij flirt altijd met anderen, dat is pas veel erger. Dat is pas oneerlijk!" Iedere relatietherapeut komt dit verhaal zoals bovenstaand zeer bekend in de oren.

Relatie: ontstaan van problemen binnen de vaste relatie of huwelijk

Hoe kunnen er relatoeproblemen ontstaan? Eerlijkheid is belangrijk voor het welzijn van de relatie of huwelijk. Als een van de partners vreemdgaat, een affaire heeft met een ander, is eerlijkheid binnen de relatie of huwelijk zeer ver te zoeken. De relatieproblemen ontstaan wanneer een van de beide werderhelften het beter (affaire) of veel slechter (de bedrogen partner) heeft dan de ander. Er zullen binnen de relatie krachten op gang komen die deze ongelijkheid opheffen.

Nasleep affaire

Dan wordt er wraak genomen, het komt verrassend vaak voor binnen het huwelijk of vaste relatie, waar een van de partners een buitenechtelijke affaire had. De bedrogen partner is woest, boos en kwaad en zeer gekwetst en zegt: "Als jij vreemd gaat en mij bedriegt met een ander, dan mag ik dat ook!"

Wat is de wraak affaire?

Zodra de bedrogen partner daad bij het woord voegt: "Als jij vreemdgaat, mag ik dat ook," en inderdaad vreemdgaat, is er sprake van een wraak affaire. Overigens: een van de partners binnen een relatie kan zo hard gekwetst zijn door de vaste partner, zonder dat er sprake is van ontrouw, maar door beledigende woorden, afkraken en er door emotioneel er nooit te zijn voor de ander, dat de gekwetste partner overspel pleegt uit wraak.

Wat is de wraak affaire?

Geldt deze wraak affaire voor jou? Niemand begint een wraak affaire uit pure berekening, heel vaak begint een wraak affaire onbewust. Om zeker te weten of de wraak affaire op jou van toepassing is, bedenk het volgende:
  • Toen je de kans kreeg om een affaire te beginnen, greep je die kans onmiddelijk aan?
  • Had je wraakzuchtige gevoelens ten op zichte van je vaste partner?
Twee keer bevestigend antwoorden is jouw affaire een wraak affaire.

Aanwijzing

Het gevoel dat je affaire iets is waar je echt recht op hebt is een bijzonder sterke aanwijzing dat je affaire een wraakoefening is.

Wat betekent deze affaire voor de vreemdganger?

Om een affaire te doorgronden is het stellen wat het achterliggende motief is van een affaire. Een motief of beweegreden voor de vreemdganger met een wraakaffaire kan zijn:
  • Het gevoel je vaste partner betaald te zetten,
  • Het gevoel dat de affaire een grote genoegdoening voor je is.

Hoe ver wil je gaan?

Zodra de vreemdganger met een wraakaffaire de ware betekenis van zijn/haar vreemdgaan begrijpt, ga je de ander al een stuk onaantrekkelijker vinden. Wraakaffaires zijn meestal niet meer dan wat ze zijn: een wraakoefening. Als je je vaste relatie of huwelijk niet op het spel wil zetten, houd de wraakoefening voor je, breek met de ander en ga werken aan je vaste relatie!

Dit artikel is onderdeel van de special: Soorten affaires, waarom vreemdgaan?.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…
Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Gaan mensen vreemd omdat er iets mis is met de vaste relatie of omdat er iets mis is met de vaste partner? Zijn er reden…
Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?Blijvende factoren kunnen doorslaggevend zijn voor de partners om bij elkaar te blijven na de ontdekking van het vreemdg…

Zoenen is een interessante hobbyDe primaire behoeften van de mens zijn eten en drinken en een dak boven zijn hoofd, maar voor de meesten onder ons maakt…
Bewust vrijgezel zijn: Een vrij bewuste keuzeBewust vrijgezel zijn: Een vrij bewuste keuzeIn de omgeving van mensen in Nederland is de kans redelijk groot dat je een vrijgezel aantreft. Veel mensen denken dat d…
Bronnen en referenties
  • Mira Kirshenbaum - Verliefd op een ander - Archipel 2008 - Amsterdam, Antwerpen
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.