Bewust vrijgezel zijn: Een vrij bewuste keuze

Bewust vrijgezel zijn: Een vrij bewuste keuze In de omgeving van mensen in Nederland is de kans redelijk groot dat je een vrijgezel aantreft. Veel mensen denken dat de vrijgezel in kwestie niet bewust voor heeft gekozen om vrijgezel te zijn. Niks is minder waar, want sommige mensen in Nederland hebben hier bewust voor gekozen. Wat zijn eigenlijk de beweegreden van mensen om bewust vrijgezel te blijven?

De beweegreden van mensen in Nederland om bewust vrijgezel te blijven

In de televisieserie Two and a Half Men is de hoofdpersonage in de eerste seizoenen van de serie bewust vrijgezel. De hoofdpersonage is in de televisieserie bewust vrijgezel omdat hij geen relatie aan wil gaan en omdat het vrijgezellenleven te aantrekkelijk voor hem is om te verlaten. De realiteit zit een stuk complexer in elkaar, want er zijn meerdere redenen te benoemen waarom mensen er bewust voor kiezen om vrijgezel te blijven. Hieronder zullen een aantal redenen worden weergegeven waarom mensen er bewust voor kiezen om bewust vrijgezel te blijven.

Net uit een relatie en geen behoefte aan een andere relatie

Er zijn mensen die uit een relatie komen en momenteel geen behoefte hebben om direct een nieuwe relatie te beginnen. Eerst willen ze de ervaringen uit een relatie goed verwerkt hebben voordat zij openstaan voor een nieuwe relatie. Een ander voorbeeld is dat iemand vanaf jongs af in een lange relatie zat en dus in feite niet weet hoe het voelt om vrijgezel te zijn. Na de lange relatie willen zij graag de tijd nemen om alle gemakken van het vrijgezel zijn te ervaren. Er zijn ook mensen die deze periode van vrijgezel zijn gebruiken om bij zichzelf te rade gaan wat er eigenlijk misging in de verbroken relatie. Zij genieten niet of nauwelijks in eerste instantie van het bewust vrijgezel zijn, want ze zijn in feite bezig met het verwerken van de relatiebreuk.

Vanwege het beroep geen relatie in stand kunnen houden
In de categorie bewuste vrijgezellen zitten ook mensen die eigenlijk wel een relatie willen, maar door hun beroep geen relatie in stand kunnen houden. Er zijn hier een aantal voorbeelden hiervan te geven. Denk bijvoorbeeld aan DJ's die de wereld rondreizen om op feesten te draaien, maar ook stewardessen kunnen bijvoorbeeld geen relatie in stand houden omdat zij zo vaak onderweg zijn naar veel bestemmingen in de wereld. Het valt dus niet mee om iemand te missen die vaak weg van huis is. Dit wil echter niet zeggen dat er onder deze groep geen geslaagde relaties kunnen zijn.

Jongeren die zich niet willen binden
Onder bewuste vrijgezellen zitten een redelijk aantal jongeren die het nog niet zitten om zich te binden in een relatie. Zij willen eerst van het leven kunnen genieten door veel uit te gaan en te experimenteren met anderen. Zij vinden zich nog te jong om zich te binden in een relatie. Een aantal jongeren willen eerst alles voor elkaar hebben voordat zij een relatie willen. Dit zijn zaken zoals het afronden van een opleiding, het vinden van een goede baan, een eigen huis en persoonlijke evenwicht vinden zodat zij als een stabiele persoonlijkheid de relatie in kunnen gaan.

Ervoor kiezen om bewust vrijgezel te zijn

Tevens zijn er mensen die er heel bewust uit zichzelf kiezen om bewust geen relatie aan te gaan. Deze categorie mensen is gelukkig met het leven wat ze leiden. Zij hebben simpelweg niet de behoefte om een relatie aan te gaan met iemand anders.
Er zijn nog vrijgezellen die vergaande plannen hebben die er voor kunnen zorgen dat een relatie niet mogelijk is. Denk aan bijvoorbeeld aan iemand die op het punt staat om een wereldreis voor een half jaar te maken.

Bindingsangst
Dan zijn er nog mensen die leiden aan bindingsangst. Deze mensen kunnen zich niet binden aan iemand, waardoor ze moeite hebben om een serieuze relatie aan te kunnen gaan.

Wat zijn de voordelen van bewust vrijgezel zijn?

  1. Je kunt doen wat je wilt zonder met de ander te hoeven overleggen of verantwoordelijkheid af te leggen. Je kunt bijvoorbeeld tot laat hangen in je stamkroeg of een heel weekend besteden aan hobby's. Over huishoudelijke zaken hoef je niet te overleggen met een partner. Je kunt doen waar jij zin in hebt.
  2. Jij kunt jouw eigen tijd indelen zoals jij het ingedeeld wil hebben. Als je zin hebt om met je vrienden te stappen, dan hoef je niet eerst te overleggen met de partner. Voor vakanties hoef je geen rekening houden met de partner. Jij bent alleen en als jij vrij bent kun je zonder overleggen die vakantie boeken zonder dat er discussies vooraf gaan.
  3. Experimenteren en flirten is een stuk makkelijker als je geen partner hebt. Je hebt dan niet te maken met schuldgevoelens, want jij bent een vrije vogel. De keuze is aan jou of je elke weekend een ander hebt of het wat rustiger aandoet.
  4. Je hoeft niet te gaan naar de beruchte familiediners met de feestdagen als je geen partner hebt. In plaats daarvan kun jij er voor kiezen om een reis te boeken of lekker thuis die stapel DVD's bekijken.
  5. Er is geen onnodige stress en onderlinge irritaties als je een bewuste vrijgezel bent. Veel mensen die uit een moeizame relatie komen ervaren dit als een verademing.

Wat zijn de nadelen van bewust vrijgezel zijn?

  1. Als je na een lange dag op het werk thuiskomt dan is er geen partner waarmee je kunt praten of je hart kan luchten. Je komt dan binnen in een leeg huis. Je mist dan in feite iemand waarmee je een goede band hebt en goed mee kunt communiceren. Een bewuste vrijgezel moet het hebben van de naaste omgeving om zijn ei kwijt te kunnen.
  2. Soms kun je jaloers worden als mensen uit jouw omgeving wel een partner hebben. Dan kan je soms het vijfde wiel aan de wagen voelen. Terwijl de koppels praten over hun toekomstplannen samen, weet jij je geen houding te geven omdat jij er in de meeste gevallen niet over kunt meepraten.
  3. Sommige mensen in jouw omgeving proberen alles om jou aan de man of vrouw te helpen, terwijl jij daar niet op zit te wachten. Bewuste vrijgezellen hebben er zelf voor gekozen om vrijgezel te zijn en zijn daar gelukkig mee.
  4. Voor het doen van leuke dingen is een bewuste vrijgezel meer aangewezen op de directie omgeving. Maar de directe omgeving heeft niet altijd tijd om leuke dingen te doen. Zij hebben een eigen leven waarin zij ook aan hun eigen dingen moeten denken.
© 2010 - 2024 Daddycortez99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karaktereigenschappen & relatiesKaraktereigenschappen & relatiesBepaalde karaktereigenschappen kunnen het krijgen van een relatie of het vinden van een partner bemoeilijken. Meer hiero…
Hoe verleid je een man tot een vaste relatie?Hoe verleid je een man tot een vaste relatie?Hoe zorg ik ervoor dat mijn relaties bestand zijn tegen zware stormen? Krijg inzicht in de gedachtenwereld van de man en…
Het gedrag van mannen en vrouwenHet gedrag van mannen en vrouwenEr ontstaan vaak misverstanden in de omgang tussen mannen en vrouwen. Niet voor niets is er al veel over dit onderwerp g…
50 Plus dating  Waar moet je op letten?50 Plus dating Waar moet je op letten?50 Plus dating is speciaal voor mensen boven de vijftig die vrijgezel zijn en op zoek zijn naar een partner. Tegenwoordi…

Vreemdgaan: de wraak affaireVreemdgaan: de wraak affaireVerrassend vaak komt het nemen van wraak voor binnen het huwelijk of vaste relatie. Vooral als een van de partners het s…
Vreemdgaan: de affaire die je overkomtVreemdgaan: de affaire die je overkomtToevallig kom je in een affaire terecht terwijl je al een vaste relatie hebt. Wat zegt deze affaire over het liefdesleve…
Reactie

Me, 02-04-2011
Je vergeet een categorie: mensen die uberhaubt geen behoefte aan een relatie hebben. Niet omdat ze net uit een relatie komen, niet omdat het niet kan vanwege werk of plannen, niet omdat het er te vroeg voor is, niet vanwege angst om te binden, maar omdat er simpelweg geen behoefte aan is. Voor alle mensen die wel een relatie hebben of dit op een bepaald moment in hun leven nastreven is het lastig te begrijpen dat er ook mensen zijn die deze behoefte niet hebben. Deze mensen dan maar onder het kopje bindingsangst schuiven lijkt me niet terecht. Reactie infoteur, 03-04-2011
Bedankt voor je reactie. Ik heb deze suggestie in mijn artikel opgenomen.

Daddycortez99 (31 artikelen)
Laatste update: 01-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.