Wat is kietelen?

Wanneer iemand jou kietelt moet je lachen, maar jezelf kietelen? Dat kan niet. Er is echter één plek waar jij jezelf wel kunt kietelen en dat is je gehemelte. Kietelen is het zacht wrijven over de huid. Doordat er gevoelige stukken huid worden aangeraakt, prikkel je daar de zenuwen. De zenuwen geven een signaal af aan de grote hersenen. De grote hersenen geven dit weer door aan de kleine hersenen.

Wat is kietelen?

Kietelen is het zacht wrijven over de huid. Door gevoelige stukken huid aan te raken, prikkel je daar zenuwen, die een signaal afgeven. De grote hersenen ontvangen dit signaal en geven dit door naar de kleine hersenen. De kleine hersenen reageren sterk op deze onverwachte impulsen. Als we gekieteld worden, gaan we lachen en maken we rare gebaren. Dit is een reflex uit de oertijd. Als iemand je onverwachts aanraakt, reageert je lichaam alsof er gevaar dreigt. Hierdoor span je je spieren vanzelf aan en maak je afwerende bewegingen. Het lachen is niet per se een teken van plezier, maar kan ook een gevaarreflex zijn. De gevoeligheid verschilt per persoon, de een kan goed tegen kietelen, terwijl de ander er totaal niet tegen kan.

Bijna niemand is geheel ongevoelig voor kietelen. Er is altijd wel een plekje ergens op het lichaam waar diegene wel gevoelig is voor kietelen, dit is dan vaak een plekje waar iemand het niet snel verwacht. De meest gevoelige plekken zijn de voetzolen, je zij, je knieën en je oksels.

Kan je jezelf kietelen?

Je kan jezelf op bijna geen enkele plek kietelen, omdat de grote hersenen al een signaal hebben doorgegeven aan de kleine hersenen. Je hersenen registreren immers ook dat je van plan bent jezelf te gaan kietelen, dus kunnen ze dat signaal al doorgeven. Hierdoor verwachten ze de prikkel en kunnen ze zich hier al op instellen. Er is één plek waar je jezelf wel kan kietelen, dat is namelijk je gehemelte.

Soorten kietelen

Er zijn twee soorten van kietelen te onderscheiden. De eerste vorm van kietelen is de zachte manier van kietelen, de zachte manier van kietelen zorgt voor gelach. Deze vorm van kietelen wordt knismesis genoemd. De tweede vorm van kietelen wordt gargalesis genoemd. Bij deze vorm van kietelen wordt het hard gelachen en worden er onvrijwillige bewegingen vertoond.

Kietelen als teken van affectie

Veel ouders kietelen hun kinderen om hen aan het lachen te krijgen. Kietelen is een populaire sociale activiteit. Het zorgt ervoor dat mensen gaan lachen, ondanks dat het als vervelend kan worden ervaren. Kietelen zorgt voor positieve effecten, mensen moeten lachen, waardoor er endorfine ontstaat. Endorfine zorgt ervoor dat mensen vrolijker zijn. Daarnaast is kietelen een veel ingezette activiteit bij plagen, hierbij verdedigt iemand zichzelf of iemand wil voorkomen dat de andere iets terugdoet.

Verleden

Kietelen is niet altijd zo leuk geweest, wij kietelen nu elkaar om elkaar aan het lachen te maken, maar vroeger was dit heel anders. Kietelen werd vroeger gebruikt om iemand aan het praten te krijgen. Het kietelen was dus een martelmethode. Ook werd kietelen vroeger gebruikt om mensen te vernederen, iemand werd dan vastgebonden aan een schandpaal en iedereen die langsliep mocht de vastgebonden veroordeelde dan kietelen.

De kieteldood

Iemand kietelen totdat hij dood is, is iets wat niet voorkomt. Iemand met hartklachten of ademhalingsproblemen kan wel sterven als gevolg van te veel lachen, doordat diegene bijvoorbeeld gekieteld wordt. Dit komt omdat we tijdens het lachen meer zuurstof nodig hebben, daarom moet het hart harder werken. Bij iemand die erge astma heeft, kan lachen een astma-aanval opwekken en daaraan kan iemand wel dood gaan. Dit is echter bijna nog nooit voorgekomen. De kieteldood bestaat dus niet.
© 2015 - 2024 Remembertolaugh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kieteldood: kan je iemand dood kietelen?De kieteldood: kan je iemand dood kietelen?De kieteldood: iemand kietelen tot hij of zij dood is. Maar is dit wel mogelijk? In vroegere tijden werd kietelen vaak a…
Elektro-encefalografie (EEG)Elektro-encefalografie (EEG)EEG is een afkorting voor elektro-encefalografen, een manier om elektrische potentiaalverschillen in de hersenen te regi…
De organisatie van het centrale zenuwstelselDe organisatie van het centrale zenuwstelselHet centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit de hersenen en het ruggenmerg. De belangrijkste twee delen van de hersenen zi…

De Bas van de Goor FoundationDe Bas van de Goor FoundationDe Bas van de Goor Foundation heeft als slogan 'sportief met diabetes'. Het organiseert sportieve evenementen voor diabe…
Wat is melatonine?Melatonine is een stof die een belangrijke rol speelt in het slaap- en waakritme van een mens. Melatonine wordt al door…
Bronnen en referenties
  • http://www.wrmmagazine.nl/waarom-lachen-door-kietelen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kietelen
Remembertolaugh (27 artikelen)
Laatste update: 29-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.