Tips voor leuke kraamcadeautjes

Tips voor leuke kraamcadeautjes Hoera er is een baby geboren! Tijd voor een bezoekje en een leuk cadeautje, maar wat neem je mee? Hoewel de wensen van ouders uiteenlopen zijn er toch een aantal cadeautjes die populair zijn en blijven. Daarnaast zijn er cadeautjes die de meeste ouders liever niet willen hebben. Bij het maken van een keuze is het goed om rekening te houden met de wensen van de ouders. Zo kun je voorkomen dat jouw cadeautje, ongebruikt, achter in de kast komt te liggen.

De eerste baby

Wanneer ouders hun eerste kindje krijgen, hebben ze vaak nog niet zoveel speelgoed of kleertjes. Kleertjes zijn leuk om te geven, maar houd dan rekening met de smaak van de ouders. De meeste ouders hebben, voor de bevalling, al kleertjes in de kleinste maat aangeschaft en daar zijn de meeste baby’s binnen een paar weken al weer uitgegroeid. Koop liever een grotere maat, waarbij je rekening houdt met het seizoen waarin de baby dit kan dragen. De maatjes 62 en 68 worden vaak gegeven. Vraag, voordat je iets koopt, even na hoeveel kleertjes ze al in deze maten gekregen hebben, kies anders voor een grotere maat.

Veel ouders vinden boxpakjes en rompertjes in een grotere maat niet leuk. Vanaf maat 68 dragen de meeste baby’s alleen kleertjes en vanaf maat 98 gaan ouders vaak over op gewoon ondergoed.

Maattabel babykleertjes

 • Maat 50: 0 – 4 weken
 • Maat 56: 1 – 2 maanden
 • Maat 62: 2 – 4 maanden
 • Maat 68: 4 – 6 maanden
 • Maat 74: 6 – 9 maanden
 • Maat 80: 9 – 12 maanden
 • Maat 86: 12 – 18 maanden
 • Maat 92: 18 – 24 maanden

Speelgoed

Baby’s ontdekken de wereld om zich heen door te spelen. Speelgoed helpt hen bij deze ontdekkingstocht. Goed speelgoed stimuleert ook de ontwikkeling van de baby. Omdat baby’s alles in de mond stoppen moet het speelgoed veilig zijn en voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Speelgoed met de CE-markering voldoet aan deze eisen. Dat houdt in dat het speelgoed:
 • geen uitstekende delen heeft
 • niet gemakkelijk breekt
 • geen vlam vat
 • geen verbrandingen veroorzaakt
 • niet ontploft
 • is gemaakt van materialen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid

Omdat de CE-markering geen keurmerk is, betekent het niet dat speelgoed met deze markering ook daadwerkelijk veilig is. Daar moet je dus goed op letten.

Als je speelgoed wilt geven, houd dan rekening met de fase waarin de baby het kan gebruiken en de veiligheid. Voor jonge baby’s zijn bijtringen, rammelaars, mobielen en stoffen boekjes leuk om te geven. Het speelgoed moet wel wasbaar zijn en mag geen uitstekende of losse delen bevatten. Baby’s hebben voorkeur voor speelgoed in vrolijke kleurtjes. Het merk Fisherprice heeft veel eenvoudig maar goed babyspeelgoed, van rammelaars tot loopspeelgoed. Zo is bijv. de kleurenringpiramide van Fisherprice erg populair bij kinderen.

Boeken

Voor de allerkleinsten zijn er wasbare stoffen of plastic boekjes met knisperende bladzijden of andere geluidjes. Daarna komen de kartonnen boekjes met dikke bladzijden en eenvoudige plaatjes. Voor peuters en kleuters zijn er boekjes met mooie plaatjes, of gewone boeken met leuke, korte verhaaltjes zoals de boeken van Jip en Janneke. Gepersonaliseerde boekjes zijn ook leuk om te geven. De naam van de baby wordt dan in het verhaal gebruikt. Lees het verhaal eerst door voordat je een boek bestelt want niet alle verhalen zijn leuk om voor te lezen.

Gepersonaliseerde cadeaus

De meeste ouders vinden gepersonaliseerde cadeaus erg leuk om te krijgen. Je maakt het cadeau persoonlijk met de naam van de baby, of door de afbeelding van het geboortekaartje te gebruiken. Er zijn veel cadeaus die je kunt personaliseren, denk hierbij aan stoeltjes, speelgoedkisten, handdoeken, slabbetjes, badcapes, boekjes, kinderbestek, sieraden, naamvlaggetjes, rugzakjes, koffertjes enz.

Cadeaubonnen

Een cadeaubon is altijd goed, maar zeker als er al meer kinderen zijn. Ouders hebben dan al genoeg kleertjes en speelgoed van de andere kinderen. Met een cadeaubon kunnen ze zelf iets leuks uitzoeken.

Gebruiksvoorwerpen

Producten die de ouders kunnen gebruiken voor de verzorging van de baby zijn altijd handig. Denk hierbij aan luiers, babydoekjes en verzorgingsproducten van bijv. Zwitsal of Neutral.

Andere ideetjes

Andere cadeautjes die je zou kunnen geven zijn: laarsjes, (niet de kleinste maatjes omdat de baby dan nog niet kan lopen) een cd met kinderliedjes, tandendoosje, boxkleed, sokjes, kinderservies of een ingelijst geboortekaartje. Grotere cadeaus: babygym, loopwagen, poppenwagen of meubeltjes.
© 2016 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 ideeën voor het ultieme kraamcadeau10 ideeën voor het ultieme kraamcadeauHoera, er is weer een baby'tje geboren! Tijd om op kraambezoek te gaan. En bij een kraambezoek hoort natuurlijk een leuk…
Baby van 6 weken oudBaby van 6 weken oudDe baby van 6 weken oud is zich volop aan het ontwikkelen. De baby zoekt op zijn eigen manier contact met je, door brabb…
Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…
Baby's, wanneer welk speelgoed?Baby's, wanneer welk speelgoed?Als je baby aan het spelen is, ziet dit er altijd lief en schattig uit. Maar op welke leeftijd kan je de baby welk soort…

Flesvoeding bij baby'sFlesvoeding bij baby'sMoedermelk blijft de beste voeding voor een pasgeboren baby. Flesvoeding is een goed alternatief als het om wat voor red…
(Con)natale tanden bij pasgeboren baby's(Con)natale tanden bij pasgeboren baby's(Con)natale tanden zijn tanden die al aanwezig zijn bij de geboorte van de baby. Het komt niet heel vaak voor en heeft e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://www.fisher-price.com/nl_NL/Products/FindaProduct/baby-toys/N-0Z5g
 • http://wij.nl/baby-info-spelen/artikel/veilig-spelen
 • http://www.kledingmaten.net/baby-kledingmaten/
Liza (204 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.