Acupressuur: drukpuntmassage bij baby's

Acupressuur: drukpuntmassage bij baby's Acupressuur, ook bekend als drukpuntmassage, kan een groot effect hebben op de gezondheid en welzijn van een baby. Acupressuur gebruikt hierbij dezelfde punten als acupunctuur, maar gebruikt hierbij geen naalden. In plaats hiervan worden de drukpunten zacht gemasseerd. Acupressuur kan een kindje helpen beter in te slapen maar ook pijn van koliek en tandjes te verzachten.

Inhoud


Acupressuur bij baby's

Acupressuur is de benaming voor het masseren van verschillende drukpunten op het lichaam. Het masseren van deze drukpunten zorgt ervoor dat geblokkeerde energie in deze punten weer vrij door het lichaam kan stromen. Deze energie stroomt volgens deze Chinese geneeswijze over energiebanen in het lichaam, meridianen genoemd. Acupressuur maakt gebruik van dezelfde meridianen en punten als in de algemeen geaccepteerde geneeswijze acupunctuur worden gebruikt. De drukpunten, ook wel acupoints, of acupunctuurpunten genoemd, worden in tegenstelling tot acupunctuur niet met naalden aangeprikt maar voorzichtig gemasseerd. Deze techniek is dus ideaal geschikt voor een baby.

Naast het ontbreken van de naalden, zorgt acupressuur naast het vrijmaken van geblokkeerde energie ook voor fysiek contact. Hetgeen essentieel is voor het welzijn van een baby. Acupressuur kan bij baby's en kinderen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan het een kindje snel en rustig in slaap brengen, maar ook kan het de pijn van onder andere koliek en het krijgen van tandjes verzachten.

In tegenstelling tot een behandeling bij volwassenen is het noodzakelijk extra voorzichtig bij baby's te zijn. Omdat baby's zeer gevoelig zijn voor veranderingen in de energiestroom, is het in de meeste gevallen voldoende de drukpunten alleen aan te raken of hier zacht over te wrijven. Vaak zijn enkele seconden genoeg. De behandelingen kunnen bijvoorbeeld gedaan worden als de baby in bad zit, of er net uit komt, bij het omkleden of klaarmaken voor slapen. De massages kunnen gecombineerd worden met een babymassage over het hele lichaam om de baby optimaal te laten genieten.

Drukpunten om beter te slapen

Er zijn verschillende drukpunten voor het beter laten slapen van een baby. Deze punten zijn overigens niet alleen bruikbaar bij kinderen. Ook volwassenen kunnen zeer veel baat hebben bij een regelmatige massage van deze punten voor het slapen.

GV24.5

Dit punt wordt ook wel Baby's Snooze Button genoemd. Zonder het te realiseren maken veel ouders zonder kennis van acupressuur al gebruik van dit punt. Het punt ligt aan de bovenzijde van de neus, tussen de twee ogen. Zacht over dit punt wrijven kan er voor zorgen dat een kindje binnen een paar minuten slaapt. Gevoelige kindjes zullen zelfs tijdens het masseren al in slaap vallen. Wrijf ongeveer 20-30 keer van boven naar beneden over dit punt.

GB20

Galblaas 20 is voor zowel baby's, kinderen als volwassenen een belangrijk punt voor slaapinductie. Het punt staat bekend als Wind Pool en zorgt voor vrijlating van endorfine. Het punt is achter op het hoofd aan de onderrand van de schedel te vinden. Zoek naar het punt in het midden van de oren en de ruggengraat, tussen de twee spieren die daar gelegen zijn.

Dit punt is ook te gebruiken bij koorts, stijve nek, hoofdpijn, oogproblemen en schouder- en rugklachten.

Drukpunten bij tandjes

Acupressuur kan helpen de pijn van doorkomende tandjes te verminderen. Niet alleen kunnen verschillende drukpunten de pijn in het tandvlees verzachten, maar ook het kindje kalmeren.

LI4

Dikke darm (large intestine) 4 is een belangrijk punt voor algehele pijn in de hoofdstreek. Het is een zogeheten control point voor het gezicht en de mond. Het punt bevindt zich in het web tussen de duim en de wijsvinger. Pak dit punt tussen twee vingers en masseer LI4 zeer zachtjes 10 tot 20 seconden. Herhaal dit elke twee uur. Naast het verminderen van de pijn in het tandvlees is dit punt ook geschikt om een onrustige baby rustig te krijgen voor het slapen.

Li 11

Dikke darm (large intestine) 11 helpt net als het lager gelegen LI4 tegen pijn in de gezichtsstreek en zorgt voor kalmering van de baby. Het is gelegen aan de buitenzijde van de arm, aan het einde van de elleboogplooi (plooi aan de tegenovergestelde zijde van de elleboog). Masseer de punten een aantal seconden. Ook kan het gehele ellebooggebied gemasseerd worden. Dit punt werkt tevens bij hoge koorts.

St3

Maag (stomach) 3 is een punt dat gelokaliseerd is in het gezicht. Het punt is aan beide zijden van de neus te vinden. Volg vanaf de neusvleugel de jukbeenderen en zoek aan beide zijden naar het laagste punt. Vaak is dit recht boven de mondhoeken. Masseer beide zijden tegelijk 10 tot 20 seconden om de pijn in het tandvlees af te laten nemen.

Drukpunten bij koliek of darmkrampjes

Koliek is een vorm van ernstige krampen in de maagstreek van een baby. Vaak treedt het ongeveer 2 weken na de geboorte op en wordt na 3 maanden minder. De krampen komen vaak in de avond voor. Een baby kan soms uren achter elkaar huilen. Met acupressuur kan de pijn van de kramp verminderd worden. Tevens werkt het rustgevend voor het kindje.

LI2

LI2, ofwel dikke darm 2 is gelegen op de wijsvinger. Het is te vinden aan de duimzijde op het gewricht waar de vinger over gaat in de hand. Deze punten kunnen op hetzelfde moment gemasseerd worden door de handjes in de eigen handen te nemen en met de duimen zacht de wijsvingers te masseren.

Lv3

Lever 3 is een punt dat op de voetjes te vinden is. Het is een punt dat voor zeer veel doeleinden gebruikt kan worden, waarvan krampjes er één is. Het punt is te vinden is het vlees tussen de grote teen en de teen ernaast, ongeveer een duimbreedte hoger van het punt waar de teen eindigt en de voet begint. Ook deze punten kunnen tegelijk gemasseerd worden door de voetjes in de handen vast te pakken en met de duimen langzaam deze punten te masseren.

St37

Maag (stomach) 37 ligt bij volwassenen op 4 vingers breedte vanaf de knie op de buitenkant van het scheenbot. Bij baby's is dit ongeveer 2 vingers. ST37 is één van de belangrijkste punten om de pijn van kramp te verzachten. Vlak hierboven ligt St36. Ook dit punt werkt bij maagkramp. Het is dus verstandig het bovenste gebied aan de buitenzijden van de scheenbenen tot aan de knie te masseren.

Tot slot

Hoewel acupressuur de ergste symptomen kunnen verlichten, mogen er geen wonderen verwacht worden. Belangrijk is dat altijd het hart gevolgd wordt en bij serieuze aandoeningen tevens een arts geraadpleegd wordt. Daarnaast is het belangrijk om naast het gebruik van acupressuur een kindje beter te laten slapen ook te kijken naar de onderliggende reden van het slechte slapen. Het is belangrijk dat de baby in een goede gezonde omgeving ligt en voldoende rust, reinheid en regelmaat krijgt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Crba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acupressuur: verlichting op basis van energieAcupressuur wordt al eeuwen gebruikt ter verlichting van allerlei klachten. Het maakt, net als acupunctuur, gebruik van…
Gezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurGezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurMet acupressuur worden de energiestromen in het menselijke lichaam gestimuleerd en verbeterd. De aanpak is een goed voor…
Polsbandje tegen misselijkheid bij chemotherapieSea-Bands is een polsbandje dat onder andere misselijkheid vermindert. Misselijk zijn, betekent je heel naar voelen. Het…
PMS behandelen met acupunctuur en relaxatiePMS behandelen met acupunctuur en relaxatieOm menstruatiepijn en PMS (Pre-Menstrueel Symptoom) te behandelen, is het niet altijd nodig pijnstillers en medicatie te…

Prematuur babykleding: maten en merkenPrematuur babykleding: maten en merkenOngeveer 7-8% van de baby’s wordt voor de 37e week van de zwangerschap geboren. We spreken dan van een prematuur of te v…
Flesvoeding bij baby'sFlesvoeding bij baby'sMoedermelk blijft de beste voeding voor een pasgeboren baby. Flesvoeding is een goed alternatief als het om wat voor red…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jakobking85, Pixabay
  • Overzicht drukpunten bij baby's (maart 2016) - http://tripibabytips.blogspot.nl/2009/07/5-tips-for-infant-acupressure-points.html?m=1
  • Database acupunctuur punten (maart 2016 - https://theory.yinyanghouse.com/acupuncturepoints/locations_theory_and_clinical_applications
  • Punten bij koliek (april 2016) - http://www.modernreflexology.com/acupressure-points-for-babies-and-kids/
Crba (23 artikelen)
Laatste update: 24-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.