Acupressuur: drukpunten bij verkoudheid en griep

Acupressuur: drukpunten bij verkoudheid en griep Acupressuur kan door het masseren van verschillende drukpunten in het lichaam verlichting bieden bij griep en verkoudheid. Volgens deze Chinese leer loopt er Qi, of levensenergie door verschillende baan (meridianen) door het lichaam. Elk lichamelijk of geestelijk ongemak is een blokkade in deze energiebanen. Met acupressuur worden de aanwezige blokkades in de meridianen opgeheven. Acupressuur is een zeer toegankelijke en zelf toepasbare techniek die met gemak thuis maar ook buiten huis beoefend kan worden.

Inhoud


Acupressuur

Acupressuur is het minder bekende broertje van acupunctuur. In tegenstelling tot acupunctuur wordt er zoals de naam al doet vermoeden bij acupressuur geen gebruikgemaakt van naalden, maar van druk. De techniek werkt met dezelfde punten (acupoints) als in acupunctuur gebruikt worden. Deze worden bij acupressuur echter vaak drukpunten genoemd. Er zijn in het lichaam meer dan 400 drukpunten verdeeld over meerdere meridianen. De meeste meridianen zijn gekoppeld aan verschillende organen in het lichaam.

Volgens de Chinese geneeskunde zijn ziekten niet meer dan blokkades in de energiebanen van ons lichaam. Deze blokkades bevinden zich op de drukpunten in het lichaam. Met acupunctuur zijn het deze punten die worden aangeprikt. Acupressuur is echter een techniek die veel laagdrempeliger is, omdat er geen gebruik van naalden wordt gemaakt. In plaats daarvan worden de punten ingedrukt of zacht gemasseerd. Dit kan gedaan worden met een speciaal hiervoor bedoeld instrument, maar ook met een potlood met gum of zelfs de vingers. Dit maakt dat de techniek ook makkelijk thuis toe te passen is.

Drukpunten op hand en arm

Hoewel vooral bij verkoudheid eerder aan het gezicht gedacht wordt zitten er belangrijke drukpunten voor het verlichten van de symptomen van verkoudheid en griep in de handen en armen. Het is verstandig deze punten een aantal keer per dag te masseren. Dit dient per punt aan beide handen en armen te gebeuren, voordat naar een andere punt overgegaan wordt.

LI4

 • Namen: Dikke darm 4, Union Valley, He Gu, 合谷
 • Positie: In het web tussen de duim en de wijsvinger. Maak een L-vorm met de duim en wijsvinger het weke punt tussen de twee vingers in is de juiste positie
 • Functie: LI4 is het controle-punt voor gezicht en kaak. Zodoende geeft het verlichting bij een kou. Niet alleen werkt dit punt op de sinussen en slijmvliezen, ook verlicht het hoofdpijn. Omdat dit punt ook de bloedsomloop het immuunsysteem stimuleert is het verstandig dit punt preventief te masseren. In het begin zal dit pijn doen. Dit is een teken dat de energie geblokkeerd is. Nooit gebruiken tijdens de zwangerschap omdat stimulatie van dit punt weeën opwekt.

LU9

 • Namen: Long 9, Great Abyss, Tai Yuan, 太淵
 • Positie: Long 9 is te vinden onder aan de muis van de handpalm, net boven de lijn van de pols. Zoek voor het onderste punt van het middenhandsbeentje van de duim.
 • Functie: Dit punt staat bekend om de verlichting die het brengt bij verkoudheid, slijm in keel en neus en astma. Daarnaast opent het de borst voor meer zuurstof. Ook helpt dit punt bij het verlichten van pijn in de enkels, ook al is deze op de hand gesitueerd.

TH5

 • Namen: Tripple Heater 5, Outer Pass, Waiguan, 外關
 • Positie: Op de bovenzijde van de onderarm, precies tussen spaakbeen en ellepijp in. 1 cun (=4 vingers) van de polslijn.
 • Functie: Tripple Heater, of Triple Warmer, is een meridiaan die niet direct aan een orgaan gebonden is. Het stimuleren van TH5 werkt tegen migraine en andere vormen van hoofdpijn. Ook werkt dit punt bij een zere of stijve nek.

LI11

 • Namen: Dikke darm 11, Pool at the Bend, Qu Chi, 曲池
 • Positie: Aan de buitenzijde van de elleboog. Aan het einde van de buiglijn. Buig de arm 45 graden langs de buik, aan het einde van de zichtbare lijn zit LI11
 • Functie: Dikke darm 11 is een punt dat hoge koortsen verlicht. Ook werkt LI11 tegen pijn in de keel. Een ander bijkomend voordeel is dat deze buikkramp verlicht. Om koorts te bestrijden kan dit punt een aantal keren per dag zacht ingedrukt worden. Bij buikkramp werkt het kolomsgewijs draaien van dit punt het beste. Werkt zeer goed in combinatie met LI4.

Drukpunten in het gezicht

In het gezicht zitten een aantal drukpunten die vooral bij verkoudheid goed verlichting kunnen brengen. De meeste drukpunten kunnen tegelijk gemasseerd worden.

LI20

 • Namen: Dikke darm 20, Welcome Fragrance, Ying Xiang, 迎香
 • Positie: Aan beide zijden ongeveer 1 vingerbreedte van de neusvleugel, tegen de onderkant van het jukbeen
 • Functie: De naam Welcom Flagrante, of Welcome Perfune zegt al veel. LI20 wordt gebruikt om een verstopte neus vrij te maken. Tevens geschikt om te gebruiken bij neusholteontsteking, gezichtsverlamming en -zwelling. Beide punten kunnen het beste tegelijk gemasseerd worden.

B2

 • Namen: Blaas 2, Drilling Bamboo, Zan Zhu, 攢竹
 • Positie: Aan beide zijden van de top van de neus, recht boven de ooghoek, tegen de wenkbrauw aan
 • Functie: Drilling Bamboo wordt gebruikt tegen hoofdpijn, maar ook verstopte neus- en bijholten. Tevens biedt dit punt verlichting bij mooie ogen na lang computergebruik. Masseer beide zijden een paar minuten lang tegelijk. Dit kan meerdere keren per dag.

Drukpunten op de borst en rug

Drukpunten op de borst en de rug zijn voornamelijk bedoeld om de borst open te maken en hoesten te stoppen.

K27

 • Namen: Nier 27, Shu Mansion, Shufu, 俞府
 • Positie: Direct onder het sleutelbeen, in de holtes tegen beide zijden van het borstbeen
 • Functie: Nier 27 wordt gebruikt om de borst te openen. Dit kan verlichting bieden bij hoesten, astma, en zere keel. De punten kunnen tegelijk zacht met de middelvingers gemasseerd worden. Druk deze tegen het borstbeen aan. Deze punten kunnen gevoelig zijn.

SI15

 • Namen: Dunne Darm 15, Central Shoulder Shu, Jian Zhong Shu, 肩中俞
 • Positie: Op de rug net onder de nekwervel aan beide zijden van de ruggengraat.
 • Functie: Dunne Darm 15 is het belangrijkste punt voor het verlichten van pijn in de nek, de rug en de schouders. Daarnaast werkt het uitstekend tegen hoest en astma. Het is dus goed te gebruiken tijdens verkoudheid of om spierpijn tijdens griep te verlichten

Drukpunten op de benen

Op de benen zitten enkele drukpunten die, hoewel ze niet direct op het gezicht of borst gericht zijn, kunnen helpen met het versterken van het immuunsysteem. Preventief gebruik van deze punten kan ziekte zelfs voorkomen.

ST 36

 • Namen: Maag 36, Leg Three Li, Zusanli, 足三里
 • Positie: Vier vingers (1 cun) onder de knieschijf, aan de buitenkant van de scheenbeen.
 • Functie: Maag 36 is samen met Milt 6 en Dikke Darm 4 de belangrijkste punten om het immuunsysteem te versterken. Deze drie punten werken daarom erg goed bij een verkoudheid of griep. Daarnaast kan het preventief masseren van deze punten ziekte voorkomen. Dit punt werkt ook zeer goed tegen slapeloosheid en emotioneel balans en depressie.

SP 6

 • Namen: Milt 6, Three Yin Intersection, Sanyinjiao, 三陰交
 • Positie: Vier vingers boven het midden van de binnenste enkel, op het scheenbot.
 • Functie: Milt 6 is samen met Maag 36 en Dikke Darm 4 de belangrijkste punten om het immuunsysteem te versterken. Deze drie punten werken daarom erg goed bij een verkoudheid of griep. Daarnaast kan het preventief masseren van deze punten ziekte voorkomen. Dit punt werkt ook zeer goed bij pijn of ongemakken aan de geslachtsorganen, maar ook slapeloosheid en angst.

Tot slot

De benoemde punten zijn een aantal van de meest gebruikte punten om de symptomen van verkoudheid en groep te verlichten of te bestrijden. Omdat acupressuur geen exacte wetenschap is maar gebaseerd is op onder andere energiebanen van orgaansystemen maar ook van elementen en kou en hitte, zullen er meerdere combinaties per kwaal nodig zijn. Bij aanhoudende klachten dient altijd een arts geraadpleegd te worden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Crba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acupressuur: verlichting op basis van energieAcupressuur wordt al eeuwen gebruikt ter verlichting van allerlei klachten. Het maakt, net als acupunctuur, gebruik van…
Gezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurGezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurMet acupressuur worden de energiestromen in het menselijke lichaam gestimuleerd en verbeterd. De aanpak is een goed voor…
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Polsbandje tegen misselijkheid bij chemotherapieSea-Bands is een polsbandje dat onder andere misselijkheid vermindert. Misselijk zijn, betekent je heel naar voelen. Het…

Migraine verlichten zonder medicijnenMigraine verlichten zonder medicijnenMigraine is een neurovasculaire aandoening die zich met name uit in ernstige hoofdpijnklachten. In Nederland lijdt 11% v…
Nierstenen behandelen op een natuurlijke manierNierstenen behandelen op een natuurlijke manierNierstenen zijn klompjes kristallen die aan de binnenkant van de nieren zijn vastgekleefd. Deze kleine steentjes probere…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mojpe, Pixabay
 • Overzicht meridianen en acupoints (bezocht maart 2016) - https://theory.yinyanghouse.com
Crba (23 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.