Migraine verlichten zonder medicijnen

Migraine verlichten zonder medicijnen Migraine is een neurovasculaire aandoening die zich met name uit in ernstige hoofdpijnklachten. In Nederland lijdt 11% van de bevolking aan migraine. Hedendaags zijn er veel medicijnen op de markt die migraineaanvallen remmen (zoals triptanen) of verlichten (zoals pijnstillers). Het is echter ook mogelijk om zonder deze medicijnen op natuurlijke wijze migraine en hoofdpijn te verlichten en in sommige gevallen zelfs te voorkomen.

Inhoud


Wat is migraine?

Migraine is een chronische hersenziekte. Over de exacte oorzaak is nog weinig bekend. Wel is bekend dat de hersenstam bij een migraine-aanval ontregeld wordt. Migraine uit zich het meest in extreme hoofdpijn. Vaak is deze aan slechts één kant van het hoofd te voelen. Ook kan het voorkomen dat deze achter de ogen gevoeld wordt. Mogelijke oorzaken van migraine zijn onder andere erfelijke aanleg, hormonale factoren en triggers als voeding, alcohol en nicotine.

In Nederland heeft ongeveer 11% van de bevolking last van migraine. Dit betekent dat ongeveer 70.000 mensen per dag in meer of minder mate last hebben van een aanval. Een aanval kan variëren van meerdere uren tot zelfs zeven dagen. Een aanval wordt vaak ingeleid door de zogeheten aurafase waarbij de persoon lichtflitsen voor de ogen ziet. Niet lang daarna treedt de echte hoofdpijn in.

Migraine en medicijnen

Er is veel medicatie op de markt tegen migraine. Deze medicatie varieert van preventieve medicatie, tot remmende medicatie als een aanval al is ingezet. Ook worden vaak (zware) pijnstillers voorgeschreven. Minder bekend zijn echter natuurlijk geneeswijzen om migraineaanvallen te verlichten of in sommige gevallen zelfs te voorkomen. Migrainepatiënten kunnen baat hebben bij onder andere acupressuur (drukpuntmassage), aromatherapie of kruidensupplementen. Daarnaast is het zeer verstandig om op de voeding te letten.

Acupressuur

Acupressuur is een Chinese geneeswijze die direct gelinkt is aan het bekendere acupunctuur. De theorie achter de geneeswijze is dat energie door het lichaam stroomt over zogeheten meridianen. De meeste meridianen zijn direct aan organen gelinkt. Op deze meridianen zitten meerdere punten (accupoints, of drukpunten). Mentale en fysieke ongemakken zijn niet meer dat blokkades in de energiestroom van ons lichaam. Met acupressuur en acupunctuur worden deze blokkades opgeheven waardoor de energie weer vrij kan stromen.

Beide vormen maken gebruik van dezelfde punten. Bij acupressuur wordt er echter geen gebruik gemaakt van naalden zoals bij acupunctuur het geval is. De punten, in dit geval drukpunten genoemd, worden gestimuleerd door druk en massage. Dit kan gebeuren met speciaal daarvoor bedoelde instrumenten maar ook met vingers of een potlood met gum er op. Dit maakt dat de techniek makkelijk zelf thuis of buitenshuis toe te passen is. Zonder het te realiseren wordt er al veel gebruik gemaakt van acupressuur. Veel mensen wrijven immers over hun slapen als er hoofdpijn op komt zetten.

Hoe toe te passen

Om hoofdpijn te verlichten kunnen verschillende punten gemasseerd worden. De punten hebben de naam van de meridiaan waar zij op gelegen zijn en een nummer om de locatie aan te geven.

GV 24,5
Dit punt ligt tussen de neus en het voorhoofd precies tussen de wenkbrauwen. Het wordt ook wel Third Eye Point genoemd. Masseer dit punt een minuut lang door er met een vinger op te drukken. Bij erge hoofdpijn kan er ook langzaam met de klok mee gedraaid worden. Dit punt verhoogt ook de concentratie, die tijdens een migraine-aanval vaak verzwakt is.

Rond het oor
Rond het oor liggen verschillende drukpunten die verlichting kunnen bieden bij hoofdpijn. Breng de pinken naar het punt recht boven het oorgat maar buiten de oorschelp. De andere vingers worden op ongeveer dezelfde afstand van het oor rondom het oor gelegd, de duim bereikt ongeveer het midden van de oorschelp. Vaak zijn de punten te vinden omdat deze plekken gevoeliger zijn dan andere plekken rond het oor. Druk alle vijf vingers tegelijk een minuut lang aan beide zijden in. Als de punten niet precies gevonden kunnen worden dan helpt masseren rondom de bovenste helft van de dorsaal ook.

Li 4
LI staat voor Large Intestine ofwel dikke darm. Hoewel het punt op de hand gelegen is staat de dikke darmmeridiaan direct in contact met het hoofd. LI4 is een zogeheten controlepunt voor het hoofd en aangezicht. Het is gelegen in het web tussen de duim en de wijsvinger. Maak een L met de vingers om deze makkelijk te vinden. Masseer dit punt aan beide handen totdat deze los voelen.

LV 2
Lever 2 is gesitueerd op de voet. Dit punt is op de wreef, tussen de botten van de grote teen en de teen ernaast te vinden, net boven het web. Net als andere punten zal dit punt vooral bij een migraineaanval gevoeliger aanvoelen dan de rest van de voet. Druk 1 à 2 minuten lang de punten op beide voeten in. Dit punt werkt ook zeer goed bij een kater.

Water met zout

Het drinken van zout water kan een goed middel zijn om een opkomende migraine-aanval te stoppen. Dit heeft verschillende oorzaken. Bij migraine-aanvallen lijkt het serotoninegehalte in het lichaam sterk verlaagd te zijn. Een flinke dosis zout balanceert deze waarde weer naar een normaal niveau. Daarnaast geeft het een boost aan het immuunsysteem en balanceert het een tal van andere mineralen in het lichaam. Het is raadzaam om een zout van hoge kwaliteit te gebruiken zoals Himalaya zout.

Hoe toe te passen

Los twee grote theelepels zout op in een glas lauw water. Om de vieze smaak van zout water wat te neutraliseren, kan het sap van een citroen er aan toegevoegd worden. Drink het glas in één teug leeg. In situaties waar het niet mogelijk is om deze oplossing te maken, kan er tevens een handje zout ingenomen worden en weggespoeld worden met water. Neem een glas als de eerste tekenen van een migraine-aanval zich voordoen (de aurafase). Waarschuwing: veel zout is erg slecht voor de nieren. Neem dit middel daarom alleen als er een migraine-aanval opkomt.

Vermijden van voedsel en dranken

Voedsel en dranken kunnen een grote trigger voor migraine zijn. Hoewel vrijwel alle migrainepatiënten verschillende triggers hebben, zijn er verschillende soorten voedsel en drank die er om bekendstaan migraine te veroorzaken of verergeren. Naast voedsel staat alcohol er om bekend aanvallen te kunnen triggeren. Met name rode wijn is een bekende aanleiding, omdat dit de stof tyramine bevat. Ook is deze stof in veel kazen te vinden.

Lijst met te vermijden voeding:

 • Chocolade
 • Pindakaas
 • Citrusvruchten en banaan
 • Avocado
 • Vet eten, voornamelijk varkensvlees
 • Producten met MSG (monosodium glutamate), een additief vaak gebruikt in voorverpakt en -bereid voedsel
 • Tyramine, te vinden in onder andere rode wijn en verschillende soorten kaas
 • Cafeïne

Lavendel essentiële olie

De geur van lavendel kan helpen om migraine te verminderen. Uit een onderzoek uit 2012 is gebleken dat het inhaleren van de lucht van lavendel de hoofdpijnklachten van mensen aanzienlijk verminderde ten opzichte van een controlegroep die een placebo toegediend kreeg. Om lavendelaroma te inhaleren kan er gebruik gemaakt worden van lavendel essentiële olie. De olie is in de meeste natuurwinkels verkrijgbaar.

Hoe toe te passen

Lavendel kan het beste in een vroeg stadium van een migraine-aanval toegepast worden om de klachten te verlichten of de aanval te voorkomen. De olie kan direct op het lichaam gebruikt worden. Masseer bijvoorbeeld de slapen aan beide zijden met een paar druppels olie. Ook kunnen de polsen ingesmeerd worden. Daarnaast is het mogelijk om een aantal druppels in een warm bad te druppelen en tijdens het nemen van een bad diep en langzaam adem te halen. Ook zijn er oliebranders en olievernevelaars op de markt. Hier kunnen enkele druppels olie in gedaan worden om de lavendelgeur in een ruimte te verspreiden.

Lavendel helpt tevens om te ontspannen en tegen slapeloosheid. Het insmeren met de olie of het gebruik van een brander of vernevelaar kan hierdoor goed voor het slapen gedaan worden. De olie kan eventueel gecombineerd worden met pepermuntolie die tevens een verzachtende werking op hoofdpijn heeft. Basilicumolie heeft een spierverslappende werking en kan worden toegepast bij spanningshoofdpijn.

Moederkruid

Moederkruid is een plant uit de familie waartoe ook de madelief en margriet behoort. De plant komt algemeen voor in Nederland. De bladeren van de plant staan er om bekend migraine te kunnen verlichten of voorkomen. Hoewel er nooit een officieel onderzoek over gepubliceerd is zijn er migrainepatiënten die zeggen dat moederkruid aanvallen stopt, of wanneer het preventief genomen wordt zelfs geheel voorkomt.

Hoe toe te passen

Moederkruid is op verschillende manieren toe te passen:
 • Capsules
 • Poeder
 • Tincturen (druppels)
 • Zelf kweken

De capsules, poeder en tincturen zijn te koop in de betere natuurwinkel. Moederkruid kan ook zelf makkelijk gekweekt worden in een pot of open grond. Aangeraden wordt om dagelijks drie bladeren te eten. Omdat deze bitter smaken is het verstandig deze met honing te eten. Ook kunnen de bladeren door bijvoorbeeld sla gemengd worden.

Tot slot

Genoemde middelen kunnen migraineaanvallen verlichten en bij preventief gebruik aanvallen in sommige gevallen zelfs voorkomen. Het is echter altijd raadzaam een gespecialiseerd arts te raadplegen bij het aanhouden van klachten.
© 2016 - 2024 Crba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Migraine: Kruidenthee voor migraine en hoofdpijnReeds velen zijn mij voorgegaan om beschrijvingen te geven van migraine en diverse soorten hoofdpijn. Ik zal mij daarom…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Migraine, wat is het en wat zijn oorzaken van migraine?Migraine is flinke hoofdpijn in aanvallen. Een aanval kan enkele uren duren, maar in sommige gevallen kan een aanval ook…

Natuurlijke middelen bij angst en paniekgevoelensNatuurlijke middelen bij angst en paniekgevoelensIedereen is wel eens bang of ervaart gevoelens van paniek in dreigende situaties, maar angst kan ook een reactie zijn op…
Acupressuur: drukpunten bij verkoudheid en griepAcupressuur: drukpunten bij verkoudheid en griepAcupressuur kan door het masseren van verschillende drukpunten in het lichaam verlichting bieden bij griep en verkoudhei…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Overzicht alle drukpunten - https://theory.yinyanghouse.com/ (bezocht april 2016)
 • Drukpunten rondom het oor - http://www.modernreflexology.com/6-effective-acupressure-regions-to-treat-migraine-headaches/ (bezocht april 2016)
 • Informatie moederkruid en migraine - https://www.migrainetrust.org/living-with-migraine/treatments/feverfew/ (bezocht april 2016)
 • Onderzoek effectiviteit lavendel bij migraine - http://snip.ly/PB4y#http://www.karger.com/Article/FullText/335249
 • Voedsel die migraine veroorzaken -http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/food-related-headaches (bezocht april 2016)
 • Algemene informatie migraine - http://www.alleswetenoverhoofdpijn.nl/ (bezocht april 2016)
Crba (23 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.