Natuurlijke middelen bij angst en paniekgevoelens
Iedereen is wel eens bang of ervaart gevoelens van paniek in dreigende situaties, maar angst kan ook een reactie zijn op een vage of zelfs onbekende bedreiging of gevaar. Je maakt je in dat geval zorgen, maar weet eigenlijk niet zo goed waarom. De symptomen van angst kunnen heel verschillend zijn en bij de een zwaarder aanvoelen dan bij de ander. Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om rustiger te worden en om de angstgevoelens te verminderen.
Inhoud
Wat is angst en wanneer krijg je het?
Angst is een innerlijk gevoel dat ontstaat bij een bepaalde bedreiging. Deze bedreiging kun je zelf ervaren tijdens een dreigende situatie waarin je zit. Maar je kunt ook angstgevoelens krijgen die helemaal niet relevant zijn op dat moment. Je zit niet in een dreigende situatie waarbij je moet vechten of vluchten, maar je ervaart wel angstgevoelens. Deze angst- of paniekgevoelens kunnen ontstaan bij angststoornissen waarbij er niet echt sprake is van een levensbedreigende situatie. Het is vaak de angst voor iets wat niet gebeurt, of wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Er zijn een aantal angststoornissen, waarbij dit het geval is:
- Gegeneraliseerde angststoornis; Dit is een angststoornis waarbij mensen heel erg angstig zijn voor de dagelijkse dingen. Deze mensen maken zich grote zorgen over wat hun allemaal kan overkomen, zonder dat er hier een aanleiding voor is.
- Paniekstoornis; Deze stoornis veroorzaakt angst en paniek bij mensen zonder dat er hier een reden voor is. Ook zijn deze mensen vaak bang om in bepaalde situaties een paniekaanval te krijgen, vooral in die situaties waarbij je niet zomaar kan weglopen, zoals in de trein. Hierdoor kom je in een situatie terecht waarbij je angst hebt voor de angst zelf.
- Dwangstoornis; Bij deze stoornis hebben de mensen vaak last van gedachten die elke keer terug blijven komen, of bepaalde handelingen die ze verplicht moeten doen van zichzelf. De gedachten die ze hebben komen vaak niet overeen met de persoon zelf, waardoor deze het juist heel erg vindt dat hij of zij dat denkt, hierdoor krijgen ze angst- en paniekgevoelens. Dwanghandelingen worden uitgevoerd om bepaalde angsten uit de weg te gaan of te vermijden
- Fobieën; Bij deze stoornis hebben mensen angst voor een bepaald object of situatie. Men kan ook ontzettend bang worden door alleen al er aan te denken.
- Hypochondrie; Dit is een overdreven bezorgdheid over je eigen gezondheid. Zo kun je bij elke pijnprikkel in je lijf al gauw denken dat je een erge ziekte hebt en denken dat je er misschien wel dood aan gaat. Klachten die je hebt ervaar je dan ook veel sterker, dan dat ze daadwerkelijk zijn.
Symptomen van angst en paniekgevoelens
De meest bekende klachten die voorkomen bij angst en paniek zijn:
- Hoofdpijn
- Heel erg zweten, opvliegers of koude rillingen
- Duizelig, draaierig voelen of licht in het hoofd worden
- Een snelle hartslag of hartkloppingen
- Benauwdheid; vervelend, drukkend gevoel op de borst, geen lucht krijgen
- Snel ademhalen
- Trillen of beven
- Prikkelbaarheid, geïrriteerd
- Slechte concentratie
- Slaapproblemen; verstoord ritme, moeilijk in slaap komen
- Vermoeidheid
- Tintelingen voelen door het hele lichaam
- Rusteloosheid en gejaagd voelen
- Droge mond
- Maag- en darmklachten, misselijkheid en diarree
- Controleverlies; gevoel van gek worden, gevoel van doodgaan
- Spierspanning
Wat kun je zelf doen bij angst- en paniekgevoelens
Angst- en paniekgevoelens kunnen heel vervelend zijn en het leven van een persoon volledig overhoop halen. Maar ook hiervoor zijn er verschillende, natuurlijke oplossingen te vinden om de angst- en paniekgevoelens te verminderen of te verlichten.
Lavendel /
Bron: JohnBIAN, PixabayNeem een bad
Als je in het bezit bent van een bad, neem dan een warm bad. Dit is een aangename manier om de zintuigen van het lichaam tot rust te brengen. Om het effect te verhogen kun je een paar druppels lavendelolie toevoegen aan het badwater, of zelfs gedroogde lavendelbloemen. Lavendel staat al duizenden jaren bekend om zijn rustgevende en kalmerende werking. Het helpt het lichaam te ontspannen en de zenuwen te kalmeren. Je kunt er ook voor kiezen om wat lavendelolie te masseren op je voorhoofd en slapen. Essentiële lavendelolie is te verkrijgen bij verschillende gezondheidswinkels en bevat de aromatische bestanddelen van de bloemen en bladeren van de lavendel. Deze olie kun je naast massageolie en badolie ook gebruiken in een aromalampje, waardoor de specifieke, aangename lavendelgeur in de lucht komt en je dit kunt inademen.
Kalmerende en slaapverwekkende dranken
Grootmoeders tip om een kop warme melk te drinken is absoluut een aanrader en het werkt echt. Maakt niet uit wanneer je het drinkt, je kunt het te allen tijde drinken om kalm te worden. In melk zit namelijk een aminozuur dat wordt gebruikt bij het aanmaken van serotonine in de hersenen en dit veroorzaakt een opgewekt en blij gevoel. Serotonine zorgt ook weer voor de aanmaak van melatonine, waardoor je weer beter in slaap kan komen.
Hopthee
Er zijn verschillende soorten thee die je kunt innemen die een kalmerende werking hebben, zoals kamillethee. Maar de bestanddelen van de hopplant hebben meer een angstverdrijvende werking. Je kunt van de gedroogde bloemen heel eenvoudig een thee maken. Om thee te zetten kneus je de bloemen en gebruik je een eetlepel in een kop heet water. Laat de thee 10 minuten trekken. Drink hiervan 3 koppen per dag.
Natuurlijke middelen
Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar vanuit de natuur om angst- en paniekgevoelens te verlichten. Deze middelen zijn verwerkt in homeopathische geneesmiddelen en helpen het lichaam om zichzelf te herstellen en ondersteuning te geven bij angst- en paniekklachten.
Valeriaan
Valeriaan heeft van nature geen prettige geur, maar deze plant bevat een zuur dat al eeuwen gebruikt wordt bij stress, angst, zenuwachtigheid, nervositeit en slaapproblemen. Valeriaan heeft een rustgevende werking en zorgt voor ontspannende spieren. Bovendien zorgt het ervoor dat de angstgevoelens minder worden. Dit middel kan heel goed gebruikt worden bij angstgevoelens en paniekstoornissen.
Passiebloem /
Bron: Menita, PixabayPassiebloem
De werkzame stoffen in de passiebloem heeft een kalmerende werking en vermindert angst- en paniekgevoelens en het heeft ook invloed op een goede nachtrust. Deze werkzame stof kun je o.a. vinden in 'passiflora complex' van dr. A. Vogel of 'passiflora incarnata' van VSM.
Haver
Al eeuwen lang staat haver bekend om zijn geneeskrachtige en kalmerende werking op het zenuwstelsel. Het middel 'avena sativa' van dr. A. Vogel helpt en ondersteunt bij emotionele problemen, zoals angst- en paniekgevoelens. Vooral bij die mensen die zichzelf ziek maken door stress en hierdoor verschillende lichamelijk klachten krijgen, zoals darm- en maagklachten, hartkloppingen, hoge of lage bloeddruk, is dit een goed werkend middel.
Griffiona simplicifolia
5-HTP staat voor 5-hydroxytryptofaan en wordt in ons lichaam aangemaakt door het aminozuur tryptofaan. Maar in de
griffiona simplicifolia, een Afrikaanse plant, zit een kleine hoeveelheid van deze stof. Deze werkzame stoffen zijn verwerkt in supplementen. Neem drie keer op een dag 50 mg. bij de maaltijd. Wil je dit middel gebruiken maar gebruik je ook antidepressiva, zoals prozac of seroxat, neem dan eerst contact op met je huisarts. Deze medicijnen hebben namelijk invloed op de serotoninecellen en dan kan er een gecombineerd effect ontstaan dat gevaarlijk kan zijn.
Vitamine B
De B-vitaminen hebben van nature een stress-verlichtende werking. Deze vitamines zitten eigenlijk in al onze voedingstoffen, maar je kunt er ook voor kiezen om een supplement te gebruiken. Ga dan voor een vitamine B-complex, omdat hier de hele reeks van vitamine B inzit.
Meditatie in de lotushouding /
Bron: Suc, PixabayMediteren
Mediteren is een spirituele manier om contact te maken met jezelf. In ons drukke bestaan is er soms weinig tijd om tot jezelf te komen, en mediteren is een vorm waarbij je contact kunt maken met je innerlijke rust en ook om om te leren omgaan met angst- en paniekgevoelens. De bedoeling van mediteren is ook om je eigen denkwijze te begrijpen in plaats van ertegen te vechten. Het is een natuurlijke situatie, zonder dat lichaam en geest hier tussen komt. Er zijn verschillende vormen en technieken. Je hoeft ook echt niet altijd in de lotushouding te zitten. Je kunt mediteren waar en wanneer je maar wilt en in welke houding jij prettig vindt.
Mindfulnessmeditatie
Dit is een meditatie waarbij je helemaal in het moment opgaat en het ‘hier en nu’ beleeft. Je mag zijn wie je bent en mag denken wat je wilt. Je bent heel stil in jezelf bewust bezig met de lichamelijke en geestelijke waarnemingen op dat moment. Je kunt het dagelijks toepassen in je leven en de bedoeling van deze vorm is het accepteren van alle negatieve en positieve ervaringen en het te aanvaarden zoals ze zijn. Mindfulnessmeditatie wordt in Nederland ook wel ‘aandachtsgerichte cognitieve therapie’ genoemd. Als je deze meditatie met je volledige aandacht doet, brengt het rust in je leven, doordat angst- en paniekgevoelens verminderd worden door de acceptatie.
Doe-het-zelfmeditatie
Als je thuis bent, op het werk, of in de tram kun je eens proberen om waar te nemen wat je voelt of wat je ziet. We zijn tegenwoordig zo druk en gaan maar door dat we niet meer om ons heen kijken. Sta eens echt stil bij de zon en voel de stralen op je gezicht en neem dit waar. Voel het gevoel en laat het tot je doordringen. Of kijk eens intenser naar een mooie bloem die bloeit. Of luister aandachtig naar een bepaald geluid en laat dit tot je doordringen, concentreer hierop. Om zo bewust te worden van je zintuigen en dat wat ze waarnemen, kom je tot rust en kun je genieten op dat moment van alles waar je maar van kunt genieten.
Denkwijze
We weten niet beter dan dat al onze gedachten er altijd zijn. Mediteren is niet iets om je gedachten weg te nemen of te laten verdwijnen. Maar je kunt je er wel bewust of zelfs bewuster van worden, van wat je denkt. Deze gedachten kunnen ook weer weg gaan. Zie je gedachten als wolken, ze komen en gaan weer. Ineens zijn ze er en ineens zijn ze ook weer weg. ‘Jij bent, dus jij denkt’ is een bekende uitspraak, die hier op slaat. Bestempel je gedachten niet als negatief of positief. Laat ze er zijn en laat ze weer gaan. Hoe moeilijk of lastig deze gedachten ook kunnen zijn. Bewust worden van je ademhaling is ook heel belangrijk hierbij. Adem diep in en tijdens het rustig uitademen tel je tot tien. Lukt het niet en word je afgeleid, geen probleem, dan probeer je het gewoon nog een keer. Laat het gewoon gebeuren, ook als het mislukt. Als je merkt dat je in gedachten bent, dan ben je al goed op weg, omdat je hier normaal niet bewust van bent. Ben je bij tien aangekomen, begin je weer bij één. Inademen, uitademen en laat zijn wat er is.