Acupressuur - het opwekken van een bevalling met drukpunten

Acupressuur - het opwekken van een bevalling met drukpunten Acupressuur is een techniek die gebruikt kan worden om middels het stimuleren van specifieke drukpunten een bevalling op te wekken. Acupressuur is het in het Westen het wat onbekendere broertje van het algemeen geaccepteerde acupunctuur. Net als bij acupunctuur wordt er gebruikt gemaakt van verschillende drukpunten in het lichaam. Zoals de naam al doet vermoeden worden deze echter niet gestimuleerd met naalden, maar door erop te drukken. Op deze manier worden de energiebanen die door het lichaam lopen ontdaan van blokkades zodat de Qi (levensenergie) weer vrij kan stromen, hetgeen voor geestelijke en fysieke balans in het lichaam zorgt.

Inhoud


Acupressuur: de theorie

Net als bij acupunctuur wordt er bij acupressuur uitgegaan van het sturen van energie door het lichaam door stimulatie van verschillende punten. Deze punten worden “acupunctuurpunten", "drukpunten", "acupunten" of "acupressuurpunten" genoemd. De punten liggen door het hele lichaam verspreid over meridianen. Dit zijn, volgens deze Chinese leer, de banen waarin het Qi (levensenergie) door het lichaam wordt gevoerd. Deze dient vrij te kunnen stromen. Er wordt gesteld dat fysieke of geestelijke ongemakken een direct gevolg zijn van blokkades in deze energiestromen. Het stimuleren van de drukpunten op deze lijnen zorgt er voor dat deze blokkades opgeheven worden en de energie weer vrij laten vloeien.

Er zijn twaalf hoofdmeridianen in het lichaam, dit zijn:
 • longmeridiaan
 • dikkedarmmeridiaan
 • dunnedarmmeridiaan
 • maagmeridiaan
 • miltmeridiaan
 • hartmeridiaan
 • blaasmeridiaan
 • niermeridiaan
 • pericardiummeridiaan
 • drievoudige verwarmermeridiaan
 • galblaasmeridiaan
 • levermeridiaan

Hierbij behoren ongeveer 400 drukpunten, welke officieel door de WHO zijn vastgelegd.

Acupressuur: de praktijk

In tegenstelling tot acupunctuur worden er bij acupressuur geen naalden gebruikt, maar worden de drukpunten gestimuleerd door erop te drukken. Dit maakt de techniek laagdrempeliger en je kunt het zelf op elk moment van de dag uitvoeren. Het drukken kan gedaan worden met speciale instrumenten, maar ook gewoon met een vinger of een potlood met een gummetje erop. Het kan in het begin lastig zijn de juiste posities van de drukpunten te vinden. Na enige oefening kan bij het stimuleren van het drukpunt direct het positieve gevolg hiervan gevoeld worden. Op deze manier is duidelijk te bepalen of de juiste plek gestimuleerd wordt. Het drukken van de punten kan in het begin pijnlijk zijn. Dit betekent vaak dat de meridiaan op dat gebied ook daadwerkelijk geblokkeerd is. Het is dus altijd goed om pijnlijke drukpunten in het lichaam los te masseren, ongeacht of er klachten zijn.

Hoewel veel mensen nog nooit van acupressuur gehoord hebben, wordt deze techniek vaker gebruikt dan gedacht. Velen weten namelijk hoe effectief het is om bij misselijkheid met de duim een punt aan de binnenkant van de onderarm te stimuleren. Er zijn zelfs armbanden op de markt tegen reis- en zeeziekte die dit punt continu stimuleren. Ook weten veel ouders dat het wrijven op het punt tussen de ogen van een baby het kindje snel in slaap zal brengen. Zonder het vaak te weten gebruiken we hierbij dus allemaal acupressuur.

Opwekken van een bevalling

Let op! Deze drukpunten mogen pas vanaf week 38 van de zwangerschap gebruikt worden!

Acupressuur hoeft niet alleen bij fysieke of geestelijk ongemakken gebruikt te worden. De energie die door het stimuleren van de drukpunten gestuurd wordt, kan ook gebruikt worden om een bevalling op te wekken. Hieronder volgen enkele van de bruikbare drukpunten. Verwacht geen direct resultaat, maar stimuleer deze punten een aantal keer per dag. Laat eventueel je partner de acupressuur uitvoeren. Vooral bij de drukpunten op de voeten kan dit voor een hoogzwangere zelf namelijk een lastige klus zijn.

LI4

Dikkedarm (large intestine) 4 is een belangrijk punt binnen de acupressuur en acupunctuur. Het punt bevindt zich in het web tussen de duim en de wijsvinger (maak een L met de vingers). Het wordt onder andere gebruikt voor het verminderen van stress en onrust. Ondanks dat het punt op de hand zit, is het tevens een belangrijk punt voor pijn aan het hoofd of aangezicht en het buikgebied. In de zwangerschap is de kans groot dat dit punt zeer gevoelig is. Masseer dit punt voorzichtig 30 tot 60 seconden door er zacht in de knijpen en circulerende bewegingen te maken. Doe dit daarna bij de andere hand. Stop als er een wee gevoeld wordt. Ook werkt dit punt tegen pijn bij bevallen. Gebruik dit punt nooit op andere momenten in de zwangerschap!

Ook bij niet-zwangeren is het voor de algehele gesteldheid goed om dit punt soepel te houden.

PC8

Pericardium 8 is tevens een punt op de hand, dat gemakkelijk zelf op elk moment van de dag te masseren valt. Het punt is in het midden van de handpalm te vinden. Buig hiervoor de middelvinger helemaal naar binnen. Het punt waar de middelvinger de handpalm raakt is PC8. Druk herhaaldelijk met de duim een aantal seconden op dit punt en masseer hem licht. Doe dit bij beide handen.

BL67

Blaas (blatter) 67 bevindt zich aan de buitenkant van de kleine teen, net naast de teennagel. Van dit punt wordt gezegd dat deze de foetus draait en samentrekkingen van de baarmoeder stimuleert. Druk met de nagel van de duim op dit punt terwijl aan de andere kant van de teen met de wijsvinger gedrukt wordt. In feite wordt er dus in de kleine teen geknepen.

SP6

Milt (spleen) 6 is te vinden aan de binnenkant van het onderbeen. Dit punt is vier vingers (1 cun) vanaf de binnenste enkel, aan de achterkant van het scheenbot te vinden. Voor het opwekken van een bevalling is het het beste om hier een aantal seconden met flinke kracht op te drukken en vervolgens een minuut te wachten. Herhaal dit een aantal maal. Hierna wordt dit bij het andere been herhaald.

Tot slot

Wees altijd voorzichtig met acupressuur in de zwangerschap en beoefen dit alleen als dit een gerust gevoel geeft. Het meest gezond is een bevalling die uit zichzelf op gang komt als het lichaam er klaar voor is. Het is daarom noodzakelijk deze technieken in ieder geval niet voor de 38ste week van de zwangerschap te gebruiken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Crba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acupressuur: verlichting op basis van energieAcupressuur wordt al eeuwen gebruikt ter verlichting van allerlei klachten. Het maakt, net als acupunctuur, gebruik van…
Gezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurGezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurMet acupressuur worden de energiestromen in het menselijke lichaam gestimuleerd en verbeterd. De aanpak is een goed voor…
Polsbandje tegen misselijkheid bij chemotherapieSea-Bands is een polsbandje dat onder andere misselijkheid vermindert. Misselijk zijn, betekent je heel naar voelen. Het…
PMS behandelen met acupunctuur en relaxatiePMS behandelen met acupunctuur en relaxatieOm menstruatiepijn en PMS (Pre-Menstrueel Symptoom) te behandelen, is het niet altijd nodig pijnstillers en medicatie te…

Selderij: gezond voor spijsvertering, ogen en de bloeddrukSelderij: gezond voor spijsvertering, ogen en de bloeddrukIs selderij gezond? Jazeker, selderij behoort tot één van de meest gezonde groenten. Selderij, ook wel bekend als 'selde…
De helende werking van dilleDe helende werking van dilleDille is een kruid dat populair is in de Scandinavische en Oost-Europese keuken, het wordt vaak gecombineerd met visgere…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Wikipediapagina acupressuur (bezocht op 15-03-2016) - https://en.wikipedia.org/wiki/Acupressure
 • Overzicht drukpunten (bezocht op 15-03-2016) - http://acupressurepointsguide.com
 • Document met uitleg over alle acupunctuurpunten - http://www.chiro.org/acupuncture/ABSTRACTS/Acupuncture_Points.pdf
Crba (23 artikelen)
Laatste update: 08-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.