Nierstenen behandelen op een natuurlijke manier

Nierstenen behandelen op een natuurlijke manier Nierstenen zijn klompjes kristallen die aan de binnenkant van de nieren zijn vastgekleefd. Deze kleine steentjes proberen via de urineleider weg te gaan. Nierstenen veroorzaken erg veel pijn in de rug en de lende. Hoelang het duurt voor ze uit het lichaam gaan, kan verschillend zijn. Het kan een paar uur duren, maar ook een paar dagen. Gelukkig bestaan er natuurlijke middelen om nierstenen te voorkomen. Maar ook als je nierstenen hebt, zijn er middelen om het verwijderingsproces te versnellen.

Inhoud


Nierstenen

Als je last hebt van nierstenen of van een niersteenaanval, dan heb je last van een aantal klachten:
  • Plotseling heftige krampen en pijn in de lende met uitstraling naar de lies (niersteenkoliek).
  • Wanneer de steen zich door de urinewegen beweegt, kan de pijn naar een andere plaats in het lichaam verschuiven of erger worden.
  • Bewegingsdrang en onrustigheid; je kan niet stil zitten of liggen.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Bloed in de urine.
  • Pijn bij plassen en drang om te plassen.

De eerste keer bij een niersteenaanval bel je meestal wel de huisarts, want de pijn is zo verontrustend en zo erg, dat je niet echt weet wat je overkomt. Ben je eenmaal bekend met nierstenen, dan kun je proberen ze te voorkomen.

Nierstenen behandelen

Om nierstenen te behandelen zijn er verschillende manieren. De arts kan met een niersteenvergruizer de steen als het ware in kleine stukjes splijten, maar de steen kan ook operatief verwijderd worden. Maar op de eerste plaats zal de behandeling bestaan uit het wegspoelen van de steen via de urine.

Wegspoelen van nierstenen

De nierstenen verlaten het lichaam via de urineleider naar de blaas, om zo via de urine uitgescheiden te worden. Daarom is het aan te raden om zo veel mogelijk te drinken. Als je last hebt van nierstenen, probeer dan minimaal 3 liter per dag te drinken. Als de urine helder is en niet meer geel gekleurd is, dan is dat een goed teken dat je genoeg drinkt.

Thee

Thee heeft van nature een vochtafdrijvende werking, vandaar dat het drinken van normale thee een zeer goed middel is als je last hebt van nierstenen. Een andere thee die erg vochtafdrijvend werkt is paardenbloemthee. Paardenbloem stimuleert de bloedsomloop in de nieren, zodat er meer urine geproduceerd wordt en de nierstenen sneller verwijderd worden. Om deze thee te maken voeg je twee theelepels gedroogde paardenbloemen toe aan één kop kokend heet water. Laat dit dan vijf minuten trekken voor dat je hem opdrinkt.

Buchuthee

Buchu is een kruid met een grote geneeskrachtige werking. Deze plant wordt beschermd en mag zonder toestemming of vergunning niet geoogst of verhandeld worden. In 1862 werd buchu als medicijn en geneesmiddel geregistreerd en het wordt tegenwoordig veel gebruikt tegen verschillende ziektes en aandoeningen waarbij de nieren betrokken zijn, zoals blaasontsteking, nier- of nierbekkenontsteking, urineweginfecties of infecties aan de prostaat. Om nierstenen weg te spoelen kan buchuthee erg goed werken. Drink hiervoor 2 tot 3 kopjes per dag.

Kruidenthee

Verschillende kruiden uit de natuur hebben een vochtafdrijvende werking, zoals guldenroede, rozenbottels, berkenblad, jeneverbes of peterselie. Drink drie keer op een dag een kop kruidenthee voor een goede vochtafdrijving.

Wandelen

Als je last heb van nierstenen doet dit erg veel pijn en dit kun je voelen bij elke beweging die je maakt, maar probeer toch zo veel mogelijk te bewegen door bijvoorbeeld te wandelen. De nierstenen komen makkelijker los door beweging.

Nierstenen voorkomen

Om nierstenen te voorkomen moet je dezelfde maatregel nemen om ze te verwijderen en dat is gewoon heel veel drinken. Als je elke dag 8 tot 10 glazen drinkt en je urine ziet er mooi helder uit en niet gelig, dan is de kans heel klein dat je nierstenen krijgt. De stoffen die namelijk voor nierstenen zorgen, worden verdund met het vocht. Dus hoe meer je drinkt, hoe dunner de stoffen worden die nierstenen veroorzaken.

Calcium verlagen

Nierstenen bestaan voornamelijk uit calciumdeeltjes, ook wel calciumzouten genoemd. De grootste veroorzaker van nierstenen van calciumzouten is oxalaat, ook oxaalzuur genoemd. Tijdens de spijsvertering kan calcium een verbinding aangaan met oxalaat, hierdoor ontstaat calciumoxalaat, dat nierstenen veroorzaakt. Probeer de voedingstoffen die rijk zijn aan oxalaat te vermijden, zoals spinazie, rabarber, postelein, noten, knolselderij, zuring, pastinaak, cacao en chocolade. Wees ook voorzichtig met te lang getrokken thee en cola vanwege het hoge gehalte aan oxalaat. Vermijd ook een overschot aan calcium, of zorg ervoor dat de calcium verdund wordt, zodat er geen calciumkristallen gevormd kunnen worden. Je kunt hiervoor cranberry’s eten of sap van de cranberry’s drinken. Het drinken van twee glazen cranberrysap vermindert de hoeveelheid calcium in het lichaam. Lust je geen cranberry sap, dan kun je ook kiezen om sinaasappelsap of citroenlimonade te drinken. In deze dranken zit van nature citroenzuur en dit verhoogt het citraatgehalte.

Gebruik van mineralen

Magnesium en kalium zijn goede mineralen die het lichaam nodig heeft voor bepaalde stofwisselingsprocessen. Ook kunnen zij helpen bij het voorkomen van nierstenen. Probeer zoveel mogelijk voedsel te eten waar magnesium in zit, zoals donkergroene bladgroenten, tarwekiemen en zeevruchten. Je kunt er ook voor kiezen om magnesiumsupplementen te gebruiken. Ga dan wel voor magnesium citraat, want dit wordt het beste door het lichaam opgenomen. Kalium zit veel in verse groenten en fruit, in het bijzonder bananen, sinaasappelen en sinaasappelsap, deze bevatten veel kalium. Ook zijn er kaliumsupplementen te verkrijgen bij de drogist of apotheek.

Vermijden van dranken en voedingsstoffen

Vermijd koffie en andere cafeïnehoudende producten, cafeïne zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid calcium in de urine verhoogt wordt, wat dus nierstenen tot gevolg kan hebben. Ook suikerhoudende dranken verhogen de kans op nierstenen. Vermijd ook dierlijke eiwitten, zoals vlees, vleeswaren, kip, vis, ei, melkproducten en kaas. Hierdoor wordt je urine zuurder, waardoor er sneller een kans bestaat op nierstenen.

Kruidengeneeskunde en homeopathie

Van dr. A. Vogel is het middel solidago complex te verkrijgen. Dit zijn druppels die je moet innemen en die vochtafdrijvend werken en ze bevorderen een goede doorstroming van de nieren. Solidago van dr. A. Vogel is ook te verkrijgen in tabletten.
© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen kunnen gevormd worden wanneer de nieren teveel heeft van bepaald stoffen waardoor er ze gaan kristalliseren.…
De geneeskracht van boomhortensiaDe geneeskracht van boomhortensiaEen hortensia is een veel geziene plant in tuinen. Hij krijgt mooie, grote, bolvormige bloemen. Het is een grote struik…
Nierstenen verwijderenNierstenen verwijderenNierstenen ontstaan in het nierbekken en zijn kenmerkend door een soort stenen. Een niersteen kan verschillende afmeting…

Acupressuur: drukpunten bij verkoudheid en griepAcupressuur: drukpunten bij verkoudheid en griepAcupressuur kan door het masseren van verschillende drukpunten in het lichaam verlichting bieden bij griep en verkoudhei…
De helende werking van steranijsDe helende werking van steranijsSteranijs is een specerij met een zoete, aromatische en anijsachtige smaak dat vaak gebruikt wordt in de Chinese keuken.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://www.buchuthee.nl/
  • http://www.niersteencentrumamsterdam.nl/nierstenen
  • Boek 1001 veilige remedies ISBN: 978-90-6407-818-7
Reactie

Dick van Polen, 07-03-2018
Goed artikel, alleen wil ik er op wijzen dat je juist NIET te veel moet drinken bij stuwing in de nier welke Koliek pijn veroorzaakt.
Daarnaast wordt buscopan als wondermiddel genoemd, maar dit werkt alleen als 't via infuus wordt toegediend. Op andere wijze van toedienen werkt 't als een placebo. En jullie vergeten de kumiskoetjin thee Reactie infoteur, 08-03-2018
Hallo Dick, bedankt voor je reactie op mijn artikel.
In dit artikel wordt niet gesproken over het 'wondermiddel buscopan' maar over het natuurlijk buchu kruid, dat is iets heel anders. Daarnaast werkt buscopan wel degelijk bij verschillende toepassingen, maar wordt de pijn op verschillende manieren aangepakt. De pijn kan gemaskeerd worden, of de bron die de pijn veroorzaakt wordt aangepakt, afhankelijk van de toepassing, dus van een placebo effect is geen sprake. Buscopan zorgt ervoor dat de verkrampte spieren van de afvoerwegen wijder worden waardoor de stenen eenvoudig kunnen worden afgevoerd en uitgeplast kunnen worden.
In dit artikel beschrijf ik alleen de 'natuurlijke middelen' bij nierstenen en niet de reguliere medicijnen, zoals buscopan.
Koemis Koetjing thee is een goede aanvullende tip. Bedankt

Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.