In verwachting van een tweeling of meerling

In verwachting van een tweeling of meerling De kans dat je in verwachting bent van een tweeling is 1 op 80. Meestal weet je dit ook niet gelijk. Vaak wordt het pas in de loop van de zwangerschap duidelijk. Zo kan het ontdekt worden bij de eerste echo of nog later. Soms kom je er pas achter, als je baarmoeder sneller groeit dan verwacht.

Even een shock

Voor veel stelletjes kan het in het begin even een shock zijn als blijkt dat ze een tweeling of drieling verwachten. Dit komt, omdat ze zich ineens rekening moeten houden met de komst van twee of meer kindjes, in plaats van eentje. Er moeten dus veel meer babyspullen worden aangeschaft. Veel stellen vragen zich dan ook af hoe ze het allemaal moeten klaarspelen met meerdere baby’s.

Symptomen

Vrouwen die in verwachting zijn van een tweeling, hebben het vaak wat zwaarder dan vrouwen met een normale zwangerschap. Twee baby’s dragen vergt natuurlijk veel meer van je lichaam. Zo ben je sneller moe. Om goed om te gaan met deze moeheid en de spanning is het een aanrader om regelmatig rust te nemen. Als je al een druk gezinsleven hebt, dan kan je zorgen voor extra hulp. Zo kan je een oppas regelen voor je kinderen, zodat je zelf even rust kan nemen. Door deze extra rust groeien je ongeboren kindjes ook veel beter.

Vroeggeboorte

Het risico op een vroeggeboorte is vele malen groter dan bij een normale zwangerschap. Het is dus verstandig om je hier goed op voor te bereiden. De baby’s hebben door de vroeggeboorte iets meer zorg nodig. Deze vroeggeboorte komt, omdat de twee kindjes de ruimte in de baarmoeder met elkaar moeten delen. Dit geldt ook voor de placenta en de voeding. Een tweeling is bij de geboorte dan ook vaak iets aan de lichte kant.

Steuntje in de rug

Als je zwanger bent dan is het vaak wat lastig om plat in bed te liggen. Vooral als je een tweeling- of meerling verwacht. Dit komt, omdat je baarmoeder op de grote bloedvaten drukt. Om toch een beetje lekker ontspannen te liggen kan je gebruik maken van een steuntje in je rug. Dit is ook nog eens beter voor de baby’s. Je kunt gebruik maken van een speciale ruggensteun en leunkussen. Heel vaak is dit de meest geschikte oplossing. Veel vrouwen gebruiken zo’n kussen in de laatste paar weken van de zwangerschap. Soms kan een klein kussentje ook helpen.

Zwangerschapsgymnastiek

De meeste zwangere vrouwen doen aan zwangerschapsgymnastiek. Als je in verwachting bent van meer dan één kindje is beweging eigenlijk nog belangrijker. Het is een aanrader om hier de eerste maanden van je zwangerschap al mee te beginnen. Tijdens een les leer je meer over een goede houding en hoe je het beste kunt lopen en opstaan. Wat ook heel belangrijk is, dat je tijdens zo’n les oefeningen krijgt voor je bekkenbodem. Vooral voor vrouwen die een tweeling verwachten zijn deze oefeningen van belang. Hierdoor leer je hoe je de spieren rond de vagina moet aantrekken. Dit is belangrijk na de bevalling. Deze spieren zijn dan uitgerekt door het extra gewicht.

IVF en tweeling

De kans op een meerling is vaak een stuk groter door een vruchtbaarheidsbehandeling als IVF, ofwel In Vitro Fertilisatie. Hierbij word een eigen eicel of die van een andere vrouw in een reageerbuis door een zaadcel bevrucht. Hierna wordt de bevruchte eicel weer in het lichaam van de vrouw geplaats. De kans op een meerling is groter bij deze vruchtbaarheidsbehandeling, omdat er vaak meerdere embryo’s worden teruggeplaatst in het lichaam van de vrouw.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…
Zwanger van een tweeling: verschijnselenZwanger van een tweeling: verschijnselenWie zwanger is, is hier vaak ontzettend blij mee. Je droomt al negen maanden verder, als je één kindje in je armen hebt.…

Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Hulp van de verloskundigeHulp van de verloskundigeEen verloskundige kan je helpen bij de bevalling en de voorbereiding daarop. NIet iedere vrouw kiest ervoor te bevallen…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.