Zwanger van een tweeling: verschijnselen

Zwanger van een tweeling: verschijnselen Wie zwanger is, is hier vaak ontzettend blij mee. Je droomt al negen maanden verder, als je één kindje in je armen hebt. Of toch twee? In sommige gevallen bestaat een zwangerschap uit een meerling oftewel tweeling. Zijn de verschijnselen anders dan bij een normale zwangerschap? Hoe herken je alle symptomen en ben je meer misselijk dan normaal?

Ontstaan van een tweeling

Normaal gesproken komt er maandelijks één eicel vrij bij de vrouw en wordt deze bevrucht door één zaadcel. De bevruchte eicel deelt zich normaal en groeit in negen maanden tijd uit tot een baby. Dat is de normale gang van zaken. Maar soms gaat het net even iets anders en is de vrouw in verwachting van niet één maar twee kinderen: een tweeling. Een tweeling kan op verschillende manieren ontstaan zijn:
  • Twee-eiige tweeling: er komen twee eicellen vrij die door twee zaadcellen bevrucht worden. De baby's kunnen op elkaar lijken zoals broertjes/ zusjes op elkaar lijken maar dit hoeft niet.
  • Eeneiige tweeling: een eicel wordt bevrucht door een zaadcel en deelt zich voor de tiende dag na de bevruchting. Er ontstaan twee vruchtjes die beiden uitgroeien tot een baby. De baby's zijn identiek aan elkaar maar er kunnen later verschillen in groei en gewicht ontstaan door invloeden van buitenaf.
  • Siamese tweeling: een bevruchte eicel deelt zich na de tiende dag na de bevruchting. Wanneer deze deling niet goed verloopt ontstaat er een Siamese tweeling: de baby's zijn aan elkaar vergroeid.

Eerder een positieve test

Vrouwen die in verwachting zijn van een tweeling hebben meer HCG in hun bloed. Hierdoor valt een zwangerschapstest eerder positief uit. Sommige vrouwen testen al voor hun verwachte menstruatie positief. Gemiddeld kan je bij een tweelingzwangerschap een positieve zwangerschapstest verwachten ongeveer 8 tot 12 dagen na de eisprong. Dit in tegenstelling tot een normale zwangerschap: hier wordt vaak 12 tot 16 dagen na de eisprong positief getest. Toch kan er verschil tussen vrouwen onderling zijn: niet iedere vrouw maakt evenveel HCG aan, ook niet bij een tweelingzwangerschap.

Grotere bloeding bij innesteling

Een innesteling van de bevruchte eicel gaat vaak gepaard met een lichte bloeding, waarbij de vrouw roze, rood of bruin bloed kan opmerken. Bij een eeneiige tweeling deelt de eicel zich in 96 % van de gevallen voor de tiende dag na de bevruchting. De innesteling vindt plaats 5 tot 8 dagen na de bevruchting, dus vaak is er al sprake van een dubbele innesteling. Ook bij een twee-eiige tweeling is er sprake van een dubbele innesteling. Dit kan wat meer krampjes geven en een grotere bloeding. Sommige vrouwen denken dan aan een vroege menstruatie, onterecht zo zal later blijken.

Meer buikkrampen

De baarmoeder groeit sneller dan een eenlingzwangerschap. Hierdoor ontstaat er vaak meer buikkrampen tijdens de zwangerschap. Er wordt wat harder aan de banden getrokken wat bandenpijn veroorzaakt. Bandenpijn wordt vooral aan de zijkant van de buik, ter hoogte van het schaambot en in de liezen. Vooral bij vermoeidheid komt vaker bandenpijn voor. Hoewel dit vervelende klachten zijn hoort het bij de zwangerschap en is er niks om je ongerust over te maken.

Wanneer je de baby's voelt bewegen is dit in het begin erg leuk. Later kan je er meer last van krijgen wanneer er aan verschillende kanten geduwd en geschopt wordt. Dit kan ook pijn veroorzaken. Pijn aan de bekken komt soms ook eerder voor bij een tweelingzwangerschap. Er drukt enerzijds meer gewicht op het bekken en anderzijds wordt er in de meeste gevallen meer hormonen aangemaakt waardoor de spieren in het bekken sneller verzwakken. Dit geeft pijnklachten en kan vooral lastig zijn bij het lopen, met name traplopen en het omdraaien in bed.

Ik merk geen verschil, hoe kan dat?

Bovenstaande signalen kunnen eerder gevoeld worden bij een zwangerschap, maar dit geeft geen garantie. Wie dus eerder en heviger misselijk is vroeg in de zwangerschap kan in verwachting zijn van een tweeling maar kan net zo goed één baby krijgen. Er zijn vrouwen die echt wel merken van een tweeling zwanger te zijn, maar sommige vrouwen merken helemaal geen verschil. Net als bij een normale zwangerschap komen grote verschillen bij een tweelingzwangerschap ook voor. Een tweelingzwangerschap is dus niet altijd even goed te herkennen. De kans op een tweelingzwangerschap bedraagt 1 op de 250. Vrouwen die al eerder een tweeling kregen of familie hebben waarin veel tweelingen voorkomen maken een verhoogde kans op het krijgen van een tweeling. Het is bij een tweelingzwangerschap belangrijk dat de verloskundige of gynaecoloog je goed begeleidt. Over het algemeen zullen er meer controles plaatsvinden. De kans op een keizersnede is bij een tweelingbevalling hoger. Ook is het vaak drukker rondom de bevalling: er staat meer medisch personeel klaar om in te grijpen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
In verwachting van een tweeling of meerlingIn verwachting van een tweeling of meerlingDe kans dat je in verwachting bent van een tweeling is 1 op 80. Meestal weet je dit ook niet gelijk. Vaak wordt het pas…
Zwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenZwanger van een tweeling: de eerste verschijnselenTweelingzwangerschappen komen bij ongeveer 1 op de 80 zwangere vrouwen voor. Bij echoscopisch onderzoek kan een tweeling…
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…

Uitblijven van de menstruatieUitblijven van de menstruatieDe menstruatie is het begin van iedere nieuwe vruchtbaarheidscyclus. De cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Overtijd zijn b…
Zwangerschap: week 25 t/m 28Zwangerschap: week 25 t/m 28Zwanger in week 25 t/m 28. De vrouw voelt zich minder moe, misselijkheid verdwijnt. Buikpijn kan wel aan blijven houden.…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.