Zwanger van een tweeling: verschijnselen

Ontstaan van een tweeling
Normaal gesproken komt er maandelijks één eicel vrij bij de vrouw en wordt deze bevrucht door één zaadcel. De bevruchte eicel deelt zich normaal en groeit in negen maanden tijd uit tot een baby. Dat is de normale gang van zaken. Maar soms gaat het net even iets anders en is de vrouw in verwachting van niet één maar twee kinderen: een tweeling. Een tweeling kan op verschillende manieren ontstaan zijn:- Twee-eiige tweeling: er komen twee eicellen vrij die door twee zaadcellen bevrucht worden. De baby's kunnen op elkaar lijken zoals broertjes/ zusjes op elkaar lijken maar dit hoeft niet.
- Eeneiige tweeling: een eicel wordt bevrucht door een zaadcel en deelt zich voor de tiende dag na de bevruchting. Er ontstaan twee vruchtjes die beiden uitgroeien tot een baby. De baby's zijn identiek aan elkaar maar er kunnen later verschillen in groei en gewicht ontstaan door invloeden van buitenaf.
- Siamese tweeling: een bevruchte eicel deelt zich na de tiende dag na de bevruchting. Wanneer deze deling niet goed verloopt ontstaat er een Siamese tweeling: de baby's zijn aan elkaar vergroeid.
Eerder een positieve test
Vrouwen die in verwachting zijn van een tweeling hebben meer HCG in hun bloed. Hierdoor valt een zwangerschapstest eerder positief uit. Sommige vrouwen testen al voor hun verwachte menstruatie positief. Gemiddeld kan je bij een tweelingzwangerschap een positieve zwangerschapstest verwachten ongeveer 8 tot 12 dagen na de eisprong. Dit in tegenstelling tot een normale zwangerschap: hier wordt vaak 12 tot 16 dagen na de eisprong positief getest. Toch kan er verschil tussen vrouwen onderling zijn: niet iedere vrouw maakt evenveel HCG aan, ook niet bij een tweelingzwangerschap.Grotere bloeding bij innesteling
Een innesteling van de bevruchte eicel gaat vaak gepaard met een lichte bloeding, waarbij de vrouw roze, rood of bruin bloed kan opmerken. Bij een eeneiige tweeling deelt de eicel zich in 96 % van de gevallen voor de tiende dag na de bevruchting. De innesteling vindt plaats 5 tot 8 dagen na de bevruchting, dus vaak is er al sprake van een dubbele innesteling. Ook bij een twee-eiige tweeling is er sprake van een dubbele innesteling. Dit kan wat meer krampjes geven en een grotere bloeding. Sommige vrouwen denken dan aan een vroege menstruatie, onterecht zo zal later blijken.Meer buikkrampen
De baarmoeder groeit sneller dan een eenlingzwangerschap. Hierdoor ontstaat er vaak meer buikkrampen tijdens de zwangerschap. Er wordt wat harder aan de banden getrokken wat bandenpijn veroorzaakt. Bandenpijn wordt vooral aan de zijkant van de buik, ter hoogte van het schaambot en in de liezen. Vooral bij vermoeidheid komt vaker bandenpijn voor. Hoewel dit vervelende klachten zijn hoort het bij de zwangerschap en is er niks om je ongerust over te maken.Wanneer je de baby's voelt bewegen is dit in het begin erg leuk. Later kan je er meer last van krijgen wanneer er aan verschillende kanten geduwd en geschopt wordt. Dit kan ook pijn veroorzaken. Pijn aan de bekken komt soms ook eerder voor bij een tweelingzwangerschap. Er drukt enerzijds meer gewicht op het bekken en anderzijds wordt er in de meeste gevallen meer hormonen aangemaakt waardoor de spieren in het bekken sneller verzwakken. Dit geeft pijnklachten en kan vooral lastig zijn bij het lopen, met name traplopen en het omdraaien in bed.