Zwangerschap: week 25 t/m 28

Zwangerschap: week 25 t/m 28 Zwanger in week 25 t/m 28. De vrouw voelt zich minder moe, misselijkheid verdwijnt. Buikpijn kan wel aan blijven houden. Vaak is dit bandenpijn of er is sprake van oefenweeën. In deze periode wordt er een belangrijke grens bereikt: die van de 26 weken. De zwangerschap is ruim over de helft heen. Langzaam gaat het richting het derde trimester.

Week 25

In week 25 zit je in de 26e zwangerschapsweek. Het blijft toch steeds lastig tellen. Vooral in deze periode merkt de vrouw dat ze vergeetachtiger wordt. De gedachten zijn toch grotendeels bij de baby. Hoe zal de kleine eruit zien? Welke geboortekaartjes wil ik en hoe richt ik het kamertje in? Rond deze tijd beginnen veel vrouwen zich wat actiever bezig te houden met de komst van de baby.

De vrouw krijgt regelmatig een echo bij de verloskundige. Deze bekijkt of alles goed gaat met de baby. Ook wordt het gewicht van de baby nu vaak geschat. Door dit regelmatig te doen kan de verloskundige zien of alles naar wens verloopt. Wat het uiteindelijke precieze geboortegewicht gaat worden is altijd moeilijk in te schatten maar kan wel redelijk voorspeld worden.

Met de baby verloopt het nu snel. Het gehoor is volledig ontwikkeld en de baby hoort vooral de hartslag van de moeder. Maar ook andere geluiden van buitenaf zijn hoorbaar. Zo kan de baby aardig schrikken van een plotseling geluid zoals het dichtslaan van een deur. De vrouw voelt dan hoe de baby even wild schopt. Dit schrikken van geluid is soms ook wel vervelend voor de baby want hij begint al een duidelijk slaap-en waakritme te ontwikkelen. De baby weegt nu 560 gram en is 32 centimeter groot.

Week 26

Alweer een week voorbij. Nog één week, dan is de eerste magische grens bereikt. De grens dat een baby als levensvatbaar wordt beschouwd. Een spannende periode. Veel vrouwen zien er nog steeds stralend uit. Dit wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen.

De baarmoeder begint te oefenen voor de bevalling. Regelmatig kan de vrouw nu harde buiken voelen. Soms waren ze al eerder voelbaar maar nu is het toch wel duidelijk. Een harde buik is een oefenwee. De baarmoeder trekt samen en dit voelt aan als een buik zo hard als een voetbal. Vooral bepaalde bewegingen lokken een harde buik uit. Pijnlijk zijn de harde buiken niet, vervelend soms wel.

De baby is steeds beter voelbaar voor de moeder, maar vooral voor de partner die hiervan mee wil genieten. Het hartje is nu zelfs hoorbaar. Dit kan bijvoorbeeld met een leeg wc-rolletje. De partner kan dit tegen de buik leggen en met wat moeite is soms al het hartje te horen. De baby kan nu ook bewust voelen. Het vastpakken van de navelstreng heeft nu een betekenis gekregen: namelijk het aftasten hiervan. De baby weegt nu 650 gram en is maar liefst 32.5 centimeter groot.

Week 27

Eindelijk is de mijlpaal bereikt. Wanneer de baby nu geboren zou worden, dan is er kans op overleven. De baby wordt nu als levensvatbaar beschouwd en bij een geboorte vanaf 26 weken wordt er alles aan gedaan om de baby te redden. Beter is dat de baby zo lang mogelijk in de baarmoeder blijft groeien en ontwikkelen, maar voor veel vrouwen voelt deze week toch als een opluchting.

Misselijkheid is eigenlijk al een hele tijd achter de rug. Doordat de baarmoeder groeit en ingewanden opzij worden geduwd kan de vrouw nu te maken krijgen met brandend maagzuur. Dit wordt veroorzaakt doordat de maag in de verdrukking komt. Maar vooral hormonen laten de maagklep verslappen waardoor maagzuur makkelijker terugloopt de slokdarm in. Het vermijden van gekruid voedsel, zoetwaren en frisdranken voorkomt vaak al een hoop leed.

De baby oefent zijn longetjes door vruchtwater in en uit te ademen. Deze oefening is onmisbaar voor het latere functioneren van de longetjes. Deze week gaan ook de oogleden open. Baby ziet nu duidelijk verschil tussen licht en donker. Gaat de vrouw bij een lamp staan dan ziet baby dit. De baby is deze week alweer aangekomen in gewicht en weegt ongeveer 720 gram. Met een lengte van 33 centimeter is hij hard op weg om geboren te worden.

Week 28

De laatste week van het tweede trimester. Hierna begint het derde en laatste trimester. Veel vrouwen komen nu wat meer in gewicht aan doordat de baby hard groeit. Opletten dat er niet teveel wordt gegeten: na de bevalling is het soms moeilijk om alle pondjes weer kwijt te raken. Het meeste gewicht wat de vrouw aankomt bestaat voornamelijk door de groei van de baarmoeder, de placenta, baby en vruchtwater.

De baby kan nu erg vaak tegen de blaas aanduwen waardoor de vrouw vaker moet plassen. Ook wordt de blaas een stukje ingeduwd waardoor er minder ruimte in de blaas is. Het is belangrijk om bij aandrang te gaan plassen. Een blaasontsteking is voor een zwangere vrouw veel sneller opgelopen. Een blaasontsteking merk je door het vele en beetjes plassen en pijn of een brandend gevoel bij het plassen.

Baby's gehoor was al ontwikkeld, maar nu ontstaat er een trommelvlies in het oor. Dit trommelvlies is nodig om later het gehoor optimaal te laten werken. Ook heeft de baby nu wimpers en wenkbrauwen. Zou hij nu geboren worden dan lijkt hij al helemaal af. Behalve inwendig moet er nog een aantal dingen gebeuren. De baby weegt nu al 800 gram en is 34 centimeter groot.

Wat kan er mis gaan in week 25 t/m 28?

Een vroeggeboorte kan altijd dreigen door een infectie of door een ongeval. De placenta kan ook plots loslaten. Wanneer de baby voor 26 weken wordt geboren, dan is de overlevingskans zeer klein. Er wordt dan veelal niet ingegrepen. In Nederland wordt er pas echt intensieve zorg verleend aan een baby die vanaf 26 weken zwangerschap wordt geboren. De longetjes zijn nog niet goed ontwikkeld, dus de baby moet een hele tijd de couveuse in en aan een hoop draadjes en slangetjes liggen. Baby's die onder de 32 weken worden geboren noemt men extreem premature baby's.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…

Zwanger van een tweeling: verschijnselenZwanger van een tweeling: verschijnselenWie zwanger is, is hier vaak ontzettend blij mee. Je droomt al negen maanden verder, als je één kindje in je armen hebt.…
Hoe organiseer je een babyshower?Hoe organiseer je een babyshower?De vraag bij velen is: wat is een babyshower eigenlijk? Het is een gebruik dat vanuit Amerika naar West-Europa is gekome…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 08-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.