Zwangerschap: week 21 t/m 24

Zwangerschap: week 21 t/m 24 Zwanger: gewicht, misselijk, buikpijn, moe, echo. In de periode van week 21 tot en met week 24 groeit de baby voornamelijk. De zwangere vrouw kan nu klachten als bekkeninstabiliteit en bandenpijn gaan ervaren, of deze worden ernstiger. Wat gebeurt er in deze periode met de baby en wat kan er mis gaan? De zwangerschap van 21 tot en met 24 weken ligt in de tweede helft van de zwangerschap. Voor veel zwangere vrouwen is dit een rustige periode van de zwangerschap.

Week 21

De zwangerschap is nu over de helft heen. In deze periode voelt de zwangere vrouw zich prima. De misselijkheid is nagenoeg weg. Bij sommige vrouwen blijft de misselijkheid de hele zwangerschap door. In dit geval kan de vrouw het beste kleine beetjes eten en vette en gekruide voedingsmiddelen verwijderen. Ook vruchtensappen en dranken met koolzuur veroorzaken misselijkheid.

Sommigen vrouwen voelen zich erg moe. Dit komt door de veranderingen die er in het lichaam plaats vinden. De groei van de baby vraagt ook veel energie van de moeder. Men kan het beste toegeven aan vermoeidheid door overdag even een dutje te doen. Een vrouw met kleine kinderen heeft hier wat meer moeite mee. In dit geval kan de partner de zorg van de kleine in de avonduren op zich nemen zodat de zwangere vrouw vroeg naar bed kan.

De baby beweegt ongeveer 200 maal per dag. Hij heeft nog voldoende ruimte om dit te doen. Het gehoor is nu zo ver ontwikkelt dat geluiden van buitenaf door de baby worden waargenomen. Bij een plotseling hard geluid kan de baby hiervan schrikken. De vrouw kan de baby dagelijks een muziekje lagen horen. De baby went hier dan aan en zal na de geboorte het muziekje herkennen en als geruststellend ervaren. De baby weegt nu 320 gram en is 25 centimeter lang.

Week 22

Klachten als bekkeninstabiliteit en bandenpijn kunnen in deze periode erger worden of voor het eerst ontstaan. De baarmoeder wordt steeds zwaarder en trekt aan de banden. Door verweking kunnen de bekken instabiel worden. Omdraaien in bed gaat soms moeizaam. Hierbij kan men het best de knieën licht gebogen houden en tegen elkaar aan houden terwijl men op de zijde ligt. In deze houding wordt er omgedraaid.

De baby zal nu alleen nog maar groeien, en dan vooral in gewicht aankomen. Wanneer het een meisje is, zijn de inwendige geslachtsorganen helemaal af. Een meisje heeft alle eicellen al, een jongetje maakt zaadcellen pas vanaf de puberteit aan. De baby weegt 380 gram en is 27 centimeter groot.

Week 23

De vrouw komt nu ongeveer 500 gram per week aan. Dit lijkt veel, omdat de baby 60 gram per week aankomt. Het groeiende gewicht van de vrouw komt van de groter wordende baarmoeder, vocht vasthouden, vruchtwater en vetopslag. Vetopslag klinkt vervelend maar dat is het niet: het lichaam bereidt zich voor op de periode van borstvoeding, waarbij veel energie vrijkomt.

De baby kan nog in alle houdingen liggen. Sommigen liggen al met het hoofdje naar beneden maar dit zegt niks over de definitieve houding. De baby heeft nog alle ruimte om zich weer om te draaien. De baby groeit weer wat in gewicht. Er wordt onderhuids vetweefsel aangemaakt. Het gewicht bedraagt aan het einde van deze week 440 gram. De baby is nu 28,5 centimeter lang.

Week 24

Duizeligheid kan bij de zwangere vrouw nu voorkomen. Deze duizeligheid kan veroorzaakt worden door bloedarmoede. Dit is niet zo vreemd: het lichaam maakt zoveel bloed aan dat het ijzergehalte soms wat lager kan liggen. Duizeligheid wordt vooral opgemerkt bij het plotseling opstaan of bukken. De verloskundige zal het ijzergehalte in het bloed controleren. Dit gebeurt middels een vingerprik. De ene verloskundige doet dit regelmatig, terwijl de ander het maar eenmalig doet.

Voor de baby is dit een belangrijke week: hij begint met de ademhaling. De baby ademt vruchtwater in en uit. Op deze manier bereiden de longen zich voor op de echte ademhaling na de bevalling. De longen zijn nog lang niet rijp en hebben nog de tijd nodig om goed te gaan werken. De baby is helemaal af, maar wel nog erg mager. Het gewicht bedraagt 500 gram en de lengte is 30 centimeter.

Wat kan er mis gaan in week 21 t/m 24?

Door een infectie met een bacterie of virus kan er een vroeggeboorte ontstaan. Ook door hoge koorts kunnen er weeën worden opgewekt. Een vroeggeboorte is in deze periode fataal voor de baby. Belangrijk is daarom om hoge koorts direct aan te pakken en uit de buurt van gevaarlijke infectieziekten te blijven. Bij een slappe baarmoedermond kan er onopgemerkt ontsluiting ontstaan waardoor de baby geboren wordt.

Over het algemeen is het tweede trimester een veiliger periode dan het eerste trimester. De aanleg van de baby is helemaal voltooid en de kans dat er iets mis gaat is veel kleiner geworden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…
Zwangerschap: week 1 tot en met 4Zwangerschap: week 1 tot en met 4Een spannende tijd breekt aan! je bent ermee bezig om zwanger te worden. De eerste 4 weken van een zwangerschap, merk je…

Buikkrampen tijdens de zwangerschapBuikkrampen tijdens de zwangerschapZwanger: buikkramp, bandenpijn, oefenwee, bloedverlies, harde buik. Tijdens de zangerschap kunnen er buikkrampen of buik…
Zwangerschap: week 13 t/m 16Zwangerschap: week 13 t/m 16Zwanger: buik, hoofdpijn, moe misselijk, bloedverlies, baby voelen, gewicht. Vanaf de 13e week zwangerschap begint het t…
Bronnen en referenties
  • http://www.pregnancyguideonline.com/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.