Zwangerschap: week 1 tot en met 4

Zwangerschap: week 1 tot en met 4 Een spannende tijd breekt aan! je bent ermee bezig om zwanger te worden. De eerste 4 weken van een zwangerschap, merk je meestal nog niet dat je zwanger bent. Er is nog geen menstruatie uitgebleven. Toch kun je al wat last hebben van symptomen. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal tijdens de eerste 4 weken van je zwangerschap met jou en je baby?

Zwanger?!

De eerste dag van de laatste menstruatie wordt aangehouden als eerste dag van de zwangerschap. Wanneer de daadwerkelijke bevruchting heeft plaatsgevonden, is namelijk erg moeilijk na te gaan. Vaak is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie, maar dit is lang niet altijd het geval! Vandaar dat er ook altijd met 40 weken wordt gerekend. Een zwangerschap zelf duurt namelijk 38 weken. Artsen houden dit dus aan als leidraad. Van een kindje in je buik is op dit moment alleen nog niet te spreken.

De ontwikkeling van een embryo

De eerste 2 weken zal het lichaam vooral erg druk zijn met het opbouwen van een zwangerschap. In het lichaam van de vrouw wordt een eitje gerijpt. Er zijn miljoenen zaadcellen onderweg om dit eitje te bevruchten. Uiteindelijk zal één van deze zaadcellen de race winnen, en het eitje bevruchten.

Wanneer het eitje is bevrucht, zal er een klompje cellen ontstaan. Deze gaat op weg naar de baarmoeder. Het duurt een dag of 5 voordat het klompje met cellen de baarmoeder bereikt heeft, en zich daar innestelt. Wanneer het volledig ingenesteld is, zal het vruchtje zich gaan ontwikkelen. vanaf dit moment wordt gesproken van een embryo.

Ook wordt nu de placenta gevormd. Voordat deze helemaal ontwikkeld is, heb je nog wel wat weken te gaan. Dit is namelijk pas met 12 weken. Tot die tijd moet de embryo zich natuurlijk wel kunnen voeden. Daarom zit er tot de twaalfde week een dooierzak om de embryo heen. hierdoor wordt hij beschermd, en voorzien van voeding. Wanneer de placenta zich volledig heeft gevormd, lost de dooierzak vanzelf op. Hier merk je overigens helemaal niets van.

Symptomen

Alhoewel je menstruatie nog niet is uitgebleven, zijn er toch al symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent! Zo kunnen je borsten al wat gespannen aanvoelen, en kun je af en toe al een beetje misselijk zijn. Verder kun je zomaar opeens worden overvallen door zware vermoeidheid. Ook kan er een zwaar gevoel in de onderbuik optreden. Dit komt door de vele veranderingen die het lichaam ondergaat.

Vaak worden deze symptomen nog niet echt opgemerkt, omdat het ook precies de tijd zou moeten zijn waarin de menstruatie normaal gesproken bijna optreed. Veel vrouwen ondervinden dan wat lichamelijke klachten, en zullen bovenstaande symptomen dan ook niet direct aan een zwangerschap linken.

Maatregelen

Wanneer je bewust zwanger probeert te worden, kun je alvast wat maatregelen nemen. Stop met roken en drinken! Het is algemeen bekend dat dit schade aan kan brengen aan de ongeboren vrucht. En omdat je nooit precies weet wanneer de bevruchting plaatsvindt, kun je hier maar beter gelijk mee stoppen. Begin met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op hersenbeschadigingen en een open ruggetje bij de ongeboren baby. Natuurlijk is het ook van groot belang dat je gezond eet en voldoende beweegt!

Lees verder

© 2011 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeders voor Moeders en PregnylMoeders voor Moeders en PregnylMoeders voor Moeders is een project waar de zwangere vrouw aan mee kan doen met als doel het helpen van andere, minder v…
Symptomen van zwangerschap en eisprong berekenenDe symptomen van een zwangerschap kun je vrij eenvoudig herkennen. Om de kans op een bevruchting te vergroten kun je de…
Kans op zwangerschapKans op zwangerschap"Hoelang duurt het voor ik zwanger ben?" is een veelvoorkomende vraag van stellen met een kinderwens. Wanneer je bezig b…

Vruchtbaarheidstest voor de manAls pogingen tot zwangerschap niet lukken is het fijn om de mogelijkheid te hebben om de vruchtbaarheid te controleren.…
De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerIn week 33 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2000 gram, en is ongeveer 41 centimeter lang. De baby wordt de komen…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.