Zwangerschap: week 13 tot en met 16

Zwangerschap: week 13 tot en met 16 Je bent in het tweede trimester van je zwangerschap beland. Uit de 'gevarenzone'. De kans op een miskraam is namelijk veel kleiner geworden. Ook voor de buitenwereld wordt het nu zichtbaar. Langzaam begint zich een klein buikje te vormen. Aan het eind van deze periode is het kindje al 15 centimeter lang! De baby is eigenlijk al helemaal 'af '. Toch zou hij nog niet buiten de baarmoeder kunnen overleven. Daarom is het belangrijk dat het kindje de komende maanden verder rijpt. Je kunt wat last krijgen van bandenpijn. Dit komt doordat de banden steeds meer gewicht moeten dragen.

Week 13

Week 13 van de zwangerschap. Je bent uit de gevarenzone! In de dertiende week heb je minstens één echo gehad bij de verloskundige, waarop je een kloppend hartje hebt kunnen zien. in de dertiende week kun je het grote nieuws bekend maken aan familie en vrienden. Ook is het goed om het alvast met je werkgever te bespreken. Zo kan er, indien nodig, vervanging worden geregeld voor tijdens je zwangerschapsverlof. Ook wil je na de bevalling misschien wel minder gaan werken. Denk alvast na over kinderopvang.

Je zult misschien merken dat de hormonen door je lijf gieren. Je kunt af en toe ontzettend huilbuien hebben, of misschien wel helemaal geen zin in seks. Dit is allemaal heel normaal.

Week 14

Deze week is het gezichtje van je kindje helemaal gevormd. Hij kan zijn mondje al helemaal open en dicht doen. Ook de vingertjes kan hij bewegen. Hij kan zelfs al duimen! Het kindje heeft nu nog erg veel ruimte in je buik. Zo kan hij nog lekker rondzwemmen.

Wanneer je zelf naar je buik kijkt, kun je al een kleine bolling zien. Waarschijnlijk is dit voor de buitenwereld nog niet echt zichtbaar. De bolling die je nu ziet, is de baarmoeder. Deze is inmiddels ongeveer zo groot als een tennisbal.

Door de hormonen kan je uiterlijk ook veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van pukkeltjes in het gezicht. Andere vrouwen hebben hier echter helemaal geen last van, en hebben juist een prachtige gladde huid. Hetzelfde geldt voor het hoofdhaar. Sommige vrouwen krijgen een dikke bos glanzend haar, terwijl sommigen het moeten doen met een doffe bos met stro.

Week 15

In deze week wordt het kindje sterker. Dit komt doordat hij in je buik continu druk in de weer is, en hierdoor zijn spieren ontwikkeld. Het kindje is weer flink gegroeid, het is nu ongeveer 11 centimeter lang. Alhoewel het kindje al helemaal ontwikkeld is, zou hij in de buitenwereld nog niet kunnen overleven. Hij is nu nog afhankelijk van je baarmoeder, waarmee hij zich moet voeden. Het is zaak dat het kindje in de resterende weken verder 'rijpt' zodat hij klaar is om zelfstandig te leven.

Je kunt in de vijftiende week van de zwangerschap flinke last krijgen van buikpijn. Maak je niet druk! Dit is zogenoemde bandenpijn. De banden waar de baarmoeder aan hangt, krijgen steeds meer gewicht te verduren.

Week 16

In de zestiende week van de zwangerschap is de baby al 15 centimeter lang. Hij weegt nu ongeveer 120 gram. Je zou dus al een geringe gewichtstoename kunnen constateren. De baby is nu volledig bedekt met zachte donshaartjes, om hem te beschermen. Aan het eind van de zwangerschap laten deze haartjes los, en belanden in het vruchtwater. De baby slikt deze haartjes in, en zal na de geboorte uitmaken van de eerste ontlasting van de baby. Bij kindjes die te vroeg geboren worden, zijn soms nog wat donshaartjes op het gezicht te vinden.

Waarschijnlijk staat er voor deze week weer een bezoek aan de verloskundige gepland. in deze fase van de zwangerschap ga je iedere 4 weken naar de verloskundige.

Lees verder

© 2011 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bandenpijn en zwangerBandenpijn en zwangerBandenpijn in de zwangerschap komt meestal voor rond de 20e week. Maar ook al vroeg in de zwangerschap kan bandenpijn vo…
Bandenpijn: zwangerschapBandenpijn: zwangerschapBandenpijn komt voor vanaf 20 weken zwangerschap, bij een volgende zwangerschap vaak al eerder. Ook vroeg in de zwangers…
De ontwikkeling van je baby; 15 weken zwangerIn de 15e week van een zwangerschap beweegt een baby in de buik van een zwangere vrouw lekker in het vruchtwater en word…

Vruchtbaarheidstest voor de manAls pogingen tot zwangerschap niet lukken is het fijn om de mogelijkheid te hebben om de vruchtbaarheid te controleren.…
De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerIn week 33 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2000 gram, en is ongeveer 41 centimeter lang. De baby wordt de komen…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 23-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.