Hoe organiseer je een babyshower?
De vraag bij velen is: wat is een babyshower eigenlijk? Het is een gebruik dat vanuit Amerika naar West-Europa is gekomen. In Nederland is het kraamfeest populair, maar de babyshower wint steeds meer terrein. Niet de baby, maar de zwangere staat in the picture. Hoe organiseer je een babyshower en vooral: wanneer?
Babyshower tegenover kraamfeest
Een kraamfeest is een gebruik dat vanuit Amerika al heel lang in Nederland is ingeburgerd. Drie tot zes weken na de geboorte wordt, meestal in het weekend, een feest gehouden ter ere van de geboorte van de baby. De bedoeling is dat dan het merendeel van het kraambezoek langskomt in plaats van alle losse bezoeken door de weken heen.
Een babyshower kennen ze ook al langer in Amerika, in Nederland is deze traditie nog betrekkelijk jong. Bij een babyshower wordt niet de baby maar de moeder in het middelpunt gezet. Neem je tijdens een kraamfeest een cadeau voor de baby mee, tijdens een babyshower neem je een cadeau voor de moeder mee. Meestal is dit dan wel een cadeau wat de moeder goed kan gebruiken voor de baby.
Met wie vier je de babyshower?
De babyshower is vooral leuk om met vriendinnen te vieren, maar ook familie wordt vaak uitgenodigd. In principe worden vaak alleen vrouwen uitgenodigd. Mannen zijn eigenlijk niet welkom maar tegenwoordig worden steeds vaker mannen uitgenodigd. Toch zijn mannen beduidend in de minderheid op een babyshower, dus of de man er gelukkig van wordt om aanwezig te zijn is maar de vraag. Vaak wordt de babyshower georganiseerd door de vriendinnen als verrassing voor de zwangere. Ook organiseert de zwangere zelf wel eens een babyshower en nodigt hierbij haar vriendinnen en familie uit.
Babyshower organiseren: ideeën en tips
Bij voorkeur wordt de babyshower in het geheim georganiseerd voor de aanstaande moeder. Laat haar zelf zo min mogelijk doen, het is tenslotte een feest om haar in het zonnetje te zetten. Verstuur de uitnodigingen op tijd. Zorg dat het feest tussen de vijfde en zevende zwangerschapsmaand wordt georganiseerd.. Dit zijn de maanden waarin de zwangere vrouw zich op haar best voelt en de kritieke periode al voorbij is. Vraag aan de gasten of ze een bepaalde kleur of kleuren kleding willen dragen op de babyshower. Zorg ervoor dat de zwangere een geheel andere kleur draagt. Dit zorgt ervoor dat zij extra in het middelpunt staat.
Versier de kamer waarin de babyshower gehouden wordt met slingers en ballonnen, liefst in de geslachtskleur van het kindje (roze of blauw). Wanneer dit niet bekend is gebruik dan beiden kleuren. Kies zorgvuldig de hapjes en drankjes uit. Het is voor de zwangere niet leuk als alles gevuld staat met alcohol, filet americain en rauwe kazen. Kies dan ook voor producten die de zwangere zeker mag hebben en die ze ook lekker vindt. Zwangere vrouwen hebben vaak tijdens de zwangerschap een andere voorkeur wat voedsel betreft dan buiten de zwangerschap.
Vaak wordt er tijdens een babyshower gebruik gemaakt van spelletjes, maar dit hoeft niet perse. Bedenk of de aanstaande moeder dit leuk zou vinden. Leuke spelletjes zijn het raden van ieders babyfoto (wie staat er op de foto) of een dobbelspel waarbij telkens een cadeautje uitgepakt mag worden. Over cadeautjes gesproken: het is wel de bedoeling dat iedere genodigde iets voor de moeder meeneemt. Vaak gaat het hier om speelgoed, kleding maar ook geld. Geld wordt veelal leuk verpakt in bijvoorbeeld een babyfles of in een luiertaart. Een cadeaubon van bijvoorbeeld Prenatal doet het ook altijd goed. Wanneer het geslacht nog niet bekend is, koop dan liever geen roze of blauwe kleertjes maar zoek neutrale kleuren uit. Koop liever ook geen maatje 50 babykleding. De meeste baby's zijn er binnen één week alweer uitgegroeid of worden zelfs al met maat 56 geboren. Doe dit ook met speelgoed.
Wanneer het toch mis gaat
Niemand gaat ervan uit en niemand wenst dit ook, maar soms gaat het toch mis met de baby. Wanneer het mis gaat voordat de babyshower georganiseerd is, last deze dan ook af. Het is voor de verdrietige moeder niet leuk om babyspulletjes cadeau te krijgen wanneer ze net haar kindje is verloren. Ga wel gerust langs naar de verdrietige vrouw. Troost haar daar waar nodig is. Wanneer het mis gaat na de babyshower, vraag dan zeker geen cadeaus of geld terug. Laat de vrouw zelf bepalen wat ze ermee doet. Ze kan het bewaren voor een volgende zwangerschap of weggeven. Dit is haar eigen keus. Vergeet ook nu niet om haar te troosten en bij te staan in een moeilijke tijd. Om dit soort toestanden zoveel mogelijk te voorkomen is het daarom aan te raden om een babyshower nooit voor de vijf maanden zwangerschap te organiseren. De kans dat het misgaat na drie maanden zwangerschap neemt sterk af en na vijf maanden is de kans nog kleiner.