Baby shower organiseren, tips, ideeën

Baby shower organiseren, tips, ideeën Baby shower, organiseren, cadeau, games. Een babyshower wordt steeds meer gegeven en is bedoeld ter voorbereiding op het aanstaande moederschap. Wat houdt een babyshower in, wanneer wordt dit gehouden en hoe organiseer je een leuke babyshower?

Traditionele regels

Traditioneel gezien is een babyshower niet voor familieleden en alleen voor vrouwen. Op de babyshower worden vriendinnen uitgenodigd, om zo samen de ervaringen en kennis te delen op het aanstaande moederschap. Ook wordt een babyshower alleen bij een eerste zwangerschap gehouden.

Het advies is echter om af te zien van deze traditionele regels. Een babyshower moet ongedwongen zijn. Wanneer hierbij familieleden of mannen worden uitgenodigd, moet dit geen probleem zijn.

Wanneer geef je een babyshower?

Een babyshower kan gedurende de gehele zwangerschap worden gehouden. Het meest wordt deze ongeveer twee maanden voor de bevalling gehouden. De zwangere vrouw is dan nog fit genoeg om een feestje te doorstaan, de er is meer zekerheid over het verloop van de zwangerschap. Bovendien is een babyshower later in de zwagerschap ook leuker door de dikke zwangere buik. Een babyshower waarbij geen zichtbare zwangere buik aanwezig is, kan voor de genodigden soms wat vreemd aanvoelen.

Een babyshower wordt soms door de zwangere vrouw zelf georganiseerd, maar meestal regelt iemand anders de babyshower als cadeau voor de zwangere vrouw.

Uitnodigingen maken

Allereerst is het van belang dat er een gastenlijst wordt opgesteld. Bedacht moet worden wie er allemaal uitgenodigd gaan worden. Familieleden, vrienden, collega's, goede buren etc. Hoeveel mensen er worden uitgenodigd, hangt af van de beschikbare ruimte en de financiële middelen. Men kan een babyshower zo groot maken als men zelf wil, maar klein met een hecht groepje vrienden of familieleden is ook zeer prettig. Tegenwoordig is het geen taboe meer om ook mannen uit te nodigen, maar men moet zich afvragen of mannen dit wel een leuk idee vinden. Niet iedere man is ervan gecharmeerd om tussen een aantal kletsende vrouwen te moeten zitten en bevallingsverhalen aan te moeten horen. Maar er zijn ook mannen die graag hierover mee willen praten.

De uitnodigingen kunnen via de post of via de email verzonden worden. Om het echt goed aan te pakken, zijn kaarten via de post het leukste. Vermeld op de uitnodiging door en voor wie de babyshower wordt gehouden, waar deze plaatsvindt en datum en tijdstip van de babyshower.

Vaak wordt er ook een bepaald thema aan de babyshower vastgelegd, maar dit hoeft niet. Vermeld in ieder geval duidelijk dat het om een babyshower gaat, eventueel met uitleg of een websitevermelding voor meer uitleg. Niet iedereen is bekend met een babyshower.

Wat doe je op een babyshower?

Een babyshower is bedoeld om ervaringen en kennis uit te wisselen, en om zich voor te bereiden op het aanstaande moederschap. Hierbij krijgt de zwangere vrouw cadeautjes van de genodigden. Vaak krijgen de gasten ook een kleinigheidje van de zwangere vrouw, als aandenken of als bedankje.

Tijdens een babyshower wordt er gegeten, gedronken, herinneringen opgehaald, verhalen verteld, muziek gedraaid etc. Wanneer er een bepaald thema aan de babyshower vastzit, wordt deze meegenomen in de dagindeling. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald spel zijn of bepaald voedsel.

  • Leuke spellen zijn om het gewicht van de vrouw of de omvang van de zwangere buik te raden.
  • Laat de geblinddoekte aanstaande moeder aan een aantal babyhapjes ruiken. Ze moet raden welk voedsel het is.
  • Laat iedereen een babyfoto van zichzelf meenemen waarbij de zwangere moet raden wie degene op de babyfoto is.
  • Haal babyfoto's van het internet en laat de gasten raden hoe oud het betreffende kind is.
  • Maak zoveel mogelijk woorden die bijvoorbeeld met baby beginnen of met luier, wie weer er het meest? Voorbeeld: luiertas, luieremmer, luierbroekje etc.

Tips voor de gasten

Houdt er rekening mee dat de zwangere vrouw niet alles kan eten en drinken wat ze wil. Neem dus geen flessen wijn mee. Hoe goed dit ook bedoeld is, het is sneu indien iedereen van alcohol geniet en de zwangere vrouw moet toekijken.

Verzin een cadeautje dat met het aanstaande moederschap te maken heeft, en waar de vrouw ook iets aan heeft. Een luierpakket of luiertaart, een luiertas, een knuffel, babykleertjes, babyspeelgoed, voorleesboekjes, verzorgingsproducten voor de baby etc zijn allemaal zeer welkom voor de aanstaande moeder.

Wanneer de zwangere vrouw moe begint te worden, zal ze stilletjes worden of vaak van houding gaan veranderen. Vraag of het nog gaat en maak het dan niet meer te lang. Houdt er rekening mee dat een zwangerschap, vooral in de laatste drie maanden, lichamelijk en geestelijk erg zwaar is voor de vrouw.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koivijver: Bakki shower filterKoivijver: Bakki shower filterVoor een koivijver is het belangrijkste aspect een goede waterkwaliteit. Een goede en gezonde waterkwaliteit zal ervoor…
Sweet Sixteen Birthday PartyIn de Verenigde Staten vieren jongeren (meestal meisjes) van welgestelde ouders vaak zeer uitbundig dat ze zestien jaar…
Jongleren met vier ballen, een inleidingJongleren met vier ballen vereist een ander techniek dan het jongleren met drie ballen. De ballen kruissen namelijk niet…
Luieruitslag bij baby'sLuieruitslag bij baby'sLees hier alles over luieruitslag en wat je er tegen kunt doen. Hier kun je de oorzaken van luieruitslag vinden.

Tien meest voorkomende symptomen zwangerschapTien meest voorkomende symptomen zwangerschapZwanger: symptomen, temperatuur, misselijk, borsten, innesteling, bloedverlies. Wat zijn de eerste symptomen van een zwa…
Bevallen: de drie fasenBevallen: de drie fasenBevallen: ontsluiting, perswee, nageboorte, nawee. Na ongeveer negen maanden zwangerschap volgt de bevalling. De gehele…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 11-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.