Tien meest voorkomende symptomen zwangerschap
Zwanger: symptomen, temperatuur, misselijk, borsten, innesteling, bloedverlies. Wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap? Zwanger worden is een spannende tijd, of komt soms geheel onverwachts. Vaak denk je pas dat er sprake is van een zwangerschap nadat de menstruatie enkele dagen uitblijft. Toch kunnen voor deze periode zich symptomen voordoen, die kunnen wijzen op een zwangerschap.
Er zijn, naast het uitblijven van de menstruatie, nog een aantal symptomen die een zwangerschap kunnen aantonen. De tien meest voorkomende worden besproken. Hoe meer symptomen er worden herkend, hoe groter de kans op een zwangerschap.
1: Uitblijven menstruatie
Het uitblijven van de menstruatie is een van de eerste symptomen die kan duiden op een zwangerschap. Wie een regelmatige menstruatie heeft, weet ook precies wanneer ze overtijd is,. Een regelmatige menstruatie houdt in dat de cyclus iedere maand hetzelfde verloopt. Het maakt daarbij niet uit of het nou om een cyclus van 25 of 35 dagen gaat. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen. Een onregelmatige cyclus komt ook veel voor: de ene keer duurt de cyclus 25 dagen, de ander keer kan dit 28 dagen of 33 dagen zijn. Bij een onregelmatige cyclus is het vaak onmogelijk om te kunnen spreken van “overtijd”.
2: Hogere lichaamstemperatuur
Wie aan de temperatuurmethode doet, zal er bekend mee zijn. Vlak na de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur met minimaal 0.3 graden Celsius. Wanneer er geen bevruchting heeft plaats gevonden, zakt de temperatuur weer tegen het einde van de cyclus. Echter, bij een zwangerschap blijft de temperatuur hoger dan normaal. Het opmeten van de lichaamstemperatuur doe je ieder ochtend op hetzelfde tijdstip, vóórdat je bent opgestaan. Begin hiermee op de eerste dag van de nieuwe cyclus en houdt de temperatuur bij in een grafiek.
3: Grotere borsten
Een van de eerste tekenen van de zwangerschap zijn gevoelige en grotere borsten. Dit gebeurt onder invloed van hormonen. De borsten voelen zachter aan en zijn duidelijk in omvang toegenomen. Ook kunnen ze gespannen aanvoelen. De tepelhof kan iets donkerder worden. Tegen het einde van de zwangerschap wordt de tepelhof nog donkerder. Pijnlijke bosten kan voorkomen vroeg in de zwangerschap, maar kan ook een teken zijn van een aankomende menstruatie. Per vrouw kan dit verschillen. Wie normaal gesproken geen pijnlijke borsten heeft vlak voor de menstruatie, zal dit verschil duidelijk opmerken.
4: Bloedverlies na innesteling
Elf tot dertien dagen na de bevruchting kan er wat licht bloedverlies optreden. Dit is een teken dat het bevrucht eitje zich ingenesteld heeft in de baarmoederwand. De baarmoederwand wordt tijdens de zwangerschap sterk doorbloed en kan daardoor makkelijker gaan bloeden. Het bloedverlies is roze van kleur, vermengd met slijm. Maar het kan ook bestaan uit enkele druppels helderrood bloed. Oud bloed is bruin van kleur en kan soms optreden op de dertiende tot de vijftiende dag na de bevruchting. Overigens heeft niet elke vrouw een bloeding na innesteling. Het uitblijven van deze bloeding wil dus niet zeggen dat er geen sprake is van een zwangerschap.
5: Opgeblazen gevoel
Sommige vrouwen krijgen vroeg in de zwangerschap last van een opgeblazen gevoel. Dit kan hetzelfde aanvoelen als een aankomende menstruatie. Onder invloed van hormonen zetten de darmen uit, maar ook de maag kan van streek raken. Dit geeft een opgezet gevoel in de buikstreek. Een opgeblazen gevoel kan een symptoom zijn van een zwangerschap. In sommige gevallen echter is er geen sprake van een zwangerschap maar van bijvoorbeeld spanning of stress, vooral bij een groot verlangen naar een zwangerschap.
6: Vaak urineren
Tijdens de zwagerschap neemt het bloed en andere lichaamssappen in het zwangere lichaam toe. Deze vloeistoffen moeten door de nieren verwerkt worden. Daardoor kan het dat er meer urineproductie plaats vindt. Vroeg in de zwangerschap merk je dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Soms ook wordt er een aandrang gevoeld maar wordt er maar een klein beetje geplast. Dot heeft te maken met de groeiende baarmoeder die de organen aan de kant begint te duwen. Veel moeten plassen waarbij een branderig en pijnlijk gevoel ontstaat, is vaak een teken van een blaasontsteking.
7: Vermoeidheid
Zwanger zijn kost energie. Het lichaam is bezig met allerlei processen, die ervoor zorgen dat er een baby volmaakt kam worden en het lichaam zich voorbereid op de zware bevalling. Al deze processen kosten zoveel energie, dat er een vermoeidheid overdag optreedt. Deze vermoeidheid kan al vrij vroeg in de zwangerschap ontstaan. Een vermoeidheid overdag of vroeg in de avond, die er normaal gesproken niet is, kan wijzen op een zwangerschap.
8: Misselijkheid
Ongeveer vier weken na de bevruchting, kan er sprake zijn van misselijkheid tijdens de zwangerschap. Deze misselijkheid is in de ochtend vaak het grootst, en kan gedurende de dag afnemen. Sommige vrouwen zijn gedurende de hele zwangerschap misselijk. De misselijkheid wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen, die waarschijnlijk het braakcentrum in de hersenen prikkelen. Misselijkheid die in de ochtend optreedt en daarna weer afzakt, is vaak een teken van een zwangerschap. De misselijkheid neemt met een zwangerschapsduur van 12 weken meestal weer af of verdwijnt helemaal.
9: Hoge gevoeligheid voor geuren
Zwangere vrouwen hebben vaak een verhoogde gevoeligheid voor geuren, en hiermee ook smaak. Voedsel kan ineens heel anders gaan smaken en geuren die men voorheen lekker vond, kunnen nu ineens als vies worden ervaren. Ook worden geuren veel beter waargenomen. De oorzaak ligt hem waarschijnlijk in het feit dat een zwangere vrouw voorzichtig moet zijn met giftig of bedorven voedsel. Door een verhoogde gevoeligheid voor geuren, wordt giftig of bedorven voedsel eerder herkent.
10: positieve zwangerschapstest
Een van de betrouwbaarste symptomen is een positie zwangerschapstest. Een zwangerschapstest kan afgenomen worden vanaf dag 1 van de gemiste menstruatie. Wanneer de test negatief uitvalt en bovenstaande symptomen blijven aanhouden, kan na drie dagen nog eens een test worden gedaan. Sommige vrouwen blijven de hele zwangerschap door een negatieve test hebben of testen pas later in de zwangerschap positief. Dit komt weinig voor maar is niet onmogelijk. De oorzaak zit hem in een lage aanmaak van het hormoon HCG.