Alles wat je wilt weten over borst- en flesvoeding

Alles wat je wilt weten over borst- en flesvoeding Tijdens je zwangerschap denk je er al over na of je borstvoeding wil gaan geven aan je baby of dat je toch de voorkeur geeft aan flesvoeding. Beide hebben zo hun voor- en nadelen en het is aan jou om de keuze te maken waar je je het gemakkelijkst bij voelt. En wees gerust: beide opties zijn goed voor je baby.

Borstvoeding geven

Het geven van borstvoeding van je baby is een natuurlijk proces en een intiem moment tussen moeder en baby. Borstvoeding vergt wel veel van je energie en soms ook onzekerheid omdat je niet precies weet wat je baby nu binnenkrijgt. Je moet je baby daarom voeden op aanvraag, wat in het begin vaak kan zijn. Ook vergt het energie om de techniek van het aanleggen goed onder de knie te krijgen. Het kan zijn dat je hier wat hulp bij nodig zal hebben. Je kunt hulp vragen van je kraamverzorgster of van een lactatiedeskundige. Het geven van borstvoeding zorgt ook voor een natuurlijk herstel van je lichaam; je baarmoeder zal zich sneller herstellen tot zijn vorm van voor de zwangerschap waardoor je ook sneller je zwangerschapskilootjes kwijtraakt. Verder vermindert borstvoeding de krampjes waar je baby in zijn eerste maanden veel last van kan hebben.

Borstproblemen

Met het goed aanleggen van je baby aan de borst voorkom je borstontsteking. Dit is erg vervelend en zorgt er vaak voor dat vrouwen eerder stoppen met borstvoeding geven. Je kunt ook last hebben van zogenaamde tepelkloven. Hier valt echter wat aan te doen door na het voeden je tepels in te smeren met speciale tepelcrème. Voelen je borsten pijnlijk aan tijdens het voeden, dan kun je een tepelhoedje gebruiken. Dit is een siliconenhoesje dat over je tepel gaat. Dit vermindert de pijn.

Extra vitamines

De borstvoeding geeft je baby de nodige voeding en afweerstoffen die goed zijn voor zijn immuniteitssysteem. Toch wordt het aangeraden om je baby ook vitamine D en K te geven. Vitamine D zorgt voor gezonde en sterke botten en vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Deze vitaminen zijn vooral nodig in de eerste 3 maanden na de geboorte van je baby.

Het geven van flesvoeding

Kies je voor flesvoeding, dan zijn er ook zaken waar je bij na moet denken. Het voordeel van flesvoeding is dat je precies weet wat je baby binnenkrijgt qua voeding, en je kunt het voeden ook gewoon aan je partner of iemand anders overlaten zodat jij wat rust kan nemen. Het nadeel is dat je baby meer last kan krijgen van krampjes omdat ze bij flesvoeding sneller drinken (ze hoeven minder moeite te doen dan bij borstvoeding om melk binnen te krijgen) en dit meer vergt van hun darmpjes.

Welke flesvoeding

Er zijn verschillende soorten flesvoeding verkrijgbaar die afgestemd zijn op de leeftijd van je baby. Als je baby veel last heeft van spugen, krampjes of last heeft van moeizame ontlasting, dan kun je hier speciale voeding voor krijgen. Er is ook een hypo-allergene voeding verkrijgbaar voor baby's met allergieën.

Steriliseren van flessen en spenen

Omdat je baby in de eerste maanden nog vrij vatbaar is voor bacteriën, is het belangrijk om de spenen en flesjes in de eerste maanden dagelijks te steriliseren. Dit doe je door de flessen en spenen in een pan met water te leggen en het water tot koken te brengen. Als het water enkele minuten gekookt heeft, kun je het gas uitdoen en de flessen en spenen in de pan laten afkoelen. Bewaar flessen en spenen in de koelkast zodat de bacteriën er zo geen vat op krijgen. Is dit teveel werk voor je dan kun je ook kiezen om een magnetronsterilisator te kopen. Hierin doe je een laagje water en je zet deze een aantal minuten in de magnetron. Het apparaat zorgt ervoor dat je flessen en spenen gesteriliseerd worden.

Hoeveelheid voeding

De richtlijn is dat een baby per etmaal ongeveer 150 cc melk per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft. Toch zullen baby's hier zich niet altijd aan houden. De ene baby eet gewoon meer dan de andere. Ook kan het zijn dat je baby een groeispurt heeft of doorkomende tandjes. In deze periodes kan het zijn dat ze tijdelijk meer of minder gaan drinken. Maak je hier dus niet ongerust over.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Pijnlijke tepels door tepelklovenPijnlijke tepels door tepelklovenTepelkloven kunnen zeer pijnlijk zijn en bemoeilijken het zogen. Ze bevorderen bovendien ook de kans op een borstontstek…
De voordelen van borstvoeding voor moeder en kindDe voordelen van borstvoeding voor moeder en kindMoedermelk is beter voor het kind dan flesvoeding die uit een potje komt. Maar het heeft voor de moeder ook gezondheidsv…
Tepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven zijn de nachtmerrie van de zogende vrouw. Tepelkloven ontstaan vaak door verkeerd aanleggen van de baby tijd…

Hoe en wanneer geef ik mijn baby zijn eerste hapjes?Hoe en wanneer geef ik mijn baby zijn eerste hapjes?Eindelijk is het dan zo ver! Je baby mag beginnen met eten naast de borst- of kunstvoeding. Maar hoe begin je? Waar vind…
Help! Mijn baby is onrustig!Help! Mijn baby is onrustig!De eerste weken (soms maanden) na de geboorte van een baby worden vaak niet voor niets 'tropenweken' genoemd. Het kan ev…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 14-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.