Hoe en wanneer geef ik mijn baby zijn eerste hapjes?
Eindelijk is het dan zo ver! Je baby mag beginnen met eten naast de borst- of kunstvoeding. Maar hoe begin je? Waar vind je alle informatie? Wat mag je kindje wel en wat juist niet? Er komen opeens zoveel vragen op je af, je kunt tussen van alles kiezen. En je wilt als ouder graag de juiste keuze maken.
Eerste hapjes voor een baby
Al voordat je baby geboren is maak je keuzes over de voeding van je baby. Ga je hem de borst geven of kies je voor kunstvoeding.
Elke keuze maakt de ouder zelf en moet gerespecteerd worden door de mensen om hun heen. Natuurlijk zijn er ouders die hun keuze van voeding moet omwisselen, bijvoorbeeld als er problemen zijn met de borstvoeding.
Daarna moet je opnieuw keuzes maken, geef je 6 maanden exclusief borst- of kunstvoeding of ga je met 4 maanden al fruit- of groentehapjes geven? En waar begin je mee, groenten of fruit? Als je borstvoeding geeft sta je al snel weer voor een nieuwe keuze, hoelang ga je borstvoeding geven. De eerste 6 week, 3 maand, 6 maand of tot de baby zelf aangeeft dat hij/zij niet meer wil? Kortom, als ouder komt er enorm veel op je af.
6 maanden exclusief borst- of kunstvoeding
Er wordt eigenlijk altijd geadviseerd om pas te beginnen met bijvoeding als de baby 6 maand is. Dit heeft verschillende redenen. In het eerste levensjaar van een baby kan de baby allergieën ontwikkelen, bijvoorbeeld koemelkallergie. Door de eerste 6 maand geen ander voedsel te geven dan alleen borst- of kunstvoeding verklein je die kans.
Een andere reden om pas met 6 maand te beginnen is omdat het spijsverteringsstelsel voor de 6 maand nog niet klaar is om vastvoedsel te verteren. Dat kan tot problemen leiden. Een baby wordt geboren zonder een beschermlaagje in de darmen, met borst- of kunstvoeding bouw je dit laagje op. Onder dat laagje ontwikkelt het lichaam zelf een goed beschermlaagje. Dat laagje is met ongeveer 6 maand af. Begin je met 4 maand met bijvoeding dan beschadig je het eerste laagje waardoor het tweede beschermlaagje minder snel ontwikkeld is. Daardoor kan je baby last krijgen van zijn darmen. Na de 6 maand maakt het niet meer uit of het eerste laagje verdwijnt want dan is laagje nummer twee er om de darmen te beschermen.
Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat kinderen die met 6 maand pas beginnen met bijvoeding minder kans op overgewicht hebben, ook op latere leeftijd.
Een baby is met 6 maand mentaal klaar om te gaan eten, de bijvoeding zal waarschijnlijk ook soepeler verlopen dan als je met 4 maand al begint.
Even kort samengevat:
- Vanaf 6 maand is de bescherm laag in de darmpjes pas gereed.
- Baby's die na de 6 maand pas bijvoeding krijgen hebben minder kans op allergieën.
- Baby's die met 6 maand pas beginnen met bijvoeding hebben minderkans op overgewicht ook op latere leeftijd.
- Een baby is met 6 maand mentaal klaar voor zijn eerste hapjes.
Hapjes vanaf 4 maand
Sommige ouders kiezen ervoor om met 4 maand te starten met bijvoeding. Als je met 4 maand begin is het belangrijk de hapjes te pureren en goed uit te zoeken wat je kindje wel en niet mag. Op internet zijn sites te vinden die vertellen hoe je een hapje voor je baby moet maken. Je kunt er ook voor gaan om hapjes/potjes in de supermarkt te kopen. En natuurlijk kun je ook papjes geven van o.a. rijstebloem.
Vers of potjes?
Als je begint met bijvoeding moet of kun je nog een afweging maken. Ga je zelf het eten bereiden en dus vers voedsel geven of koop je potjes? Elke ouder denkt hier anders over en dat is goed. Iedereen moet zelf beslissen wat het beste bij jullie baby past of wat het handigst is in jullie situatie. Er zijn verschillende redenen waarom je voor potjes kan kiezen iedereen heeft zo zijn eigen. Een reden kan zijn omdat het makkelijk is en je kunt ze op de leeftijd van je kindje kopen en dus geen fouten maken of je baby het wel of niet mag hebben.
Maar genoeg ouders kiezen ervoor om vers te gaan koken. Je moet je dan meer verdiepen in wat je kindje al wel of niet mag. Ook daarvoor bestaan handige site's en boeken. Zowel potjes als vers eten kan gezond zijn en goed voor je kindje. Welke keuze je dus ook maakt, je kindje wordt er echt groot op.
Manieren van voedsel aanbieden vanaf 6 maand
Vanaf 6 maand kun je op verschillende manieren starten met bijvoeding. Je kunt kiezen voor gepureerd eten vanaf een lepeltje. Dit is de meest voorkomende manier van bijvoeding. Maar een baby van 6 maand kan kauwen, ook al heeft hij of zij nog geen tandjes. Het eten prakken kan dus voldoende zijn. Ook kan er gekozen worden voor de Rapley-methode, dan wordt de baby stukken eten aangeboden.
Let met bij voeding goed op! Wat mag mijn kindje wel en wat nog niet. Het consultatie bureau geeft je hier advies in en meestal krijg je een schema mee naar huis. Geadviseerd wordt om 'nieuw' eten altijd meerdere dagen achter elkaar te geven zodat de baby er goed aan kan wennen. Maar als je het voedselintroductieschema van o.a. Herman Kleintjes volgt hoef je niet meerdere dagen achter elkaar het zelfde te geven. Deze schema's zijn zo gemaakt dat je baby langzaam went aan het vaste voedsel. Let ook altijd op of je kindje een reactie krijgt op het eten. Hou dus bij wat je je baby aanbiedt. En als hij na bijvoorbeeld bloemkool wat huileriger is kun je het beter een poosje laten staan, dan zijn de darmpjes nog niet klaar voor dit eten. Wissel lekker af met eten en leer je kind op een gezonde en leuke manier kennismaken met voedsel.
De Rapley-methode
Nog nooit van gehoord? Dat komt veel voor. Veel ouders kennen deze methode niet. Kinderen die volgens de Rapley-methode bijvoeding krijgen bepalen zelf wat ze eten, hoeveel ze eten enzovoort. Je begint pas met 6 maand, voor de 6 maand is deze methode niet te gebruiken omdat een baby pas kan kauwen met 6 maand. Ga bij premature baby's uit van de uitgerekende datum.
Bij deze methode krijgt de baby het voedsel in stukken aangeboden en moet het zelf leren afhappen en kauwen. Het vraagt wat geduld want de baby moet er enorm aan wennen dus sta er niet raar van te kijken als er meer voedsel op de grond dan in het mondje verdwijnt. De baby moet wennen aan de structuur in zijn mond, hoe hij het voor of achter in zijn mond moet krijgen. Hij leert nieuwe smaken en het mooie is, hij leert alle smaken apart kennen. Geen geprakte aardappels met bloemkool maar hij leert de smaak van aardappel apart kennen. Daarnaast is het ook nog eens zeer goed voor de motoriek. De baby leert oppakken, loslaten, in zijn mond stoppen enzovoort.
Bij veel ouders komt dan direct de vraag op of het kindje niet zal stikken in deze hele stukken. Het zal je opvallen dat je kindje vaak kokhalst. Dit is gewenning aan de grote stukken. Een baby heeft een goed reflex en stikt minder snel in voedsel dan een kind of volwassene. Belangrijk is dat tijdens het eten de baby goed rechtop zit, dan kan de baby een stuk appel dat achter in zijn keel schiet zelf weer uitspugen. Hard voedsel kook je een beetje zodat het iets zachter wordt.
In het boek 'Van borst tot boterham' van Stefan Kleintjes wordt goed uitgelegd wat het precies inhoud en er staan ook voorbeeldrecepten in. Maar ook op internet is er ontzettend veel te vinden over deze methode.
Maak je nooit druk om de hoeveelheid die je baby eet, tenzij een arts of deskundige iets anders zegt. Een baby kan al heel goed zelf aangeven wat hij wel of niet wil! En heb vooral veel plezier met het geven van bijvoeding.