Vroege zwangerschapstest doen voor de verwachte menstruatie
Met een vroege zwangerschapstest kun je al vanaf vier tot vijf dagen voor je verwachte menstruatie testen of je zwanger bent. Een vroege zwangerschapstest is extra gevoelig voor het oppikken van de hCG-waarde in de urine. Deze stijgt elke dag vanaf het moment dat er sprake is van een innesteling in de baarmoeder. Waar een reguliere zwangerschapstest deze waarde pas oppikt vanaf de dag dat je normaal ongesteld zou worden kan een vroege test dit al enkele dagen eerder. Het belangrijkste nadeel is echter dat er in deze eerste dagen nog veel mis kan gaan en de kan op een vroege miskraam nog relatief hoog is.
Vroege zwangerschapstest
Hoe werkt een vroege zwangerschapstest?
Het eerste teken dat je zwanger bent is normaliter het feit dat je overtijd bent. Dat de menstruatie uitblijft op het moment dat dit had verwacht is voor velen dan ook de aanleiding om een zwangerschapstest te doen. De meeste zwangerschapstests kunnen je effectief antwoord geven op de vraag of je zwanger bent vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Met zo'n test controleer je namelijk of er hCG-hormoon in je urine zit. Dit is dé indicator van een bevruchting. Met elke dag die je overtijd bent neemt het gehalte van dit hormoon in de urine toe. De meeste reguliere zwangerschapstesten pikken de aanwezigheid ervan al op vanaf de eerste dag dat je overtijd bent.
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je je nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen of dat je je wellicht ernstige zorgen maakt. In dit geval wil je zo snel mogelijk weten of je zwanger bent. Het is dan mogelijk om een vroege zwangerschapstest te doen. Een vroege zwangerschapstest kan je al
vanaf vier of vijf dagen voor je verwachte menstruatie (NOD) een antwoord geven op deze vraag, gegeven dat je een regelmatige cyclus hebt. Dit vergt dan natuurlijk wel dat je een goed beeld hebt van je menstruatiecyclus. De zekerheid dat de uitslag van de test accuraat is is hierbij net zo groot als bij een normale test: rond de 99% (de vals-positief marge is 1%).
Verschil gewone en vroege zwangerschapstest
Het verschil tussen een reguliere en een vroege zwangerschapstest zit hem erin dat de vroege test veel gevoeliger is voor het oppikken van het hCG-hormoon. Op de verpakking staat aangegeven welke mIU/mL hCG waarde de test nodig heeft om positief te uit te vallen. Bij een vroege test is dit vaak al
vanaf 10 tot 25 mIU/mL, waar deze waarde bij een normale test pas vanaf circa 50 mIU/mL 'uitslaat'.
De nadelen van een vroege zwangerschapstest
Neem je een vroege zwangerschapstest af dan is het belangrijk dat je ook op de hoogte bent van de nadelen hiervan. Je test of er sprake is geweest van een bevruchting van een eicel. Tussen het moment van bevruchting en het voltooien van de innesteling in de baarmoeder kan er echter nog veel misgaan. Zo is er vaak sprake van een
vroege miskraam rond de dag dat je normaal je menstruatie verwacht. Hierdoor blijft een miskraam vaak totaal onopgemerkt. Naar schatting eindigt zo'n 60% van de zwangerschappen voortijdig. Heb je een vroege test gedaan waardoor je op de hoogte bent van de bevruchting maar gaat er bij de innesteling iets niet goed dan is de klap voor wie graag zwanger wil worden des te groter. Kort door de bocht zou je dus kunnen zeggen dat een reguliere zwangerschapstest je pas iets vertelt wanneer de zwangerschap inmiddels een stuk kansrijker is.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het hCG-hormoon niet bij iedere vrouw even snel stijgt. De innesteling vindt normaliter circa zeven dagen na de bevruchting plaats. Vanaf dat moment verdubbelt het de hCG-waarde elke dag. Ongeveer een kwart van de vrouwen heeft echter te maken met een langzaam stijgend hCG-niveau waardoor een vroege zwangerschapstest de zwangerschap mogelijk nog niet oppikt. Als een eerdere vroege zwangerschapstest een positief resultaat heeft gehad dan is dit wel een indicator dat deze bij een volgend gebruik ook goed moet werken.
Welke vroege zwangerschapstests zijn er?
Wil je al vroeg testen of je zwanger bent dan dien je een zwangerschapstest aan te schaffen die uiterst gevoelig is voor het oppikken van het hCG-hormoon in de urine. In Nederland zijn enkele test verkrijgbaar die een waarde van 10, 20 of 25 mIU/mL al kunnen signaleren. Het gaat om de volgende tests*:
- Tobenobe Zwangerschapstest Digitaal
- Predictor Early
- Clearblue Digital
- Clearblue Plus
- Testjezelf Zwangerschap Casset
- Sensitest Zwangerschapstest Extra Vroeg
- Test Point Zwanger Early
*
Deze lijst is voor het laatst bijgewerkt in 2020
Waar te koop?
Een vroege zwangerschapstest kun je kopen bij de drogist of apotheek. Daarnaast kun je deze ook online bestellen. Vaak geldt dan dat je deze de volgende dag al in huis hebt en dat het product discreet verpakt wordt.