Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?

Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen? Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan niet zwanger bent. Er zijn diverse zwangerschapstesten waarmee je kunt onderzoeken of lichamelijke klachten vroege zwangerschapsverschijnselen zijn of een andere oorzaak hebben. Maar wanneer kun je nu zo'n zwangerschapstest doen?

Vroege zwangerschapssymptomen

Nog voordat je met een zwangerschapstest kunt bevestigen dat je zwanger bent, zijn er vaak al een aantal zwangerschapsverschijnselen. Deze vroege zwangerschapsverschijnselen geven sommige vrouwen al in de heel prille zwangerschap een 'zwanger gevoel'. Dit komt door de hormonen die al vrij snel na de bevruchting door het lichaam geproduceerd worden. Naast het uitblijven van de menstruatie zijn er nog een aantal klassieke zwangerschapssymptomen:
  • Vaker moeten plassen
  • Vermoeidheid
  • Zwangerschapsmisselijkheid
  • Veranderingen in de reuk- en smaakzin
  • Veranderingen in de borsten

Hoewel deze verschijnselen tekenend voor een vroege zwangerschap kunnen zijn, wil je op een gegeven moment natuurlijk zekerheid. Wanneer je het vermoeden hebt dat je zwanger bent, kun je dit vermoeden onderzoeken met een zwangerschapstest. Maar welke zwangerschapstesten zijn er nu allemaal, en wanneer kun je deze uitvoeren?

Soorten zwangerschapstesten: wanneer kun je welke zwangerschapstest doen?

Zwangerschapstesten bestaan in allerlei soorten en maten. Sommige kun je zelfstandig thuis uitvoeren, voor anderen is een bezoekje aan de arts noodzakelijk.

Urinetest

Urinezwangerschapstesten / Bron: Zwager, Wikimedia Commons (Publiek domein)Urinezwangerschapstesten / Bron: Zwager, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De urine zwangerschapstest is mogelijk de bekendste onder de zwangerschapstesten die je thuis kunt uitvoeren. De urinetest meet de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon HCG in je urine. De urinetest kost enkele euro's en is te koop bij de drogist en apotheek.

Wanneer kun je de urine zwangerschapstest doen?
Het zwangerschapshormoon HCG wordt door de zogenaamde blastula aangemaakt en kan ongeveer twee weken na de bevruchting in de urine aangetoond worden. In de praktijk wordt er echter aangeraden om deze zwangerschapstest pas één tot vier dagen na de uitblijvende menstruatie te doen, omdat bij sommige vrouwen de HCG-productie wat later op gang komt. Wanneer je in deze periode negatief test, maar toch een sterk vermoeden hebt dat je zwanger bent, kun je de test het beste enkele dagen later nog eens uitvoeren.

Bloedtest

De bloedzwangerschapstest wordt door de huisarts of gynaecoloog uitgevoerd. Ook hierbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon HCG. Bovendien wordt er gekeken naar bepaalde waardes van het bloed (onder andere of er sprake is van bloedarmoede), mogelijk aanwezige ziektes en de bloedgroep en rhesus-factor.

Wanneer kun je de bloed zwangerschapstest doen?
HCG is over het algemeen iets eerder in het bloed aan te tonen dan in de urine. Een bloedtest kan daarom doorgaans al na twee weken uitsluitsel over een zwangerschap geven.

Inwendig onderzoek

Tijdens een inwendig onderzoek wordt onder andere gekeken naar de kleur van de vagina en de baarmoederhals. Deze krijgen door een verhoogde bloedtoevoer een purperachtige kleur. Ook zal de baarmoeder wat vergroot zijn.

Wanneer kun je het inwendig onderzoek?
Het inwendig onderzoek wordt tegenwoordig als zwangerschapstest nauwelijks meer toegepast. Met een inwendig onderzoek kun je ongeveer vier weken na de bevruchting een zwangerschap vaststellen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vroege zwangerschapstest doen voor de verwachte menstruatieVroege zwangerschapstest doen voor de verwachte menstruatieMet een vroege zwangerschapstest kun je al vanaf vier tot vijf dagen voor je verwachte menstruatie testen of je zwanger…
Hoe lang zwanger? Clearblue Digital ZwangerschapstestHoe lang zwanger? Clearblue Digital ZwangerschapstestWanneer vrouwen het idee hebben dat ze wel eens zwanger zouden kunnen zijn, willen ze dit gevoel vaak zo snel mogelijk b…
Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?De digitale zwangerschapstest van Clearblue is een zwangerschapstest die niet met vage streepjes werkt, maar die je eenv…
Een vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstest kan veel oorzaken hebben zoals medicijngebruik, hormonen of zeep.…

De pil - Kan je keuze voor een man bepalenDe pil - Kan je keuze voor een man bepalenTijdens je vruchtbare dagen val je op mannelijke mannen, daarbuiten op degene die het aardigst is. De dagelijkse dosis h…
9 maanden zwangerschap9 maanden zwangerschapDe zwangerschap en de geboorte van een kind is iets heel moois. Hoe verloopt een zwangerschap van 9 maanden? Wat zijn de…
Bronnen en referenties
  • Stoppard, M. (2001) Baby! Vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte. Uitgeverij Lifetime
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBU7h.htm
  • Afbeelding bron 1: Zwager, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Sara J., 01-02-2016 15:29 #3
"In den beginne" zei mijn gynaecoloog dat 't hem onwaarschijnlijk leek dat ik "spontaan" zwanger zou worden wegens hormonale problemen… : hierdoor leek mij een toch al zwaar traject door "de medische molen"
Maar na 17 (lange en verdrietige) jaren was ik voor het eerst zwanger, "spontaan" nog wel, dus zonder enige medische hulp!
Mijn eerste symptomen waren de gespannen borsten: normaliter was dit het sein "menstruatie volgt over zo'n 3 - 6 dagen", maar deze kwam niet en na 2 - 3 weken voelden mijn borsten weer (bijna) normaal.
Plm. 5 weken zwanger was ik toen dus…
Plm. 1 maand later kreeg ik één lastig "probleempje": ik moest aan de laxeermiddel. Dit schijnt veel voor te komen!
Maar verder voelde ik me beter en gezonder dan ooit (ook amper misselijk geweest: in totaal 5x in de hele zwangerschap)!
Zelfs het einde van de zwangerschap verliep wonderbaarlijk: mijn éérste kindje werd geboren na zo'n twee (!) uurtjes!
Ik wens alle aanstaande moeders, én ook die vrouwen die dit óók al zo lang en zo graag willen, precies zo'n gelukkige zwangerschap als de mijne! (En "vergeet" papa ook niet, want ook zíjn leven staat op zijn kop: van de koppels die uit elkaar gaan, gebeurt dit opvallend vaak in de periode rond de geboorte van het eerste kind…)
Het spijt me als u zich stoort aan mijn vele woorden, dit is nooit mijn bedoeling (geweest).
Vriendelijke groeten, Sara.

N. K. S., 24-07-2015 20:20 #2
Goeie avond.
Ik heb een vraag.
Ik heb donderdag een test gedaan die positief was.toen heb ik vrijdag middag er nog 2 gedaan en die zijden alle bij dat ik niet zwanger was.
Maar hoe kan het dan dat ik bij de eerste test het wel was?.
Vriendelijke groet naomi.

Anoniempjuh, 04-04-2012 12:58 #1
Geachte heer/mevrouw, Ik slik al geruime tijd de pil. Sinds de laatste maand slik ik ook Ritalin. Mij is toen niet verteld dat op mijn vruchtbare dagen hierdoor de pil minder werkt.
Ik heb uitgerekend en juist in mijn vruchtbare dagen gemeenschap gehad met mijn vriend. Gister had ik de hele dag last van steken in mijn onderbuik. Alsof ik ongesteld moet worden. Maar dat moet pas over 2 weken zijn. Zou ik een nu een zwangerschapstest moeten doen?

Infoteur: Melod
Gepubliceerd: 11-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Special: Kans op zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!