Krampen tijdens de zwangerschap

Krampen tijdens de zwangerschap De zwangerschap is naast een hele bijzondere periode van dromen en uitzien, ook een tijd van onzekerheid en twijfel over je lichaam. De komst van een baby heeft zo’n groot effect op je lichaam dat het heel normaal is regelmatig vragen te hebben rond bepaalde symptomen. Is het bijvoorbeeld normaal om buikkrampen te voelen? Wat betekent dit? Duidt het op een miskraam? En wat kan ik doen tegen die pijnlijke beenkrampen?

Krampen veroorzaakt door de groter wordende baarmoeder

Net zoals bij een trampoline, hangt je baarmoeder aan banden die vastzitten aan je bekken. Je zou het kunnen vergelijken met een boodschappentas, en de hengels met je baarmoederbanden. Naarmate je zwangerschap vordert, wordt je baarmoeder steeds ‘voller’. De baarmoederbanden komen dus steeds meer onder druk te staan doordat je baarmoeder steeds meer oprekt. Op zich is dit heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Maar het groter worden van je baarmoeder, kun je soms voelen. Het kan een ‘kramperig’ gevoel geven in de onderbuik. Ook kun je steken voelen, schuin in de richting van je liezen. Na verloop van tijd verdwijnen deze krampen ook weer. De banden en baarmoeder zijn gewend aan het nieuwe gewicht. Vooral in het begin van je zwangerschap kunnen deze krampen heel vervelend zijn, je baarmoeder groeit dan extra hard. Het lijkt dan precies op menstruatiepijn. Probeer toch te ontspannen. Vaak helpt een warm bad of een warme kruik heel goed tegen de pijn. Flinke bandenpijn aan het eind van de zwangerschap kun je verlichten door het dragen van een ondersteunende buikband of buikdoek.

Krampen veroorzaakt door een harde buik (samentrekking spieren baarmoeder)

Tijdens je menstruatie of een orgasme kun je het voelen: het samentrekken van je baarmoeder. Gedurende je zwangerschap gebeurt dit samentrekken ook, en veroorzaakt dan een harde buik. Soms merk je het niet, een andere keer geeft het flinke kramp. Een harde buik wordt veroorzaakt door de spieren van je baarmoeder. Deze trekken zich korte tijd samen en je buik kan erg hard aanvoelen. Het bereidt je baarmoeder voor op de bevalling en is een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Een harde buik kan een teken zijn dat je het wat rustiger aan moet doen. Bij drukte en stress is het belangrijk extra rust te nemen. Tijdens een periode waarin je baby hard groeit, kunnen ook meer harde buiken optreden. Na verloop van tijd ontspant je buik dan weer. Ook flink schrikken of een volle blaas kunnen je baarmoeder prikkelen om samen te trekken.

Krampen veroorzaakt door een blaasontsteking

Komen de buikkrampen of harde buiken voor in combinatie met klachten rond het plassen? Denk bijvoorbeeld aan niet uit kunnen plassen, loze aandrang of buikpijn tijdens het plassen. Vraag dan je huisarts of je urine getest kan worden op een blaasontsteking.

Krampen veroorzaakt door littekenweefsel

Een litteken, veroorzaakt door een operatie of keizersnede, kan ook de oorzaak zijn van pijnkrampen in je buik tijdens de zwangerschap. Op de plaats van het litteken, voel je pijn aan de binnenkant van je buik. Dit wordt veroorzaakt door verklevingen die ontstaan na een operatie. Deze kunnen door je groeiende buik gaan scheuren en flinke steken veroorzaken.

Krampen veroorzaakt door darmen

Je darmen worden tijdens je zwangerschap flink beïnvloed door hormonen. Progesteron geeft een verslappende werking op je stoelgang. De darmen werken langzamer, en dat kan verstopping geven in combinatie met flinke buikkrampen. Het is goed om wat meer laxerend voedsel te nuttigen, zoals groente, fruit en volkerenproducten, zodat je darmen wat actiever worden. Ook pepermunt, en venkel- of rooibosthee kunnen een positief effect geven.

Krampen veroorzaakt door een miskraam

Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Mooie toekomstdromen vallen in duigen. Je lichaam heeft je voor je idee in de steek gelaten. Iedereen kent de angst voor een miskraam tijdens de zwangerschap. Flinke krampen kunnen bevestiging geven: het zal toch niet? Probeer toch niet gelijk in paniek te raken, de meeste oorzaken zijn hierboven genoemd en er hoeft zeker niet gelijk sprake te zijn van een miskraam.

Een miskraam begint meestal met bloedverlies en pijnlijke krampen, zoals tijdens een menstruatie. Het kan zijn dat de pijn heel hevig opkomt, zoals weeën tijdens een bevalling. Zodra het vruchtzakje naar buiten komt, zal de meeste pijn verdwijnen. Net als bij een bevalling zal de baarmoedermond zich dan direct sluiten en de baarmoeder zich samentrekken. Het kan dagen duren voordat het vruchtje uit je lichaam is en soms is een curettage nodig als het niet op natuurlijke wijze door je lichaam wordt afgestoten. Uiteraard is het ook mogelijk een curettage te ondergaan bij constatering van een miskraam, al geven artsen er de voorkeur aan het lichaam zelf het vruchtje af te laten stoten. Neem de tijd om te rouwen over je miskraam. Een miskraam kan je onzeker maken, het leven kan ineens zo zinloos en leeg lijken. Probeer er toch over te praten met vertrouwde mensen om je heen. Wellicht helpt het om lotgenoten te zoeken of je ervaringen in een dagboek te verwerken.

Beenkrampen veroorzaakt door spieren

Met een schreeuw van pijn kun je wakker worden: kramp in je kuit! Het kan vreselijk zeer doen en je totaal verlammen. De pijn wordt veroorzaakt door een overvulling van je bloedvaten. Overdag zetten ze steeds meer uit en dit geeft een zwaar en drukkend gevoel in je benen. Tijdens de nacht valt deze druk weg. Je spieren zijn overprikkeld en al bij een kleine spierbeweging, schiet de kramp in je benen. Au! Het is belangrijk direct je kuitspier te strekken. Trek je tenen zo ver mogelijk naar de voorkant van je been. Verder is het raadzaam overdag niet te veel achter elkaar te staan of te zitten. Blijf regelmatig in beweging. Draag eventueel steunkousen en laat je benen regelmatig masseren. Spierkramp kan ook duiden op een magnesiumtekort. Vraag na bij je verloskundige.

Mocht je twijfels over krampen hebben, bel dan altijd direct je verloskundige of huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bandenpijn: zwangerschapBandenpijn: zwangerschapBandenpijn komt voor vanaf 20 weken zwangerschap, bij een volgende zwangerschap vaak al eerder. Ook vroeg in de zwangers…
Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met harde buiken. Maar waarom krijg je deze? En kan het kwaad? Harde bui…
Zwangerschapsverschijnselen in het derde trimesterZwangerschapsverschijnselen in het derde trimesterHet derde trimester van een zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 40. Het einde van de zwangerschap is in zicht…
Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Bij een prille zwangerschap hoor je vaak dat de pijn op menstruat…

Kwaliteit van het sperma verbeterenKwaliteit van het sperma verbeterenWillen jullie samen proberen om een kindje te krijgen? Maar komt de zwangerschap niet zo snel tot stand als jullie gehoo…
Kosten en vergoeding IVF en PGD behandelingenKosten en vergoeding IVF en PGD behandelingenIVF (In-vitrofertilisatie) is een veel gebruikte voortplantingstechniek bij vrouwen die via de natuurlijke weg niet zwan…
Bronnen en referenties
  • Veilig Zwanger - Beatrijs Smulders & Mariell Croon
  • Zwangerbuikkramp.nl
  • Allesoverkinderen.nl
Nicolette (61 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.