Zwangerschapsverschijnselen in het derde trimester
Het derde trimester van een zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 40. Het einde van de zwangerschap is in zicht en je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Ook maakt je kindje in deze laatste fase van de zwangerschap een enorme groeispurt door; hij of zij verviervoudigt in gewicht. Je buik zal dan ook ontzettend groeien gedurende de laatste loodjes van de zwangerschap en dit zal gepaard gaan met symptomen waar je eerder in je zwangerschap nog geen last van hebt gehad.
Lekkende borsten
Tegen het eind van de zwangerschap kan het zijn dat de melkproductie al op gang is gekomen. Er vloeit dan voormelk, ook wel colostrum genoemd, uit de tepels. Dit is niet te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is kompressen in je beha leggen, zodat de gelekte vloeistof wordt opgevangen. Hiermee voorkom je gênante situaties waarin je met natte plekken in je shirt op borsthoogte rondloopt.
Spataderen
De baarmoeder is uitgezet en moet voorzien worden van optimale bloedtoevoer. De aderen staan onder druk en je lichaam moet hard werken om het bloed krachtig genoeg naar het hart gepompt te krijgen. Daarnaast zorgt het hormoon progesteron ervoor dat de wanden van de bloedvaten slapper worden. Dit bemoeilijkt het terugstromen van het bloed naar de benen met als resultaat blauwe, kronkelige verdikkingen op je benen. De spataderen verdwijnen na de zwangerschap meestal niet meer, daarom kun je ze het beste proberen te voorkomen. Wat je kunt doen om te doorbloeding te stimuleren, is regelmatig even je benen omhoog leggen, zodat het bloed kan terugstromen. Beweging werkt ook bevorderend en je kunt onder de douche warm en koud water afwisselen, wat ook een positieve werking heeft op de bloedcirculatie.
Kramp in de kuiten
Een verschijnsel waar veel vrouwen mee te kampen hebben in het derde trimester is kuitkramp. Van het een op het andere moment, meestal ’s avonds of ’s nachts wanneer je op bed ligt, schiet de kramp erin. De meningen zijn verdeeld over wat hier de oorzaak van is. De een denkt dat het meedragen van het extra gewicht en de belasting op de beenspieren de oorzaak is, terwijl de ander denkt dat het te maken heeft met de bloeddoorstroming in de benen, die niet optimaal is. Het slikken van magnesium kan hoe dan ook geen kwaad.
Bekkeninstabiliteit
Omdat het lichaam zich in deze fase van de zwangerschap voorbereidt op de bevalling, worden de gewrichten en gewrichtsbanden rond het bekken rekbaarder. Het kindje kan zich op deze manier makkelijker de weg naar buiten banen. Wanneer de gewrichtsbanden en de spieren eromheen te slap zijn geworden, kunnen de botdelen in het bekken gaan schuiven. Dit verschijnsel heet bekkeninstabiliteit en heeft pijnklachten tot gevolg. Zo kun je pijn ervaren rondom het schaambeen, in de heupen, in de onderrug en rondom het stuitje. Dit kun je niet voorkomen en er is helaas niets tegen te doen. Wat je wel kunt doen om de klachten te verlichten, is je bewust worden van welke activiteiten je pijn krijgt. Hier kun je je houding, eventueel met behulp van een fysiotherapeut, op leren aanpassen.
Harde buiken
Harde buiken ontstaan door het onwillekeurig samentrekken van de baarmoeder. Je buik wordt hard, maar dit doet geen pijn. Wanneer de baarmoeder geprikkeld wordt doordat je bijvoorbeeld te druk bent geweest of een onverwachte beweging maakt, reageert deze door hard te worden. Zolang dit af en toe gebeurt en pijnloos is, kan het geen kwaad. Wanneer je nog niet mag bevallen, maar wel vaak last hebt van harde buiken (meer dan zes keer per uur) en de frequentie neemt niet af door rust te nemen en te gaan liggen, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Harde buiken mogen absoluut geen pijn doen. Is dit wel het geval en ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, ook dan is het raadzaam om je verloskundige in te schakelen.