Zwangerschapsverschijnselen in het derde trimester

Zwangerschapsverschijnselen in het derde trimester Het derde trimester van een zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 40. Het einde van de zwangerschap is in zicht en je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Ook maakt je kindje in deze laatste fase van de zwangerschap een enorme groeispurt door; hij of zij verviervoudigt in gewicht. Je buik zal dan ook ontzettend groeien gedurende de laatste loodjes van de zwangerschap en dit zal gepaard gaan met symptomen waar je eerder in je zwangerschap nog geen last van hebt gehad.

Lekkende borsten

Tegen het eind van de zwangerschap kan het zijn dat de melkproductie al op gang is gekomen. Er vloeit dan voormelk, ook wel colostrum genoemd, uit de tepels. Dit is niet te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is kompressen in je beha leggen, zodat de gelekte vloeistof wordt opgevangen. Hiermee voorkom je gênante situaties waarin je met natte plekken in je shirt op borsthoogte rondloopt.

Spataderen

De baarmoeder is uitgezet en moet voorzien worden van optimale bloedtoevoer. De aderen staan onder druk en je lichaam moet hard werken om het bloed krachtig genoeg naar het hart gepompt te krijgen. Daarnaast zorgt het hormoon progesteron ervoor dat de wanden van de bloedvaten slapper worden. Dit bemoeilijkt het terugstromen van het bloed naar de benen met als resultaat blauwe, kronkelige verdikkingen op je benen. De spataderen verdwijnen na de zwangerschap meestal niet meer, daarom kun je ze het beste proberen te voorkomen. Wat je kunt doen om te doorbloeding te stimuleren, is regelmatig even je benen omhoog leggen, zodat het bloed kan terugstromen. Beweging werkt ook bevorderend en je kunt onder de douche warm en koud water afwisselen, wat ook een positieve werking heeft op de bloedcirculatie.

Kramp in de kuiten

Een verschijnsel waar veel vrouwen mee te kampen hebben in het derde trimester is kuitkramp. Van het een op het andere moment, meestal ’s avonds of ’s nachts wanneer je op bed ligt, schiet de kramp erin. De meningen zijn verdeeld over wat hier de oorzaak van is. De een denkt dat het meedragen van het extra gewicht en de belasting op de beenspieren de oorzaak is, terwijl de ander denkt dat het te maken heeft met de bloeddoorstroming in de benen, die niet optimaal is. Het slikken van magnesium kan hoe dan ook geen kwaad.

Bekkeninstabiliteit

Omdat het lichaam zich in deze fase van de zwangerschap voorbereidt op de bevalling, worden de gewrichten en gewrichtsbanden rond het bekken rekbaarder. Het kindje kan zich op deze manier makkelijker de weg naar buiten banen. Wanneer de gewrichtsbanden en de spieren eromheen te slap zijn geworden, kunnen de botdelen in het bekken gaan schuiven. Dit verschijnsel heet bekkeninstabiliteit en heeft pijnklachten tot gevolg. Zo kun je pijn ervaren rondom het schaambeen, in de heupen, in de onderrug en rondom het stuitje. Dit kun je niet voorkomen en er is helaas niets tegen te doen. Wat je wel kunt doen om de klachten te verlichten, is je bewust worden van welke activiteiten je pijn krijgt. Hier kun je je houding, eventueel met behulp van een fysiotherapeut, op leren aanpassen.

Harde buiken

Harde buiken ontstaan door het onwillekeurig samentrekken van de baarmoeder. Je buik wordt hard, maar dit doet geen pijn. Wanneer de baarmoeder geprikkeld wordt doordat je bijvoorbeeld te druk bent geweest of een onverwachte beweging maakt, reageert deze door hard te worden. Zolang dit af en toe gebeurt en pijnloos is, kan het geen kwaad. Wanneer je nog niet mag bevallen, maar wel vaak last hebt van harde buiken (meer dan zes keer per uur) en de frequentie neemt niet af door rust te nemen en te gaan liggen, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Harde buiken mogen absoluut geen pijn doen. Is dit wel het geval en ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, ook dan is het raadzaam om je verloskundige in te schakelen.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan…
Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Je bent zwanger, wat kun je verwachten? Wat zijn de eerste verschijnselen na de bevruchting? De eerste zwangerschapsvers…
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
Zwangerschapsverschijnselen in het eerste trimesterZwangerschapsverschijnselen in het eerste trimesterDe periode van de eerste dertien weken van de zwangerschap wordt het eerste trimester genoemd. Het kan zijn dat een vrou…

Zwanger: Vitamines, mineralen en foliumzuurZwanger: Vitamines, mineralen en foliumzuurVitamines en mineralen maken ons lichaam niet of onvoldoende zelf aan. Toch zijn ze onmisbaar. Deze chemische verbinding…
Zwangerschapsverschijnselen in het tweede trimesterZwangerschapsverschijnselen in het tweede trimesterHet tweede trimester van de zwangerschap loopt van week 14 tot en met week 27. Het aanbreken van het tweede trimester is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.mamaenzo.nl/zwanger/gezondheid/zwanger-sos-spataderen
  • http://www.24baby.nl/zwangerschapskalender/zwangerschapstrimesters/derde-trimester-zwangerschap/
  • http://www.zappybaby.be/nl/zwangerschap/137485/zwangerschap-het-derde-trimester
  • http://ezwangerschapskalender.nl/zwangerschapskwalen/
  • http://ezwangerschapskalender.nl/kuitkramp/
  • http://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/bekkeninstabiliteit-tijdens-zwangerschap/
  • http://www.babyopkomst.nl/article/harde-buiken/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.