Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?
Je bent zwanger, wat kun je verwachten? Wat zijn de eerste verschijnselen na de bevruchting? De eerste zwangerschapsverschijnselen of symptomen verschillen erg van elkaar en het zijn er heel veel. Vaak komen de verschijnselen gecombineerd voor of soms zelfs helemaal niet. Ook kunnen jouw eerste zwangerschapsverschijnselen afwijken van die van die iemand anders.
Zwangerschapsverschijnselen/symptomen wat zijn dat?
Onder de eerste zwangerschapsverschijnselen of zwangerschapssymptomen verstaan we de eerste signalen die het lichaam geeft wanneer de eicel zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand. Deze innesteling vindt plaats ongeveer 10 dagen na conceptie (bevruchting). Vanaf dit moment kunnen zwangerschapsverschijnselen optreden waaruit je kunt afleiden of je daadwerkelijk zwanger bent of niet. Soms kun je meerdere verschijnselen herkennen, maar het is ook mogelijk dat je de eerste verschijnselen niet, gedeeltelijk of nauwelijks opmerkt.
De eerste zwangerschapsverschijnselen/symptomen
De zwangerschapsverschijnselen hebben een bepaald verloop. Sommige merk je eerder op dan andere en sommige zwangerschapsverschijnselen komen pas tot uiting nadat een ander zwangerschapsverschijnsel al is ingetreden. De volgende verschijnselen kunnen een teken zijn van zwangerschap.
Het verliezen van bloed door zwangerschap
Licht bloedverlies kan ontstaan door de innesteling van de eicel in de baarmoederwand. Het bloed is vaak bruin/paars van kleur en soms vermengd met slijm. Een ander woord hiervoor is een zogenaamde innestelingsbloeding. Een innestelingsbloeding kan worden vergeleken met een lichte menstruatie.
Gevoelige borsten/tepels door zwangerschap
Dit is een van de eerste zwangerschapsverschijnselen en wordt door veel vrouwen ondervonden. Deze gevoeligheid ontstaat doordat, onder invloed van het zwangerschapshormoon, de bloedtoevoer naar de borsten en tepels wordt verhoogd. De borsten worden voorbereid op het geven van borstvoeding. De gevoeligheid wordt vaak in de loop van de zwangerschap minder, maar in het begin kan de gevoeligheid zo erg zijn dat een lichte aanraking al pijnlijk is.
Misselijkheid door zwangerschap
Misselijkheid is ook een veel voorkomend eerste kenmerk van zwangerschap. Misselijkheid treedt meestal rond de vijfde week de zwangerschap op. Deze misselijkheid kun je de hele dag ervaren of zelfs helemaal niet. De oorzaak van deze misselijk is nog niet bekend, maar het zwangerschapshormoon hCG heeft er waarschijnlijk mee te maken.
Blauwe aderen op de borsten door zwangerschap
Blauwe aderen worden zichtbaar door de verhoogde bloedtoevoer naar de borsten.
Vermoeidheid door zwangerschap
Vermoeidheid is ook een kenmerkend verschijnsel van zwangerschap. Zwanger zijn vraagt veel energie van het lichaam, dit resulteert in vermoeidheid. Je kunt de vermoeidheid tegengaan door veel te rusten. Ben je al wat langer zwanger dan zal de vermoeidheid waarschijnlijk na verloop van tijd minder worden.
Vaak moeten plassen door zwangerschap
Na verloop van tijd zal je vaker moeten plassen. Dit komt doordat je lichaam een hoger bloedvolume heeft en je nieren hierdoor meer urine gaan produceren, dit is normaal. Pijn bij het plassen is nooit normaal, raadpleeg dan altijd een huisarts. Mogelijk heb je dan te maken met een urineweginfectie.
Veranderingen aan tepelhof/schaamlippen door zwangerschap
Je huid kan in de loop van de zwangerschap veranderen. Deze veranderingen zijn met name zichtbaar aan het tepelhof en/of de schaamlippen. Het tepelhof kan wat donkerder worden en er kunnen kleine bultjes op ontstaan. Deze bultjes/bobbeltjes zijn klieren die vergroten. Deze klieren produceren later een vloeistof om de tepel schoon te houden. De schaamlippen en vagina kunnen ook veranderen van kleur en worden dan rood/paarsig van kleur.
Veranderingen van geur en smaak door zwangerschap
Door de hormonen kan je smaak en geur anders gaan ervaren. Vond je voor je zwangerschap koffie heerlijk? Het is goed mogelijk dat je tijdens je zwangerschap geen koffie meer kan ruiken of drinken. De ervaringen van geuren en smaken zijn verschillend, maar een bekend voorbeeld is dat zwangere vrouwen vaak zin hebben in zure voedingsmiddelen als augurken, zilveruitjes. Met name tijdens de eerste drie maanden is er een verhoogde afkeer en gevoeligheid tegen bitter en tijdens de vierde tot en met de negende maand kan opeens een voorkeur voor zout optreden. Een verbeterde reuk en smaak kan als voordeel hebben het kind te beschermen tegen schadelijke stoffen.
Een vreemde vieze smaak in de mond door zwangerschap
Dit is ook een typisch zwangerschapsverschijnsel en komt bij sommige vrouwen voor. De smaak is meestal een metaalachtige smaak.
Een gevoelige onderbuik door zwangerschap
Een gevoelige onderbuik ontstaat doordat de baarmoeder groeit. Deze groei kan krampen tot gevolg hebben en/of het gevoel dat je ongesteld moet worden.
Lichaamstemperatuur veranderingen door zwangerschap
Normaal gesproken daalt de lichaamstemperatuur van een vrouw aan het einde van een cyclus. Als je zwanger bent gebeurt dit niet en blijft je lichaamstemperatuur gewoon hoog.
Niet ongesteld/overtijd door zwangerschap
Je bent niet ongesteld geworden je kunt nu een zwangerschapstest doen. Sommige extra gevoelige zwangerschapstesten kunnen ook enkele dagen voordat je ongesteld wordt al vaststellen of je zwanger bent of niet. Een zwangerschapstest spoort de aanwezigheid op van hCG. hCG staat ook wel bekend als het zwangerschapshormoon.