Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?

Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen? Je bent zwanger, wat kun je verwachten? Wat zijn de eerste verschijnselen na de bevruchting? De eerste zwangerschapsverschijnselen of symptomen verschillen erg van elkaar en het zijn er heel veel. Vaak komen de verschijnselen gecombineerd voor of soms zelfs helemaal niet. Ook kunnen jouw eerste zwangerschapsverschijnselen afwijken van die van die iemand anders.

Zwangerschapsverschijnselen/symptomen wat zijn dat?

Onder de eerste zwangerschapsverschijnselen of zwangerschapssymptomen verstaan we de eerste signalen die het lichaam geeft wanneer de eicel zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand. Deze innesteling vindt plaats ongeveer 10 dagen na conceptie (bevruchting). Vanaf dit moment kunnen zwangerschapsverschijnselen optreden waaruit je kunt afleiden of je daadwerkelijk zwanger bent of niet. Soms kun je meerdere verschijnselen herkennen, maar het is ook mogelijk dat je de eerste verschijnselen niet, gedeeltelijk of nauwelijks opmerkt.

De eerste zwangerschapsverschijnselen/symptomen

De zwangerschapsverschijnselen hebben een bepaald verloop. Sommige merk je eerder op dan andere en sommige zwangerschapsverschijnselen komen pas tot uiting nadat een ander zwangerschapsverschijnsel al is ingetreden. De volgende verschijnselen kunnen een teken zijn van zwangerschap.

Het verliezen van bloed door zwangerschap

Licht bloedverlies kan ontstaan door de innesteling van de eicel in de baarmoederwand. Het bloed is vaak bruin/paars van kleur en soms vermengd met slijm. Een ander woord hiervoor is een zogenaamde innestelingsbloeding. Een innestelingsbloeding kan worden vergeleken met een lichte menstruatie.

Gevoelige borsten/tepels door zwangerschap

Dit is een van de eerste zwangerschapsverschijnselen en wordt door veel vrouwen ondervonden. Deze gevoeligheid ontstaat doordat, onder invloed van het zwangerschapshormoon, de bloedtoevoer naar de borsten en tepels wordt verhoogd. De borsten worden voorbereid op het geven van borstvoeding. De gevoeligheid wordt vaak in de loop van de zwangerschap minder, maar in het begin kan de gevoeligheid zo erg zijn dat een lichte aanraking al pijnlijk is.

Misselijkheid door zwangerschap

Misselijkheid is ook een veel voorkomend eerste kenmerk van zwangerschap. Misselijkheid treedt meestal rond de vijfde week de zwangerschap op. Deze misselijkheid kun je de hele dag ervaren of zelfs helemaal niet. De oorzaak van deze misselijk is nog niet bekend, maar het zwangerschapshormoon hCG heeft er waarschijnlijk mee te maken.

Blauwe aderen op de borsten door zwangerschap

Blauwe aderen worden zichtbaar door de verhoogde bloedtoevoer naar de borsten.

Vermoeidheid door zwangerschap

Vermoeidheid is ook een kenmerkend verschijnsel van zwangerschap. Zwanger zijn vraagt veel energie van het lichaam, dit resulteert in vermoeidheid. Je kunt de vermoeidheid tegengaan door veel te rusten. Ben je al wat langer zwanger dan zal de vermoeidheid waarschijnlijk na verloop van tijd minder worden.

Vaak moeten plassen door zwangerschap

Na verloop van tijd zal je vaker moeten plassen. Dit komt doordat je lichaam een hoger bloedvolume heeft en je nieren hierdoor meer urine gaan produceren, dit is normaal. Pijn bij het plassen is nooit normaal, raadpleeg dan altijd een huisarts. Mogelijk heb je dan te maken met een urineweginfectie.

Veranderingen aan tepelhof/schaamlippen door zwangerschap

Je huid kan in de loop van de zwangerschap veranderen. Deze veranderingen zijn met name zichtbaar aan het tepelhof en/of de schaamlippen. Het tepelhof kan wat donkerder worden en er kunnen kleine bultjes op ontstaan. Deze bultjes/bobbeltjes zijn klieren die vergroten. Deze klieren produceren later een vloeistof om de tepel schoon te houden. De schaamlippen en vagina kunnen ook veranderen van kleur en worden dan rood/paarsig van kleur.

Veranderingen van geur en smaak door zwangerschap

Door de hormonen kan je smaak en geur anders gaan ervaren. Vond je voor je zwangerschap koffie heerlijk? Het is goed mogelijk dat je tijdens je zwangerschap geen koffie meer kan ruiken of drinken. De ervaringen van geuren en smaken zijn verschillend, maar een bekend voorbeeld is dat zwangere vrouwen vaak zin hebben in zure voedingsmiddelen als augurken, zilveruitjes. Met name tijdens de eerste drie maanden is er een verhoogde afkeer en gevoeligheid tegen bitter en tijdens de vierde tot en met de negende maand kan opeens een voorkeur voor zout optreden. Een verbeterde reuk en smaak kan als voordeel hebben het kind te beschermen tegen schadelijke stoffen.

Een vreemde vieze smaak in de mond door zwangerschap

Dit is ook een typisch zwangerschapsverschijnsel en komt bij sommige vrouwen voor. De smaak is meestal een metaalachtige smaak.

Een gevoelige onderbuik door zwangerschap

Een gevoelige onderbuik ontstaat doordat de baarmoeder groeit. Deze groei kan krampen tot gevolg hebben en/of het gevoel dat je ongesteld moet worden.

Lichaamstemperatuur veranderingen door zwangerschap

Normaal gesproken daalt de lichaamstemperatuur van een vrouw aan het einde van een cyclus. Als je zwanger bent gebeurt dit niet en blijft je lichaamstemperatuur gewoon hoog.

Niet ongesteld/overtijd door zwangerschap

Je bent niet ongesteld geworden je kunt nu een zwangerschapstest doen. Sommige extra gevoelige zwangerschapstesten kunnen ook enkele dagen voordat je ongesteld wordt al vaststellen of je zwanger bent of niet. Een zwangerschapstest spoort de aanwezigheid op van hCG. hCG staat ook wel bekend als het zwangerschapshormoon.
© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan…
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
ZwangerschapssymptomenJe werd niet ongesteld, je wacht op je menstruatie. Je hoopt of bent net bang. Het uitblijven van een menstruatie kan ee…
De eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchtingDe eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchtingOf je zwanger bent of niet, kun je pas met zekerheid weten na een positieve zwangerschapstest. Uiteraard hoeft een negat…

Pijnlijke beenkramp tijdens de zwangerschapZwangerschap is met van alle ongemakken voorzien. Pijnlijke krampen in de benen zijn daar een van. Je kunt er echter mee…
12 weken zwanger: Tips voor jonge moeders12 weken zwanger: Tips voor jonge moedersDe twaalfde week van de zwangerschap is een echte mijlpaal. Hoewel de baby nog erg klein is, meestal zo'n 6 tot 8 cm, is…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.