Zwangerschapssymptomen

Je werd niet ongesteld, je wacht op je menstruatie. Je hoopt of bent net bang. Het uitblijven van een menstruatie kan een zwangerschapssymptoom zijn maar is dit niet altijd. Er zijn echter ook andere zwangerschapssymptomen, een kort overzicht. Naast het uitblijven van maandstonden en een positieve zwangerschapstest zijn er ook andere aanwijzingen dat er een vrucht zich aan het ontwikkelen is.

Symptomen kunnen zijn:

De basale temperatuur is verhoogd

Als de vrouw gedurende enkele weken elke ochtend voor het opstaan haar lichaamstemperatuur genomen heeft en deze in een grafiek geplaatst heeft, kan zij merken dat er na een bepaalde tijd de curve van deze temperatuur hoger ligt dan normaal. Wanneer deze curve gedurende 18 dagen of meer hoger is dan normaal, is het bijna zeker dat de vrouw zwanger is.

Misselijkheid

's Ochtends voor het opstaan kan men zich misselijk voelen. Dikwijls helpt het voor het opstaan een beschuit te eten zodat de maag niet volledig leeg is bij het rechtstaan. Hierbij sluit ook aan dat de vrouw een plotse afkeer van bepaalde geuren kan hebben, zoals koffie en dergelijke. Dit is meestal een tijdellijk verschijnsel maar lang niet altijd.

Vermoeidheid

Sommigen hebben er last van, anderen dan weer niet. Vermoeidheid kan wel een volledige dag duren en verbetert wanneer het lichaam gewend is aan de andere hormonen die nu zich in het lichaam bevinden. Dit kan pas na enkele weken of maanden zijn.

Afkeer van bepaald voedsel/hunker naar bepaald voedsel

Een afkeer of juist hunker naar bepaad voedsel kan ook diwijls een indicator voor een zwangerschap zijn. Wat men vroeger net lekker vond, kan men nu niet meer ruiken of zien. Wat men vroeger niet kon eten, wordt dikwijls nu graag gegeten.

Humeurigheid

Onder invloed van de zwangerschapshormonen kan men last hebben van humeurigheid. De vrouw kan overgevoelig reageren op bepaalde onderwerpen of situaties die zich voordoen.

Frequenter plassen

Door de druk die uitgeoefend wordt op de blaas, moet men meer dan anders urineren. Na enekel weken stabiliseert dit, in de laatste maanden kan dit opnieuw erger worden.

Tepelhof kleurt donkerder

Sommige vrouwen merken dat ze zwanger zijn omdat het tepelhof donkerder kleurt dan ervoor. Ook kan men last hebben van gevoelige en/of pijnlijke borsten.
© 2007 - 2024 Lise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan…
Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Je bent zwanger, wat kun je verwachten? Wat zijn de eerste verschijnselen na de bevruchting? De eerste zwangerschapsvers…
Symptomen van zwangerschapSymptomen van zwangerschapAls je zwanger bent, dan wordt heel je hormoonhuishouding op zijn kop gezet. Het is namelijk best een ingrijpende verand…

Zwangerschaps fabeltjesAls je zwanger bent of wilt worden, komen er zoveel mensen aan met allerlei wijsheden. Hierbij een lijst met fabeltjes d…
Stimuleer je baby's ontwikkeling prenataalZelfs voor je kindje geboren is, kan je al een eerste contact leggen en het stimuleren in zijn of haar ontwikkeling. Lee…
Reacties

///, 16-10-2011
Hallo,
ik ben overgestapt na een zwaardere pil en heb de oude pil gewoon opgemaakt en toen meteen met de nieuwe pil begonnen zonder te stoppen tussendoor met de pil.
Ik heb (toen ik al begonnen was aan de nieuwe pil) seks gehad.
ben nu elke keer erg misselijk in de avonden overdag heb ik helemaal nergens last van
kan ik zwanger zijn? Reactie infoteur, 07-11-2011
Hallo,

in principe kan je niet zwanger zijn door de overstap, ook al heb je geen week tussendoor gestopt. Mocht je eventueel zwanger zijn, dan zou het moeten zijn omdat je vb de pil niet correct hebt ingenomen, of door een buikgriep waardoor de pil niet goed werkte of een pil vergeten of te laattijdig ingenomen… Maar zoals gezegd, zwanger door over te stappen op een andere pil -ook al heb je geen tussenstop ingelast- kan niet.
groetjes

Happy84, 26-02-2011
Hallo, Ook ik zit met een heel groot vraagteken! Ik ben in september 2010 gestopt met de pil. Sindsdien heel onregelmatige cycli. Eerste was 73 dagen, de tweede 43 dagen en dit is nu de derde ronde. Ik heb mn eisprong ondertussen 3 weken geleden gehad (had toen krampen onderin mn buik en slijmverlies werd anders). Sinds 2 weken gezwollen borsten (ondertussen al meer dan een cup erbij!) en sinds 1,5 week nog veel andere klachten: moe en soms toch moeilijk in slaap geraken of wakker liggen 's nachts, misselijk met vlagen, vaak moeten plassen, branderig gevoel in tepels, verminderde eetlust, druk onderin mn buik. Ondanks dat alles ben ik meestal wel superhappy en voel ik mij redelijk goed. Ik heb 4 dagen geleden en vandaag een zwangerschapstest gedaan: bieden negatief. Ik ben vandaag op dag 42 in mijn cyclus en mijn eisprong heb ik gemerkt op dag 22. Kan jij mij advies geven over wat ik nu moet doen? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 27-02-2011
Hallo,
mocht je echt je eisprong op dag 22 gehad hebben, dan zou je nu toch al moeten zien door een test dat je zwanger bent. Je hebt al 2 testen gedaan, waren ze beide heel duidelijk negatief?
Ben je ervan overtuigd dat op dag 22 je eisprong was en je twijfelt aan beide testen, zou ik je aanraden een bloedtest te laten doen door je huisarts. Het resultaat heb je heel vlug, al na een tweetal dagen (dus mocht je nog begin deze week gaan…). Met deze test ben je echt wel zeker. Als je eisprong op dag 22 geweest is, ben je nu reeds 7 dagen overtijd en is het hcg-gehalte in je bloed ook hoog genoeg om te kunnen meten.
Mocht het deze ronde niet gelukt zijn, kan ik je echt de temperatuurmethode aanraden. De eerste dagen en weken zal je misschien wel denken 'wat heb ik hier nu aan?' maar het is wel degelijk na een tijdje goed zichtbaar. Als je dit gebruikt en ook wat bijhoudt wanneer je seksueel contact hebt, weet je ook of je deze ronde kans maakt zwanger te zijn. De periode vóór de eisprong blijft je temperatuur (elke ochtend gemeten, liefst nog voordat je opstaat) steeds rond hetzelfde schommelen, ná je eisprong merk je een stijging (en deze blijft dan ook 14 dagen aanhouden, waarna ze óf bijft rond deze hogere temperaturen schommelen óf weer naar de oorspronkelijke temperatuur weerkeert). Enig nadeel, je merkt de stijging pas als je eisprong voorbij is. Vandaar dat het wat handig is als je ongeveer bijhoudt wanneer je al dan niet betrekkingen hebt.
Nog even iets praktisch ook: als je zo'n schema wilt bijhouden, maak ze zodanig op, dat je verscheidene weken naast elkaar kan leggen.Dit maakt alles (betreffende die stijging) heel erg duidelijk.
groetjes en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.

Meisje17, 19-02-2011
Ik heb al een maand last van lage buikpijn, hoofdpijn, pijn in mn onderrug, rommelende darmen, veel plassen en een opgeblazen buik (die overigens wel minder is na het plassen). Wel ben ik vorige week ongesteld geworden. Ik bloedde 2 dagen erg, toen een dag niet en daarna nog 2 dagen bruin bloed. Normaal was ik echt 5 dagen flink ongesteld.

Ik weet dat je bij een zwangerschap niet ongesteld hoort te worden, maar je leest toch wel eens dat vrouwen ongesteld worden en later blijkt dat ze toch zwanger zijn.

Ik hoop dat je me kan helpen. Reactie infoteur, 26-02-2011
Hallo,

het zijn niet geheel duidelijke klachten maar je blijkt er toch al een maand last van te hebben. Vorige week werd je ongesteld maar blijkbaar minder dan anders. Neem je één of andere vorm van anticonceptie? Heb je de voorbije maanden geheel onbeschermd sexueel contact gehad?
Vrouwen kunnen inderdaad nog tijdens een zwangerschap (en vooral tijdens de eerste zwangerschapsmaanden) bloedverlies hebben. Dit kan omwille van verschillende redenen zijn vb wanneer de vrouw niet weet dat ze zwanger is maar toch de pil blijft doornemen.
Vandaar ook de vragen over een anticonceptie middel en onbeschermd seksueel contact. Bestaat er een kans waardoor het zou kunnen zijn dat je inderdaad zwanger bent? Plan je kinderen of nog niet?
groetjes

Channn /., 13-01-2011
Ik had maandag voor 't laatst geslachtsgemeenschap met mijn vriend.
maar eerst ff zonder condoom. maar ik was bang dat er voorvocht bij is gekomen
dus zijn naar de apotheek geweest & hebben daar de morning after gehaald, en heb ik gister genomen.
maar ik heb nu geen echt buikpijn ofzo maar meer bij mijn maag.
maar komt dat door de morning after pil? of kun je het naar een paar dagen al voelen dat je zwanger kan zijn?
want door morning afterpil heb je al een kleine kans. maar toch, voor de zekerheid. Reactie infoteur, 26-02-2011
Hallo,

ondertussen zal je reeds weten of je al dan niet zwanger bent. Mijn excuses voor de late reactie, ik ben zelf onlangs bevallen van een meisje en ben pas vanaf nu weer in staat te antwoorden op reacties.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.
groetjes

Ikke, 26-12-2010
Ik heb mijn menstruatie nog niet gehad ik moet ze binnen 4 dagen krijgen. iedereen vroeg aan mij of ik in verwachting ben omwille het groeien van mijn borsten en de misselijkheid die een week bleef duren. nu heb ik een test gedaan en was op nog geen seconde positief. maar nu ben ik bang dat dit dus degelijk niet zo is. het was een test van de apotheker van het merk multi pharma. nu 3 december had ik mijn maanstonden maar die waren 3 dagen ipv 8 dagen en had maar een beetje krampen helemaal niet zo veel als anders nu had ik 1 pilletje moeten pakken 1 dag ipv 4 per dag nu heb ik krampen gehad en misselijk geweest dit was 7 tot 8 dagen en nu heb ik hier geen last meer van. zou die test vals kunnen zijn? met vriendelijke groeten… ps hopenlijk word ik een beetje wijzer Reactie infoteur, 26-02-2011
Hallo,
mijn excuses vor de late reacties.
Ondertussen zul je reeds geruime tijd weten of je al dan niet zwanger bent…
alvast het allerbeste gewenst,
groetjes

Sanne, 19-04-2010
Ik vind het heel erg jammer, ik ben afgelopen vrijdag ongesteld geworden… :-( Ik was heel erg teleurgesteld, maar valt niets aan te doen. Enigste wat ik nog tegen mezelf kan zeggen is: Gewoon afwachten en geduldig zijn. Ik was 2 weken overtijd en had gedacht dat ik zwanger was. Huisarts zei dat mijn menstruatie misschien wegbleef omdat ik stress had. Ik had die week examens op school, misschien dat het daar aan lag. Eerlijk gezegd weet ik het zelf ook niet meer. Aan iedereen die zwanger willen worden; Veeeel succes! Reactie infoteur, 22-04-2010
Hey Sanne, inderdaad erg jammer… Stress kan inderdaad heel wat in de war sturen in ons lichaam, niet altijd gemakkelijk hé. Ik wens je nog heel veel succes en binnen de kortste keren een kleintje op komst!
groetjes

Sanne, 14-04-2010
Mijn eerste dag van mijn laatste menstruatie was 7 maart. Op 23 maart heb ik mijn eisprong gevoelt, ik kreeg toen pijn links in mijn onderbuik. En ben toen even blijven liggen. Heb een week ofso daarna steken in mijn onderbuik gehad. Mijn menstruatiecyclus van de afgelopen 5 maanden was altijd tussen de 28 en 33 dagen. Vorige maand was het dan 31 dagen. Nu (deze maand) ben ik op dag 39. Ik ga gewoon afwacten, ook al is dat zo moeilijk. En over een paar dagen weer een test doen. Maandag komt mijn huisarts terug dus dan ga ik er wel naar toe.
Ik laat het nog wel weten… en bedankt nog voor het beantwoorden van mijn vragen! Reactie infoteur, 16-04-2010
Is graag gedaan hoor!
Laat zeker een berichtje na, het zou leuk zijn te horen hoe het verder verlopen is!
Nog even geduld, duimen maar en hopelijk…
groetjes

Sanne, 13-04-2010
Ik heb van ochtend een zwangerschapstest gedaan maar het was negatief. En ik ben ook nog steeds niet ongesteld geworden. Vandaag ben ik al 8 dagen overtijd. Dus ik begrijp het eigenlijk niet. En mijn huisarts is op vakantie, die komt pas volgende week terug. Ik wil eigenlijk ook niet naar een andere huisarts. Dat is nou wel balen :((. Wat zou ik nou eigenlijk het beste kunnen doen? Reactie infoteur, 13-04-2010
Amai, da's inderdaad wel echt balen.
Het is dus 8 dagen dat je overtijd bent.
Heb je de voorbije maanden een goed zicht gehad op je eventuele eisprong? Hoe weet je voor jezelf dat je eisprong net geweest is, temperatuurmethode? Wanneer exact (hoeveel dagen geleden-als je dat nog zou weten) had je die steken in je onderbuik?
Ik wil je niet ongerust maken maar het kan zijn dat een eisprong iets later plaatsvindt(vandaar ook de langere cyclus), soms voelt men ook een eisprong. De reden waardoor een eisprong later is dan normaal, kan verschillende redenen hebben:stress, heel erg hard bezig zijn met het feit dat je zo vlug mogelijk zwanger wilt worden. Het kan er allemaal een invloed op hebben.
Ik ben even aan het nadenken wat ik zou doen, mocht ik in je plaats zijn…
Even voor mezelf nagaan of ik iets van symptomen heb wanneer bijna mijn menstruatie er aan komt:
- veranderingen in gedrag(nors zijn, …)
- opgezette buik,
- grote ongezonde eetlust… :-) ),
- eventueel een dag of 2 wachten en opnieuw een test doen maar misschien van een ander merk,
- de exacte datum nagaan wanneer de huisarts terug komt ;-)
Ik weet niet of je echt veel meer kúnt doen ook behalve afwachten (tot ofwel de volgende test ofwel de bloedtest bij een dokter laten uitvoeren)
Waar ik wel aan denk, is of je toevallig niet weet (of misschien morgen even bellen ter info)of je niet terecht kunt in een ziekenhuis in je buurt voor een bloedproef? Misschien is dat wel nog iets wat je kunt navragen.
Ik duim nog steeds volop met je mee en laat zeker iets weten voor het verdere verloop hé! groetjes

Sanne, 03-04-2010
Hallo, ik heb een vraagje, ik ben nu al sinds bijna 5 maanden gestopt met de pil. 1 dag voor de eisprong heb ik geslachtsgemeenschap gehad met mijn man. Op de dag van de eisprong ook. Ik had een kussentje onder mij gezet zodat het sperma er niet snel uit vloeit. En ben bijna een uur blijven liggen (dit doe ik eigenlijk al maanden). Ik heb een paar dagen na de eisprong links in mijn onderbuik pijn gehad, het waren net steken. Ik heb nog een week voor mijn menstruatie. Ik voel me in de ochtend een beetje misselijk, pijn aan mijn borsten ( het is meer dat het jeukt aan mijn tepels), en heb last van een opgezette buik. Kan het zijn dat ik zwanger ben? Ik wil geen test doen voor een teleurstelling en wil daarom wachten tot de week van mijn menstruatie. Ik heb al zoveel tests gedaan tot nu toe, maar deze maand dus niet. En is het normaal dat het sperma niet beweegt en er snel weer uit vloeit? Of moet ik me daar ook zorgen om maken?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 05-04-2010
Vervolg… (had een toets meegehad)
Een eisprong is niet altijd even eenvoudig te voorspellen. Soms kan hij een dagje vroeger of een dagje later optreden, maar als hj meestal rond dezelfde dag plaatsvindt, kan je altijd gemeenschap hebben in de dagen ervoor. Dit omdat de zaadcel en eicel een weg moeten afleggen, elkaar tegenkomen en dan pas de bevruchting plaatsvindt. Dit duurt enkele uren. Sperma blijft enkele dagen vruchtbaar maar eens de eisprong is ingezet, is er geen stap meer terug.
De steken die je onderaan je buik gevoeld hebt, kan eventueel zelfs de eisprong geweest zijn die je gevoeld hebt maar het kan natuurlijk ook iets anders geweest zijn.
Gezien je vóór de vermoedelijke eisprong geslachtsgemeenschap hebt gehad, is er natuurlijk een kans dat je zwanger bent. Dit zal je binnen enkele dagen natuurlijk te weten komen. Of je zwanger zou kunnen zijn door te letten op je lichaam (opgezette buik, jeuk aan de tepels…)is echter nog wat vroeg. Een opgezette buik kan je ook hebben als je net voor je menstruatie staat.
Het sperma zie je niet bewegen (dit is enkel microscopisch zichtbaar), en dat het sperma er vlug uitvloeit, is ook normaal.
Ik wens je heel veel succes en binnenkort (misschien wel vlugger dan je verwacht ;-) ) een mooie zwangerschap toe!Als je nog vragen zou hebben, laat gerust een berichtje na.
groetjes

Billie, 22-03-2010
Ik heb een vraagje ik moet over ong. ander half - 2 weken ongsteld worden maar ik heb onveilig sex gehad met mijn (nu ex) vriend en hij is in mij klaar gekomen. Ik slik de pil niet meer en ben eerder gestopt tijd trg en voelde geen klachten zoals ik nu heb, ik heb stekede gevoel in me onderbuik voornamelijk links en rechts, ontzettend moe, koppijn, misselijk met vlagen, duizelig, rugpijn voornamelijk onderrug en me borsten voelen raar aan beetje koud achtig net beetje tinteling maar dat is nu wat minder… zou ik zwange rkunnen zijn? Reactie infoteur, 26-03-2010
Hallo,
als je totaal geen voorbehoedsmiddel gebruikt, is er inderdaad kans dat je zwanger bent geraakt.
Je spreekt echter over maar 1 keer (voor zover ik kan afleiden uit je bericht) onveilige seks, enkele weken geleden of hoelang exact? Als dit vb nog maar een week of 2 weken geleden is, is het echt nog vroeg om reeds nu al zwangerschapssymptomen te hebben, hoewel het nu ook weer niet volledig uitgesloten is.
Heb je meerdere keren onveilige seks gehad? Gedurende enkele maanden of was dit maar 1 keer? Hoelang is dit geleden? Is het lang gelden dat je nog je regels gehad hebt en menstrueer je normaalgezien geregeld?
Misschien kan je reeds een zwangerschapstest thuis uit proberen, hiervan hangt het wat vanaf hoelang het geleden is dat je onveilige seks gehad hebt. Als dit nu nog maar een weekje geleden is, kan het nog te vroeg zijn waardoor de test nog niet goed werkt (indien je zwanger zou zijn, zou je lichaam nog te weinig zwangerschapshormoon aangemaakt hebben).
Heb je nog vraagjes, twijfel je ergens over, laat gerust opnieuw een berichtje na. Ik antwoord zo vlug als ik kan.
met vriendelijke groetjes,

Mandy, 12-03-2010
Hallo,

Ik begin nu aan de 3de strip van mijn eerste doosje.
Ja ik had alleen mijn urine laten testen bij de huisarts, niet mijn bloed.
En ik nam de pil altijd in voordat ik ging slapen, die tijden verschilden wel maar volgens mij mag er tussen 2 pillen max. 32 uur zitten.
Mijn moeder zegt zelf ook wel dat ik niet zwanger kan zijn.
Maar voor mezelf denk ik wel vaker dat het anders is zoals het eigenlijk is. Reactie infoteur, 17-03-2010
Hallo,

de kans dat je zwanger bent, is klein hoor. Je neemt de pil ook correct in.
Denk je dat je klachten na een tijd toch niet 'tussen je oren' zitten, kun je nog steeds contact met je huisarts of een vertrouwenscentrum opnemen maar zoals gezegd, de kans is eerder klein.
vele vriendelijke groetjes, Liesbeth

Mandy, 10-03-2010
Hallo,

Ik heb 14 februari voor het eerst gevreeen, ik ben aan de pil en we gebruikten een condoom.
In mijn stopweek ben ik een paar dagen te laat ongesteld geworden(waarschijnlijk omdat ik heel erg stress had, of ik het wel zal worden of niet), maar wel gewoon 5 dagen ongesteld. Mijn moeder had de dokter gebeld omdat ik niet ongesteld werd dus moest ik urine inleveren, toen was ik dus niet zwanger. Die dag werd ik nog ongesteld.
Maar nu heb ik last van mijn borsten, een een beetje van mn buik. Ik ben echt super bang dat ik zwanger ben.
Pff :( Reactie infoteur, 12-03-2010
Hallo Mandy,

Als je én de pil én een condoom hebt gebruikt op de correcte manier, ben je wel heel erg goed beschermd tegen een ongewenste zwangerschap en sexuele overdraagbare aandoening, heel erg goed van je.
Je bent ongesteld geworden tijdens je stopweek, weliswaar iets later maar dit geeft niet hoor. Soms valt het zelfs eens voor dat -zelfs bij correcte inname van de pil- je tijdens je stopweek geen regels krijgt.
Je hebt ook je bloed laten testen en het resultaat was negatief. Hoe komt het dat je denkt dat je toch zwanger zou kunnen zijn? Neem je de pil al geruimere tijd en stipt?
Je hebt ook een condoom gebruikt, dus mocht eventueel je pil niet goed gewerkt hebben, werd je tegen een zwangerschap beschermd door deze condoom.
Als de test uitgewezen heeft dat je niet zwanger bent, en jullie weten dat je zelfs twee voorbehoedsmiddelen (correct) gebruikt hebt, zou ik me niet al te veel zorgen meer maken. Waarschijnlijk zullen je klachten wat te wijten zijn aan de stress die hiermee gepaard gaat.
Ben je toch niet heel erg zeker, kun je nog altijd voor je gemoedsrust, opnieuw een bloedtest laten doen bij de huisarts. Of een zwangerschapstest thuis, door middel van je urine op te vangen.
met vriendelijke groetjes, Liesbeth

Sanne, 22-02-2010
Nee ik bedoel dat ik sinds vier maanden nog niet zwanger ben geraakt, en of dat normaal is. Ik heb wel regelmatig mijn menstruatie. Voor dat ik met de pil begon was het ook zo. MIjn cyclus is meestal tussen de 28 en 32 dagen. De reden waarom ik twijfel of ik wel een eisprong heb gehad is omdat ik sinds vier maanden nog niet zwanger ben geraakt. Ik heb bijna vier jaar lang de pil gebruikt en zover ik weet heb je gedurende het gebruik van de pil geen eisprong. Klopt dat? Kan het daaraan liggen dat het zolang duurt? Reactie infoteur, 25-02-2010
Hallo,
het is wel nog heel pril om al te spreken over eventuele problemen hoor. Bij de meeste koppels duurt het tussen de enkele maanden en 1 jaar om zwanger te raken, en dit volledig zonder medische tussenkomst en dergelijke. Bij sommige koppels duurt het nog iets langer zelfs om tot een natuurlijke zwangerschap te komen.
Het hangt van verschillende factoren af zoals vb op het goeie moment sexuele gemeenschap hebben (vóór de eisprong). Waarom raak je de derde maand 'proberen' vb niet zwanger terwijl het de vijfde maand 'proberen' wel lukt?
Het is nog vroeg om te panikeren hoor (als ik je ietwat kan geruststellen)en het gebruik gedurende 4 jaar van de pil heeft daar niet rechtstreeks iets met te maken. Het is ook alvast een heel goed teken dat je cyclus zich wel heel vlug hersteld heeft en dat je opnieuw regelmatig menstrueert. Dus ik denk dat de kans dat je géén eisprong zou hebben eerder klein is. Het gebeurt inderdaad dat er een menstruatie zonder eisprong is maar dat komt nu niet om te zeggen zo vaak voor.
Ik zou gewoon nog wat geduld hebben (en blijven verder proberen he),de kans dat je binnen enkele maanden wél zwanger bent, schat ik toch vrij hoog in. Mocht het vb een jaar duren en en je bent nog niet zwanger, kan je altijd een afspraak bij de gyneacoloog maken maar dat is nu nog niet direct nodig.
Ik wens je heel veel succes en binnenkort een spoedige en mooie zwangerschap toe! Als je nog vraagjes hebt, ik beantwoord ze met plezier.
groetjes, Liesbeth

Sanne, 18-02-2010
Hallo,
Ik heb een vraagje, ik ben sinds 3 maanden gestopt met de pil. En dit word nu de 4de ronde. Hoelang duurt het ontpillen eigenlijk en waaraan kan je dat merken? Ik twijfel ook nog of ik een eisprong uberhaupt heb gehad sinds ik gestopt ben met de pil. ik wil dolgraag zwanger worden, maar is tot nu toe niet gelukt. Ik maak me hier heel erg zorgen over, kan iemand me helpen?
Liefs Sanne Reactie infoteur, 22-02-2010
Hallo Sanne,
je zegt dat dit nu je vierde ronde is, bedoel je dan dat het nu de vierde keer is dat je je maandstonden moet krijgen? Hoe komt het dat je twijfelt of je wel een eisprong gehad hebt gedurende die maanden dat je gestopt bent met de pil?
Met ontpillen wordt veelal bedoeld dat je lichaam tijd nodig heeft te wennen zonder het gebruik van de pil, je hormonen moeten terug in balans komen. Waaraan je dat eigenlijk het meest merkt, is de regelmaat waarin je terug je maandstonden krijgt. Het kan echter zijn dat je vóór je de pil begon te gebruiken, ook een onregelmatige eisprong (en dus onregelmatige maandstonden) had. Dan is het natuurlijk ietwat moeilijker vast te stellen. Maar over het algemeen raakt je lichaam terug in balans en krijg je om een vast aantal dagen keer op keer je maandstonden.
Is er een reden waarom je twijfelt of je gedurende de voorbije periode wel een eisprong hebt gehad?
groetjes!

Voice, 25-01-2010
Hoi allemaal ik ben beetje in de war
ben sinds nov 2009 gestopt met de pil nov heb ik dus me laatste ongesteldheid gehad. althans een normale.
de laatste 2 maanden heb ik last van doorbraak bloeding of spottingen. de eerst duurde een week en dacht dat ik ongesteld was die telde ik mee, maar naar 2 weken was ik weer ongesteld geworden en dan heel weinig zonder buikpijn, heb wel last van hoofdpijn en soms misselijk. Kan iemand me helpen om mij het wat helder te maken


groetjes voice Reactie infoteur, 31-01-2010
Hallo,

na het (lange) gebruik van de pil komt het nogal dikwijls voor dat de cyclus in de war is en zich moet herstellen/stabiel worden. Dat 'herstellen' kan nogal wat tijd in beslag nemen, meestal spreekt men over een aantal maanden. Het is voor iedereen verschillend.
Het zou dus wel eens kunnen zijn dat je cyclus overhoop ligt. Twijfel je of je misschien toch wel eens zwanger zou kunnen zijn, kan je altijd een test doen. Twijfel je of dit alles wel normaal is kun je een afspraak maken bij een gyneacoloog, die zal je nog wel heel wat meer kunnen vertellen over je cyclus na pilgebruik.
Hopelijk heb ik je wat kunnen helpen,
vele groetjes!

Maria, 14-10-2009
Hoi ben 4 maanden zwanger en nu voel ik me slap en grieperig kan op moment niet meer veel doen en vraag me af hoe ken dat? bij vorige zwangerschap hat ik dat helemaal niet ik vind het maar raar en wat ik ook heb is opvliegers weten jullie hoe dat ken Reactie infoteur, 16-10-2009
Hallo,

hoe het komt dat je opvliegers hebt, weet ik niet echt. Misschien maak je je wel zorgen ergens over of zit je niet goed in je vel. Je zegt dat je je wat grieperig voelt, heb je koorts? Het zou kunnen dat je wat last van hebt van het alweer donker wordende weer of ben je wat ziek aan het worden.
Geen enkele zwangerschap is gelijk, je beleeft ze keer op keer anders. Ook is er veel verschil of je een zwangerschap in de winter of zomer doormaakt.
Ben je toch ongerust, word je echt ziek of zegt je gevoel van:dit klopt niet? Bel naar de dokter, vraag of je zo vlug mogelijk kan komen en sommeer je symptomen of dingen die je niet vertrouwt. Dan ben je op zijn minst gerustgesteld en ben je toch in goede handen.
groetjes, Liesbeth

Angela, 30-09-2009
Sorry, het is niet helemaal meer op mij van toepassing, want we hebben besloten dat ik sowiso met de pil ga stoppen. Als ik idd zwanger zou zijn, laat ik het wel even weten. De symptomen zijn wel erger geworden: rare smaak ik mijn mond, alles ruikt raar, beetje muf lijkt het wel. En kramp in mijn benen. Wat denk(en)(t) jij/jullie ervan? Reactie infoteur, 01-10-2009
Hallo Angela,

het hangt er uiteraard vanaf hoelang je al geen pil/voorbehoedsmiddel ondertussen neemt.
Verscheidene tekenen zoals misselijjkheid, veranderde smaak etc kunnen uiteraard wijzen op een zwangerschap maar dat is niet altijd het geval.
Misschien vind je het wel al de moeite waard je aan een test te wagen?
Ik wens jullie alvast heel veel succes en laat maar iets weten he,
groetjes, Liesbeth

Sanne, 11-09-2009
Ik heb een vraagje… Ik ben gewoon aan de pil, maar ik heb al twee maand geen menstruatie gehad. Dus ik meteen denken aan zwangerschap, omdat ik last heb van mijn borsten, buik, rug, bij vlagen misselijk, en vermoeid. De test wees negatief uit. Nu ben ik bij de huisarts geweest en zij raadde mij aan om een poosje te stoppen met de pil. De afgelopen week was mijn stopweek, dus ik dacht, mooi dan kan ik dat meteen doen. Ik vertelde dat aan mijn vriend en die herinnerde mij eraan dat we gisteren gemeenschap hebben gehad. Wat moet ik doen, nog een maand doorslikken of toch maar stoppen. Verder twijfel ik eraan of de test het juist heeft, maar de huisarts denkt niet dat ik zwanger ben, maar de hormoonhuishouding op de hobbel heb. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 12-09-2009
Hallo,
indien je echt heel erg twijfelt aan de uitslag van de test, kan ik je 1 ding aanraden:laat een bloedproef uitvoeren. Dan ben je ineens van je ongerustheid vanaf. Indien je het niet doet, acht ik de kans dat je zwanger bent eerder klein in, dit omdat je ook geen melding maakt van eventuele vergeten in te nemen pil(len). Kun je je anders nog momenten herinneren wanneer je vb buikgriep hebt gehad of moeten overgeven? Toch iets wat - indien het het geval was- je zou bijblijven.
Verder over de tijdelijke pilstop… Ik denk niet dat het echt veel zou uitmaken, mocht je de pil nu al even laten voor wat het is. Als je gisteren gemeenschap gehad hebt, dan zou -bij een zwangerschap in de maak- omstreeks vandaag/max morgen een eisprong moeten plaatsvinden. Na deze dagen sterven de zaadcellen.
Gezien je toch de pil op een goede (zo veronderstel ik toch) manier slikte, zie ik niet in dat plots vandaag/morgen een eisprong zou optreden, ook al omdat het uitblijven van je (kunstmatig opgewekte) maandstonden tijdens je stopweek inderdaad een teken kunnen zijn van een verstoorde hormoonhuishouding.
Als het natuurlijk voor jezelf niets uitmaakt wanneer je zou beginnen met die tijdelijke pilstop, kun je natuurlijk ook nog een maandje wachten. Je hebt je regels nu toch niet, dus dit maakt niet veel meer uit.
Ook ik heb een tijdje gesukkeld met een ontregelde hormoonhuishouding 'dankzij' pilgebruik en bij mezelf heeft het enkele maanden geduurd eer mijn maandstonden terug wat regelmatiger werden.
Tot slot, als je een tijdelijke pilstop inbouwt, denk aan een alternatief voorbehoedsmiddel (dan natuurlijk ook liefst hormoonvrij). We zouden het nogal eens kunnen vergeten wanneer we aan zoveel moeten denken, ;-)
groetjes, veel succes en indien je meer weet:laat gerust een berichtje na!

Maart, 21-08-2009
Ik twijfel heel erg of ik zwanger ben, maar de test geeft negatief aan. Aan het begin van de maand overgestapt op een nieuwe pil en verkeerde informatie gehad van de huisarts over de overstap, waar ik pas later achterkwam. Ik had geen stopweek in mogen lassen, maar zou gelijk na de laatste werkzame pil met de strip van de nieuwe pil moeten beginnen. We hebben geen aanvullende anticonceptie gebruikt de eerste 8 dagen omdat het volgens de huisarts veilig zou zijn als ik eerst een stopweek in zou lassen. Had wel vantevoren de bijsluiter gelezen, maar daar stond in dat afwijkend advies van een arts altijd opgevolgd moest worden, maar nu twijfel ik heel erg of dat de arts niet gewoon een fout heeft gemaakt omdat er in de bijsluiter een heel hoofdstuk is gewijd aan het overstappen van anticonceptie en er met nadruk staat dat er geen stopweek moet worden gehouden.
Heb nu erg zere borsten, raar gevoel in mijn maag (licht misselijk), blijvend moe (terwijl ik vakantie heb), vaak plassen, licht verhoging, honger, rommelende buik (zo hard dat zelfs mijn vriend het hoort), obstipatie en tot nu toe ook nog niet ongesteld geworden (moest gisteren), waardoor mijn twijfel alleen maar erger wordt.
Heb eergister een zwangerschapstest gedaan maar die blijft negatief; kan het zijn dat ik te vroeg heb getest of is het aannemelijker dat ik niet zwanger ben?
Heeft iemand toevallig advies? Reactie infoteur, 31-08-2009
Hallo,

hoeveel tijd zit er tussen de overstap van de oude naar de nieuwe pil en je test die je gedaan hebt?
Ik denk dat er weinig kans zal zijn dat je toch zwanger bent, niet alleen gezien de negatieve test maar ook omdat er niet heel veel tijd geweest is om een eventuele eicel te laten groeien.
Misschien kan je ondertussen nog een extra test doen. Indien die ook negatief is, mag je wel heel zeker zijn dat je niet zwanger bent. En dan zijn de lichamelijke gewaarwordingen die je voelt gelukkig maar niets meer dan dat het enkel maar te wijten is aan de stress waaraan je blootstond.
vriendelijke groetjes, Liesbeth

Ylonka, 20-08-2009
In juli ben ik gestopt met de Nuvaring. Daarna werd ik op 31 juli ongesteld (volgens schema). 14 dagen daarna had ik last van licht bloedverlies, 4 dagen. Kan het zijn dat ik toen alweer ongesteld was of zijn dit tussentijdse bloedingen? Is dit normaal? Of kan dit een innesteling zijn? Reactie infoteur, 31-08-2009
Hallo,
het kan zijn dat in het begin je cyclus nog wat verstoord is en terug op orde moet komen. Ik denk dat de kans dat het een tussentijdse bloeding groter is dan dat je nu al zwanger.
Een echte ongesteldheid kun je dit ook niet noemen, het is denk ik vooral te wijten aan een verstoring die zich nu langzaamaan zal herstellen.
veel succes, groetjes!

Kim, 09-07-2009
Heb net weer urinetest gedaan en weer positief wel erg licht. Dat is dus twee dagen na mijn vorige positieve test. Reactie infoteur, 09-07-2009
Hallo Kim,

het gebeurt nog al eens dat een urinetest een positief resultaat aangeeft maar een bloedtest een negatief. Meestal is de uitslag van een positieve urinetest niet volledig zeker af te lezen, vb licht gekleurd roze ipv dat je een duidelijke roze streep of bolletje ziet.
Een bloedtest is echter de meest betrouwbare zwangerschapstest die je kunt hebben. Is deze negatief, dan ben je echt niet zwanger. Het meet de hoeveelheid hcg in je bloed. Ben je echter niet gerust of niet zeker, wacht dan vb nog een weekje of 2weken en laat opnieuw een bloedtest uitvoeren. Het kan soms voorvallen (maar dan spreek ik echt wel over een heel zeldzaam voorval!) dat je nog niet lang genoeg zwanger bent en dat er nog te weinig hcg geproduceerd werd om het te kunnen meten.
Ik zou er vrij zeker van zijn dat je niet zwanger bent.
Hoe het komt dat de urinetest toch positief is, kan meerdere oorzaken hebben. Vb een grote hoeveelheid urine op de test waardoor die extra veel opslorpt en het streepje daardoor automatisch meer tot uitdrukking komt.
Laat me alvast iets weten of je misschien nog een bloedtest laat uitvoeren ofzo en wat het eventuele resultaat was.
Nog vele groetjes, Liesbeth

Lc, 05-05-2009
Ik was zwanger vorige maand en heb een vroeg miskraam gehad (toen was de laatste menstruatie 9 maart) en heb nu 17 april mijn laatste menstruatie gehad (tegelijk met het miskraam zeg maar). De gynaecoloog erna zei dat de echo perfect was en moest niet wachten om weer zwanger te worden. Ben er dan ook maar gelijk weer aan begonnen ;-) vorige week (denk ik) dus geovuleerd en gevreeen. Maandagochtend (4 mei) ben ik misselijk wakker geworden en na wat fruit gegeten te hebben moest ik overgeven, dit doe ik anders nooit, tenzij ik echt teveel gedronken had ofzo. Voel me ondertussen al twee dagen misselijk met vlagen en heb sinds vanmorgen ook wat buikpijn, eerst was het dezelfde buikpijn als voor mijn menstruatie, nu ook, maar heb ik ook een enorme druk op mn onderbuik, vooral aan de linkerkant en voel ik me gewoon ongemakkelijk. Ook wat rugpijn, moe, lastig gewoon. Ik heb een test gedaan, die was natuurlijk negatief (had ik ook verwacht) omdat het gewoon nog veel te vroeg ik om te testen. Ik denk dat ik vanaf eind volgende week kan testen, mijn NOD zou 15 mei moeten zijn denk ik, maar ik word er echt zenuwachtig van en maak mezelf helemaal gek, gewoon het niet weten is zo vervelend… Is er nog iets wat ik zou kunnen doen? Reactie infoteur, 07-05-2009
Hallo,
nogal een moeilijke vraag die je stelt eerlijk gezegd, de tijd gaat soms zo traag he… ;-)
Ik denk-als je vermoed dat je rond 4mei een ovulatie hebt gehad- je inderdaad nog te vroeg test. De 14 dagen erna zijn inderdaad heel erg lang. Ik denk niet echt dat je iets anders kan doen dan afwachten.
Misschien iets waar je niet direct aan denkt wanneer je probeert zwanger te worden, is de inname van foliumzuur. Meestal wordt dit zelfs aangeraden reeds enkele maanden op voorhand te beginnen innemen (dus voor er sprake is van een zwangerschap). Als je dit doet, ben je alvast heel goed bezig. Zo niet, misschien kun je er eens over nadenken. Zo heb je zelf het gevoel dat je toch al met zicht op de toekomst bezig bent.
Alvast heel veel succes, groetjes

Colibri, 19-04-2009
Hallo,
Ik heb een eerste cyclus gehad (toen net gestopt met de pil) van 39 dagen…
Nu zit ik in mijn 2e cyclus en nu zit ik weer aan dag 37…
Pfff, ik wou dat mijn cyclus wat korter was.
Ik dacht eerste dat ik zwanger was maar test die ik vandaag gedaan heb was negatief!
Sinds vorige week voel ik me af en toe wat misselijk (meestal vlak na een maaltijd) en sinds 3 dagen heb ik pijnlijke tepels.
Zijn dit zwangerschapssymptomen of kunnen dit ook premenstruele klachten zijn?
Maar tijdens mijn eerste cyclus had ik ook pijnlijke tepels ma da was in het begin van de cyclus (dacht dat dit van het ontpillen was).
en net voor mijn menstruatie had ik zeker geen pijnlijke tepels.
ik weet niet meer wat ik moet denken.Ik hoop zo dat ik zwanger ben.Maar voor hetzelfde geld heb ik nu pas nog maar mijn eisprong gehad. Zou dit de pijnlijke tepels kunnen verklaren?
Maar dan is mijn 2e cyclus wel heeeel lang hé?
Moeilijk hé? Reactie infoteur, 21-04-2009
Hallo,

na pilgebruik kan het inderdaad een tijd duren alvorens de natuurlijke cylus terug wat hersteld is. Je lichaam moet zoals je zelf zegt 'ontpillen'. Hoelang dit duurt hangt af van vrouw tot vrouw, een echte tijd kan je er niet opkleven.
Had je voor je aan de pil begon een korte, gewone cyclus van om en bij de 28 dagen? Dan is de kans groot dat dit zich vanzelf weer hersteld. Pas na een jaartje (klinkt enorm lang als je dit hoort!) 'proberen' kan je je laten onderzoeken bij de gyneacoloog. Vroeger kan natuurlijk ook maar de meeste adviseren wat langer te wachten.
Misschien merk je wel de komende maanden dat je cyclus steeds wat korter wordt, of misschien blijft hij ongeveer evenlang maar dan kan je wel ongeveer berekenen wanneer je eisprong valt ;-).
Ikzelf heb steeds een lange onregelmatige cyclus gehad, schommelend tussen de 35 en 65dagen.
Dankzij dagelijks mijn temperatuur (de temperatuurmethode) bij te houden en onder te brengen in een grafiek, kon ik ongeveer weten wanneer mijn eisprong viel en/of ging vallen. Voor ons laatste kind heeft het een jaar geduurd voor ik zwanger was.
De klachten die je beschrijft kunnen inderdaad zwangerschapsymptomen zijn maar ook premenstruele klachten. Misschien kun je nog enkele dagen of een weekje wachten tot je nog eens test? Het kan zijn dat het zwangerschapshormoon nog niet lang genoeg in je lichaam was om te kunnen opgespoord worden.
Ik herken je onzekerheid en vragen heel erg goed. En echt veel meer als afwachten kan je niet hé.
groetjes en hopelijk heb je er wat aan.

Anoniem, 17-04-2009
Hallo,
Deze maand heb ik mijn eisprong heel duidelijk gevoeld (was afgelopen zaterdag) en sinds 2 dagen heb ik wat ' klachten': lichte steekjes in mijn onderbuik, gisterenavond hele erge steken (ong. 20 seconden, zakte daarna af), pijnlijke tepels, sinds vandaag komen er kleine witte pukkeltjes op en heb het gevoel dat mijn borsten gezwollen zijn. Verder heb ik soms ineens zin om te janken (haha) terwijl ik dat normaal nooit heb!
Kan het zijn dat ik zwanger ben en gisteren bijv. de innesteling geweest is, ivm die harde steken? Of kun je nog niet zo vroeg zwangerschapssymptomen krijgen?
Alvast bedankt voor de reactie, Groetjes! Reactie infoteur, 18-04-2009
Hallo,

het is inderdaad nog wat vroeg om al echte zwangerschapssymtpomen te hebben maar het kan natuurlijk hé, elke mens is uniek!
Ik vermoed dat je wat last hebt van je hormonen (ten gevolge van je eisprong) gezien je spreekt over plotse 'huilbuien'. Voorts vertoont je lichaam blijkbaar dat er inderdaad een eisprong is geweest(gezwollen borsten, pijnlijke tepels…).
Een innesteling kan je eigenlijk niet echt voelen, je eisprong daarentegen wel. Ik hoop en duim heel hard met je mee dat je maandstonden uitblijven en je -indien je thuis test- binnen een week een positieve test in je handen houdt!
vele groetjes!

Els, 19-03-2009
Hoi, mijn vriend en ik willen dood graag een kindje, ik ben nu een dikke 3 weken gestopt met de pil, en toch voel ik mij nu al "anders" dan normaal, heel veel goesting in iets lekkers, ook veel zin in seks? Wat ik eigelijk nooit had toen ik mijn pil nog nam. Als ik me douche doen mijn tepels pijn. Ik zelf zie m'n eigen dus ook dikker worden (waarschijnlijk door het velen eten). De laatste keer dat we seks hadden, is hij in mij klaargekomen, maar na een paar minuten kwam het sperma er terug uit. Een reactie aub? Reactie infoteur, 19-03-2009
Hallo,

je lichaam zal aan het wennen zijn nu je de pil niet meer neemt. Hoelang het duurt eer je opnieuw een natuurlijke cyclus hebt, hangt af van vrouw tot vrouw. Het is misschien wel mogelijk dat je lichaam zich vlug aan het 'herstellen' is na het pilgebruik en dat je al een eisprong kreeg maar volledig kun je dit natuurlijk niet zeggen. Het is niet ongewoon als je lichaam meerdere weken tot maanden nodig heeft om terug in een gewoon ritme te komen, ongeacht hoelang je cyclus duurt.
Dat daarentegen je lichaam nu al reageert op het niet nemen van de pil, is natuurlijk goed nieuws. Het is allesinds een begin!
Het is niet nodig dat het sperma in je vagina blijft zitten om zwanger te worden. Een fractie loopt weg en een fractie baant zich een weg naar je baarmoeder, eierstokken en eicel.
groetjes en veel succes!

Ano Niem, 19-03-2009
Heb sinds een anderhalve week symptomen waarvan ik dacht dat ik zwanger ben, (met vlagen misselijk, transpireren, 'opvliegers', steken in mijn onderbuik, menstruatiegevoel). Nu heb ik vanmorgen een test gedaan (6 dagen voordat ik ongesteld moet worden, met een ultra gevoelige test), en eerst kwam er geen streepje maar nu na een uur staat er toch een heel licht roze streepje. Kan het dan toch zijn dat ik zwanger ben maar nog maar heel weinig Hcg aangemaakt heb omdat ik zo vroeg heb getest? Reactie infoteur, 19-03-2009
Hallo,

6dagen voor je vermoedelijke menstruatie testen, is best wel vroeg ook al is het met een héél gevoelige test.
Het meest betrouwbare resultaat van een thuistest is de waarde die je verkrijgt vlak nadat het aantal minuten die je moet respecteren, voorbij zijn. Dus vb na drie minuten omdat de test het zo voorschrijft. Dat er na een uur nog een streepje tevoorschijn komt, kan met andere omgevingsfactoren te maken hebben. Vb met het absorberingsvermogen van de test, de omgevingstemperatuur en dergelijke. Dus het resultaat na een uur is eigenlijk niet zo betrouwbaar, hoewel er altijd een heel kleine kans is dat je toch zwanger zou zijn.
Je kan vb nog een weekje wachten en dan nog eens testen. Vanaf de dag dat je je menstruatie moet krijgen, is zo een test het meest effectief. Voorts bestaat er ook nog steeds een simpel bloedonderzoek bij de huisarts. Hiermee weet je het 100% zeker of je al dan niet zwanger bent.
Twijfel je na de uitslag van de eventuele tweede uitgevoerde test nog, dan kan je nog enkele dagen wachten omdat -zoals je zelf aangeeft- het ene lichaam al wat meer tijd nodig heeft dan het andere om voldoende hcg aan te maken, en nog eens opnieuw testen indien je geen bloedonderzoek wil laten uitvoeren.
vriendelijke groetjes

Anoniempje, 12-03-2009
HOii,
Ik bn een meisje van 17 jaar oud, en heb een vraagje.
Ik Ben sinds enkele dagen misselijk en vooral in de avond, Heb geen eetlust Gewoon geen honger en ben heel snel moe. Betekend dit soms ietss? x Reactie infoteur, 13-03-2009
Hallo,

je hebt het vooral over algemene fysische ongemakken en/of ziekteverschijnselen. Indien je twijfelt of je al dan niet zwanger bent, raad ik je aan even zelf de voorbije weken-maanden na te gaan of je al dan niet onveilig gevreeën hebt. Misschien dat ik je een beetje extra raad kan geven indien je wat meer over je situatie vertelt(met betrekking tot je menstruatiecyclus en dergelijke). Laat gerust maar iets weten,
met vriendelijke groetjes

Anoniemo, 15-02-2009
In mijn vruchtbare periode (vrijdag/zaterdag) hebben mijn man en ik gevreeen. Nu is hij niet in mij klaargekomen. Wel had ik vanaf de maandag erna veel last van mijn buik en ietsgevoelige borsten (het laatste heb ik normaal een paar dagen tot een week voor de menstruatie, maar begon nu dus al 2 weken ervoor). Weer een paar dagen erna heb ik vreslijke ''spuit'' diaree gehad (1 dag) en ben nu nog steeds misselijk/raar gevoel in mijn buik/maag. Ook blijven mijn darmen borrelen. Ik ga ervan uit dat het een buikgriep was/is, maar de vraag is; zouden dit ook al zwangerschapsverschijnselen kunnen zijn, zo kort na en zonder dat hij in mij is klaargekomen?
Wij willen wel zwanger worden, maar zo snel daar gingen we niet van uit… hihi. We lachen dan ook erg over de kwaaltjes die ik heb. Ik ruik trouwens alles ook ineens heel sterk, maar dat zou ook weer kunnen komen natuurlijk, omdat ik er nu misschien te veel mee bezig ben. Kan jij antwoord geven, blijft natuurlijk gewoon afwachten of de menstruatie ook uitblijft…
Groetjes anoniemo Reactie infoteur, 16-02-2009
Hallo,
ook al is hij niet in je klaargekomen, toch kan je zwanger zijn door voorvocht of door sperma die aan vb de handen kleeft. Dat de kans dan iets kleiner is, is waar maar het kàn.
Vroege zwangerschapssymptomen kan je natuurlijk ook hebben ook al lijkt me dit heel erg vroeg (dus enkele dagen na de bevruchting). Dan zou ik al eerder denken dat je langer zwanger zou zijn. Of zoals je zelf aangeeft: dat je er zo met bezig bent dat je ineens allemaal gekke dingen begint te voelen, sterker ruiken…
Misschien inderdaad best de menstruatie afwachten, en hopelijk positief nieuws voor jullie! Veel succes,
lieve groetjes

Ilse, 10-01-2009
Hey, om te beginnen een mooi 2009 toegewenst!
Heb het twee maanden laten rusten en me er niet meer mee beziggehouden, maar ik schrijf je nog eens, want heb een paar vraagtekens. Ik zit vandaag op de 20ste dag van mijn cyclus en ik heb sinds 3 dagen regelmatig buikpijn (die lastige pijn net alsof je ongesteld moet worden). Dit gaat gepaard met rugpijn. Ik lag bijvoorbeeld gisterenavond in bed TV te kijken en had er heel veel last van. Ik heb deze pijn niet constant, het duikt op en trekt dan weer weg. Ik heb ook enorme steken. Gisterenavond ben ik op het kindje van een vriendin gaan letten (opheffen, spelen) en toen ik doorging had ik echt buikpijn. Ik relateer dit natuurlijk, maar misschien heeft het er niets mee te maken. Verder heb ik ook witverlies. Niet zoveel hoor, maar toch duidelijk witverlies. Heb geen zere borsten, geen duizeligheid, voel me echt voor de rest alsof alles normaal is als ik geen buikpijn/steken/rugpijn heb. Ik las op internet dat dit soms voorkomt als een vrouw ovuleert, maar toen ik gisterenavond zoveel steken had, zat ik op de 19de dag en mijn cyclus varieert tussen de 26 dagen en de 32 dagen (1 keer had ik ook eens per uitzondering een cyclus van 35 dagen). Het is dus toch nogal moeilijk dat ik op de 19de dag mijn ovulatie had… kan jij hier iets meer over zeggen?
Dank je! Groetjes! Reactie infoteur, 11-01-2009
Hallo Ilse,

eerst en vooral ook een gezond en gelukkig nieuwjaar toegewenst!
Een eisprong komt steeds 14dagen vóór de menstruatie begint of net uitblijft…
Het is dus niet zo dat de eisprong steeds op de 14de dag van de cyclus voorkomt, een cyclus kan zoals jezelf aangeeft soms heel wat langer duren.
Om je een voorbeeldje te geven. Een vrouw heeft een onregelmatige cyclus, neem een cyclus van 58dagen.
De 1ste dag van haar menstruatie is de 1ste dag van de nieuwe cyclus. Haar volgende eisprong zal -indien ze opnieuw een cyclus van 58 dagen zal hebben, maar dit weet men dus nooit op voorhand- NIET 14 dagen na de eerste dag van haar menstruatie plaatsvinden maar WEL 14 dagen voor haar volgende menstruatie zich aandient. Haar eisprong zal zich dus vermoedelijk rond de 44 ste dag van haar cyclus voordoen. Als je nu zelf een cyclus hebt die schommelt tussen de 26 en 32 dagen, zal je eisprong zich tussen de 12de en 18de dag bevinden. Toen je die steken had, was het de 19de dag van je cyclus wat misschien inhoudt dat je deze maand wel een cyclus van 32 of 33 dagen zal hebben. Op de voorwaarde natuurlijk dat de steken die je voelde uiteraard afkomstig waren van je eisprong. Het kan evengoed zijn dat je eisprong er net voor geweest is zonder dat je iets gemerkt hebt. Het witverlies rond de dag van je eisprong is merkelijk meer als anders, het is niet droog maar nogal slijmerig. Na de eisprong wordt het opnieuw minder dradig en droger.
Veel succes en hou me zeker op de hoogte!
groetjes, Liesbeth

Anoniempje, 23-12-2008
Hallo,

Heb een vraagje. Tijdens mijn vorige pilstrip ben ik er enkele vergeten te nemen. We hebben toen onbeschermd gevreeën. Ik heb er op dat moment eigenlijk niet bij stil gestaan. Maar ik begon mij raar te voelen, nl: duizelig en hoofdpijn, flauwvallen, heel humeuring, rommelige darmen, misselijk, geen zin in eten of juist heel veel, felle steken in de onderbuik…
Toen pas ben ik erover beginnen te denken, maar mijn mensturatie kwam gewoon. Omdat de symptomen aanhielden heb ik toch maar een test gedaan, maar deze was negatief. Nu mijn volgende strip ten einde is heb ik nog steeds last van de sypmtomen: nog altijd misselijk, mijn darmen werken niet meer zoals voorheen, zo moe, zwaar gevoel in armen en benen, hoofdpijn, duizelig, nog af en toe steken in mijn buik, zo emotioneel (vorige week heb ik twee maal gehuild op mijn werk), ik kan echt nergens meer tegen. Ook kan ik moeiljik tegen het licht. Om een lang verhaal kort te maken: zou het toch kunnen dat ik zwanger ben? Ondanks de menstuatie en de negatieve test? Of beeld ik mij maar iets in?
Hoop dat je mij een beejte verder kan helpen.
Alvast bedankt! Liefs x Reactie infoteur, 26-12-2008
Hallo Anoniempje,
er is altijd een mogelijkheid dat je toch zwanger bent ondanks de negatieve test. Het is nogal gebeurd dat een negatieve test later toch positief blijkt te zijn. Enkel met een eenvoudige bloedafname zou jij nu al zeker kunnen zijn of je al dan niet zwanger bent.Het resultaat weet je meestal al binnen enkele dagen. Een menstruatie bij het gebruik van de pil (ook al heb je één of meerdere vergeten) is geen echte menstruatie, het is een onttrekkingsbloeding, kunstmatig opgewekt. Dus hier kun je niet echt op voortgaan, wat niet wil zeggen dat je toch niet zwanger bent.
Je somt inderdaad heel wat symptomen op die inderdaad op een zwangerschap zou kunnen wijzen. Maar zoals je zelf zegt:ons lichaam zit vreemd in elkaar en het zou best wel eens kunnen dat het een loopje met ons neemt…
Je zou vb nog eens een test kunnen doen, vb een ander merk proberen. En vooral de ochtendurine! Dus niet in de namiddag ofzo.
Als deze negatief zou zijn en je wil nog meer zekerheid, kun je nog altijd naar je huisarts gaan om je bloed te laten testen op het zwangerschapshormoon. Deze is echt wel het meest betrouwbaar, ofwel zit het in je bloed ofwel niet. Dit is nooit zomaar 'tussenin'.
Ik hoop hiermee van harte dat ik je wat op weg heb geholpen,
lieve groetjes

Ilse, 21-11-2008
Hey, om te beginnen heel erg bedankt voor al je goede raad. Dit is pas een nuttige website! Ik ga me inderdaad een beetje losmaken van dit alles en gewoon alles op me laten afkomen. Want ik besef dat ik er hoe langer hoe meer mee bezig ben. Ik ben nog wel een bloedonderzoek gaan doen gisteren omdat ik ook begon te denken aan klierontsteking, ijzertekort (omdat ik altijd moe ben). De bloedtest wees uit dat ik heel gezond ben, geen ijzertekort of andere tekorten. Moet enkel wat letten op mijn lage bloeddruk (de juiste dingen eten dus… heb ook al druivensuiker in huis gehaald zoals je zei). Verder wees de test ook een HCG waarde van 1 uit. Niet zwanger dus. Vandaag is dag 32 van mijn cyclus (heb nog nooit een langere cyclus dan 31 dagen gehad), en ik wacht nu tot ik ongesteld word. Verder ga ik gewoon heel hard genieten van dit weekend en proberen om niet na te denken. Nogmaals heel erg bedankt, veel liefs, Ilse Reactie infoteur, 21-11-2008
Nog heel veel succes!
lieve groetjes, Liesbeth

Mama van 2., 20-11-2008
Hallo, bij deze wil ik ff laten weten dat ik reeds enkele uren terug na een cyclus van 32dagen ongesteld ben geworden. Ik heb dan een vraag, ik heb vroeger voor de miskraam altijd een cyclus van 28dagen gehad en sindsdien ben ik altijd onregelmatirg, hoe kan zoiets eigenlijk gebeuren? Kan de pil een oplossing brengen om toch een regelmatige cyclus te heben? Reactie infoteur, 20-11-2008
Hallo mama van 2,

jammer dat je ongesteld bent geworden…
Hoe het komt dat je een onregelmatige cyclus krijgt na een miskraam, is moeilijk te zeggen. Misschien ligt het aan het feit dat je hormonenhuishouding in de war is, of aan het feit dat je zo hard hoopt elke maand zwanger te zijn dat door de stress je maandstonden enkele dagen later pas komen… Of er een echt probleem is met je hormonen of 1 van je hormonen kan de gyneacoloog te weten komen door een bloedonderzoek.
Het gebruik van de anticonceptiepil biedt inderdaad een regelmatige cyclus in die zin dat je maandelijks nauwkeurig je regels krijgt (stopweek). Dit is echter geen gewone ongesteldheid, deze ongesteldheid is kunstmatig opgewekt(er gaat geen eisprong aan vooraf) en natuurlijk verhindert de pil net dat je zwanger kunt raken. Ook na het gebruik van de pil kun je enorm last hebben van een onregelmatige cyclus (al is dit niet altijd het geval) omdat je hormonen tijdens je pilgebruik niet hun gewone gang hebben kunnen gaan: ze werden als het ware onderdrukt. In sommige gevallen kan het maanden duren vooraleer je lichaam ietwat terug in zijn plooien valt op het gebied van je cyclus.
Je vertelt dat je vroeger een stipte cyclus had van 28 dagen en dat hij nu schommelt tussen de 27 en 33 dagen, dacht ik? (ik kan op dit moment even de voorgaande berichten niet lezen)
In principe valt dit echter nog mee, ook al is het natuurlijk moeilijker om dé meest vruchtbare dag er uit te plukken (gemeenschap vóór de vruchtbare dagen kan een zwangerschap tot stand brengen, dus best niet wachten tot de dag zelf bij wijze van spreken). Ook al besef ik dat het enorm frustrerend moet zijn als je voordien altijd stipt bent geweest.
Ik wens je een prettige avond toe en nogmaals: hou me op de hoogte!
vele groetjes

Ilse, 18-11-2008
Dit is al het derde bericht dat ik hierop zet… sorry voor de zovele vragen…
Ik mail je omdat ik echt niet weet wat ik moet denken: ik heb normaal een cyclus van 26-31 dagen. Mijn laatste menstruatie begon op 20/10. Vandaag is dus de 29ste dag en ik ben nog steeds niet ongesteld. Verder neem ik mijn temperatuur nu 5 dagen. Ik weet dat ik daarmee veel eerder had moeten beginnen, maar ik dacht, als ik zwanger ben zal mijn temperatuur toch een beetje hetzelfde zijn. Mijn temperatuur de laatste dagen was: 35.70, 36.30, 36.20, 36.30, 36.20. Ik heb wat steken in mijn onderbuik (maar ik vraag me af in hoeverre ik erin overdrijf om die steken op te merken). Heb ook af en toe last van maagzuur (dit ook niet overdreven dus ik weet niet of het gewoon toevallig is). Dit alles is nog een minste. De reden waarom ik je weer schrijf is omdat ik me deze morgen niet goed voelde. Ben naar de apotheker gelopen en gevraagd of ze mijn bloeddruk zouden kunnen meten. Ik had 8,5/6,5. Veel te laag dus. Ze hebben me direct zout gegeven. Ik vermoed dat ik gisteren ook een lage bloeddruk had, want toen ik om 16.30 thuiskwam heb ik snel iets gegeten en ben ik gaan slapen tot 19.00. Ik ben net terug van de apotheker en ik zit nu terug op kantoor te werken. Voel me heel moe en vooral helemaal in de war van dit alles. Kan u aub zo snel mogelijk antwoorden? Dank je, groetjes Ilse Reactie infoteur, 18-11-2008
Hallo Ilse,

mijn excuses voor het late reageren, zit nu pas op het net. Jawel, tussen de soep en patatten door!
In principe ben je nog niet echt overtijd, gezien je een cyclus hebt die schommelt tussen de 26 en 31 dagen; Dus, je kan nog even afwachten om vb een thuistest te doen.
De reden(en) dat je moe en futloos bent, kunnen enorm verschillen: van het slechte en depressieve weer (neerslachtigheid en depressie in de winter), een ziekte die zich aan het ontwikkelen is (griep vb), of natuurlijk de zorgen omtrent het moeilijk zwanger worden of natuurlijk een beginnende zwangerschap zelf.
Je hebt inderdaad wel last van een heel lage bloeddruk, niet moeilijk dat je dan heel erg moe bent en zoveel mogelijk wilt slapen. Misschien slaap je 's nachts ook wel niet goed door de vele kopzorgen die je momenteel hebt?
Wat je wat kan helpen ook om overdag bij je te hebben, is vb druivensuiker. Mocht je je wat slap voelen (door die lage bloeddruk kan dat wel eens het geval zijn), kan je altijd zo eentje eten. Kun je gewoon in de supermarkt kopen hoor.
Wat misschien geen slecht idee zou zijn, is deze cyclus af te wachten. Dus één van de volgende dagen of weken -wanneer je maar wenst- een test te doen of je al dan niet zwanger bent.
Ben je niet zwanger kan je 2 dingen doen (die je voor jezelf moet uitmaken). Vindt je dat het te lang duurt om zwanger te raken of voel je je niet goed bij al je lichamelijke ongemakken of klachten, kan je een afspraak regelen met je gyneacoloog.
Als hij echt tijd voor je heeft en je niet afwimpelt, zal hij goed naar je verhaal luisteren en uitmaken wat er al dan niet moet gebeuren.
Heb je er geen goed gevoel bij, regel je een afspraak bij een andere gyneacoloog. De ene kan je beter liggen dan de andere wat voor ons vrouwen toch niet te onderschatten is!
Vind je dit niet nodig (bij een gyneacoloog te rade gaan), zou ik 'proberen' alles even zijn gewone gang te laten gaan. Niet meer rekenen, niet meer op commando vrijen, … Ik weet het: het is makkelijker gezegd dan gedaan maar heeft al bij vele koppels een goed resultaat gehad. En als ik mij er bij mag rekenen: na een jaar proberen was dit ook de beste oplossing voor ons blijkbaar want de maand erna was ik zwanger. Onze jongste zoon is ondertussen enkele weekjes oud!
Laat maar even weten wat je verder van plan bent en hoe het ook verder uitdraait!
veel succes en vele groetjes! En graag gedaan hoor! Liesbeth

Mama van 2., 17-11-2008
Ik ben 29 jaar en wij zouden een derde kindje willen. Vorig jaar in juni was ik zwanger en ik heb er maar 3 dagen mogen van genieten. Toen kreeg ik een miskraam van een tweeling. Ik was helemaal onderste boven en nu gaat het alweer. Ik ben heel onregelmatig sinds die miskraam, het schommelt tussen de 27 en de 32 dagen. Ik weet gewoon niet wanneer ik een eisprong heb. Toen heb ik een bloedonderzoek gedaan en daar blijkt dat ik teveel mannelijke hormonen heb :-( Ik ben elke maand aan het vrijen alsof mijn leven er vanaf hangt maar het lukt steeds niet. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen, ik word er niet jonger op want wij willen voor ons 30ste proberen een derde kindje hebben. Ik ben reeds 1 dag overtijd en moet veel plassen en mijn tepels zelf steken bijna altijd en zijn heel donker zelfs soms in de richting van het zwart, ik ben doodmoe en wil altijd slapen en naar het toilet gaan is ook veel meer, daarnaast ben ik verschrikkelijk misselijk en moet ik bijna overgeven maar het gene waar ik niet aan uit kan is dat ik soms ernstige buikpijn heb in de streek van mijn baarmoeder. Kan je mij aub helpen of toch raad geven? Veel liefs mama van 2 Reactie infoteur, 17-11-2008
Beste mama van 2,

allereerst heel veel sterkte bij het verwerken van het verlies van jullie tweeling! Nogal dikwijls wordt een miskraam zwaar onderschat, daarom: veel sterkte!
Als ik het zo lees, zijn jullie al eigenlijk meer dan een jaar aan het proberen voor een derde kindje.
Een cyclus tussen de 27 en 32 dagen is eigenlijk wel nog vrij goed, niet elke maand hoeft daarom exact gelijk te zijn (ook al omdat er eens zenuwen mee kunnen gemoeid gaan).
De symptomen die je noemt kunnen wel eens wijzen op een zwangerschap. Ook de buikpijn kan hier op wijzen, sommige vrouwen hebben hier soms last van (kan ook zijn omdat de baarmoeder zich aan het uitzetten is), maar kan vb evengoed wijzen op een blaasontsteking.
Een bezoekje aan de huisarts en eventueel bloedonderzoek kan misschien wel eens helpen. Zo kan hij/zij je bloed onderzoeken op vb een blaasontsteking én kan je vragen of het mogelijk is om je bloed na te kijken op het zwangerschapshormoon. Na een dag of 2-3 heb je reeds al het resultaat.
Mocht je toch niet zwanger zijn, zou ik je aanraden naar de gyneacoloog te gaan. Ondertussen ben je toch reeds meer dan een jaar aan het proberen. Hij/zij kan dan beslissen of het nodig is verdere onderzoeken te verrichten; Ook kan hij je misschien wel vertellen of het teveel aan mannelijke hormonen aan de basis kunnen liggen. Ik hoop je hiermee een beetje te kunnen helpen hebben! Als je nog vragen zou hebben, mag je ze me steeds stellen,
vele groetjes en veel succes
Liesbeth

Ilse, 10-11-2008
Ik lees constant overal dat een temperatuursverhoging van het lichaam betekent dat je zwanger bent. Is dat altijd zo? Verder lees ik ook dat er bij de eisprong een temperatuursverhoging is, maar betekent dat dan dat er constant een temperatuursverhoging is als je zwanger bent. Mijn vruchtbare dagen zijn nu een week voorbij en mijn temperatuur is 36.00 - 36.01 wat dus zou willen zeggen dat ik niet zwanger ben. Klopt dat? Groetjes, Ilse Reactie infoteur, 13-11-2008
Hallo Ilse,
om een goed idee te hebben van de temperatuurschommelingen in je lichaam gedurende je cyclus, kan je een grafiek bij houden. Elke ochtend neem je dan je temperatuur (liefts op hetzefde tijdstip).Elke dag zet je een bolletje bij de juiste temperatuur. Deze bolletjes verbind je dan met elkaar.
Als er een cyclus voorbij is, zal je merken dat de lijn varieert in hoogte. Wanneer je je vruchtbare dagen hebt, zal je merken dat de lijn plots een halve graad hoger is gaan liggen (met ook de nodige schommelingen erin, maar ze is wel duidelijk waarneembaar). Deze temperatuursverhoging blijft gedurende 14dagen.
Ben je zwanger, dan blijft na 14dagen na de vruchtbare dagen de temperatuur hoog.
Indien je niet zwanger bent; zakt je temperatuur na 14dagen na je vruchtbare dagen en blijft ze zoals voorheen. Dus voor jou is het nog te vroeg om te kunnen weten of je al dan niet zwanger bent.
Met de 36.0 en 36.1 van temperatuur weet je in principe nog niets, omdat ik vermoed dat je je temperatuur niet bijgehouden hebt de vorige weken van je cyclus. En er is nog maar een week voorbij van wat je vermoedelijk je vruchtbare dagen denkt te zijn, dus het kan nog steeds.
Weet ook dat deze vorm van zwangerschapsbepaling (of hoe je het ook mag of kan noemen) ook onderhevig is aan andere dingen van ons lichaam. Zo kan een lichte verkoudheid vaak al voor een verhoging zorgen. Een slechte nachtrust, of alcoholgebruik kan ook de temperatuur hard doen verschillen. Dus een temperatuursverhoging kan ook andere oorzaken hebben.

vele groetjes!

Lissy, 30-10-2008
Ik heb een vraagje. Ik heb na mijn vorige stopweek (4weken geleden) de pil vergeten in te nemen, dat was de dag waarop ik had moeten beginnen. Nu, 4weken later, en ik nu weer in mijn stopweek zit, werd ik eerst maar niet ongesteld en nu vandaag (4e dag van mijn stopweek) ben ik ongesteld geworden maar een heel klein beetje ongesteld. Niet eens genoeg om een tampon in te doen. Mijn vraag is, is de kans nu groot dat ik zwanger ben? Alvast heel erg bedankt! Reactie infoteur, 02-11-2008
Hallo Lissy,

er bestaat inderdaad een kans dat je toch zwanger bent geraakt, als het een pil betreft die je in de eerste week vergeten nemen bent is die kans net iets groter.
Natuurlijk moet je ook alle andere factoren mee in rekening brengen: heb je vaak gevreeën, zijn er nog andere pillen die je vergeten en/of te laat hebt ingenomen, …
Anderzijds heb je wel je menstruatie gekregen. Ook al is het minder dan anders, je hebt wel je regels (want als je erg zenuwachtig bent, kan het voorvallen dat je regels er vb net niet doorkomen!).
Ook al weet je dit beslist zelf wel, een zwangerschapstest kan je het antwoord bezorgen. En eventueel kun je de test nog eens opnieuw doen als je er nog eens een weekje over hebt laten gaan om zekerheid te hebben.
met vriendelijke groetjes en graag gedaan!

Ilse, 20-10-2008
Ik ben niet zo slim geweest en ik heb niet gewacht tot de eerste dag van mijn nieuwe cyclus (de eerste dag dat ik ongesteld zou moeten worden, dat is deze donderdag) en ik heb vorige week woensdag een zwangerschpstest gedaan. Deze test was negatief. Buiten het feit dat ik enorm ontgoocheld was, was de zwangerschapstest ook voor de vuilbak. Het kan toch zijn dat ik wel zwanger ben maar te vroeg getest heb he? Reactie infoteur, 21-10-2008
Hallo Ilse,

het kan inderdaad nog steeds zijn dat je zwanger bent! Als je weet wanneer je vruchtbare dagen ongeveer waren, tel je er 14 dagen bij en vanaf dan kan de test uitmaken of je al dan niet zwanger bent. Mocht ook die negatief zijn, kun je nog steeds enkele dagen wachten om nog es opnieuw te testen. En indien je heel erg zeker wil zijn, kun je nog steeds je bloed laten testen op het zwangerschapshormoon (is een gewoon bloedonderzoek bij de huisarts).
Nog heel veel succes!
groetjes

Ilse, 06-10-2008
Er zijn dus niet echt dingen waarop ik kan letten enkele dagen na de ovulatie die erop zouden kunnen wijzen dat ik zwanger ben…? Ik ga uiteraard binnen twee weken een zwangerschapstest doen, maar ik vroeg me af of er enkele dingen zijn waaraan men kan merken of men zwanger is voor men de zwangerschapstest doet.
Dank je voor je reactie! Reactie infoteur, 07-10-2008
Hoi,

ik kan niet direct specifieke waarnemingen of bevindingen opnoemen die inderdaad op een zwangerschap zouden kunnen wijzen. Sommige vrouwen hebben direct last na de bevruchting van misselijkheid vb maar dit is echt wel bijzonder vroeg en uitzonderlijk hoor. Anderen voelen dan weer perfect wanneer hun eisprong geweest is maar dit heeft dan weer niets echt te maken met een eventuele bevruchting…
Het worden spannende 14 dagen afwachten, ik herinner het me zelf ook nog heel goed hoe ik er zo sterk naar uitkeek dat die 2 weken voorbij waren!
vele groetjes en nogmaals: ik duim voor je mee!

Ilse, 06-10-2008
Hallo allemaal, ik probeer gedurende de laatste drie maanden zwanger te worden. Deze maand is eigenlijk de eerste keer dat ik echt rekening gehouden heb met de vruchtbare dagen. Mijn eisprong zou normaal gezien vrijdag of zaterdag hebben plaatsgevonden (ik ben woensdag naar de gynaecoloog geweest en die zei me dat het vrijdag of zaterdag zover zo zijn). Wat ik me afvroeg: iemand vertelde me overlaatst dat je op een bepaalde manier direct voelt of je zwanger bent (buiten de misselijkheid, vermoeidheid enz… wat ik eigenlijk allemaal niet voel, maar daar is het mss nog te vroeg voor). Kan ik op iets anders letten wat een beetje meer duidelijk maakt of ik zwanger ben of niet? (uiteraard zal ik de zwangerschapstest doen binnen twee weken, maar tot dan vroeg ik me dus af of bepaalde dingen erop kunnen wijzen).

Inge: normaal gezien kan je niet zwanger zijn hoor, want op de 3de dag van je cyclus ben je helemaal niet vruchtbaar. Normaal gezien ben je rond dag 12-14 van je cyclus vruchtbaar, ik zou je dus niet te veel zorgen maken. Uiteraard kan je het altijd eens testen binnen een tijdje maar ik denk niet dat je zwanger bent. Reactie infoteur, 06-10-2008
Hallo Ilse,

waar deze persoon het zou over kunnen hebben, is misschien het gevoel waarover vele aanstaande moeders kunnen meespreken. Je 'voelt' als het ware dat je zwanger bent maar het zit hem niet echt in de lichamelijke maar wel de psychische sfeer. Je wordt zachter in je handelingen, dagdroomt meer dan anders… Je kan er geen exacte termen op kleven.
Ik wens je heel veel succes en laat zeker maar iets weten hé!
groetjes, Liesbeth

Inge, 03-10-2008
Maak me erg zorgen, op de 3e dag van mijn cyclus heb ik met miijn vriend gevreen, ik was nog ongesteld, en had nog een tampon in. Het was in totaal maar 3 minuten dat we gemeenschap hadden. Hij is niet klaaargekomen. De volgende dag ben ik begonnen met de pil, die ik hiervoor al jaren niet meer had gebruikt. Mijn cyclus duurt gemiddeld 24/25 dagen.

De 7e dag begon ik last van mijn onderbuik te krijgen, en ook voel ik me soms misselijk, maar kan ook door de spanning zijn dat ik bang ben om zwanger te zijn. Zouden deze symptomen ook van de zenuwen kunnen zijn, of doordat ik met de pil ben begonnen? Reactie infoteur, 06-10-2008
Hallo,

tijdens je menstruatie ben je in principe niet vruchtbaar, het komt slechts enkele zeldzame keren voor dat er toch iemand zwanger raakt tijdens haar menstruatie. Je kan na een 14 dagen voor de zekerheid een test doen, dan ben je op zijn minst wel zeker waar je staat.

Ik zou je wel willen adviseren van de komende weken toch een condoom te gebruiken omdat de eerste maand dat je de pil neemt, er toch een vrij groot risico is dat je tijdens deze eerste maand toch zwanger zou raken. Als deze eerste maand voorbij is, is de pil voldoende.
groetjes en veel succes

Sibel, 08-08-2008
Hallo ik ben Sibel. Na mijn menstruatie heb ik de pil ongeveer 2 weken niet ingenomen en na die 2 weken heb ik het wel ingenomen en heb ik gemeenschap gehad kan ik daarvan zwanger raken? Heb de laatste tijden last van hoofdpijn en vermoeidheid? Reactie infoteur, 09-08-2008
Hallo,

De hoofdpijn en vermoeidheid hoeven niet direct naar een eventuele zwangerschap te wijzen.
Als je na je menstruatie de pil 2 weken niet geslikt hebt, is er wel een kans dat je inderdaad zwanger bent geraakt. In die 2 weken tijd kan je lichaam een eicel laten rijpen terwijl anders de rijping van een eicel tegengehouden wordt door de werking van de pil. Ook al heb je na die 2 weken opnieuw de pil ingenomen, de kans is er dat er een bevruchting is opgetreden maar kan ook nog steeds optreden.
Misschien kan je de eerst komende weken met een condoom vrijen. De werking van de pil is nu zeker niet meer efficiënt. Ook al zou er nu geen bevruchting geweest zijn, een bevruchting kan nog steeds komen in de komende weken omdat het nu niet meer veilig is.
Volgens mij is het beste wat je nu kan doen, is eerst en vooral de pil niet meer verder innemen omdat die nu toch niet meer veilig is. Gebruik zeker een condoom, dan ben je zeker!
Je pil begin je opnieuw pas in te nemen op de eerste dag dat je de volgende keer ongsteld wordt(je begint zogezegd volledig opnieuw). Gebruik zeker die eerste maand nog een condoom, van zodra die eerste maand voorbij is, kan je weer op de werking van je pil aan.
Vergeet ook niet een zwangerschapstest te doen, zo weet je waaraan je aan toe bent.
Ook op de bijsluiter van de pil die je neemt, staat heel duidelijke uitleg wanneer je de pil vergeet te nemen.
Een goede en steeds regelmatige inname van de pil is absoluut nodig om een zwangerschap te voorkomen.
Ik wens je heel veel succes en het allerbeste!
vele groetjes

Dana, 25-07-2008
Hallo ik ben Dana. Na mijn stopweek ben ik weer netjes begonnen aan de pil (slik ik al 4 jaar) in de 1e week ben ik de pil vergeten, ik ben op vrijdag begonnen met de pil en de dinsdag was ik vergeten, die heb ik gelijk de woensdag ochtend in genomen. De dag dat ik m vergeten ben heb ik wel gemeenschap gehad. Nu heb ik ook aan aantal ''symptomen' ' kramp of ik ongesteld moet worden maar dat moet nog 1,5 week wachten, licht bloedverlies, en super moe). Maar zoals ik hier al gelezen heb kan ik het me ook inbeelden… Maar toch is mijn vraag is de kans er nu dat ik zwanger kan zijn of is het minimaal? Reactie infoteur, 25-07-2008
Hoi Dana,

er is natuurlijk altijd een kleine kans dat je toch zwanger bent geraakt maar ik zou toch durven zeggen dat die eerder klein is hoor, zeker als je al 4 jaar trouw de pil slikt.
De kaarten zouden anders liggen mocht je vb nog maar de 2de maand aan de pil zijn.
Meestal wordt na een aantal jaar pilgebruik je lichaam en zijn hormonen wat moe betreffende de gewone eisprong. Als je zou zwanger willen raken, hebben de meeste vrouwen 'last'(als je het zo mag uitdrukken)terug een normale cyclus te krijgen: meestal heeft het lichaam enekel maanden nodig om terug in plooi te vallen, dus van 1 keer de pil te vergeten (maar daarna ze toch nog ingenomen te hebbben), zal je denk ik toch niet zo snel zwanger raken.

vele groetjes

vele groetjes

Marisa, 02-07-2008
Ik ben Marisa en 23 jaar. Mijn man en ik hebben besloten om voor kindjes te gaan sinds vorige maand, maar toen hij dat zei was mijn eisprong gedaan. Deze maand wouden we er absoluut voor gaan en hadden we elke 2 dagen seks, in t begin elke dag ook. Mijn laatste cyclus begon op 12 juni en ik heb normaal iets van 28 tot 29 dagen, altijd vrij regelmatig dus. De eisprong had dan vorige week woensdag of donderdag moeten zijn.
Maar: sinds maandag kreeg ik bloed in mijn slip, helder rood, in t begin was dat weinig. Gisteren iets meer, vandaag nog iets meer, maar het is nog wel altijd minder dan wat ik bij menstruatie heb. Mijn vraag is of dat nu mijn menstruatie is of dat het toch nog op iets anders kan wijzen.

O ja, verder heb ik ook last gehad van buikkrampen, lage rugpijn -> hetzelfde gevoel als bij mijn regels. Wat nieuw was : gevoelige tepels en vermoeidheid sinds vandaag

Bedankt, Marisa Reactie infoteur, 05-07-2008
Hallo Marisa,

vermoedelijk is het toch je menstruatie die begonnen is op maandag. Waarschijnlijk is je eisprong wat vroeger gekomen als anders. Of het innestelingsbloed is, is moeilijk te zeggen: meestal gaat dit zo onopgemerkt voorbij dat men er niet eens weet van heeft (vb miniscuul druppeltje bloed vermengd met wat slijmverlies ofzo).
Dat je nog andere symptomen hebt zoals gevoelige tepels en vermoeidheid, kan zijn omdat je er net wat harder aan denkt en met een eventuele zwangerschap bezig bent.
Ik wens jullie nog heel veel succes en dat jullie binnenkort een klein wondertje in je buik mag dragen.
groetjes Liesbeth

Milangela, 20-06-2008
Hallo,
ik ben milangela ben 17 jaar.
sinds 3weken geleden begon ik misselijk te worden s`avonds en `smorgens.
ik voel me ook heel erg moe ook heb ik last van mond uitdroging.
nu heb ik pijn in mijn onderbuik en gevoelige tepels, ik heb zwangerschap test gebuikt en het was positief
maar toen ik naar de dokter was gegaan had ik urinetest gedan en bloed test zeiden ze tegen mij dat het negatief is:-(
maar tog voelik de symptonen.
ik hoop dat iemand mij kan helpen:-)
Groetjess milangela Reactie infoteur, 20-06-2008
Hallo Milangela,

een zwangerschapstest is nooit met 100% zekerheid te vertrouwen, veel hangt af van welk merk je er één gebruikt. Over het algemeen werken zij allen goed, alleen is de ene al gevoeliger als de andere en zijn er nog andere factoren die de uitslag van de test kunnen beïnvloeden(zoals vb het tijdstip van de dag waarop je de test doet). Zo heb ik ooit wel eens weet gehad van een negatieve zwangerschapstest maar een positieve bloedtest van een zwangere vrouw, zij was toen al 10 weken (!) zwanger maar het was een overduidelijke negatieve zwangerschapstest.
Bij jou is het nou eigenlijk het tegenovergestelde. Als de bloedtest negatief is, is het meer dan zeker dat je dan ook niet zwanger bent. Slechts zelden komt het voor dat je toch zwanger blijkt te zijn bij een negatieve bloedtest.
Ben je niet zeker omdat je vermoed dat je toch nog te vroeg je bloed hebt laten onderzoeken(wat wil zeggen dat de bevruchting heel kort geleden is, vb nog maar 1 dag waarbij je in principe nog niet kunt weten dat je zwanger bent want je bent dan nog niet 'overtijd'), kun je vb nog een weekje of drie wachten om opnieuw bij de arts langs te lopen maar dan zou het zeker een overduidelijk resultaat moeten geven.
Dat je zwangerschapsverschijnselen bij jezelf waarneemt, kan ook om bepaalde redenen zijn: misschien hoop je zo hard of net niet dat je zwanger bent, dat je onbewust verschijnselen begint waar te nemen. Je hoofd neemt dan een loopje met je.
Ik hoop van harte dat ik je wat kunnen helpen heb, en laat gerust maar de afloop weten hé!
vele groetjes

Chell, 30-05-2008
Sinds een week heb ik buikpijn links onder in mijn onderbuik ook heb ik zeer gevoelige tepels. Mijn vorige twee menstruaties waren allebei maar 2 dagen en niet veel bloedverlies mijn afgelopen menstruatie was weer normaal deze was ander halve week geleden. Ik slik mijn pil gewoon kan ik dan toch zwanger zijn? Heb nog nooit last van mijn tepels gehad en nu is het niet fijn als er iemand aankomt of ik mij perongelijk stoot. Reactie infoteur, 02-06-2008
Hallo,

de kans dat je zwanger wordt bij correct pilgebruik is heel erg klein.
Misschien heb je wel net pijn aan je tepels omdat je er harder op let als anders omdat je je zorgen maakt dat je toch wel eens zwanger kunnen zijn?
Bij pilgebruik komt het ook wel eens voor dat niet elke 'menstruatie' even lang duurt als de andere.
Enkel waneer je je pil niet elke dag nauwkeurig rond hetzelfde tijdstip inneemt, of wanneer je binnen enkele uren na de inname van de pil moet braken of diarree hebt, kan de werking van de pil minder zijn of zelfs nihil (wanneer de opname in het bloed niet volledig is kunnen gebeuren) zijn waardoor er de kans bestaat dat er een eisprong is geweest en je dus zwanger bent.
Hopelijk heb ik je wat kunnen helpen,
vele groetjes, Liesbeth

Nathalie, 25-05-2008
Hallo…,
ik ben nathalie en ben 21 jaar.
mijn vriend en ik zouden heel graag een kindje willen. we zijn al 1 jaar bezig en ben al anderhalf jaar gestopt met de pil. we hebben al een miskraam gekregen waar we het nog steeds moeilijk mee hebben. sinds 1 week heb ik last van mijn tepels. zodra er iets tegen aan komt doen ze pijn. ze zijn nu ook vaker hard dan normaal. ook hebben ze een klein kleurverschil met normaal. ik heb ook dagelijks last van mijn onderbuik…
we hopen dat ik zwanger ben maar we zijn wel een beetje zenuwachtig omdat het ook iets anders kan zijn.
we willen graag weten wat het nog meer kan zijn als de test negatief is. we willen heel graag een kindje maar het duurt nog even voor ik ongesteld moet worden… rond 12 juni is dat pas maar ik ben nu wel vruchtbaar…
wie kan ons helpen…?

groetjes Nathalie Reactie infoteur, 26-05-2008
Hallo,
allereerst heel veel sterkte met het verwerken van jullie miskraam. Hopelijk kunnen jullie het op verloop van termijn een plaatsje in jullie leven geven.
ALs je al een jaar effectief bezig bent voor een kindje, zal je wel al nauwlettend je lichaam in de gaten gehouden hebben hoe het reageert in de verschillende fasen van je menstruele cyclus.
Het feit dat je nu pijn hebt in je borsten en last van je onderbuik, zal er vermoedelijk wel op wijzen dat je vruchtbare dagen er aan komen zoals je zelf aangeeft.
Vlak voor de temperatuursverhoging (als je die eventueel zou bijhouden) ben je op je vruchtbaarst, wat dan natuurlijk weer wilt zeggen als je een temperatuursverhoging hebt, de meest vruchtbare uren net voorbij zijn.
Een andere manier is je slijmvlies. Wanneer je er meer last van hebt en het wordt rekbaarder ben je ook op je vruchtbaarst.
Een jaar is lang om wachten. Sommige gyneacologen grijpen nu reeds in om zowel jou als je partner aan een aantal onderzoeken te onderwerpen, andere gyneacologen reageren echter anders en zeggen dat je nog een half jaar tot jaar moet wachten. Wat niet wil zeggen dat je steeds bij een andere gyneacoloog terechtkunt…
Andere factoren die het uitblijven van een zwangerschap kunnen beïnvloeden, zijn vb stress ( te hard denken en hopen op een zwangerschap) maar dat is natuurlijk iets wat een dokter moet uitmaken.
Ik wens jullie alvast heel veel succes en dat zo vlug mogelijk jullie verlangen mag ingewilligd worden.
groetjes

Nethalie, 15-05-2008
Hallo, ik ben een meisje van 16. Ik neem mijn pil nu sinds enkele maanden, ik nam hem een keertje s'morgens en een keertje s'avonds, ben hem 2 keer vergeten maar de volgende dag nam ik die dan bij mijn andere pil. Nu is het mijn stopweek maar ik krijg mijn maandstonden niet. Kunnen mijn maandstonden uitblijven door de verkeerde pil of ben ik zwanger? Ik weet ik zal een zwangerschapstest moeten doen maar toch… a.u.b. help me! Reactie infoteur, 15-05-2008
Hallo,

het kan gebeuren dat je je maandstonden overslaat wanneer je de pil gebruikt. Als dit echter meer dan 1 keer voorkomt, verschillende menstruaties na elkaar, is het verstandig inlichtingen in te winnen.
Een echte menstruatie heb je tijdens het pilgebruik niet. Het is een onttrekkingsbloeding.
Misschien weet je zelf wel of je vaak gevreeën hebt de afgelopen weken?
De pil is op zijn allerveiligst wanneer je hem steeds elke dag om ongeveer hetzelfde uur inneemt, vb elke morgen na het ontbijt.
Het kan dus zijn dat er toch een eitje gerijpt is waardoor je zwanger bent, hoewel ik ergens toch met enige reserve durf te zeggen dat de kans eerder klein is dat je zwanger bent.
Voor je eigen gemoedsrust raad ik je aan zo vlug mogelijk een test te doen. Zo weet je eindelijk hoe het er voor staat en of je eventueel bepaalde zaken moet overwegen.
Ik wens je bijzonder veel succes en laat zeker maar iets horen van je!
groetjes

Gin(21), 08-05-2008
Ik heb sinds een week last van bloedverlies, een klein beetje is het maar. Ik slik de pil door dus misschien dat het daaraan kan liggen, maar ik heb dat nog nooit eerder gehad als ik de ongesteldheid over had geslagen. Is dat normaal? Reactie infoteur, 11-05-2008
Hallo,

als je je pil doorslikt kan het voorkomen dat je een tussenbloeding hebt, lang niet zoveel als een gewone ongesteldheid. Ook noemen ze het wel 'spot'.
Het is een beetje een doorbraakbloeding, dit komt wel vaker voor bij het door blijven nemen van de pil, het is geen teken voor ongerustheid. Hetzelfde geldt als je een ongesteldheid overslaat. Als het echter blijft aanslepen en je er niet gerust op bent, kan je nog steeds bij de arts langslopen om wat uitleg.
groetjes

Sher, 24-03-2008
Hai, hoe lang duurt een eisprong?hoeveel dagen ben je dan vruchtbaar? Reactie infoteur, 26-03-2008
Hoi,
een eisprong gebeurt 14 dagen voordat je volgende menstruatie begint. Vanaf de eisprong voorbij is, is een eicel ongeveer een dag (24u)vruchtbaar. Na de eerste 12u neemt de vruchtbaarheid af.
groeten

Sher, 17-03-2008
Hai, sorry foutje vanaf 14 maart heb ik pijnlijke tepels.wij gebruiken condoom, maar die was in feb 1keer stuk gegaan.ik sta nu al een week op met hoofdpijn en misselijkheid.ben echt onzeker maar wil ook niet voor niets naar de dokter, omdat het in het verleden toch negatief was.mijn eerstvolgende cuclus is op 1april zal ik daarop wachten?oja van die 2 dgn was 1 dag normaal.groetjes… :-( Reactie infoteur, 18-03-2008
Hoi, dat je rond de 14e maart last kreeg van pijnlijke tepels kan er ook opwijzen dat er een eisprong plaatsvond wat dan weer kan gecombineerd gaan met het zogenaamde premenstrueelsyndroom.
Tot aan je regels kan je dan allerhande klachten hebben als hoofdpijn, buikpijn, gevoelige tepels, vermoeidheid, prikkelbaarheid… Gezien jullie condooms gebruiken, heb je nog steeds je natuurlijke cyclus wat niet zo is bij pilgebruik. Bij pilgebruik wordt je natuurlijke cyclus onderdrukt, vandaar ook meestal minder klachten die de menstruatie voorafgaan.
Je kan inderdaad afwachten tot je volgende cyclus, maar mocht je nu zwanger zijn (door het condoom dat stukging) zou je nu toch al kunnen zien met een simpele zwangerschapstest of je zwanger bent of niet. Een doktersbezoek is uiteraard minder anoniem, maar wel betrouwbaarder. Een zwangerschapstest is dat ook maar een klein procentje minder. Een zwangerschapstest kan je ook heel anoniem doen zodat niemand er van af weet. Enkel opletten dat je enkel ochtendurine gebruikt (sterkere concentratie).
groetjes

Lise (27 artikelen)
Laatste update: 17-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.