Zwangerschapsverschijnselen in het tweede trimester
Het tweede trimester van de zwangerschap loopt van week 14 tot en met week 27. Het aanbreken van het tweede trimester is voor veel vrouwen een mijlpaal, omdat de kritieke periode van de ontwikkeling van de baby nu voorbij is. De kans op een miskraam is nu aanzienlijk kleiner. Een aantal symptomen de je in het eerste trimester hebt ervaren, zullen afnemen of zelfs verdwijnen. Elke zwangerschap en elk vrouwenlichaam reageert anders, maar in de meeste gevallen zal de zwangere vrouw zich minder moe voelen, minder vaak hoeven plassen en de misselijkheid zal afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Deze fase van de zwangerschap brengt echter andere klachten met zich mee, waar je eerder nog geen last van had.
Brandend maagzuur
Door de grote hoeveelheid progesteron in het lichaam wordt de spijsvertering vertraagd. Ook wordt de spier die verantwoordelijk is voor het sluiten van de maagingang slapper door de toename van dit hormoon, met als gevolg dat de inhoud van de maag gemakkelijk in de slokdarm terecht kan komen. Daarbij komt dat de groeiende baarmoeder tegen de maag aan kan drukken, wat brandend maagzuur veroorzaakt.
Bandenpijn
Rond de twintigste week van de zwangerschap kun je pijn rond het schaambeen ervaren die doortrekt naar de vagina en onderrug. Dit wordt bandenpijn genoemd. De oorzaak van deze klacht is de baarmoeder die in deze periode ontzettend in omvang en gewicht toeneemt. Hierdoor ontstaat er druk op de banden en rekken ze uit.
Huidveranderingen
De hormonale veranderingen in het lichaam van een zwangere vrouw hebben invloed op de pigmentcellen in de huid. Hierbij kun je denken aan het zwangerschapsmasker; er ontstaan donkere pigmentvlekken op je wangen, neus en rond de ogen. Ook kan er een zwangerschapsstreep, een linea nigra, ontstaan. Deze donkergekleurde streep loopt verticaal over de buik. Deze veranderingen verdwijnen vanzelf weer na de bevalling.
Striae (Zwangerschapsstriemen)
Doordat de buik in deze fase van de zwangerschap flink groeit, is het mogelijk dat er scheurtjes in het bindweefsel ontstaan. Bindweefsel is zeer elastisch, maar heeft wel een bepaalde rekbaarheid. Wanneer je buik sneller groeit dan dat het bindweefsel kan uitrekken, ontstaat er striae. Er ontstaan littekens op de huid die eruitzien als rode striemen en strepen. Helemaal voorkomen kun je striae niet, maar je kunt het wel enigszins beperken door je buik regelmatig goed in de smeren, waarmee je de huid soepel houdt. Striae verdwijnt niet na de zwangerschap. Er zullen altijd littekens zichtbaar blijven.
Lage rugpijn
Hoe langer je zwanger bent, des te groter en zwaarder je buik wordt. Doordat je onbewust een andere houding aanneemt en wat meer achterover leunt om jezelf in balans te houden, kun je op een gegeven moment last krijgen van pijn in de onderrug. Ook oefent de baarmoeder druk uit op de rug, waardoor je last van dit symptoom kunt krijgen.
Vergeetachtigheid
Het is een bekend gegeven dat zwangere vrouwen vaak vergeetachtiger en rommeliger zijn. De grote hoeveelheid progesteron is hier een oorzaak van. Het beïnvloed onder andere de werking van de amygdala, het deel van de hersenen dat betrokken is bij het opslaan van gegevens en het ophalen van herinneringen. Ook beïnvloedt dit gedeelte van de hersenen angstgevoelens. Dit verklaart waarom zwangere vrouwen ook wat angstiger en nerveuzer kunnen zijn.
Bloedend tandvlees
Het bloedvolume in het lichaam neemt toe tijdens de zwangerschap. De placenta en het kindje moeten immers ook voorzien zijn van bloed. Als gevolg van deze toename kunnen de kleine bloedvaatjes in het tandvlees kapot gaan. Je krijgt dan geïrriteerd en bloedend tandvlees. Het is verstandig om minimaal één keer gedurende het tweede trimester naar de tandarts te gaan. Een keer extra op controle gaan is raadzaam.
Bloedneus
Ook zijn de slijmvliezen in je neus extra doorbloed gedurende het tweede trimester van de zwangerschap en door het hormoon progesteron zijn de wanden van de bloedvaten slapper. Dit kan spontane bloedneuzen tot gevolg hebben. Dit is hinderlijk, maar niet schadelijk voor de baby. Er zijn bij de apotheek speciale gels te verkrijgen tegen dit zwangerschapskwaaltje.