Zwangerschapsverschijnselen in het tweede trimester

Zwangerschapsverschijnselen in het tweede trimester Het tweede trimester van de zwangerschap loopt van week 14 tot en met week 27. Het aanbreken van het tweede trimester is voor veel vrouwen een mijlpaal, omdat de kritieke periode van de ontwikkeling van de baby nu voorbij is. De kans op een miskraam is nu aanzienlijk kleiner. Een aantal symptomen de je in het eerste trimester hebt ervaren, zullen afnemen of zelfs verdwijnen. Elke zwangerschap en elk vrouwenlichaam reageert anders, maar in de meeste gevallen zal de zwangere vrouw zich minder moe voelen, minder vaak hoeven plassen en de misselijkheid zal afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Deze fase van de zwangerschap brengt echter andere klachten met zich mee, waar je eerder nog geen last van had.

Brandend maagzuur

Door de grote hoeveelheid progesteron in het lichaam wordt de spijsvertering vertraagd. Ook wordt de spier die verantwoordelijk is voor het sluiten van de maagingang slapper door de toename van dit hormoon, met als gevolg dat de inhoud van de maag gemakkelijk in de slokdarm terecht kan komen. Daarbij komt dat de groeiende baarmoeder tegen de maag aan kan drukken, wat brandend maagzuur veroorzaakt.

Bandenpijn

Rond de twintigste week van de zwangerschap kun je pijn rond het schaambeen ervaren die doortrekt naar de vagina en onderrug. Dit wordt bandenpijn genoemd. De oorzaak van deze klacht is de baarmoeder die in deze periode ontzettend in omvang en gewicht toeneemt. Hierdoor ontstaat er druk op de banden en rekken ze uit.

Huidveranderingen

De hormonale veranderingen in het lichaam van een zwangere vrouw hebben invloed op de pigmentcellen in de huid. Hierbij kun je denken aan het zwangerschapsmasker; er ontstaan donkere pigmentvlekken op je wangen, neus en rond de ogen. Ook kan er een zwangerschapsstreep, een linea nigra, ontstaan. Deze donkergekleurde streep loopt verticaal over de buik. Deze veranderingen verdwijnen vanzelf weer na de bevalling.

Striae (Zwangerschapsstriemen)

Doordat de buik in deze fase van de zwangerschap flink groeit, is het mogelijk dat er scheurtjes in het bindweefsel ontstaan. Bindweefsel is zeer elastisch, maar heeft wel een bepaalde rekbaarheid. Wanneer je buik sneller groeit dan dat het bindweefsel kan uitrekken, ontstaat er striae. Er ontstaan littekens op de huid die eruitzien als rode striemen en strepen. Helemaal voorkomen kun je striae niet, maar je kunt het wel enigszins beperken door je buik regelmatig goed in de smeren, waarmee je de huid soepel houdt. Striae verdwijnt niet na de zwangerschap. Er zullen altijd littekens zichtbaar blijven.

Lage rugpijn

Hoe langer je zwanger bent, des te groter en zwaarder je buik wordt. Doordat je onbewust een andere houding aanneemt en wat meer achterover leunt om jezelf in balans te houden, kun je op een gegeven moment last krijgen van pijn in de onderrug. Ook oefent de baarmoeder druk uit op de rug, waardoor je last van dit symptoom kunt krijgen.

Vergeetachtigheid

Het is een bekend gegeven dat zwangere vrouwen vaak vergeetachtiger en rommeliger zijn. De grote hoeveelheid progesteron is hier een oorzaak van. Het beïnvloed onder andere de werking van de amygdala, het deel van de hersenen dat betrokken is bij het opslaan van gegevens en het ophalen van herinneringen. Ook beïnvloedt dit gedeelte van de hersenen angstgevoelens. Dit verklaart waarom zwangere vrouwen ook wat angstiger en nerveuzer kunnen zijn.

Bloedend tandvlees

Het bloedvolume in het lichaam neemt toe tijdens de zwangerschap. De placenta en het kindje moeten immers ook voorzien zijn van bloed. Als gevolg van deze toename kunnen de kleine bloedvaatjes in het tandvlees kapot gaan. Je krijgt dan geïrriteerd en bloedend tandvlees. Het is verstandig om minimaal één keer gedurende het tweede trimester naar de tandarts te gaan. Een keer extra op controle gaan is raadzaam.

Bloedneus

Ook zijn de slijmvliezen in je neus extra doorbloed gedurende het tweede trimester van de zwangerschap en door het hormoon progesteron zijn de wanden van de bloedvaten slapper. Dit kan spontane bloedneuzen tot gevolg hebben. Dit is hinderlijk, maar niet schadelijk voor de baby. Er zijn bij de apotheek speciale gels te verkrijgen tegen dit zwangerschapskwaaltje.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan…
Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Je bent zwanger, wat kun je verwachten? Wat zijn de eerste verschijnselen na de bevruchting? De eerste zwangerschapsvers…
Zwangerschapsverschijnselen in het eerste trimesterZwangerschapsverschijnselen in het eerste trimesterDe periode van de eerste dertien weken van de zwangerschap wordt het eerste trimester genoemd. Het kan zijn dat een vrou…
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…

Zwangerschapsverschijnselen in het derde trimesterZwangerschapsverschijnselen in het derde trimesterHet derde trimester van een zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 40. Het einde van de zwangerschap is in zicht…
Tips en natuurlijke middelen bij zwangerschapsklachtenTips en natuurlijke middelen bij zwangerschapsklachtenIn de laatste maanden van je zwangerschap kan het gebeuren dat het wonder wat in je groeit een zware last aan het worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.symptomen-behandeling.nl/1/zwangerschapsklachten_467209.html
  • http://www.24baby.nl/zwangerschapskalender/zwangerschapstrimesters/tweede-trimester-zwangerschap/
  • http://eerstesymptomenzwangerschap.info/week-tot-week/14-weken-zwanger/
  • http://www.mamaenzo.nl/mama/gezondheid/vergeetachtig-tijdens-en-n-je-zwangerschap
  • http://www.mamaenzo.nl/zwanger/gezondheid/zwangerschapskwaaltjes-in-het-tweede-trimester
  • http://www.mamaenzo.nl/zwanger/gezondheid/je-gebit-tijdens-de-zwangerschap
Mileena (123 artikelen)
Laatste update: 29-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.