Tips en natuurlijke middelen bij zwangerschapsklachten

Tips en natuurlijke middelen bij zwangerschapsklachten In de laatste maanden van je zwangerschap kan het gebeuren dat het wonder wat in je groeit een zware last aan het worden is. Ochtendmisselijkheid is het begin, maar als de eerste maanden voorbij zijn en de misselijkheid over is, kun je onder andere worden geplaagd door brandend maagzuur, zwangerschapsstriemen, rugpijn, gezwollen voeten, en spataderen. Dan is het heel moeilijk om het gevoel van blijheid en 'het zitten op de roze wolk' vast te houden. De laatste loodjes wegen nou eenmaal het zwaarst luidt het spreekwoord. Gelukkig zijn er verschillende tips die je kunt toepassen om deze kwalen tegen te gaan of te verlichten.

Inhoud


Klachten zwangerschap; de laatste loodjes

De baby die aan het groeien is in de baarmoeder, kan op het laatst flink wat ongemak bezorgen. Het extra gewicht zorgt voor rugpijn en vermoeidheid en de baarmoeder drukt tegen de maag en de darmen aan, dit veroorzaakt brandend maagzuur, constipatie en aambeien. Ook wordt er vocht vastgehouden en kun je last krijgen van het carpaletunnelsyndroom.

Carpaletunnelsyndroom onder controle

Veel vrouwen hebben in hun zwangerschap veel last van een verdoofd of tintelend gevoel in de vingers, dit komt door de vochtophoping die druk uitoefent op de zenuwen in de pols. Beweeg elk uur de armen, vingers en polsen voor ongeveer vijf minuten. Als de polsen verdoofd aanvoelen moet je ze niet buigen, want dit maakt het juist erger. Forceer niks, maar neem de tijd om dit te doen.

Brandend maagzuur

De groeiende baby drukt tegen de maag en onder invloed van zwangerschapshormonen ontspant de sluitspier zich tussen de maag en de slokdarm. Hierdoor stroomt het maagzuur gemakkelijk terug en dit veroorzaakt een branderig scherp gevoel in de keel en/of achter het borstbeen. Brandend maagzuur kun je op verschillende natuurlijke manieren aanpakken en verzachten.
  • Vermijd zware maaltijden, je kunt beter elke keer kleine beetjes nemen dan drie keer op een dag een hoofdmaaltijd. Probeer een uur voordat je naar bed gaat, niets meer te eten.
  • Rustige bewegingen na het eten brengt de spijsvertering op gang, ga als het kan na de maaltijd een stukje wandelen.
  • Draag geen strakke kleding, in ieder geval geen kleding die te strak rond de middel zit, losse, soepele kleding is het beste.
  • Zorg ervoor dat je niet te veel aankomt door slechte eetgewoonten.
  • Probeer zo min mogelijk te bukken en voorover te buigen, als je iets moet oprapen, buig dan door de knieën.

Voeding

Amandelen eten helpt tegen brandend maagzuur. Er zitten in de noten chemische stoffen die het maagzuur in de maag houden door de sluitspier te versterken. Maar eet niet te veel, want amandelen zijn wel 'dikmakers'. Vermijd pittig eten, koffie, citrusvruchten (sap), gefrituurd eten, pepermunt en uiteraard alcohol. Het drinken van gemberthee helpt ook tegen brandend maagzuur.

Oma’s tips voor maagzuur

Je kunt een rauwe aardappel raspen en het sap verdunnen met warm water en na de bereiding direct opdrinken. De beste tijden zijn: ’s morgens voor het ontbijt, ’s middags voor de lunch en ’s avonds voor het slapen gaan.
Het dagelijks drinken van geitenmelk kan maagzuur en oprispingen tegengaan, of drink een kopje kamillethee.

Rugpijn

Probeer te voorkomen dat je lang moet staan en zeker aan het einde van je zwangerschap. Rugpijn komt bijna bij alle vrouwen voor aan het einde van de zwangerschap, omdat de baby groeit en zwaarder wordt en de gewrichten in het bekken steeds zachter worden. Vermijd dus langdurig staan. Lukt dit niet, probeer dan je gewicht gelijkmatig te verdelen over beide voeten. Als je nl. de ene heup hoger plaatst dan de andere, krijg je daarmee druk op de onderrug vanuit de zijkant.

Probeer altijd rechtop te zitten en duw de onderrug goed tegen de leuning van de stoel. Als je dit een paar keer per dag doet, train je daarmee de spieren die je rug ondersteunen en worden ze langzaamaan sterker. Als je veel werkzaam bent aan een bureau of een ander zittend beroep hebt, plaats dan je voeten op een krukje. Draag geen schoenen met een hoge hak en ga geen zware dingen meer tillen.

Gezwollen voeten

Je kunt de bloedsomloop in je voeten verbeteren door warme en koude baden met elkaar af te wisselen. Het warme water zorgt ervoor dat het bloed naar de voeten stroomt en het koude water voert het weer af. Vul twee teiltjes met water, in de een warm water, in de ander koud water. Dompel eerst de voeten drie minuten lang in warm water en dompel het daarna 30 seconden in het koude water. Wissel het zes keer en eindig met een koud bad. Ga daarna tien minuten rusten en leg de voeten omhoog.

Spataders

Tijdens de zwangerschap kun je extra gevoelig zijn voor spataderen omdat er dan wat weer progesteron wordt aangemaakt en dit verslapt de bloedvatwanden. Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauw-paars door de huid schijnen. Soms zijn het hele kleine bloedvaatjes, maar het kunnen ook grotere opgezwollen vaten zijn, die als knobbels zichtbaar zijn.

Wat kun je er zelf aan doen

Op de eerste plaats moet je langdurig staan vermijden, lukt dit niet probeer dan het staan af te wisselen door je gewicht steeds te verplaatsen van je hakken naar je tenen. Op deze manier duwen de beenspieren het bloed terug naar het hart. Beweging is erg goed tegen spataderen o.a. fietsen, wandelen of zwemmen. Leg ’s nachts tijdens het slapen de voeten wat hoger door iets onder het voeteneind te leggen, of een kussen onder de kuiten te leggen. Bij ernstige spataderen zijn er speciale steunkousen te verkrijgen.

Natuurlijke middelen

Spataderen die al aanwezig zijn kunnen niet met homeopathische middelen worden hersteld, maar ze kunnen wel de klachten tegengaan en verminderen die hierdoor ontstaan. Venoplant is een plantaardig geneesmiddel dat de doorbloeding verbetert en het bestrijdt het gevoel van zware en vermoeide benen.

Je kunt ook een koud kompres op de benen leggen. Meng zes druppels essentiële olie van cipres, citroen en bergamot met een kop gedistilleerde toverhazelaar. Zet dit mengsel een uur weg in de koelkast. Daarna leg je voeten hoog en doopt een washandje in de vloeistof en leg dit 15 minuten op de spataderen. Deze combinatie van oliën vernauwt de gezwollen bloedvaten en vermindert de zwelling.

Zwangerschapsstriemen; striae

Het komt vaak voor dat de vrouw tijdens haar zwangerschap striemen op haar buik krijgt. Van paarsrode tot zilverwitte strepen. De huid moet zich zo sterk uitrekken voor de groeiende baby, dat de huid die net onder het oppervlak zit, de collageenlaag, als het ware scheurt. Het helpt dus echt niet om hele dure crèmes en zalfjes te gaan aanschaffen om deze striemen te voorkomen. Probeer op de eerste plaats niet te veel aan te komen, hiermee kun je de striemen tot een minimum beperken. En anders kun je gebruik maken van een homeopathische zalf met als basis calendula. Deze zalf is geschikt ter voorkoming van littekenvorming.

Stoelgang

Tijdens de zwangerschap komt obstipatie (verstopping) veel voor. Dit komt doordat de spieren van het spijsverteringsstelsel slapper worden. Ook drukt de vergrote baarmoeder te veel op de darmen. Obstipatie pak je als eerste aan door op je voeding te letten.

Voeding

Eet veel voedingsvezels zoals peulvruchten, zemelen, volkoren producten, gemalen lijnzaad, groene bladgroenten, broccoli, en vers fruit. Deze voedingsmiddelen bevatten veel voedingsvezels en bevorderen de stoelgang. Een glas lauw water op de nuchtere maag wil ook wel eens helpen. Drink voldoende, minimaal twee liter op een dag.

Beweging

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de spijsvertering op gang komt. Dit bevordert dan ook de stoelgang. Wandelen is erg goed voor de darmen, een wandeling na de maaltijd helpt erg goed. En ga direct naar het toilet als er aandrang is. Bij te lang wachten wordt de ontlasting hard.

Oma’s tips tegen obstipatie

Drink een kop melk waar brandnetels in gekookt zijn en drink dit bij voorkeur op de nuchtere maag. Een kop thee van hondsdraf en sinaasappel werkt ook goed tegen obstipatie. Neem twee eetlepels hondsdraf en laat dit vijf tot tien minuten intrekken. Voeg een theelepel sinaasappelsap of een eetlepel sinaasappelschil toe en neem voor het eten een eetlepel hiervan.

Vermoeidheid

Ga als het kan elke middag even een halfuurtje rusten, even een klein middagdutje doen. Zorg er dan voor dat de voeten hoger liggen dan het hart, zo wordt de druk weggenomen. Beweeg als het kan elke dag door te wandelen of te zwemmen, zo krijg je meer energie en dit zorgt er tevens voor dat de bevalling ook vlotter verloopt.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kwaaltjes tijdens de zwangerschapKwaaltjes tijdens de zwangerschapTijdens je 40 weken durende zwangerschap kan je geconfronteerd worden met allerlei kwaaltjes of ongemakjes. Sommige vrou…
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokda…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…

Zwangerschapsverschijnselen in het eerste trimesterZwangerschapsverschijnselen in het eerste trimesterDe periode van de eerste dertien weken van de zwangerschap wordt het eerste trimester genoemd. Het kan zijn dat een vrou…
De invloed van stress op het ongeboren kindMeer en meer wordt er bekend over de invloed van stress tijdens de zwangerschap op het ongeboren kind. Waar men er 100 j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.allesoverkinderen.nl/ne_zwangerschapskwaaltjes.htm
  • Boek '1001 veilige remedies'
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 18-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.