Kwaliteit van het sperma verbeteren

Kwaliteit van het sperma verbeteren Willen jullie samen proberen om een kindje te krijgen? Maar komt de zwangerschap niet zo snel tot stand als jullie gehoopt hadden? Het kán zijn, dat de kwaliteit van zijn sperma te wensen overlaat. Maar wat kan je doen om de zaadkwaliteit te verbeteren? Zonder zaadcel geen zwangerschap. Als de kwaliteit van het sperma niet voldoende is, kan het lange tijd duren voordat er een bevruchting tot stand komt. In sommige gevallen lukt het stellen zelfs in het geheel niet om zonder kunstgrepen in verwachting te raken. Door de kwaliteit van het zaad te verbeteren, stijgt de kans op een (natuurlijke) zwangerschap. Maar waar hangt de kwaliteit van het sperma van af?

Over zaad en zaadkwaliteit

Zaad wordt aangemaakt in de testikels, oftewel de zaadballen. Deze bevinden zich buiten het lichaam, en dat is niet voor niets! Door de ballen buitenlijfs te laten bungelen, wordt voorkomen dat de temperatuur in de testikels te hoog oploopt. Oververhitting is namelijk funest voor de zaadcellen. Wil een man de kwaliteit van zijn sperma verbeteren, dan moet hij er allereerst voor zorgen dat zijn ballen op de juiste temperatuur blijven. Dit betekent:
 • Weg met strakke boxershorts;
 • Beperk te hete baden en saunabezoek;
 • Werk niet met de laptop op schoot.

Spataders en zaadkwaliteit

Heeft een man een spatader in zijn balzak (varicocèle), dan kan de kwaliteit van het zaad hierdoor beïnvloed worden. Spataders in de balzak komen op grote schaal voor: circa 10% van de mannen heeft er één. Van de mannen met een verminderde zaadkwaliteit heeft echter zo'n 30% een spatader(kluwen) in de balzak. Hierdoor vermoedt men dat er sprake is van een negatieve invloed op de spermakwaliteit. De spatader kan middels een operatie verwijderd worden.

De spermakwaliteit vaststellen

Wil je weten hoe het met de kwaliteit van je zaad gesteld is, dan is een gang naar de dokter/het ziekenhuis de aangewezen weg. Toch kiest lang niet iedereen ervoor om het zaad via de officiële weg te laten testen. De redenen daarvoor kunnen heel divers zijn, bijvoorbeeld schaamte. Met een thuistest om sperma te testen, ligt de drempel voor veel mannen stukken lager. Het is echter niet geheel duidelijk of al deze thuistesten een betrouwbaar resultaat geven. Het kan natuurlijk geen kwaad om het eens te proberen.

Bron: Miroro, PixabayBron: Miroro, Pixabay

De kwaliteit van het zaad verbeteren door het homocysteïnegehalte te verlagen

Uit onderzoek blijkt, dat te veel koffie je homocysteïnegehalte doet stijgen. Roken versterkt dit proces. Een te hoog homocysteïnegehalte zou niet gunstig zijn voor de kwaliteit van het sperma. Breng je homocysteïnespiegel naar beneden door minder koffie te drinken, minder te roken, en goed te letten op je voeding. Eet vooral biologische groenten, fruit, peulvruchten, verse noten en kiemen, zoals alfalfa (zie afbeelding) en taugé.

Spermakwaliteit verbeteren door carotenoïden

Carotenoïden hebben, zo blijkt uit onderzoek, een gunstige invloed op de zaadkwaliteit. Deze carotenoïden zitten in oranje en geel voedsel, waarbij vooral wortelen er gunstig uitspringen. Wortels eten is dus niet alleen goed voor je ogen...!

De zaadkwaliteit verhogen door de fiets te laten staan

Sporten is gezond. Toch zouden mannen die hun vrouw willen bevruchten, er goed aan doen om niet al te fanatiek te fietsen. Mannen die meer dan anderhalf uur per week fietsen, hebben namelijk een 34% lagere concentratie zaadcellen dan mannen die de fiets laten voor wat 'ie is. Waarschijnlijk komt dit door de druk die het zadel uitoefent op de balzak.

Testosteron en de kwaliteit van sperma

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een tekort aan testosteron. Een tekort aan testosteron kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid.

Hoeveel zaadcellen heeft een man normaal?

Bij een normale zaadlozing komen tussen de 100 en de 200 miljoen zaadcellen vrij. Pas als een man minder dan 20 miljoen zaadcellen per ml. heeft, wordt hij verminderd vruchtbaar genoemd. In een normaal ejaculaat bevinden zich 20 tot 50 miljoen zaadcellen per ml. Als er sprake is van minder dan 10 miljoen zaadcellen per ml, is er sprake van een ernstige zaadafwijking.
Een lager aantal spermacellen dan normaal heet in medische termen oligozoöspermie.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is sperma en waar bestaat het uit?Sperma bestaat uit vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat. Wat kun je doen als je de smaak van je sperma wilt verbeter…
De kwaliteit van spermaDe kwaliteit van spermaVeel koppels willen graag zwanger worden, maar dat is niet in alle gevallen altijd zo makkelijk. Steeds vaker komt het v…
Zwanger worden, tips voor mannenZwanger worden doe je samen. Tips voor mannen om een goede kwaliteit sperma te leveren kun je in dit artikel lezen. Het…
Tips voor betere en gezondere spermaEen baby maken, het lijkt zon leuk en makkelijk klusje. Maar als een zwangerschap steeds uitblijft, liggen de zaken ine…

De ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerIn week 41 van je zwangerschap loop je al een beetje 'over tijd'. Nog helemaal niets om je druk over te maken, veel vrou…
Krampen tijdens de zwangerschapKrampen tijdens de zwangerschapDe zwangerschap is naast een hele bijzondere periode van dromen en uitzien, ook een tijd van onzekerheid en twijfel over…
Bronnen en referenties
 • http://www.freya.nl/web_forum/lees_bericht2.php?jaar=2011&ID_NR=1393
 • http://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/spatader-in-de-balzak/Pages/default.aspx
 • http://www.elisabeth.nl/ik_ben_patient/vm_specialismen/zorgeenheden/voortplanting/vruchtbaarheids/verbetering_0/
 • http://www.vruchtbaarheids-check.nl/
 • http://www.bodyswitch.nl/nieuws/weetjes/9-voeding-en-gezondheid/27-voeding-en-suppletie-ter-verbetering-v-d-spermakwaliteit-en-hoeveelheid
 • http://www.nu.nl/gezondheid/3616506/wortelen-verbeteren-kwaliteit-sperma.html
 • http://krachttraining.net/index.php/wil-je-je-meisje-zwanger-maken-vergroot-dan-je-sperma-kwaliteit.html
 • http://www.babyenkind.nl/dieet-voor-gezonde-papa-s-to-be/
 • http://www.freya.nl/web_folders/folder3.php
 • Afbeelding bron 1: Miroro, Pixabay
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.