Wat kost en doet een verloskundige?
Hoeveel betaal je voor een verloskundige? Verloskundige hulp wordt in principe volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Hoe je die vergoeding regelt; hoe je een afspraak maakt met een verloskundige en wat er op de eerste afspraak gebeurt lees je allemaal in dit artikel.
Wordt verloskundige hulp vergoed?
Verloskundige zorg en kraamzorg zijn opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit betekent dat je als zwangere vrouw volledig bent verzekerd voor de hulp die je nodig hebt voor, tijdens en na de bevalling. Een 20-weken echo valt ook binnen de dekking van het basispakket, evenals counseling over prenatale screening.
Als je een combinatietest wilt laten doen, onderzoek naar het syndroom van Down, dan wordt deze onder bepaalde voorwaarden vergoed door de verzekeraar.
Hoe regel ik de vergoeding voor verloskundige hulp?
Bij het afsluiten van je zorgverzekering kun je vaak kiezen voor een polis op basis van natura of restitutie. Sommige zorgverzekeraars bieden een mengvorm aan waarbij bijvoorbeeld ziekenhuizen op basis van natura worden betaald en de tandarts op basis van restitutie.
Op basis van natura
Je maakt dan gebruik van de door de zorgverzekeraar aangewezen zorgverleners. Als er een rekening moet worden betaald, dan gaat deze rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Je ziet de betaling pas achteraf op een vergoedingenoverzicht. Als je gebruik wilt maken van een zorgverlener die geen contract heeft met de zorgverzekeraar dan moet je soms bijbetalen.
Op basis van restitutie
Je kunt zelf een zorgverlener kiezen. Op basis van restitutie betekent dat je de rekening zelf eerst voorschiet. Je dient zelf de rekening in bij de zorgverzekeraar om het bedrag te declareren. Vanwege de extra administratieve handelingen komt het voor dat de premie die je betaald aan de zorgverzekeraar hoger kan liggen.
Heb ik een eigen risico bij verloskundige zorg?
Als je 18 jaar of ouder bent dan heb je te maken met het verplichte eigen risico. De bijdrage voor het verplichte eigen risico wordt door de zorgverzekeraar verrekend met de verzekerde. Je betaalt het drempelbedrag van het eigen risico zelf. De kosten die daarboven komen zijn, afhankelijk van je polis, wel volledig gedekt. Als je een hoger eigen risico hebt genomen dan betaal je meer dan bij het standaard verplichte eigen risico.
Voor verloskundige zorg, kraamzorg en huisartsenzorg geldt geen verplicht eigen risico.
Hoe maak ik een afspraak met een verloskundige?
Je kunt eenvoudig een afspraak maken met een verloskundige door naar een praktijk te bellen. Je hoeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts te hebben. Als je een week of zes à zeven zwanger bent dan is het gebruikelijk om de eerste afspraak te maken. Sommige vrouwen gaan al naar een verloskundige voordat ze zwanger zijn, dat kan ook.
Wat gebeurt er op de eerste afspraak?
Als je de eerste keer bij een verloskundige komt dan worden je gezondheid en je medische verleden besproken. Ook ga je het hebben over eventuele eerdere zwangerschappen en natuurlijk over je huidige zwangerschap! Samen met de verloskundige reken je de datum uit waarop je ongeveer gaat bevallen (de uitgerekende datum). Ook maak je een afspraak voor de eerste echte controle van je buik. Deze afspraak is in de 10e week van je zwangerschap.
Het aantal bezoeken aan de verloskundige ligt tussen de tien en veertien keer tijdens je zwangerschap. Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt zul je vaker bij de verloskundige langs gaan voor controle. Wat de verloskundige minimaal controleert is je bloeddruk, de ligging van de baby en hoe je zelf de zwangerschap ervaart.
Tijdens de bevalling begeleidt de verloskundige de geboorte van je baby en zorgt ervoor dat jij en je baby de kraamtijd goed door komen.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen