Kraamtijd, kraamgeld, kraamhulp

Kraamtijd, kraamgeld, kraamhulp Na je zwangerschap begint er een nieuwe periode in je leven. De periode waarin je als moeder je kind verzorgt en opvoedt. De zwangerschap is meestal een periode waarin je verwachtingen letterlijk en figuurlijk, toenemen. Op het einde van je zwangerschap ben je er dan ook echt aan toe om te bevallen. Je bent waarschijnlijk heel nieuwsgierig naar je baby. Meteen na de bevalling begint de kraamtijd. Dat is vaak een heel fijne periode. Je kunt in de kraamtijd gebruikmaken van een kraamhulp want je krijgt kraamgeld. In veel gevallen kan ook een familielid het werk van een kraamhulp overnemen. Elke bevalling is meestal een verhaal op zich. Iedere bevalling is anders, maar toch zijn er meestal natuurlijk ook heel veel overeenkomsten. Als je voor het eerst bevallen bent van een baby, is het allemaal nieuw voor je. Je wilt het bevallingsverhaal graag vertellen en je moet de intensieve ervaringen ook een plaats geven. In dit artikel wordt er vanuit gegaan dat de bevalling goed verlopen is. Als je baby net geboren is kan je verschillende positieve gevoelens ervaren:
  • blijdschap.
  • trots.
  • ongeloof en verbazing.
  • verwondering.
  • emotie en ontroering.
  • overige.

Ook negatieve gevoelen na de geboorte komen vaak voor. Het is dus geen schande, het is alleen iets waar je misschien moeilijk mee om kunt gaan. Het kan ook door hormonale schommelingen komen, of doordat je teveel pijn of stress (gehad) hebt. Het is belangrijk om deze gevoelens met je huisarts en/of verloskundige te bepreken.

Fysiek

Meteen na de geboorte is de kans groot dat je benen erg gaan trillen. Dit is heel normaal maar deze reactie van je lichaam kan je wel verrassen. Je kunt last hebben van:
  • trillende benen en huiveren.
  • klappertanden.
  • algeheel trillen.

Het gaat vanzelf weer over. Het ontstaat omdat je lichaam zo'n enorme prestatie heeft geleverd. Het is afkoeling, maar ook suikertekort kan een rol spelen na de enorme prestatie die je fysiek hebt geleverd. Het gaat meestal snel weer over door warmte en even bijkomen.

Hechtingen

Het komt vaak voor dat vrouwen gehecht moeten worden. Er kan een knipje gegeven zijn of je kunt zijn ingescheurd, waardoor een paar hechtingen noodzakelijk zijn. Zonder verdoving doet hechten pijn. Als er meer hechtingen nodig hebt dan een paar dan kan gekozen worden om je te verdoven. De verdoving voel je ook wel even, maar daarna voel je van het hechten zelf (als het goed is) geen pijn.

De roze wolk

Veel ouders bevinden zich op een zogenaamde roze wolk als hun baby pas geboren is. Het gevoel dat ze een wonder hebben meegemaakt en ook de intense verbazing over het ouderschap, maakt veel indruk. Je baby is het mooiste wezentje wat je ooit gezien hebt en je blijft het maar bewonderen. Het is een heel mooi groot geluksgevoel waar je intens van kunt genieten. Toch is niet iedereen even blij na de bevalling. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je je (nog) niet gelukkig kunt voelen. Als je niet het roze wolk gevoel ervaart, kan je je daar ook schuldig over voelen naar je baby toe. Het is echter zo dat gevoel veroorzaakt wordt door allerlei omstandigheden, zoals bijvoorbeeld:
  • je hormonen.
  • de geboorte en eventuele complicaties.
  • je relaties.
  • je kijk op het moederschap.
  • je toekomstdromen.
  • zorgen om geld of andere zorgen.
  • je leeftijd.
  • keizersnee
  • enzovoorts.

Niet zo blij met de baby?

Hoewel de meeste moeders blij zijn met hun baby, kunnen er toch ook wel allerlei oorzaken zijn waardoor je niet meteen blij bent. De bevalling kan zwaar geweest zijn, of je kunt relatieproblemen hebben, of je kunt met gemengde gevoelens zitten over het moederschap, of je kunt medicatie gekregen hebben waardoor het nog langs je heengaat allemaal, enzovoorts. Je kunt dan dus ook minder positieve ervaringen hebben, zoals:
  • neerslachtig/somber.
  • het gevoel dat je je (nog) niet aan de baby kunt hechten.
  • angst voor het moederschap.
  • angst omdat de baby jou zo hard nodig heeft.
  • bang voor de toekomst.
  • teleurstelling.

Ook vaders kunnen een terugslag ervaren, ook voor hen verandert er immers veel. Verder kunnen ook praktische zaken en zorgen een schaduw over de blijdschap van een geboorte werpen. Als je bijvoorbeeld je baby-uitzet niet helemaal in orde hebt, of er is weinig geld voor een babykamer, dan kan dit aan je knagen. Wat een kindje echter het hardste nodig heeft is liefde en, veilheid en gezonde voeding.

Babyblues

Een paar dagen na de bevalling krijgen veel vrouwen de zogenaamde babyblues. Je huilt dan veel en je voelt je erg emotioneel. Na een paar dagen gaat dat meestal weer over. Dit is hormonaal, en ook gestuurd door alle intensieve ervaringen die je overkomen. Als het niet overgaat mag het niet overgaan in een depressie. Blijf je somber, neem dan contact op met je huisarts. Overleg bij twijfel over klachten ook met je huisarts.

Langer verdrietig na de bevalling

Als je je heel verdrietig voelt praat er dan over met je huisarts en mensen in je omgeving aan wie je het vertellen wilt. Ook als het langer duurt dan een paar dagen. Kort na de geboorte van een kind komt er ook heel veel op je af en onzekerheid en angst kan ook een rol spelen. Als je je bijvoorbeeld depressief voelt, angstig, en/of je hebt het gevoel dat je niet blij kunt zijn, accepteer dan wel dat ook die reactie vaker voorkomt dan je denkt, maar blijf er niet alleen mee zitten. Het heeft vaak een hormonale oorzaak. Het is belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts, want die kan jou hiermee echt helpen. Het wordt sterk aangeraden om er niet mee door te lopen maar die hulp van je huisarts te zoeken.

Kraamtijd

De kraamtijd is de eerste periode na de geboorte van een baby. Men gaat meestal uit van een week tot 10 dagen. Je hebt dan hulp nodig van iemand die moeder en kind een beetje verzorgt en die het huishouden van je overneemt. Dit wordt kraamzorg genoemd. Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld dat buren en familie kwamen kramen bij een vrouw die pas een kind gekregen had, tegenwoordig gebeurt dat ook nog wel maar via je verzekering heb je (als het goed is) recht op kraamgeld of op een kraamhulp. Je kunt kraamgeld vaak besteden zoals je zelf wilt. Ook je partner kan kramen, maar die is misschien ook toe aan een beetje rust. Informeer bijtijds bij jouw verzekering wat je van het kraamgeld verwachten mag. Er wordt bijvoorbeeld ook kraamgeld uitgekeerd als een kindje (vanaf 180 dagen zwangerschap) dood geboren is, of bij een late miskraam.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg is de zorg die u krijgt in de eerste week van de kraamtijd, direct na de geboorte van een baby. Elke vrouw hee…
Kraamtips voor de vaderKraamtips voor de vaderAls je voor het eerst vader wordt is dat vanzelfsprekend een spannende tijd. Je weet niet hoeveel impact het heeft voor…
Ontijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte of partus immaturus: een geboorte tussen de 16 en 28 weken zwangerschap. Een ontijdige geboorte moet…
Een kraamplan maken, hoe doe je dat?Een kraamplan maken, hoe doe je dat?Als je net bevallen bent komt er meestal een kraamhulp bij jou thuis om voor jou en de baby te zorgen. Dit wordt geheel…

Omgaan met vruchtbaarheidsproblemenOmgaan met vruchtbaarheidsproblemenVruchtbaarheidsproblemen zorgen voor verdriet, stress en andere negatieve emoties. Op medisch vlak is er gelukkig veel m…
Zwanger: 13 tot 25 weken. OntwikkelingZwanger: 13 tot 25 weken. OntwikkelingAls je 13 tot 25 weken zwanger bent, maakt de baby een enorme groeispurt door. Ook je buik neemt in die periode flink om…
Bronnen en referenties
  • https://www.mensurakinderbijslag.be/mijn-situatie/kleintje-op-komst/geboortepremie
  • https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/kraamzorg.aspx
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.