Een kraamplan maken, hoe doe je dat?

Een kraamplan maken, hoe doe je dat? Als je net bevallen bent komt er meestal een kraamhulp bij jou thuis om voor jou en de baby te zorgen. Dit wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door jouw zorgverzekeraar, afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Het aantal uren dat je hulp krijgt hangt af van de hoeveelheid zorg die jij en je baby nodig hebben, het minimum is voor elke mama 48 uur. Sommige vrouwen vinden het lastig hun wensen te bespreken met hun kraamhulp en laten alles maar een beetje over zich heen komen. De kraamweek kan dan uitlopen op een teleurstelling omdat je dingen anders had verwacht. Daarom is het handig om een kraamplan te maken zodat jouw kraamhulp weet wat jij prettig vindt.

De kraamtijd

In het meest ideale geval heb je een prettige bevalling gehad en ben je snel weer thuis met je baby uit het ziekenhuis. Of je hebt een fijne thuisbevalling gehad waar je kraamhulp naast de verloskundige bij aanwezig was. Het kan ook zo zijn dat je een geplande of ongeplande keizersnede hebt gehad. Je moet hoe dan ook herstellen van een zware lichamelijke bezigheid en/of ingreep. Daar is de kraamtijd voor bedoeld.

De kraamhulp

De kraamhulp is bij jou in huis om voor jou en voor je baby te zorgen. Het is belangrijk dat het klikt tussen jullie of dat je in ieder geval een fijn gevoel hebt bij jouw kraamhulp. Als dit niet zo is dan moet je zo snel mogelijk het kraambureau (laten) bellen en vragen of er iemand anders kan komen. Het is zonde als je later niet terug kunt kijken op een fijne periode. Bij de aanvraag van kraamzorg kun je eventueel ook aangeven of je bezwaar hebt tegen een stagiaire.

Wat schrijf je in je kraamplan?

Willen jij en je partner de baby vooral zelf verzorgen of mag de kraamhulp dit ook doen? Denk bijvoorbeeld aan het in bad doen van de baby en het aankleden. Hoe wil je dat ze de baby oppakt, alleen onder de okseltjes of ook ondersteund onder de billetjes? Wil je dat de baby veel bij jou ligt overdag of wil je hem/haar boven op zijn/haar eigen kamer laten slapen?

Borstvoeding of flesvoeding

Wil je borstvoeding of flesvoeding gaan geven? Heb je dit al eens gedaan en wens je hier nog hulp bij te krijgen? Schrijf in je kraamplan of je een borstvoedingscursus hebt gedaan. Wil je ook gaan kolven om de borstvoeding op gang te brengen? Wil je dat de baby een speen krijgt? Ga je de baby voeden op verzoek of op een tijdschema? Houd er rekening mee dat veel kraamhulpen graag de voedingstijden willen noteren om te zien of de baby wel vaak genoeg om voeding vraagt. Het voeden op verzoek sluit het beste aan bij de natuurlijke behoeftes van je baby, noteer echter in de kraamweek wel even de tijden waarop je gevoed hebt. Dat kan later problemen voorkomen. Ook met flesvoeding kun je op verzoek voeden.

Slapen

Waar slaapt de baby overdag? Bij mama, in de box of op zijn kamertje? Mag de baby ingebakerd worden of heb je dat liever niet? Slaapt de baby 's nachts in een co-sleeper naast jou of in een bedje op zijn/haar eigen kamer? De Wergeldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef geven als advies om de baby minimaal de eerste zes maanden van zijn leven op de kamer van zijn/haar moeder te laten slapen. Het risico op wiegendood neemt hiermee af en het bevordert het geven van borstvoeding.

Bezoek

Mag bezoek gewoon onaangekondigd binnenvallen of heb je liever dat ze van te voren even een afspraak maken? Het is aan te raden om een vaste rusttijd in te lassen voor moeder en kind en niet meer dan één bezoek per dag te plannen. Mag het bezoek de baby vasthouden of blijft de baby bij papa of mama liggen? Zijn er mensen die je liever niet in de kraamweek ziet en die de kraamhulp absoluut niet binnen mag laten? Als je gewend bent dat familie en vrienden vaak lang blijven plakken kun je met je kraamhulp een codewoord afspreken. Als jij bijvoorbeeld vraagt om een glas melk aan de kraamhulp is dat voor haar het teken om het bezoek vriendelijk de deur uit te zetten. Dan komen jij en je baby toe aan voldoende rust.

De baby

De kraamhulp zal de baby dagelijks willen wegen om te kijken of hij/zij genoeg aankomt. Ook zal ze zijn/haar temperatuur willen opnemen. Misschien vind je het wel leuk om hierbij te helpen. Schrijf dit in je kraamplan.

Mama

Vind jij het lekker om te lunchen met een omeletje in plaats van brood? Ben je allergisch voor noten? Of heb je liever niet dat ze dat ene lievelingsshirt van je in de wasmachine gooit? Misschien heb je wel een droger met een gebruiksaanwijzing? Wees hier duidelijk over in je kraamplan.

Oudere broertjes en zusjes

Als de baby niet je eerste kindje is is het ook belangrijk dat de kraamhulp weet hoe jullie met het broertje/zusje van de baby omgaan. Voor de grote broer of zus is het ook wennen dat er opeens een baby en een vreemde kraamhulp in huis is. Gaat hij/zij al naar school of de peuterspeelzaal? Komen opa en/of oma hem/haar af en toe ophalen? Wat lust hij/zij graag op brood? Wat is zijn/haar favoriete speelgoed en is er iets dat de kraamhulp met hem/ haar kan doen als mama en de baby slapen?

Huisdieren

Als je een hond of kat in huis hebt meld je dit al bij de aanvraag van kraamzorg. Dan krijg je in ieder geval een kraamhulp die niet bang of allergisch is voor huisdieren. Het is fijn om te weten voor de kraamhulp of jouw huisdier bijvoorbeeld boven mag komen. Moet de kraamhulp de hond uitlaten of heb je hier iemand anders voor geregeld?

Ten slotte

Niet alles loopt zoals je het zelf graag zou willen. Met een goed kraamplan kun je echter wel een hoop teleurstellingen voorkomen. Geef een exemplaar van je kraamplan aan de kraamhulp en leg een kopie ergens op tafel. Zorg dat jij en je partner beiden goed op de hoogte zijn van wat er in het kraamplan staat. Dan weet iedereen wat de bedoeling is en kun je heerlijk genieten van jullie nieuwe gezinslid.
© 2017 - 2024 Beldibi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg is de zorg die u krijgt in de eerste week van de kraamtijd, direct na de geboorte van een baby. Elke vrouw hee…
De bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnede kan zowel gepland als ongepland zijn. Ze kan plaatsvinden via plaatselijke of volledige ver…
Borstvoeding geven na een keizersnedeNa een keizersnede komt je borstvoeding soms niet goed op gang. Je lichaam krijgt geen signaal om melk te gaan producere…
Informatie rondom de bevalling: de keizersnedeInformatie rondom de bevalling: de keizersnedeOngeveer twintig procent van alle bevallingen gaat via een keizersnede. Er lijken steeds meer vrouwen te bevallen met ee…

Wat zet je in je bevalplan bij een geplande keizersnede?Wat zet je in je bevalplan bij een geplande keizersnede?Soms weet je al tijdens je zwangerschap dat je niet natuurlijk gaat bevallen maar dat je een geplande keizersnede krijgt…
Hoofdpijn en misselijkheid tijdens de zwangerschapHoofdpijn en misselijkheid tijdens de zwangerschapZwanger zijn is erg bijzonder. Naast de mooie roze wolk waar je op beland bent kunnen er ook verschillende zwangerschaps…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Beldibi (13 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.