Wat zet je in je bevalplan bij een geplande keizersnede?

Wat zet je in je bevalplan bij een geplande keizersnede? Soms weet je al tijdens je zwangerschap dat je niet natuurlijk gaat bevallen maar dat je een geplande keizersnede krijgt. Misschien ligt de baby in een stuit of is er een medische reden waarom er gekozen wordt voor een keizersnede. Sommige vrouwen kijken hier erg tegenop. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over jouw wensen voor de keizersnede. Wil je bijvoorbeeld meteen borstvoeding geven op de operatiekamer? Of wil je dat papa de navelstreng doorknipt? Deze wensen kun je allemaal aan de gynaecoloog kenbaar maken in jouw bevalplan. De meeste baby's worden tussen de 38 en 42 weken zwangerschap geboren. Een keizersnede wordt meestal in week 38 of week 39 van de zwangerschap ingepland zodat de kans op een spontane bevalling kleiner is. Ook zijn de longen beter gerijpt dan wanneer de baby voor de 38e zwangerschapsweek geboren wordt. Overleg samen met de gynaecoloog wanneer de keizersnede gepland wordt. Soms mag je zelf een datum uitkiezen, afhankelijk van de bezetting op de operatiekamer.

Wat schrijf je in het bevalplan?


Verdoving

De meeste geplande keizersneden worden uitgevoerd met een ruggenprik als verdoving. Als je onder gehele narcose wil zal je dit moeten overleggen met de gynaecoloog. Het voordeel van een ruggenprik is dat je de geboorte van je kindje bewust meemaakt. De meeste vrouwen ervaren het als een gekke gewaarwording als je op de operatietafel ligt en je kunt je onderlijf niet bewegen. Het gevoel in je onderlijf komt zo'n 30-60 minuten na de operatie weer terug.

Tijdens de operatie

Tegenwoordig is het mogelijk om middels een doorzichtige doek te kijken hoe jouw baby uit je buik komt. Als je dit wil zet je dit duidelijk in het bevalplan. Het OK-team zal dan op het juiste moment het andere doek weghalen zodat je mee kunt kijken. Als de baby uit jouw buik is zal hij/zij afgedroogd worden en dan kan papa eventueel de navelstreng nog symbolisch doorknippen. Wil je daarna de baby met zijn/haar blote borst op jouw blote borst of wil papa hem/haar vasthouden? Het fijnste voor de baby is het plekje op de borst bij mama. Door het directe huidcontact stabiliseren de hartslag en temperatuur van de baby sneller. Terwijl de baby op jouw borst ligt kan hij/zij worden onderzocht als dit nodig is, het bindingsproces wordt dan zo min mogelijk verstoord. Als je borstvoeding wil gaan geven is het mogelijk hier op de OK al mee te starten.

Na de operatie

Als de operatie voorbij is ga je naar de uitslaapkamer. Het gevoel in je onderlijf komt dan langzaam weer terug. Ook hier kan de baby lekker op jouw borst blijven liggen. Wil je de baby Vitamine K toedienen na de geboorte of eerst borstvoeding geven? Zet dit in het bevalplan, het is jouw keuze. Wil je dat de baby kunstmelk krijgt als het aanleggen aan de borst niet lukt of wil je liever afgekolfde (donor)melk geven? Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af en maak dan een keuze.

De rol van papa

Welke rol wil de vader spelen bij de geboorte van jullie baby? Wil hij symbolisch de navelstreng doorknippen? Wil hij de geboorte filmen of op de foto zetten? Laat de vader ook goed jouw wensen bewaken en de verpleging wijzen op het bevalplan. Als vrouw zijnde ben je op dat moment niet altijd in staat om voor jezelf op te komen, dat is dan een mooie rol voor papa.

Op de kraamafdeling

Eenmaal op de kraamafdeling kan het zijn dat de verpleegsters de baby willen wassen en aankleden. Misschien wil papa dit wel graag zelf doen of wil jij liever dat de baby nog even bij jou blijft liggen. Het is niet verplicht om de baby de eerste dag te wassen, dit kan ook later in de week nog.

Borstvoeding na een keizersnede

Als je graag borstvoeding wil geven na de keizersnede is het belangrijk dat je je vooraf goed voorbereidt. Zet in je bevalplan dat je graag borstvoeding wil geven en of je hier bijvoorbeeld een borstkolf voor nodig hebt. Er is door het WHO en Unicef een tiental vuistregels opgesteld die bevorderlijk zijn voor het slagen van het geven van borstvoeding. Het is belangrijk dat je zelf goed op de hoogte bent van deze vuistregels, dat verhoogt de slagingskans op het geven van borstvoeding.

Vuistregels zoals opgesteld door WHO en Unicef

Instellingen voor moeder- en kindzorg die het certificaat hebben dienen er zorg voor te dragen:
  • dat zij een borstvoedingsbeleid op papier hebben, dat standaard bekend wordt gemaakt aan alle betrokken medewerkers
  • dat alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid
  • dat alle zwangere vrouwen voorgelicht worden over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven
  • dat moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen worden met borstvoeding geven
  • dat aan vrouwen uitgelegd wordt hoe ze hun baby aan moeten leggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder gescheiden moet worden
  • dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie
  • dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer mogen blijven
  • dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd
  • dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen gegeven wordt
  • dat zij contacten onderhouden met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en dat zij de ouders verwijzen naar borstvoedingsorganisaties
Bron: borstvoeding.com

Tot slot

Ook een geplande keizersnede loopt niet altijd zoals je het zelf graag zou willen. Met een goed bevalplan kun je echter wel een hoop teleurstellingen voorkomen. Geef een exemplaar van je bevalplan aan de gynaecoloog en stop een kopie ervan in je tas. Zorg dat jij en je partner beiden goed op de hoogte zijn van wat er in het bevalplan staat. Dan weet je in ieder geval wat je kunt verwachten en ben je goed voorbereid op de komst van je kindje.
© 2017 - 2024 Beldibi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie rondom de bevalling: de keizersnedeInformatie rondom de bevalling: de keizersnedeOngeveer twintig procent van alle bevallingen gaat via een keizersnede. Er lijken steeds meer vrouwen te bevallen met ee…
De bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnede kan zowel gepland als ongepland zijn. Ze kan plaatsvinden via plaatselijke of volledige ver…
Wat zet je in je bevalplan bij een natuurlijke bevalling?Wat zet je in je bevalplan bij een natuurlijke bevalling?De bevalling is voor veel vrouwen niet iets waar ze heel erg naar uitkijken. Natuurlijk is het leuk om jullie kindje voo…
Bevallen met een KeizersnedeWanneer een normale bevalling niet mogelijk is, wat door verschillende oorzaken kan zijn, besluit de arts tot een keizer…

Bevalling: de uitdrijving en nageboorteBevalling: de uitdrijving en nageboorteTijdens de uitdrijving wordt de baby uit de baarmoeder gedreven. In deze fase is volledige ontsluiting nodig en zijn de…
Een kraamplan maken, hoe doe je dat?Een kraamplan maken, hoe doe je dat?Als je net bevallen bent komt er meestal een kraamhulp bij jou thuis om voor jou en de baby te zorgen. Dit wordt geheel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Piepie, Pixabay
  • https://www.borstvoeding.com/artikelen/voorjebegint/voorbereiding/10vuistregels.html (19/08/2017)
  • WHO en Unicef
Beldibi (13 artikelen)
Laatste update: 14-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.