Wat zet je in je bevalplan bij een natuurlijke bevalling?

Wat zet je in je bevalplan bij een natuurlijke bevalling? De bevalling is voor veel vrouwen niet iets waar ze heel erg naar uitkijken. Natuurlijk is het leuk om jullie kindje voor het eerst te ontmoeten, maar de baby moet er eerst nog wel even uit! Het is goed om je vooraf te verdiepen in de verschillende fases van de bevalling. Dan weet je wat je ongeveer te wachten staat. Daarnaast is het fijn als je je wensen omtrent de bevalling goed op papier schrijft. Dit noem je een bevalplan of geboorteplan. Wil je bijvoorbeeld thuis of in het ziekenhuis bevallen? En wil je borstvoeding of flesvoeding geven? Bespreek jouw bevalplan met je verloskundige of gynaecoloog zodat zij kunnen beoordelen of zij jou wensen ook uit kunnen voeren.

Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Geef je er de voorkeur aan om thuis in je eigen omgeving te bevallen? Of wil je liever naar het ziekenhuis of kraamhotel bij jou in de buurt? Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent waardoor je je makkelijker zou kunnen ontspannen. Dit is ten gunste van je bevalling. Sommige mensen voelen zich echter prettiger in het ziekenhuis, met de gynaecoloog aan hun bed. Doe waar jij je prettig bij voelt en wat natuurlijk medisch verantwoord is.

Wie mag er bij de bevalling aanwezig zijn?

In de meeste gevallen zal je partner aanwezig zijn bij de bevalling. Hij ondersteunt jou tijdens dit proces en zorgt voor alle praktische zaken zoals het telefoontje naar de verloskundige als de bevalling begonnen is. Ook zal hij je naar het ziekenhuis begeleiden als dat je dat wilt of als het nodig is. Maar misschien vind je het wel heel prettig om naast je partner ook je moeder, zus of vriendin bij de bevalling te hebben. Bespreek dit ook goed met je partner.

Weeën opvangen

Wil je de weeën opvangen onder de douche of liever zittend op een skippybal? Moet jouw partner tegendruk geven of wil je in zijn handen knijpen? Misschien vind je het prettig om op je handen en knieën te zitten of achterstevoren op een stoel. Zorg dat je alles bij de hand hebt zodat je tijdens de weeën verschillende dingen kunt uitproberen.

Bevalhouding

Wil je liggend op je rug in bed bevallen? Of lijkt jou een baarkruk wel fijn? Misschien heb je wel bedacht dat je in een speciaal bevalbad wil bevallen. Voorheen kon dit alleen thuis met een speciaal gehuurd bevalbad, tegenwoordig kun je ook in sommige ziekenhuizen je baby geboren laten worden in bad. In sommige gevallen is dit niet mogelijk, de verloskundige of gynaecoloog zal dit met jou bespreken.

Pijnstilling

Sommige vrouwen kiezen voor een verdoving als de weeën te pijnlijk worden. Dit kan alleen als je in het ziekenhuis bevalt. Laat je hier goed over informeren en zet in je bevalplan wat voor verdoving je wil als het je echt teveel wordt. De verloskundige of gynaecoloog beslist op dat moment of een verdoving nog mogelijk is.

De geboorte en na de bevalling

Wil je je kindje zelf aanpakken als hij/zij geboren wordt? Willen jullie zelf het geslacht van de baby ontdekken of mag de verpleegkundige dit doen? Wil je de navelstreng nog een poosje laten doorkloppen en wil je partner deze doorknippen? Wat moet er met de placenta gebeuren? Als de baby eenmaal geboren is kan het zijn dat de verpleegsters de baby willen wassen en aankleden. Als je thuis bent bevallen zal de kraamverzorgster dit misschien wel voorstellen. Als papa dit graag zelf wil doen of jij liever hebt dat de baby nog even bij jou blijft liggen dan kan dat natuurlijk ook. Het is jullie kindje, de baby kan ook later in de week nog gewassen worden.

Wat wil papa?

Heeft papa ook wensen ten aanzien van de geboorte van jullie baby? Wil hij misschien de baby aanpakken of de navelstreng doorknippen? Vindt hij het leuk om de geboorte te filmen of op de foto zetten? Laat papa ook goed jouw wensen bewaken en de verpleging of kraamhulp wijzen op het bevalplan. Misschien ben je op dat emotionele moment niet goed in staat om voor jezelf op te komen, dat kan je partner dan doen.

Visite

Wanneer wil je bezoek ontvangen? Als je net bevallen bent wil je natuurlijk graag je baby laten zien aan je familie en vrienden. Maar misschien wil je eerst even met papa samen genieten van jullie wondertje. Denk hier van te voren alvast over na en communiceer dit ook met de mensen om je heen. Dat voorkomt teleurstellingen en gedoe in de eerste uren na de bevalling waarin je al genoeg mee maakt.

Borstvoeding of flesvoeding

Wil je borstvoeding of flesvoeding gaan geven? Wil je de baby Vitamine K toedienen na de geboorte of eerst voeding geven? Zet dit duidelijk in het bevalplan. Wil je dat de baby kunstmelk krijgt als het aanleggen aan de borst niet lukt of wil je liever afgekolfde (donor)melk geven? Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af en maak dan een keuze.

Succesvol borstvoeding geven

Als je graag borstvoeding wil geven na de bevalling is het belangrijk dat je je vooraf goed voorbereidt. Je kunt bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap een borstvoedingscursus volgen. Dit wordt vaak georganiseerd door een kraambureau of lactatiekundige. Het is goed om te weten dat er door het WHO en Unicef een tiental vuistregels zijn opgesteld die bevorderlijk zijn voor het slagen van het geven van borstvoeding. Door op de hoogte te zijn van deze regels verhoog je je slagingskans op het geven van borstvoeding.

Vuistregels zoals opgesteld door WHO en Unicef

Instellingen voor moeder- en kindzorg die het certificaat hebben dienen er zorg voor te dragen:
  • dat zij een borstvoedingsbeleid op papier hebben, dat standaard bekend wordt gemaakt aan alle betrokken medewerkers
  • dat alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid
  • dat alle zwangere vrouwen voorgelicht worden over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven
  • dat moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen worden met borstvoeding geven
  • dat aan vrouwen uitgelegd wordt hoe ze hun baby aan moeten leggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder gescheiden moet worden
  • dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie
  • dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer mogen blijven
  • dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd
  • dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen gegeven wordt
  • dat zij contacten onderhouden met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en dat zij de ouders verwijzen naar borstvoedingsorganisaties
Bron: borstvoeding.com

Ten slotte

Misschien heb je een mooi bevalplan geschreven en lopen dingen toch anders dan je gewild zou hebben. Wees, hoe moeilijk dat op dat moment ook kan zijn, een beetje flexibel. Soms moeten dingen toch anders omdat jij of je kindje anders in gevaar is. Geef jouw bevalplan tijdens de zwangerschap al aan de verloskundige of gynaecoloog zodat zij op de hoogte zijn van jouw wensen. Beter voorbereid op de bevalling kun je niet zijn.
© 2017 - 2024 Beldibi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zet je in je bevalplan bij een geplande keizersnede?Wat zet je in je bevalplan bij een geplande keizersnede?Soms weet je al tijdens je zwangerschap dat je niet natuurlijk gaat bevallen maar dat je een geplande keizersnede krijgt…
De bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnede kan zowel gepland als ongepland zijn. Ze kan plaatsvinden via plaatselijke of volledige ver…
Assistentie van kraamverzorgster bij poliklinische bevallingEen bevalling wordt begeleid door een verloskundige, zij kan hierbij wel wat hulp gebruiken. Als je thuis bevalt krijgt…
Informatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisInformatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisMeer dan zeventig procent van alle bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Een dergelijke bevalling (zonder medische…

Bevalling: de uitdrijving en nageboorteBevalling: de uitdrijving en nageboorteTijdens de uitdrijving wordt de baby uit de baarmoeder gedreven. In deze fase is volledige ontsluiting nodig en zijn de…
Een kraamplan maken, hoe doe je dat?Een kraamplan maken, hoe doe je dat?Als je net bevallen bent komt er meestal een kraamhulp bij jou thuis om voor jou en de baby te zorgen. Dit wordt geheel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.borstvoeding.com/artikelen/voorjebegint/voorbereiding/10vuistregels.html (19/08/2017)
  • WHO en Unicef
Beldibi (13 artikelen)
Laatste update: 14-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.