Bevalling: de uitdrijving en nageboorte

Bevalling: de uitdrijving en nageboorte Tijdens de uitdrijving wordt de baby uit de baarmoeder gedreven. In deze fase is volledige ontsluiting nodig en zijn de weeën het heftigst. Er zijn een aantal spieren die gebruikt moeten worden tijdens een bevalling. Een goede manier van persen is erg belangrijk om de bevalling goed te laten verlopen. Persen kan in verschillende houdingen. Wat gebeurt er tijdens het persen? Nadat de baby is geboren wordt de placenta geboren. Dit heet een 'nageboorte'. Na de nageboorte kan een vrouw last krijgen van naweeën.

Inhoud


Welke spieren gebruik je tijdens de uitdrijving?

Tijdens de uitdrijving gebruik je de middenrifspier. De middenrifspier zit onder de ribben, de buikspieren en de brede rugspieren samen met de borstspieren. Deze spieren span je als je gaat persen aan waarbij de druk wordt verhoogd in de buikholte. Er zijn ook spieren die juist moeten ontspannen tijdens het persen, dit zijn de bekkenbodemspieren, de nekspieren, de halsspieren, de gezichtsspieren en de beenspieren.

De manier van persen

Vaak wordt er gezegd: ‘’Neem maar een grote hap lucht via je mond’’. Dit werkt juist averechts. Hoe groter de hap lucht, hoe sneller de lucht ontsnapt. De druk kan dan niet meer de juiste kant op worden gestuurd. Het beste is om een gewone hap lucht via de neus te nemen, dan te persen, en dan vervolgens rustig uit te ademen via de mond.

Je kunt van tevoren oefenen met het middenrif in meerdere houdingen zodat je weet hoe je moet persen zonder de druk op het hoofd te leggen. Als de druk op het hoofd gelegd wordt kan men hoofdpijn krijgen, kunnen er rode ogen ontstaan en kan men bloeduitstortingen krijgen op het gezicht. Indien er zo hard geperst wordt kan er zelfs een bloedneus ontstaan.

Je kunt het persen bijvoorbeeld liggend en zittend oefenen, maar ook op handen en knieën. Let op dat de schouders, hals, hoofd en kaak ontspannen zijn. Ook hoogzwangere vrouwen kunnen dit oefenen.

Wat gebeurt er tijdens het persen?

Een vrouw mag pas persen op het moment dat zij tien centimeter ontsluiting heeft. Dit heet de uitdrijvingsfase. Wanneer er een wee opkomt mag je gaan persen. Een perswee duurt lang waardoor je soms wel drie keer kunt persen in een wee. Tijdens het persen ligt de focus in eerste instantie vooral op het naar achteren persen van de baby. In het begin wordt de baby tijdens een wee met zijn hoofdje richting het stuitje in het bekken geduwd. Het kan gebeuren dat er tijdens het persen ontlasting naar buiten komt. Dit is niets om je voor te schamen en je moet het dan ook gewoon laten gebeuren. Als het hoofdje eenmaal de anus is gepasseerd, moet er naar voren geperst worden. Tijdens het persen spannen de buikspieren zich aan en worden de ribben naar beneden getrokken. Je kunt twee richtingen op persen: richting de anus, waarbij er meer spanning wordt gelegd op de zijkanten van de buik, en richting de schede, waarbij de buik wordt uitgezet en bol gaat staan.

Verschillende pershoudingen

Er zijn verschillende pershoudingen waarop een vrouw de bevalling kan doen. Voor iedere vrouw zal het anders zijn welke houding het prettigst is.
  • Zittend op bed
  • Zittend op de baarkruk
  • Zittend op een grote bal
  • Liggend op de rug
  • Op de zij
  • Op handen en knieën
  • Staand gehurkt, hangend tegen de partner aan
  • Gehurkt

De nageboorte en naweeën

De nageboorte is de laatste fase van de bevalling. In deze fase wordt de placenta geboren. De placenta wordt ook wel de moederkoek genoemd. Dit orgaan zorgt voor zuurstof, voedselopname en uitscheiding van afvalproducten van de baby. Tijdens de nageboorte worden naast de moederkoek ook de vliezen uitgedreven. Dit gebeurt wanneer je al lekker met je kindje op je borst ligt. Als je kindje meteen aan de borst zuigt, bevordert dit het samentrekken van de baarmoeder. Hierdoor zal de placenta sneller loskomen van de baarmoederwand. Ook zal de baarmoeder sneller krimpen en zijn vorm weer terugkrijgen als je borstvoeding geeft. Als alles voorbij is kunnen een aantal vrouwen last krijgen van trillingen over heel het lichaam. Dit is een normale reactie van het lichaam en is dus niet vreemd. De reden hiervan is dat het lichaam na zoveel inspanning ineens gaat ontspannen. Het krimpen van de baarmoeder worden ook wel naweeën genoemd. Als de baarmoeder krimpt zullen er bloedstolsels loskomen en naar buiten komen. Deze kunnen zo groot worden als een sinaasappel. Het verliezen van bloedstolsels kan zeker tot 6 weken na de bevalling duren. Naweeën kunnen sterk te voelen zijn. De één heeft er meer last van dan de ander. Buikademen zal wat verlichting geven om deze kramp te doorstaan.
© 2017 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevallen van een baby, wat staat je te wachten als je gaat bevallen van een kind? Een baby baren is geen kleine klus. He…
Bevallen: de drie fasenBevallen: de drie fasenBevallen: ontsluiting, perswee, nageboorte, nawee. Na ongeveer negen maanden zwangerschap volgt de bevalling. De gehele…
Geboorte van een kind: in detail bekekenDe geboorte van een ‘jong’ is in de natuur zowel een zeer gewone gebeurtenis als een uitzonderlijk moment. Bij de mens i…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…

De anticonceptiepil na je vijftigste jaarDe anticonceptiepil na je vijftigste jaarEr kleven nogal wat risico’s aan pilgebruik op latere leeftijd. Er klinken steeds vaker stemmen die zeggen dat het verst…
Wat zet je in je bevalplan bij een natuurlijke bevalling?Wat zet je in je bevalplan bij een natuurlijke bevalling?De bevalling is voor veel vrouwen niet iets waar ze heel erg naar uitkijken. Natuurlijk is het leuk om jullie kindje voo…
Bronnen en referenties
  • Boek: Duik in je weeën, ISBN: 9789026922749
Rozanne (218 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.