Hoofdpijn en misselijkheid tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn en misselijkheid tijdens de zwangerschap Zwanger zijn is erg bijzonder. Naast de mooie roze wolk waar je op beland bent kunnen er ook verschillende zwangerschapskwaaltjes ontstaan waardoor je je op sommige momenten wat minder goed voelt. Hoofdpijn en misselijkheid zijn symptomen die het meeste voorkomen. Je wilt optimaal genieten van je zwangerschap, maar soms vraag je je af hoe je dat gaat lukken. Een zwangerschap zorgt voor veel veranderingen in je lichaam. Deze veranderingen kunnen voor kwaaltjes zorgen waar je voorheen nooit last van had. Hoe je lichaam op deze verandering reageert is per persoon verschillend. Toch zijn er manieren om deze klachten te verminderen.

Hormonale verandering

Zwanger zijn zorgt voor een hoop veranderingen aan en in je lichaam. Ook hormonaal verandert er een heleboel. Veel vrouwen ervaren deze hormonale schommelingen als een achtbaan. Het ene moment ben je vrolijk en het volgende moment ben je onwijs chagrijnig. Huilbuien zullen ook regelmatig voorkomen. Ondanks deze klachten is het belangrijk om leuke dingen te doen waar je niet al te veel bij na hoeft te denken. Dit voorkomt een storm aan gedachten en houdt je hormonen wat stabieler.

Misselijkheid

Misselijkheid is bij vele vrouwen één van de eerste symptomen waardoor ze de zwangerschap herkennen. Dit symptoom houdt in de meeste gevallen de eerste weken aan door de stijging van het zwangerschapshormoon hCG. De misselijkheid kan na enkele weken minder worden, maar kan helaas ook de gehele zwangerschap aanhouden. Toch is dit niet altijd de eerste graadmeter voor een zwangerschap. Er zijn namelijk genoeg vrouwen die totaal geen last hebben van misselijkheid gedurende de zwangerschap. De gevoeligheid voor het hCG-hormoon verschilt per vrouw.

Het nut van het hCG-hormoon

Het hCG-hormoon wordt aangemaakt om de productie van nieuwe eitjes in de eileider te stoppen. Daarnaast zorgt het voor de groei van de baby, door het lichaamsvet van de moeder om te zetten in energie. Het hCG-hormoon in het lichaam stijgt tot ongeveer 12 weken zwangerschap, daarna zakt het gehalte van het hCG-hormoon weer langzaam waardoor in de meeste gevallen ook de misselijkheid minder wordt.

Zorg dat je maag altijd gevuld blijft

Naast het hCG-hormoon zorgt een zwangerschap voor een verhoogde zuurtegraad in de maag. Wanneer je maag te leeg is zal deze zuurtegraad nog hoger worden waardoor de misselijkheid nog erger is. Zorg dus ervoor dat je maag altijd gevuld is. Eet ook niet te veel in één keer, maar eet kleine porties verdeeld over de dag. Wanneer je voor een langere tijd van huis gaat of in een auto zit, zorg dan dat je wat te eten en te drinken bij je hebt. Zo kun je voorkomen dat de misselijkheid tijdens ongemakkelijke situaties opkomt.

Let op wat je eet

Wanneer je erg misselijk bent, eet dan voornamelijk licht verteerbaar voedsel zoals een cracker, een beschuitje of rijst. Daarnaast is bewezen dat hartig voedsel minder belastend is voor je maag. Pittig of erg zoet eten kan de maagwand irriteren waardoor er meer maagzuur geproduceerd wordt en de misselijkheid weer stijgt. Ben je voornamelijk misselijk in de ochtend? Zorg dan dat je eerst wat in bed eet en blijf daarna even rustig zitten. Ga pas na een half uur uit bed. Zo voorkom je plotselinge schommelingen in je maag.

Drink veel water

Water drinken is een remedie voor vele kwaaltjes, maar ook voor je zwangerschapsmisselijkheid. De richtlijn voor een niet-zwangere is 1 tot 2 liter wateropname per dag. Wanneer je zwanger bent is het belangrijk dat je 2 liter zeker wegdrinkt. Water is beter te verdragen door de maag dan koffie of sinaasappelsap. Deze dranken kunnen een overprikkeling van de maagwand veroorzaken waardoor de misselijkheid juist erger wordt.

Het gaat niet over, wat nu?

Misselijkheid is erg vervelend maar is niet direct een gevaar voor jou als moeder en de baby. Wanneer je bijna geen voedsel binnenhoudt is het belangrijk om dit wel te bespreken met je verloskundige of met de huisarts. Deze kan wanneer nodig medicatie geven om de misselijkheid te remmen. Je kindje en jijzelf hebben genoeg voedingsstoffen nodig om te kunnen ontwikkelen.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een vervelend maar ook vaak een onschuldig kwaaltje dat tijdens het begin van de zwangerschap al op kan steken. Hoofdpijn kan net als misselijkheid verschillende oorzaken hebben.

Stress

Er verandert een hoop in je lichaam, maar ook in je leven. In het begin van de zwangerschap kun je nog een hele hoop dingen zelf maar in een verder stadium zal je rustiger aan moeten doen en bepaalde bezigheden aan anderen over moeten laten. Naast deze zaken zal er ook veel voor je kleine geregeld moeten worden. Denk hierbij aan de kinderkamer, de naam van de baby, de kraamzorg en wellicht verandert er ook iets in de relatie. Misschien zijn er ook zorgen over de toekomst en financiën. Dit alles kan voor stress zorgen wat hoofdpijn veroorzaakt.

Rustig blijven kan soms lastig zijn, maar is wel erg belangrijk voor jou als toekomstige moeder en je baby. Zet alle zorgen op papier en probeer deze uit te werken en wanneer het mogelijk is ook op te lossen. Bereid je goed voor op alles wat komen gaat in de zwangerschap en ga op tijd naar bed. Een goede nachtrust kan al een hoop verlichting geven. Wanneer je 's nachts niet lekker slaapt kun je overdag nog even rust nemen. Raak je het overzicht echt kwijt? schaam je dan niet om dit met je huisarts te bespreken. Je bent niet de enige en er zijn genoeg methodes om je te ondersteunen waardoor je alles overzichtelijk houdt en optimaal kunt genieten van je zwangerschap.

Juiste houding

Je kindje groeit in je lichaam, hierdoor zal je ook aankomen in gewicht. Dit extra gewicht, de groeiende buik en de holle rug die hierdoor ontstaat, zorgt voor een verandering in de lichaamshouding. Het is dan ook belangrijk om goed op je houding te letten. Probeer goed rechtop te zitten en te staan met de buikspieren lichtjes aangespannen. Hierdoor wordt overbelasting van spieren met gevolg tot spierpijn en hoofdpijn verminderd.

Paracetamol

Paracetamol mag veilig worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Wel is het belangrijk dat je altijd eerst naar de oorzaak zoekt. Wanneer je veel paracetamol slikt, kan je lichaam ook reageren waardoor je meer hoofdpijn krijgt.
© 2017 - 2024 Caballo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en hoofdpijnZwanger en hoofdpijnEen zwangerschap kan vele typische kwaaltjes met zich meebrengen, die veroorzaakt kunnen worden door de zwangerschap en…
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…
Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…
Hoofdpijn tijdens de zwangerschapHoofdpijn tijdens de zwangerschapHoofdpijn tijdens de zwangerschap, is dat gevaarlijk? Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan een signaal zijn dat er iets…

Een kraamplan maken, hoe doe je dat?Een kraamplan maken, hoe doe je dat?Als je net bevallen bent komt er meestal een kraamhulp bij jou thuis om voor jou en de baby te zorgen. Dit wordt geheel…
Multiple Sclerose (MS) en zwangerschapMultiple Sclerose (MS) en zwangerschapMultiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel treft. Het is de meestvoorkomende chronisc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Caballo (4 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.