Zwanger en hoofdpijn
Een zwangerschap kan vele typische kwaaltjes met zich meebrengen, die veroorzaakt kunnen worden door de zwangerschap en daar dus rechtstreeks een gevolg van zijn. Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen ook meer dan normaal last hebben van hoofdpijn. Dit is erg vervelend, zeker wanneer je vaak last hebt van hoofdpijn. Er zijn enkele soorten hoofdpijn die vrouwen tijdens hun zwangerschap voornamelijk krijgen. Wat zijn de mogelijke oorzaken hiervan en hoe kun je de hoofdpijn het beste behandelen?
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn welke voor kunnen komen tijdens een zwangerschap.
- Een voorbeeld hiervan is pre-eclampsie. Dit is een ernstige hoofdpijn die vaak voorkomt in het tweede en derde kwartaal van de zwangerschap. Deze hoofdpijn kondigt meestal een hoge bloeddruk aan. De hoofdpijn die veroorzaakt wordt door pre-eclampsie is pulserend en hardnekkig. Het is dus een hele vervelende hoofdpijn.
- Andere voorbeelden van hoofdpijnen die tijdens de zwangerschap kunnen voorkomen zijn clusterhoofdpijn, sinus hoofdpijn of hoofdpijn die veroorzaakt wordt door aandoeningen of medicijnen.
Oorzaken
Hoofdpijn is nooit leuk, en dus zeker ook niet wanneer je zwanger bent. Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben, zoals de volgende.
Vochtinname
Vrouwen die zwanger zijn hebben meer behoefte aan vocht dan vrouwen die niet zwanger zijn. Je vochtinname is het eerste aandachtspunt wanneer je veel last krijgt van hoofdpijn. Als zwangere vrouw moet je meer drinken dan normaal, omdat de baby eerst al het vocht opneemt dat hij of zij nodig heeft, en wat overblijft, is voor de vrouw. Het is dan ook aan te raden om voldoende te drinken.
Stress of spanning
Een andere oorzaak van hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan stress of spanning zijn. Deze hoofdpijn kan een voorbode zijn van een verkoudheid of een griepje.
Koffie drinken
Tijdens een zwangerschap is het niet verstandig om koffie te drinken. Veel zwangere vrouwen stoppen dan ook met het drinken van koffie. Het ontwennen van koffie kan een oorzaak zijn van hoofdpijn, zeker wanneer je voor de zwangerschap een echte koffieleut was. Wanneer je hierdoor vaak last krijgt van hoofdpijn, mag je maximaal drie kopjes koffie per dag drinken.
Hormonen
Ook denken veel mensen dat een oorzaak van hoofdpijn tijdens de zwangerschap de verandering van de hormonen is. Veel vrouwen ervaren namelijk dezelfde klachten tijdens hun menstruatie. Hier kun je jammer genoeg niks tegen doen.
Vermoeidheid
Zwangere vrouwen hebben veel rust nodig en mogen dan ook niet overbelast worden. Oververmoeidheid kan dan ook een oorzaak zijn van hoofdpijn. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk voor een zwangere vrouw.
Specifiek in het begin van de zwangerschap
- Hoofdpijn of een heel licht gevoel in het hoofd in de eerste periode van de zwangerschap, ontstaat vaak als gevolg van hormonale veranderingen in het lichaam en gaat net als een eventueel misselijk gevoel weer over na de eerste paar maanden.
- Hoofdpijn kan echter ook ontstaan doordat fervente koffiedrinkers opeens de koffie laten staan en er dus als gevolg van het ontbreken van de cafeïne hoofdpijn ontstaat. Dit kan natuurlijk simpel opgelost worden door af en toe toch een kopje koffie te drinken, en anders is het een kwestie van ontwennen.
- Ook vochttekort in het lichaam kan leiden tot een bepaalde vorm van hoofdpijn, en dus is het belangrijk om voldoende water te drinken verspreid over de dag. Aanbevolen wordt om minimaal twee liter vocht binnen te krijgen.
Als deze oorzaken niet aan de orde zijn, dan kan het ook voorkomen dat de hoofdpijn ontstaat als gevolg van stress, want een zwangerschap brengt natuurlijk toekomstige veranderingen met zich mee.
Specifiek in de laatste maanden
Hoofdpijn die ontstaat tijdens de laatste periode van de zwangerschap zal vaak een andere oorzaak hebben, zeker als dit symptoom zich voordoet in combinatie met andere symptomen. Aan het einde van de zwangerschap kan de bloeddruk hoger worden. Bij een lichte stijging van de bloeddruk zullen er zich weinig symptomen voordoen, maar als de bloeddruk te ver gaat stijgen, dan bestaat er een kans op zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie, zoals het ook wel wordt genoemd. Hoofdpijn kan zich dan voordoen in combinatie met misselijkheid, minder goed kunnen zien en het vasthouden van vocht. In dat geval is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk, die medicijnen kan voorschrijven om de bloeddruk te verlagen of om andere maatregelen te nemen.
Behandelen
Wanneer je bovenstaande aspecten probeert te voorkomen maar nog steeds last van hoofdpijn hebt, dan is het veilig voor jou en de baby om paracetamol zonder cafeïne te slikken. Je kunt beginnen met twee paracetamol tegelijk in te nemen met heel veel water en daarna pas weer minimaal zes uur later. Op de verpakking van de paracetamol staat de maximale dosering aangegeven welke niet overschreden mag worden. Slik je liever geen paracetamol of blijft je hoofdpijn doorzetten, dan is het wel verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Vooral in de tweede helft van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van overmatig hoofdpijn.