Zwanger: 13 tot 25 weken. Ontwikkeling

Zwanger: 13 tot 25 weken. Ontwikkeling Als je 13 tot 25 weken zwanger bent, maakt de baby een enorme groeispurt door. Ook je buik neemt in die periode flink omvang toe. Rond de 14e week is het kindje ongeveer 8 tot 10 centimeter lang. De ergste misselijkheid is voorbij en ook ben je minder moe. Wat verandert er verder? De baarmoeder van een zwangere vrouw is in week 14 van de zwangerschap ongeveer zo groot als een grote sinaasappel. Je buik zet dus misschien ook aan de buitenkant al iets uit. Vaak zie je dat alleen nog maar zelf. De baby is nog klein, maar het is al wel zo goed als compleet. In de 14e week van je zwangerschap is je baby al compleet, maar nog erg klein. Het kan bewegen en hapt ook vruchtwater om te oefenen voor het ademen. Dan beginnen ook donshaartjes over het hele lichaam van het kindje te groeien. De donshaartjes hebben de functie om de baby tegen het vruchtwater te beschermen, door middel van het aanmaken van talg. Deze donshaartjes blijven de hele zwangerschap aanwezig, tot ongeveer week 37. De nieren van de baby produceren in week 14 ook al urine, de urine is steriel en wordt in het vruchtwater uitgeplast. De baby begint na week 14 steeds beweeglijker te worden.

Week 15 tot 17

  • Week 15. De baby maakt zuigbewegingen en slikt vruchtwater in. Soms krijgt het de hik. Door veel te spartelen en te bewegen, worden de spieren van het kindje met de dag sterker. De foetus weegt nu ongeveer 100 gram. Als je weet hoe het bewegen van de foetus in je buik voelt, doordat je al eerder zwanger geweest bent, dan herken je de bewegingen misschien al rond deze tijd. Veel moeders voelen het echter pas enkele weken later.
  • Week 16. In week kan de baby het verschil herkennen tussen licht en donker. De lengte van het kindje is dan ongeveer 15 centimeter en het weegt ongeveer 120 gram.
  • Week 17. In week 17 kan de baby geluiden van buiten de baarmoeder, goed onderscheiden. Het kan zelfs schrikken van te harde geluiden en rustig worden van mooie geluiden. Te harde geluiden vindt de baby niet prettig. Ook herkent de baby de stem van de moeder en dat wordt als veiligheid ervaren. Na de geboorte zal de baby deze stem heel goed herkennen, en het liefst dicht bij jou zijn.

Week 18 tot 20

Je baby groeit snel. Het heeft nog genoeg ruimte om te bewegen en is aar ook vaak druk mee bezig.
  • Week 18: het kindje is in week 18 ongeveer 18 tot 20 centimeter lang. Het weegt ongeveer 200 gram. De hersenen van de baby nemen in deze periode snel in omvang toe, ongeveer 90 gram per maand.
  • Week 19. In week 19 ontwikkelen de zintuigen zich verder en ook de melktanden worden in het gehemelte en de onderkaak aangelegd. In week 19 of 20 herken je het meestal heel goed als je de baby voelt bewegen.
  • Week 20. In week 20 ben je officieel op de helft van de zwangerschap. De baby beweegt in die periode al veel. Het oefent met handjes, voetjes, armpjes en beentjes.

Verschijnselen bij de moeder

Je kunt een beetje last krijgen van obstipatie. De ergste misselijkheid is meestal over en verder voel je je vaker fit. Je hoeft minder vaak te plassen maar je hebt nog wel behoefte aan extra rust. Het HCG hormoon wordt vervangen voor progesteron, waardoor de ergste misselijkheid meestal voorbij is. Rond deze tijd van de zwangerschap gaat de moeder vaak stralen. Je huid is glad en je haar is mooi. Sommige vrouwen hebben de pech dat ze juist meer last van puistjes krijgen. Rond deze tijd kunnen ook rugpijn en bekkeninstabiliteit de kop opsteken. Ook duizeligheid komt wel eens voor, omdat de bloeddruk wat lager is. Als je vaak duizelig bent of je niet lekker voelt is het belangrijk om dit te bespreken met je verloskundige of de huisarts. Het kan ook bloedarmoede zijn. Soms kan je wat kortademig zijn door de veranderingen in je lichaam. Regelmatig bewegen, zoals zwemmen of wandelen, is goed voor jou en de baby. In week 20 weegt de baby ongeveer 320 gram en is het ongeveer 25 centimeter lang.

Het bewegen van de baby in je buik herkennen

Als je voor het eerst zwanger bent, moet je het bewegen van de baby nog leren herkennen. Bij de eerste zwangerschap herkent de zwangere het gevoel meestal zo rond de 20e week. Iedereen zal het misschien anders omschrijven, maar als je een lege drinkbeker op zijn kop op je blote buik zet en je vervolgens met je platte vingertop om de paar seconden op de bodem van de beker tikt, dan voelt dat een beetje als het bewegen van een kleine foetus. Het voelt dan een beetje als zacht tikken tegen de binnenkant van je buik, maar dan met ruimte ertussen van buitenaf, terwijl dat zelfde gevoel (tikken met ruimte ertussen) bij zwangerschap van binnenuit kan komen. Als de baby groter is, na week 19 a 20, en verder, voel je de bewegingen veel duidelijker en sterker. Dan kan je de baby voelen keren, draaien en zelfs krachtig onder je huid langs voelen glijden als het zich keert. Ook kan de baby schopjes geven omdat het plotseling een beentje of armpje strekt. De baby beweegt veel omdat er nog genoeg ruimte is. Als je de bewegingen van de baby graag wilt voelen, ga dan op je linkerzij liggen rusten en leg je hand op je buik. Als de moeder rustig aan doet, wordt de baby vaak wakker. Door het wandelen en bewegen van de moeder, schommelt de baby zachtjes heen en weer en valt dan vaak in slaap. De meeste bewegingen van de baby in een bui worden waargenomen als de moeder ligt te rusten.

Week 21 tot 25

  • Week 21. De baby weegt in week 21 ongeveer een pond en is ongeveer 25 centimeter lang. Hoewel alle organen zijn aangelegd, zijn ze nog niet klaar voor gebruik. De baby zou helaas niet overleven als het geboren zou worden. De longen zijn nog niet sterk genoeg en ook de darmen kunnen het leven buiten de baarmoeder, nog niet aan.
  • Week 22. de baby wordt steeds sterker en groeit snel.
  • Week 23.
  • Week 24. In week 24 weegt de baby ongeveer 600 gram en het is in lengte ongeveer 29 a 30 centimeter. De baby zal de laatste maanden van de zwangerschap vooral in gewicht toenemen. Vet opslaan en groter worden.
  • Week 25. De baby weegt ongeveer 650 a 750 gram.

Verschijnselen bij de moeder week 21 tot week 25

  • Harde buiken (komen regelmatig voor)
  • Rugpijn en bandenpijn kunnen voorkomen
  • Bekkeninstabiliteit kan voorkomen
  • Branden maagzuur (vooral s' nachts)
  • Bloedarmoede of ijzergebrek (kunnen voorkomen)
  • Overige zwangerschapsklachten

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerIn de zevende week verdubbelt de lengte van een ongeboren kindje. De baby is nu ongeveer een centimeter lang en begint z…
Zwanger, week 17 t/m 20Zwanger, week 17 t/m 20'Zwanger, week 17 t/m 20' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wacht…
De ontwikkeling van je baby; 9 weken zwangerIn week 9 van de zwangerschap gaan veel zwangere vrouwen voor het eerst naar de verloskundige; soms zelfs al om een echo…

Kraamtijd, kraamgeld, kraamhulpKraamtijd, kraamgeld, kraamhulpNa je zwangerschap begint er een nieuwe periode in je leven. De periode waarin je als moeder je kind verzorgt en opvoedt…
Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Bij een prille zwangerschap hoor je vaak dat de pijn op menstruat…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.