De kraamverzorgster
Als je bevallen bent kun je niet alle taken in een keer weer op je nemen. De zwangerschap en de bevalling waren loodzware bezigheden en je lichaam is volledig uit balans en zal de komende tijd nog vele dagen moeten verrichten aan het herstellen en ontzwangeren. Het is jou taak als kersverse moeder,te rusten en genieten van je kindje. Een kraamverzorgster neemt een deel van je taken over, en zal je dan ook lekker in de watten leggen.
Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 200 duizend baby’s geboren. Voor al die baby’s kan kraamzorg worden geregeld. Dat is uniek. In geen enkel ander land op de wereld komen deskundigen ouders na een geboorte thuis met raad en daad bijstaan. Een kraamverzorgster in je huis kan veel privacy verstoren maar het is belangrijk voor je om deze tijd even te nemen voor wat het is en te rusten. Maar geen nood, ze begrijpen alles, hebben een beroepsgeheim en helpen je de eerste dagen door te komen. De kraamverzorgster is er voor jou en je kindje en eventuele andere huisgenoten. Zo kan jij je tijd nemen met het herstellen en bijkomen.
Wat doet een kraamverzorgster?
De kraamverzorgster is bij de bevalling aanwezig om jou te begeleiden samen met de verloskundige. De kraamverzorgster heeft meerdere taken, ze zorgt voor de moeder en kind, eventueel voor de andere kinderen en de vader als die aanwezig zijn. Ze verzorgt maaltijden, doet de was en wat huishoudelijk werk. Samen met de kraamverzorgster kun je maaltijdgerechten plannen zodat je toch na eigen wens kan eten. Aangezien een kraamverzorgster er ongeveer en 8 tot 10 dagen zal zijn kun je ook andere dingen met je kraamverzorgster doen, een lekker bakje thee of koffie drinken of misschien wel een spelletje. Ook kan ze de visite voorzien van beschuit met muisjes en andere drinken en eten. De kraamverzorgster is niet alléén verantwoordelijk voor jou en je kindje. Ze overlegt regelmatig met de verloskundige. Die komt ook vaak langs om te kijken hoe het gaat. Elke dag wordt alles opgeschreven in een soort dagboek. Dat heet de kraamwijzer. Hierin wordt alles genoteerd over de kraamvrouw en de baby. Ook schrijft ze bijzonderheden van de baby op, bijvoorbeeld of het kindje veel huilt of spuugt, en vult ze een temperatuurlijst in. Na acht dagen zit het werk van de kraamverzorgster er op. Ze laat de kraamwijzer achter voor de ouders.
Waar let een kraamverzorgster op?
Het is belangrijk dat jij je rust krijgt de kraamverzorgster helpt je hierbij ze kan mogelijk het bezoek in de gaten houden. Zo kan jij je rust nemen. Ook houd ze bij hoe het met jou en het kersverse kindje gaat. Lichamelijk houd ze je ook in de gaten, ze houdt het volgende bij:
- De stand van de uterus en het vloeien
- Het urineren ( het is belangrijk om binnen 24 uur weer te gaan urineren)
- De temperatuur
- De polsslag
- De kraamzuivering ( lochia) hoeveelheid, kleur en stolsels.
Als de kraamverzorging bij je is, kan ze ook meer dingen doen. Als je bijvoorbeeld bezoek krijgt buiten de "visite-uren kan ze deze vragen om later in de "visite-uren" terug te komen. Een kraamverzorgster leert je ook veel dingen over de zorg en eventuele praktische dingen. Ze kan je tips geven, over het huilen, borstvoeding en in badje doen. Natuurlijk is er een hele lijst wat ze je kan leren of over kan adviseren. Dit is heel handig zeker als het je eerste kindje is.